Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Po nedela dena otkako go montirav Hansolot, i prvicniot somnez (poradi moe neiskustvo so inverteri), mozam da kazam deka sum zadovolen.
Seuste temperaturite se kako izmisleni za Makedonska siromastija, i momentalno zatopluvam bez problem 40 kvadrati, 30 dnevna+10 soba. Nemam potreba da ja otvoram i drugata soba bidejki e prazna, no sigurno ke ja stopli i nea. 52 kvadrati na ovie 6-7-8 stepeni navecer ke gi topli bez problem. I mozam da kazam deka e pretoplo, sto go potvrdija i trojca monteri od eden salon za mebel koi bea vo cetvrtokot sabajleto, kako vleguvaa eden po eden site istiot muabet - "abe mnogu ti e toplo ovde". Ja mestam na 21 stepen samo navecer da raboti, so sleep mod.
Modelot e GRS-121HI/JSH-N2, od "Grckite" bidejki koga ke go pisete na google samo grcki strani otvora i po nekoja Romanska.
Ima greac na nadvoresnata, se gleda na dnoto izvrten siv kako kabel lici. Za greac na kompresorot neznam, nenzam ni kako da proveram. Pisuva deka raboti do -20 nadvoresna temperatura, specifikaciite se potpolno isti kako pdf-ot koj go ima na nekoja od prethodnite strani.

Само да се "погоди" климата, 40м2 простор за греење, не треба да се потцени. Ме интересира, поради тоа штом веќе ја имаш, како изгледа внатрешната единица (GRS - 121 HI)?. Поточно, дали дисплејот на кој се чита, е позициониран десно или во средината на внатрешната единица?
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 11:56 ---
Po nedela dena otkako go montirav Hansolot, i prvicniot somnez (poradi moe neiskustvo so inverteri), mozam da kazam deka sum zadovolen.
Seuste temperaturite se kako izmisleni za Makedonska siromastija, i momentalno zatopluvam bez problem 40 kvadrati, 30 dnevna+10 soba. Nemam potreba da ja otvoram i drugata soba bidejki e prazna, no sigurno ke ja stopli i nea. 52 kvadrati na ovie 6-7-8 stepeni navecer ke gi topli bez problem. I mozam da kazam deka e pretoplo, sto go potvrdija i trojca monteri od eden salon za mebel koi bea vo cetvrtokot sabajleto, kako vleguvaa eden po eden site istiot muabet - "abe mnogu ti e toplo ovde". Ja mestam na 21 stepen samo navecer da raboti, so sleep mod.
Modelot e GRS-121HI/JSH-N2, od "Grckite" bidejki koga ke go pisete na google samo grcki strani otvora i po nekoja Romanska.
Ima greac na nadvoresnata, se gleda na dnoto izvrten siv kako kabel lici. Za greac na kompresorot neznam, nenzam ni kako da proveram. Pisuva deka raboti do -20 nadvoresna temperatura, specifikaciite se potpolno isti kako pdf-ot koj go ima na nekoja od prethodnite strani.

Само да се "погоди" климата, 40м2 простор за греење, не треба да се потцени. Ме интересира, поради тоа штом веќе ја имаш, како изгледа внатрешната единица (GRS - 121 HI)?. Поточно, дали дисплејот на кој се чита, е позициониран десно или во средината на внатрешната единица?

Hansol ima samo eden model, nema razlicni maski.
Gledav mnogu pred da go zemam, nigde ne najdov so druga maska.
http://www.nipponsa.gr/main.asp?catid=4866
Ova e firmata sto gi nosi vo Grcija, taa ja pisuva i na upatstvoto i vo grckata servisna kniska sto bese so klimata.
Pretpostavuvam deka im se doneseni od grcija, posto osven angliskoto upatstvo imase upatstvo na grcki i servisna kniska na grcki i na nieden drug jazik.

Го изгледав Јоbs не е нешто посебно како што го фалеа оцена 5/10.

231472_600.jpg

You know what, Grama? I need your fucking charity like I need your cock in my ass.

matthew mcconaughey на добар пат е да го стаса christian bale со трансформациите
2 за сега му се? за mud и за новиов?

Gore ubavo ti napisaa, e sega uste da se nacrta da moze bi bilo super, pogledni po netov moze ima nesto poslikoviti objasnuvanja.
COP (Coeficient of performance) nema vrska so vnatresnata temperatura, tuku zavisi samo od nadvoresnata temperatura, a ako sakas da ti bide vnatre potplo ke raboti povejke vreme so pogolem broj na vrtezi na motorot sto ke potrosi poveke struja (sto tuka si vo pravo), ama vo ovaa situacija i so pecka i so kumbe i so sve ke potrosis poveke sto e i normalno.
I treba da znaes deka koga ednas ke zagree na 25, ponataka do mart-april samo ke odrzuva, a so panelkata ukluci iskluci, ne znam kaj ke ti bide krajot
COP se menuva vo zavisnost od rezimot na rabota toa e fakt. Kaj poslabite modeli na inverteri varira do 30-40%,kaj podobrite 15-20% vo zavisnost od razlikata megu vnatresnata i nadvoresnata temperatura.
http://www.image-share.com/ijpg-2328-152.html
Eve ja uste ednas tabelata.
Znaci ja uklucuvas klimata pri nadvoresna temperatura -5c a vnatresna e 15c.So zagrevanjeto na sobata se namaluva i COP koeficientot zaradi zgolemuvanje na toplotnata razlika vnatre/nadvor.
Za klimata na grafikonot pri nadvoresna temperatura -5c so vnatresna na 15c COP e 2.2 a na 27c kako sto e navedeno COP e 1.9 znaci pad od okolu 15%. Poveli presmetaj i sam. A fabricki podatok za klimava COP e 4.
Znaci pri 15c vnatre i nadvoresno -5c klimava za 1kw struja dava 2.2kw toplinska energija, a koga sobata e zagreana na 27c za 1kw struja dava 1.9kw toplinska energija. Ovoj podatok nema veze so toa kolku vreme klimata raboti ili e vo miruvanje yaradi postignata temperatura.
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 17:27 ---
Gore ubavo ti napisaa, e sega uste da se nacrta da moze bi bilo super, pogledni po netov moze ima nesto poslikoviti objasnuvanja.
COP (Coeficient of performance) nema vrska so vnatresnata temperatura, tuku zavisi samo od nadvoresnata temperatura, a ako sakas da ti bide vnatre potplo ke raboti povejke vreme so pogolem broj na vrtezi na motorot sto ke potrosi poveke struja (sto tuka si vo pravo), ama vo ovaa situacija i so pecka i so kumbe i so sve ke potrosis poveke sto e i normalno.
I treba da znaes deka koga ednas ke zagree na 25, ponataka do mart-april samo ke odrzuva, a so panelkata ukluci iskluci, ne znam kaj ke ti bide krajot
COP se menuva vo zavisnost od rezimot na rabota toa e fakt. Kaj poslabite modeli na inverteri varira do 30-40%,kaj podobrite 15-20% vo zavisnost od razlikata megu vnatresnata i nadvoresnata temperatura.
http://www.image-share.com/ijpg-2328-152.html
Eve ja uste ednas tabelata.
Znaci ja uklucuvas klimata pri nadvoresna temperatura -5c a vnatresna e 15c.So zagrevanjeto na sobata se namaluva i COP koeficientot zaradi zgolemuvanje na toplotnata razlika vnatre/nadvor.
Za klimata na grafikonot pri nadvoresna temperatura -5c so vnatresna na 15c COP e 2.2 a na 27c kako sto e navedeno COP e 1.9 znaci pad od okolu 15%. Poveli presmetaj i sam. A fabricki podatok za klimava COP e 4.
Znaci pri 15c vnatre i nadvoresno -5c klimava za 1kw struja dava 2.2kw toplinska energija, a koga sobata e zagreana na 27c za 1kw struja dava 1.9kw toplinska energija. Ovoj podatok nema veze so toa kolku vreme klimata raboti ili e vo miruvanje yaradi postignata temperatura.
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 17:34 ---
Na -15c e seedno dali grees so obicna klima,inverter,konvektor,termo pecka i sl. kaj 95% klimi i inverteri COP pri -15 e 1 ili neso pogolem od 1 a ima i takvi so se so negativen COP pri ovakvi niski temperaturi.

Читам по малку од темава, али... ме чуди нешто... зошто сите зборите за клими?
Најекономично али и најголема инвестиција е геотермално греење.
Ги знам перформансите и како се тоа работи пошо долго време се расправам со парно, геотермално соларно ау ова она... така да, зошто само за клими паѓа муабетот?

Zato so 90% od lugevo se po stanovi. Inaku se slagam,geotermalnite pumpi sto ja koristat toplinata na zemjata vo kombinacija so nekoj drug izvor na toplina za dogrevanje se najdobra investicija. So geotermalna pumpa se namaluva potrosuvackata na osnovniot energent za 70-80% neso slicno kako so inverterite i potrosenata struja.
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 17:44 ---
No tuka se zakocue kaj parite,ako ne se lazam minimalna investicija e okolu 7-8000 evra i toa na zalost e daleku od prosecniot makedonski gep.

Ne znam od kade ja iskopa tabelava, i za koja klima se odnesuva.
Na 7C nadv. i 20C vnatresna capacity W e 2.87w, a pri -5C capacity W e 3w, ova ne moze da bide pri poniska temp. da dava pogolema toplina.
Ako vo sobata ti e na primer 25c a ti sakas 27c, cop ke bide pogolem nego li koga vnatre e 5c, a sakas da bide 16C, za ista nadvoresna temperatura.
Invertorot procesira tri parametri na sekoi 20s (nadvoresna, vnatresna i zadadena temperatura) i spored niv ja regulira brzinata na kompresorot.

COP segde e certificirano za 100% load na kompresorot, odnosno za najgolema delta T, na zadadena vnatresna i fakticka vnatresna temperatura. Togas kompresorot raboti so 100% load i togas COP e najmal

Eve prostudiraj ja malku tabelava na str. 16 za Toshiba suzumi+ 16 ili str 15 za Toshiba suzumi+ 13
Sekako ova e renomiran proizvoditel i podatocive se tocni, istite se i na Eurovent kade mozes da gi proveris

http://www.toshibizate.com/Doc_vigente/DATA BOOK/HOGARES/MONZA PLUS/MONZA.pdf

i toa ova gore e edna prosecna klima, a onie vrvnite imaat uste podobri rezultati
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=17803.0;attach=33827;image

@valvoline @Sass
Табелите кои ги постиравте се О.К.
Од нив е видливо дека СОР малку се намалува до надворешна температура од -15. Но, одтабелите можете да видите дека се намалува позначајно моќноста на климите. Тоа е битно да се воочи.
Но немојте да се „ паничите “... Во Скопје просечна јануарска температура е + 0,3.
На најсеверното копно на Евроазија - островите Земјата на Франц Јосиф ( 80 степени северна географска ширина ), просечна јануарска температура е - 24. Таму би било ова проблем
Кај нас ниски температури се јавуваат ноќе и во траење од неколку часа, во тек на неколку дена. Мразни денови, кога температурата, во тек на 24 часа не ја преминва нулата има просечно десетина во текот на зимата. Температури пониски од -15 се јавуваат секоја трета година, а пониски од - 20 секоја шеста година.
Според ова - бидете спокојни

Da, sega mi tekna, vo vrska so toplinski pumpi od kina zaednicki .....
Na saem za gradeznistvo proletta, a i sega go imase tipot na tehnoma, ne bese vo hala tuku vo onie hodnicine pomegu dve hali, imase makedonski brend, mislam palma bese ili sl, na toplinski pumpi. I kako sto on prezentirase deka tie se istite kopija na Alterma na Daikin, i cenata bese okolu 2-3000 evra (vozduh-voda), i kako sto kaza toj so vrvni komponenti i bla bla bla. Duri zemav i brosurce i ja ima i veb stranata samo sto ne raboti, inaku firmata se vika (bar taka pisuva na brosurceto) MBS - Macedonian Bussines Service mbs@t-home.mk tel.078/242-651
Ima i bajagi za solarna energija, ali nekako jas nemam verba, ne daj boze da ti se rasipe, ne mozes da najdes koj da ti ja popravi iako ima 5god. garancija.
Primer na eden moj prijatel kupi na vremeto topl. pumpa od Fonko i toj kako sto veli deka tolku e lose proektirana (a covekot ja raboti i poznava frigo tehnikata) sto celata zasteda na energija ja dava na nov kompresor, bidejki mnogu cesto pregoruvaat.

Za geotermalnive, koga jas se interesirav pred edno 5-6god. najgolem problem bese toa sto mi baraa od 30 do 50evra za metar dupcenje, a za kaj mene (za 200m2) bese potrebno 150m dolzina ili 5 dupki od po 30m (kolku sto me drzi sekavanjeto)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom