Како да направите Квас

• Креатор на темата Креатор на темата Matt Bevilaqua
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.480
Поени од реакции
6.161
Здраво Квас е напиток кој потекнува од Русија и многу многу здрав :)
Квасот ако долго време не пие постепено го покачува својата алкохолна вредност еве како да направите Квас
-Црн Леб ржан
-Вода
-Суво Грозје
-Квасец
-Шеќер
Лебот се печи на кришки во рерна на 150 C 20 мин лебот треба да добие црна боја колку повеќе црн квасот ќе биде темен откако ќе ги извадите лебчињата тие се ставаат во зовриена вода а потоа се додава сувото грозје тоа се остава 8 часа со покриен капак .Откако ќе поминат 8 часа треба да се извадат лебчињата и да се додаде шеќер и квасец се додава во течноста тоа се остава уште 6 часа со покриен капак откако тоа ќе завриши течноста се става во шишиња цела вечер во фрижидер.
Јас со мојот татко секоја година го правиме ова
Се надевам ви се допадна :)

Здраво Квас е напиток кој потекнува од Русија и многу многу здрав :)
Квасот ако долго време не пие постепено го покачува својата алкохолна вредност еве како да направите Квас
-Црн Леб ржан
-Вода
-Суво Грозје
-Квасец
-Шеќер
Лебот се печи на кришки во рерна на 150 C 20 мин лебот треба да добие црна боја колку повеќе црн квасот ќе биде темен откако ќе ги извадите лебчињата тие се ставаат во зовриена вода а потоа се додава сувото грозје тоа се остава 8 часа со покриен капак .Откако ќе поминат 8 часа треба да се извадат лебчињата и да се додаде шеќер и квасец се додава во течноста тоа се остава уште 6 часа со покриен капак откако тоа ќе завриши течноста се става во шишиња цела вечер во фрижидер.
Јас со мојот татко секоја година го правиме ова
Се надевам ви се допадна :)

Боза синко, боза се вика по нашки.

Слично, ама и свежо цеден гроздов сок мпже да се шлакне и потквас од лепче, ако се праи домашно, од ржано брашно. И Најјако со комбинација мед и гродзов шеќер, место бел кристален.

Јас како што знам боза не се прави од леб

Ти добро познат нели го знаеш ? Он е маг.д-р Добро познат филозоф по професија се знае он на секоја тема знае точно што треба да искоментира и кого да омаловажи само за да си го одржи егото на ниво на еден тапчо.

Ти добро познат нели го знаеш ? Он е маг.д-р Добро познат филозоф по професија се знае он на секоја тема знае точно што треба да искоментира и кого да омаловажи само за да си го одржи егото на ниво на еден тапчо.
Незнам што да кажам
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:21 ---
Па ако знаеш да направиш многу добра боза дај рецепт и не оди од тема на тема да кажуваш глупости ок?
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:23 ---
Да ли ви се допаѓа рецептот ?
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:27 ---
Мене ми текна да пишам на форумот бидејки моментално правам квас :D

Незнам што да кажам
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:21 ---

Па ако знаеш да направиш многу добра боза дај рецепт и не оди од тема на тема да кажуваш глупости ок?
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:23 ---
Да ли ви се допаѓа рецептот ?
--- надополнето: 8 ноември 2013 во 15:27 ---
Мене ми текна да пишам на форумот бидејки моментално правам квас :D

Боза не сум правел , ниту квас , но знам дека за бозата се користи квасец , шеќер , брашно и вода. Незнам од каде типов над тебе ( зборам за " познатиот " ) извади ЛЕБ во состојките за правење боза.

Веројатно дека лебот се прави од квасец (или маја), брашно и вода...па виде леб (елем, непечено, немесено, недостокмено) плус вода, шеќер и остали тракатанции па затоа.
Као и квасот. Каде, всушност, се става веќе стокмен леб, а не микс за леб
хехехехе

Боза не сум правел , ниту квас , но знам дека за бозата се користи квасец , шеќер , брашно и вода. Незнам од каде типов над тебе ( зборам за " познатиот " ) извади ЛЕБ во состојките за правење боза.
Од џеб го извади

За бозата се користи пченкарно брашно, и е многу погуста.
Квасот се прави од кората на лебот, и е бистар како пиво.
Има некој сличности, ама дефинитивно се 2 различни напивки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom