Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Прво сесоздала држава (ја создале) со име Албанија, а потоа се формирала нација од збирштината која живеела на нејзина територија, а најпосле се бара историски континуитет на истата НОВОФОРМИРАНА нација од антиката до денес.

Тоа што некогаш постоел некој топоним или ентитет со истото име не значи дека станува збор за истото значење на тој тертмин, ниту за истата нација. Албанската нација (и во голем дел грчката) е “Франкештајн“ нација. Од разните народи кои живееле на територијата на денешна Албанија е склепана нација на која и е дадено име кое им се чинело најадекватно. А кое име да му го дадеш на Франкештајн кога тој е создаден од лешовите на разни луѓе? Тој бил наречен барем според името на лекарот кој го составил.
Не е чудно тоа ниту невообичаено. Цела Африка и дел од Азија “вриела“ од имиња наметнати од своите колонизатори кои и границите на државите им ги формирале не на етнички принцип, туку според нивни кеф и можности, па така скоро сите “нации“ од Африка се збирштина од разни, најчесто спротивставени племиња и народи. Како тие се ослободувале од колонизаторите, така си ги променувале наметнатите имиња.
Баш ме интересира кога “добиле“ идеја Албанците да се наречат “Албанци“?

Не е многу поразлична ниту ситуацијата со Бугарија само што се тие похомогени, но сепак имаат име кое не им припаѓа, не соодветствува со фактичката состојба, ама за тоа во друга тема.

Грците пак со својата агресивна кампања (помогната од странски авторитети) успеаја во најголемиот дел од светската научна и обична јавност да го наметната својот “континуитет“, па така денеска сите зборуваат за “Стара Грција“ (?!) “стари Грци“ и слични небулози, иако “Грци“, “Грција“ не постоеле поназад од 18 век. Сите само го повторуваат “сервираното“ како папагали (иако мислам дека реченово е навреда за папагалите - тие се поинтелегентни) и сега секаде ќе сретнете “стара Грција“, “стари Грци“ и .т.н. ...

Србите... Србите не се ни трудат да докажуваат и бараат корени :) За нив е јасно дека се најстар народ и што има да се замараат со себепотврдување :D.

Значи сега викаш дека сепак албанците доаѓаат од кавказ?

според братот...
--- надополнето: 11 октомври 2013 во 23:24 ---
Можеле.. ама само кај вас оставиле трајни последици - траги и тоа исто беше педантно документирано.
Не од мене туку од историски читанки од различни векови и од различни автори, што значи дека некој почнал да ја обработува оваа тема уште пред да постои модерна албанска држава и тука никој од нас не сноси вина за ништо освен за освежување на историјата со книги кои вие би сакале да ги игнорирате.

Да те потсетам, уште не си нашол историчар или лингвист кој го подржува твоето тврдење...
Тоа кажува кое ниво на дискутирање го тераш, го дескредитираше Елси, а ти цитираш поголеми елсови...
--- надополнето: 11 октомври 2013 во 23:28 ---
Read what Attaliota writes:

"...For when subsequent commanders made base and shameful plans and
decisions, not only was the island lost to Byzantium, but also the
greater part of the army. Unfortunately, the people who had once been
our allies and who possessed the same rights as citizens and the same
religion, i.e. the _Albanians and_the_Latins_, who live in the Italian
regions of our Empire beyond Western Rome, quite suddenly became
enemies when Michael Dokenianos insanely directed his command against
their leaders...

What you write does not tell anything about the language, only -- at best -- about the name of it. Some comments:

1. I haven't seen the original text, but this _may_ tell of (Albanians) and of (Latins, who live [...] beyond Western Rome).

2. The author may simply be confused about geographic details. That Latins should live only west of Rome is a bit odd.

3. If the name came from outside, there could have been a relatively small group of "Albanians" conquering land in Illyria and giving it its name. The same happened to France.
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 20:03 ---
Ponatamu vo tekstot.

[...] Once he had​
ensured that he had indeed assembled a large army and forces fit for​
action, composed of Byzantine Greeks, Bulgarians and Albanians and of​
his own soldiers, he set off and hastened to Thessalonika...​

This record of an uprising on Southern Balkan lists "Albanians" as paricipants along with two known ethnic groups from Southern Balkan. It indicates clearly that the ethnonym "Albanians" were used for an important group on southern Balkan in the 11th century.
--- надополнето: 11 октомври 2013 во 23:30 ---
Knigata e dostapna na ebooks i ja procitav vo ovoj del za koj debatirate ,inaku tekstot koj go postirav e citat od Trond Engen , daden vo linkot koj go posoci . Motivot za da go zemam ova tolkuvanje proizleze od slednive delovi od ovaa kniga

Konkretno, na 4 strana

Прегледај го приврзокот 58525

i na 5 strana

Прегледај го приврзокот 58526

Zabelezlivo e razlicno imenuvanje.
--- надополнето: 12 октомври 2013 во 00:13 ---
Креирањето на национална свест, еволутивниот развој на две исти групи но географски разделени 10 века, не може да биде ист. Поготово кога врз едните и другите влијаеле различни култури и јазици.

И македонците со русите се разделени пред 10 века, и тие биле под туѓо влијание, но пак здраво е кај двете народи исто...
Мардаитите несомнено се од истиот кавкаски етнички базен како и Ерменците, Грузујците, Азерите и сл.
Значи имаат сличности во јазикот? барем колку има мак. со рус?
Не со тие финти. Никој не ги стави во директна врска албанскиот и ерменскиот, бидејќи албанските сличности треба да се бараат со целиот поширок кавкаски регион, а не со модерна дефинирана нација како што е ерменската, затоа заборави дека ќе играш на таа карта.
Значи албанците потекнуваат од целиот кавкаски регион? авелеше дека мардаитес се ерменско племе?
Нема да ја играш таа карта затоа што не си спремен, со други зборови знаеш дека немаш право...
Да, ама ние имаме објаснување за нашите сличности, кои се произлезени од користење на иста азбука, за ширење на иста вера. Воопшто не станува збор за исти народи.
И шпанците и албанците и србите користиме латиница, но што слични сме? Што има врксаазбуката со нацијата?

Да те потсетам, уште не си нашол историчар или лингвист кој го подржува твоето тврдење...
Тоа кажува кое ниво на дискутирање го тераш, го дескредитираше Елси, а ти цитираш поголеми елсови...

Погрешно ја поставуваш тезата, јас сум тој што го подржува тврдењето на историчарите и лингвистите кои што ги ЦИТИРАВ секој пат.

Не пали тактиката да почекаш да измине малце време откако на истото ти било веќе одговорено и пак да изводиш како ништо да не било речено.
Ти реков кои страни да ги пролисташ, затоа што немам намера да ре-постирам околу 150 поста кои ги имам на темава.

И додека не го направиш тоа нема што да ме цитираш и симулираш дискусија.

Погрешно ја поставуваш тезата, јас сум тој што го подржува тврдењето на историчарите и лингвистите кои што ги ЦИТИРАВ секој пат.

Мораш да се шегуваш... ај цитирај историчар кој вели дека албанците се потомци на мардаитски војници, сите членови да видат, но не смени тема!!!
Не пали тактиката да почекаш да измине малце време откако на истото ти било веќе одговорено и пак да изводиш како ништо да не било речено.
Не е одговорено, викаше дека мардаитските војници доаѓале со жени и деца а никаде не даде доказ или извор, викаше дека албанците имаат сродство со кавкаските народи, пак никогаш не даде извори или докази, само пишуваше текстови со различни бои на буквите, изгледа така го мамиш кариес за да ти дава лајк кај секој пост...
Ти реков кои страни да ги пролисташ, затоа што немам намера да ре-постирам околу 150 поста кои ги имам на темава.
Ги прелистив тие страници :facepalm:, застанавме таму каде одби дадаваш извори и докази дека албанците имаа сродство со некои кавкаски народи, но престана со дискусијата со претекст дека нема со кого да дебатираш...
И додека не го направиш тоа нема што да ме цитираш и симулираш дискусија.
И ти немој да ме цитираш додека не најдеш историчар кој го подржува тоа што пишуваш, ако си самиот историчар кажи! ќе те рачунам и тебе...
--- надополнето: 12 октомври 2013 во 21:48 ---
Баш ме интересира кога “добиле“ идеја Албанците да се наречат “Албанци“?

На фејбук, да ти кажам право, си се дружеле и се договарале да се викаат така, и денденес така си се викаме
Грците пак со својата агресивна кампања (помогната од странски авторитети) успеаја во најголемиот дел од светската научна и обична јавност да го наметната својот “континуитет“, па така денеска сите зборуваат за “Стара Грција“ (?!) “стари Грци“ и слични небулози, иако “Грци“, “Грција“ не постоеле поназад од 18 век. Сите само го повторуваат “сервираното“ како папагали (иако мислам дека реченово е навреда за папагалите - тие се поинтелегентни) и сега секаде ќе сретнете “стара Грција“, “стари Грци“ и .т.н. ...
:facepalm:
Дечко грците имаат дефинирана историја, тие се дефинирана нација, глупост е да се дискутира за нив...

Се’ си е уредно наведено во моите постови, барем јас сум педантен во референците бидејќи и самиот ги очекувам за возврат.
Поготово што давам и скришотови со страниците од книгите, подвлечено и преведено.

Можеби да ги избришам постовите каде нема аргументирана дискусија, па полесно ќе ти биде да се снајдеш на темава, само после ќе се жалиш дека ве бришам. :)

Мислам дека е доволно од време на време да ги ре-постирам истите работи само колку да видите дека сеуште стоите во место.

И македонците со русите се разделени пред 10 века, и тие биле под туѓо влијание, но пак здраво е кај двете народи исто...

Каква врска има зборот здраво или кој било друг збор и сличност во јазикот помеѓу Македонците и Русите ...
Па нормално дека постојат сличности бидејќи спаѓаме во иста јазична фамилија(Словенска) но тоа не значи и дека сме потполно ист народ со Русите, Украинците, Чесите, Пољаците, Србите и.т.н. и.т.н.
Убаво ти кажаа претходно секој еден народ си се развива поединечно и самостојно на географското подрачје на кое се задржал ХХ векови, различна генетика пред се, поинаква национална свест, поинаква традиција и култура ... во зависност од тоа со какви други народи и култури стапил во контакт или пак му се во опкружување !
И во Мексико 99% од населението говори standard Spanish како и во поголемиот дел од Латинска Америка а мнозинството немаат врска со Шпанци, како и во Бразил сите говорат Португалски(службен јазик) а Португалци(по потекло) се само неколку милиони во таа држава но по твоја логика ако се говори на ист или сличен јазик тоа е стопосто ист народ без да се земат другите фактори како генетиката, културата, националната свест и.т.н.
Албанскиот јазик на пр. има огромен фонт на Латински зборови, зашто е тоа така бидејќи тие зборови се позајмени од Латинските/Романските јазици, исто како што во Албанскиот јазик се позајмени и доста Словенски и нешто помалку Турски зборови(колку и кај нас) !

Значи страшно некритички и без анализирање на изворите му се пристапува на темата и од Македонска и од Албанска страна на форумот! Знаеме дека постои Албанија и на Кавказот и на Балканот, но дали знаеме дека постои територија западно од Кавказка Албанија (во денешна Грузија) што од античките автори ја знаеме како Иберија, а од истите тие автори знаеме за уште една Иберија на Пиринејскиот/Ибериски полуостров. И која е сега конекцијата помеѓу Кавказка Иберија и Пиринејска? - Според мене таа е исто толку „голема“ колку и поврзаноста на денешните Албанци со Илирите од антиката (барем до она што го знаеме досега) или со други зборови - никаква!

Поентата ми е дека се прави манипулација со самото име Албанија, кое самото по себе е географски термин (планинска земја) и нема никаква етничка поврзаност. Постоел римски град Алба Лонга близу Рим, кој се наоѓал близу планината Албани и езерото Албано, но тоа не значи дека денешните Албанци потекнуваат од таму, ниту пак од Шкотска, бидејќи и таму има Албанија.

Доказ дека зборот Албанија не соодејствувал на етничката припадност на населението е тоа што ниту тие од Кавказот ниту овие од Балканот не се нарекуваат Албанци, а уште поголем доказ дека не се работи за ист или близок народ е тоа што зборуваат два сосема различни јазици од сосема различни јазични групи. Значи тоа име Албанија, му е дадено од античките автори, според географијата на земјата.

Дури и Анонимот во почетокот на XIV век, пишува дека кога мисли на Албанија и нејзиниот народ, мисли на Балканска Албанија, а не на Азиска Албанија која според негови сознанија се наоѓала некаде околу Индија. Тој исто така е свесен дека жителите на Балканска Албанија зборуваат различен јазик Латините, Грците и Словените.

Според мене потеклото на Албанците треба да се бара кај Скитските предели (во антиката) или Дакија (денешна Романија), теорија која е поткрепена со доста лингвистички докази!

Не е одговорено, викаше дека мардаитските војници доаѓале со жени и деца а никаде не даде доказ или извор, викаше дека албанците имаат сродство со кавкаските народи, пак никогаш не даде извори или докази, само пишуваше текстови со различни бои на буквите, изгледа така го мамиш кариес за да ти дава лајк кај секој пост...

Зар му љубомориш на Братот?! Добро! И тебе ќе ти “стегнам“ еден лајк, немој да плачиш и да се жалиш за запоставеност. Мене, знаеш, ми се допаѓаат луѓе и работи што ме засмејуваат па нема да ми биде тешко и тебе да ти дадам еден лајк. Само ќе треба да почекаш за да го одберам најсмешниот твој запис...

Дечко грците имаат дефинирана историја, тие се дефинирана нација, глупост е да се дискутира за нив...

Ха! “Дефинирана историја! Што е тоа? Другите немаат дефинирана историја? И кој им ја дефинирал на Грците? Затоа што нивната не е дефинирана од самите настани, туку некој им ја напишал врз база на лаги, конструкции и крадење на туѓа историја и идентитет.

Се’ си е уредно наведено во моите постови, барем јас сум педантен во референците бидејќи и самиот ги очекувам за возврат.
Поготово што давам и скришотови со страниците од книгите, подвлечено и преведено.

Можеби да ги избришам постовите каде нема аргументирана дискусија, па полесно ќе ти биде да се снајдеш на темава, само после ќе се жалиш дека ве бришам. :)

Мислам дека е доволно од време на време да ги ре-постирам истите работи само колку да видите дека сеуште стоите во место.

Твое право е да имаш високо мислење за тебе, но и мое право е да те потсетам дека пишуваш работи кои немаат поткрепа и немаат докази...
Нашата дискусија е далеку пред крајот, но ако ти имаш намера да се предаваш, пак твое право, само не глуми дека се педатно си документирал... ако кариес ќе те подржи ништо не значи, лесно е да присоишистомисленик...
Ккао што напишав погоре, дај доказ дека мардаитес се населувале со деца и жени во Албанија, и дај докази за сродства на албанците со било која кавкаски народ или јазик!!!
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 20:28 ---
Каква врска има зборот здраво или кој било друг збор и сличност во јазикот помеѓу Македонците и Русите ...
Па нормално дека постојат сличности бидејќи спаѓаме во иста јазична фамилија(Словенска) но тоа не значи и дека сме потполно ист народ со Русите, Украинците, Чесите, Пољаците, Србите и.т.н. и.т.н.
Убаво ти кажаа претходно секој еден народ си се развива поединечно и самостојно на географското подрачје на кое се задржал ХХ векови, различна генетика пред се, поинаква национална свест, поинаква традиција и култура ... во зависност од тоа со какви други народи и култури стапил во контакт или пак му се во опкружување !
И во Мексико 99% од населението говори standard Spanish како и во поголемиот дел од Латинска Америка а мнозинството немаат врска со Шпанци, како и во Бразил сите говорат Португалски(службен јазик) а Португалци(по потекло) се само неколку милиони во таа држава но по твоја логика ако се говори на ист или сличен јазик тоа е стопосто ист народ без да се земат другите фактори како генетиката, културата, националната свест и.т.н.
Албанскиот јазик на пр. има огромен фонт на Латински зборови, зашто е тоа така бидејќи тие зборови се позајмени од Латинските/Романските јазици, исто како што во Албанскиот јазик се позајмени и доста Словенски и нешто помалку Турски зборови(колку и кај нас) !
Поентата ми беше дека ако албанците се доселени од некаде сигурно денеска ќе имавме некој сличен народ со нас таму...
Примерот на словените кажува доволно, луѓето се движеле, затоа се толку распространети а имаат значително сличен јазик...
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 20:45 ---
Значи страшно некритички и без анализирање на изворите му се пристапува на темата и од Македонска и од Албанска страна на форумот! Знаеме дека постои Албанија и на Кавказот и на Балканот, но дали знаеме дека постои територија западно од Кавказка Албанија (во денешна Грузија) што од античките автори ја знаеме како Иберија, а од истите тие автори знаеме за уште една Иберија на Пиринејскиот/Ибериски полуостров. И која е сега конекцијата помеѓу Кавказка Иберија и Пиринејска? - Според мене таа е исто толку „голема“ колку и поврзаноста на денешните Албанци со Илирите од антиката (барем до она што го знаеме досега) или со други зборови - никаква!

Ја сфаќам поентата, овој период јас сум од неколку во ова тема што ја претставуваме албанската страна и колку си читал тука сигурно знаеш дека сум цитирал неколку историчари и лингвисти кои велеа дека албанците се потомци на илирите, значи тука не дискутираме дали јас викам така, туку дека некои странски неутрални историчари пишуваа така, јас можам ништо да не знам за историја, но можам да цитирам други кои знаат... но има и такви историчари кои викаат дека албанците се потомци на траките или дакомоезите, и тие теории ги подржувам, имаат база....

НО македонската страна никогаш не цитира историчари.

Поентата ми е дека се прави манипулација со самото име Албанија, кое самото по себе е географски термин (планинска земја) и нема никаква етничка поврзаност. Постоел римски град Алба Лонга близу Рим, кој се наоѓал близу планината Албани и езерото Албано, но тоа не значи дека денешните Албанци потекнуваат од таму, ниту пак од Шкотска, бидејќи и таму има Албанија.
Точно, Албанија е латинска корупција на името Арбанија, има колку сакаш топоними и во балканот со тоа име, островот во Хрватска Арба кое е од антиката, кое денеска се вика РАБ заради словенската ротација, како што денеска има топоним во Албанија со има РАБАН, кое очигледно било АРБАН...
Од словените албанците биле викани арбанаси, некогаш рабанаси, од грците арванити итн...
Дури и Анонимот во почетокот на XIV век, пишува дека кога мисли на Албанија и нејзиниот народ, мисли на Балканска Албанија, а не на Азиска Албанија која според негови сознанија се наоѓала некаде околу Индија. Тој исто така е свесен дека жителите на Балканска Албанија зборуваат различен јазик Латините, Грците и Словените.
Точно.
Според мене потеклото на Албанците треба да се бара кај Скитските предели (во антиката) или Дакија (денешна Романија), теорија која е поткрепена со доста лингвистички докази!
За скитските предели не сум сигурен, но за Дакија има историчари кои ја подржуваат таа теорија, кој вели дека со спуштањето на словените надолу се спуштале и праалбанците...
Патем романскиот со албанскиот имаат позајмено латински зборови, не знам дали имаат некоја друга сличност...

Албанскиот има грчки позајмувања, па латински, па словенски, па турски кажува доволно за просторот каде биле распространети албанците....

Претходно на темата мислам дека спомнав, дека досега од Илирскиот јазик се верификувани само 2 збора и тоа признати од севкупната светска лингвистика дека се работи за Илирски јазик, се друго е дискутабилно! Така да, и да се потомци на Илирите (условно кажано), сеуште науката неможе да го потврди тоа. Дека имаат денешните Албанци и Илирски ген тоа неможе никој да го спори, но далеку е генетиката уште за да кажи кој е што. Така да, како и да е пак мора да се темелиме врз лингвистиката, а тоа дека освен Латинските зборови нема никаква врска Албанскиот со Романскиот, лесно се побива! Одговорот се крие во Прото-Албанскиот јазик и Дакискиот или поточно во зборовите од денешниот Албански, за кои нема друго објаснување од каде дошле, освен ова:

TABLE B: DACIAN WORDS RECONSTRUCTED FROM ALBANIAN AND ROMANIAN RELIC-WORDS

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reconstructed_Dacian_words

Шќиптарите се настанати пред 500 г. , тоа е генетски потврдено...
сите кои зборуваат албански потекнуваат од 200 луѓе, кои живееле само во едно село...
проблем е - каде се наоѓало селото..?

какви илири, даки, траки пред 500г тогаш...?

траките од бронзено време се од мтдна хг У3 и хв регион...У3 е честа во РОМИТЕ...
http://images.cell.com/images/EdImages/AJHG/ajhg1537.pdf

Persian Sayyid Ajjal , муслиман се преселил во Кина...
денешните муслимани во Кина се генетски испитани, they all have haplogroup L1a-M76, proving a southern Persian origin.;)
http://arxiv.org/abs/1310.5466

40% од денешните кинези настанле од 3 (тројца) мажи, кои живееле околу 3000 бц...
тоа се околу 270.000.000 мажи...:)
http://arxiv.org/abs/1310.3897

гледаме дека, не е неможно шќиптарите да не се по потекло од едно село...
бидејќи , косоварите се преку 75% од хг Е и Ј, селото било на потег Каквказ, Арабија, Мароко...

тоа е потврдено и од малку порано извештајот за хг Е-М78 В13, која кај косоварите е со старост од 4000г. а во Албанија 11.000 г...

генетиката јасно ги поделува хаплогрупите, експанзијата им и други параметри...
проблем е тоа да сите резултати се подредат, сумираат...

но, јасно е дека т.н. грци и шќиптари се со потврдено потекло од да речеме израел, либан, египет, поради историската присутност на генетските болести во медитеранот...

најрано, тие се датирани во 7-6 впне...

но, денес хг Е-М78 В13 е поделена во повеќе суб хаплогрупи, наредните извештаи ќе го потврдат сево ова, точно ќе знаеме за мешањето помеѓу гејци и шќиптари со ромите, дали тоа било на балканот или во с. африка, и други интересни работи...

најава за ова има уште кај батаглиа 2008, кој дава преглед ...околу 50% од т.н. гејци и шќиптари се поврзани со балканците, но другите 50% се уникатни, тие се всушност вистинските гејци и шќиптари , другите се погрчени и пошќиптарени, тие ја даваат ИЕ компонентата помеѓу нив...

тоа е јасно и без генетика, кај т.н. албанци има луѓе со балкански изглед, но многумина се со од кавказ до мароко изглед...

п.с.
мнозинството од денешните Геги, спротивно на приказните за канунот од Лека, се производ од inbreeding...
сите ген студии потврдуваат дека Гегите од Балканот се од хг Е и Ј...
косоварите, според Темај 2011, не се мешале со гегите од ј. сервиа...
тоа е чудно...

но, објасниво...
на косово немало геги, потоа, некои геги се населиле на косово, други во ј. сервиа...
поради верата, не се мешале со православните, но и помеѓу себе...
но, се мешале во себе, во своите заедници...па денес се генетски најхомогени балканци...

извештајот од Темај 2011 е за хла гените, важен е од аспект дека хла гените даваат податоци за не од кој татко-мајка сме настанале, туку од кои групации, широка лепеза од предци...и кои генетски болести се пренесени на нас...

групациите геги косово-јужна сервиа се потврда дека гегите се селеле во бранови, и не е можно да живееле во албанија, бидејќи е глупост да се каже дека биле едно племе, кое не се мешало помеѓу себе, но и со никого...
па така, теоријата дека настанале од мастило, е валидна..

п.с..
и тој т.н. експерт за Албанци, Елсие, не е никој и ништо, собрал приказни за албанците, без споредба со ниеден научен метод, и е смешно да некој народ се повикува за докажување на потеклото му од само 1 (еден) нестручен автор.....

гледаме дека, не е неможно шќиптарите да не се по потекло од едно село...
бидејќи , косоварите се преку 75% од хг Е и Ј, селото било на потег Каквказ, Арабија, Мароко...

Among 83 men from Albania, 9 different haplogroups were found, the most frequent being E1b1b1 (32.53%).
Among 77 men from North Africa, 8 different haplogroups were found and the most frequent was E1b1b1 (57.14%).

According to the haplogroup frequency distribution, the four populations can be grouped into two main clades: Italians/ Indo-Pakistanis and Albanians/North Africans.

No significant differences were found between Italians and Indo-Pakistanis, as opposed to Italians and Albanians, between whom significant differences were found...

Cortellini 2013-Y-chromosome polymorphisms and ethnic group – a combined STR and SNP approach in a population sample from northern Italy

сега за сега, во водство се Арабија, Мароко и околината, за можната локација на селото од Гегите...

Не држи ме за збор, ама мислам дека имаше место (или регион) на Арапскиот Полуостров со името Мароко.

Among 83 men from Albania, 9 different haplogroups were found, the most frequent being E1b1b1 (32.53%).
Among 77 men from North Africa, 8 different haplogroups were found and the most frequent was E1b1b1 (57.14%).

According to the haplogroup frequency distribution, the four populations can be grouped into two main clades: Italians/ Indo-Pakistanis and Albanians/North Africans.

No significant differences were found between Italians and Indo-Pakistanis, as opposed to Italians and Albanians, between whom significant differences were found...

Cortellini 2013-Y-chromosome polymorphisms and ethnic group – a combined STR and SNP approach in a population sample from northern Italy

сега за сега, во водство се Арабија, Мароко и околината, за можната локација на селото од Гегите...

Pak dzabe se trudis da dokazes i da izmislis 1000 gluposti za drugite pak ke bides sloven.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom