Имендени, наш типичен културолошки белег

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Ако не пробаш да ме навредиш со твоите глупости, не бидува :facepalm: Ти си христијанин колку што и јас сум. Што се нервираш ти море? Апчиња ќе дојде време да пиеш вака седејќи и нервирајќи се од мене, од друг од трет... полека, ајде малку пранајама! Батали ти твоето кастрирано секташко христијанство измешано со поеќе религии! Слушај што ти велам...

Воопшто не размислуваш, само што видиш Хептаграм и ќе ти се стресе срцето и ќе почнеш со глупости пишување.
Лути се на Пејчиновиќ, тој ги искара христијаните уште пред 2 века, а тие ете ги исти и побатал празнуваат еден светител од тогаш! Јас истото го искоментирав што тој го напишал пред 2 века само, модерно коментирање за македонското хулиганско празнување имендени, алкохолизација до крај и јадење како да ќе нема утре! НИ трошка умереност, христијански дух... ме разбираш нели :)
Ете пак цитат:

Пошто за Христа трпимо, баре да го слушаме што ни вели. Он не ни вели нешто тешко, токо лесно. Он ни вели да лубимо еден другого, да се проштааме, да се жалиме, да седимо мудро, да не збесуемо како малии деца, да не се опијаме, да не блудуаме, да не пиемо вино без мера, да не скакамо хоро како безумни што скакат.
А мије и празникот што го служиме една у годината, и него непристојно го служиме, а не побожно. Баш на денот (НА СВЕТИТЕЛОТ) вардимо да се опиемо, да скакамо, да збесуамо. Сва ноќ седите, пеете и збесуете, не го молите светецот, токо го наљутуете, и тој не ве измолует пред Бога и не ви поможует, и нафиле си арчите арчот.

Ај терај си патот и полека, читај по два пати ако не разбереш од прв! ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Ако не ме читаш, зошто ме заморуваш со твои цитирања на мои постови?
Христијански малку, биди православен.
Многу поеќе знам за христијанството од тебе, виничанецу, и за имендени славење и за литургии - ама со неуки кој се разбрал та и јас? Ако замина за италија на лозје берење не значи дека си поблиску до папата и богот! Диши... ;) Зарем сеуште ќе се обидуваш да ме навредиш? Шопскиот дел не излегува од луѓето лесно, а Саше?

Оваа тема и те како е за мене, да се скараат христијаните дека се заникаде во однос на славењето имендени! Дека не треба така, ќе ги казни Исус! Дури и други ги карале пред мене, ама џабе, помешани се лонците и нема враќање :cuc:
Затоа сум тука, да ги скарам во името на нивниот бог, да им укажам дека грешат, бидејќи тие се по тоа, гревот и слично :D

П.С. Ова е форум, диши. Учи нешто ново, не само да трчаш по луѓето кои нешто ми ти згрешиле и ти се поматил умот па им досадуваш со твои забегани изјави!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Кај реков ја дека има ова било каква врска со христијанство морееееееее? :D

Кој спори дека Словените не се племе? Се. И кој кажа некаква вистина да не донеле....прекини да си скокаш во дебати што врска немаат со она што соговорникот го рекол ;) Кажав, славеле они. Се измешало се овде на Балканов попара се напраило. Кој ќе одмрсува конци, па со сигурност да кажуваме кое од каде потекнува?

А дека за мртвите се пие и слави, не мора да значи дека животот не се слави и живее. :P

Словените се племе! Доста со тие словени како да ја донеле големата вистина со нив...
Купишта суеверија донесоа со еден куп кастрирани богови отаде северот... слично како и христијаните тука, затоа и се побратимија посе изгледа тие.
Кој да ги знае!

И значи: денештното празнување се бледи копии на пировите од стара Грција, Египет, Месопотамија... Штета што не се држат до крај :D
НО нормално, наместо да се празнува животот, се јаде и пие „за мртвите да им се најде“, христијански обичај нели! :facepalm:

Пир, знаеш што е? :)

Не оди пирување кога се слави именден. Претежно именден е ден кога се слави името на некој дамнешен христијанин кој што умрел страшно и крваво за своето верување. Со пијанчење се сеќаваат младите на името што го носат на некој што умрел за верувањето во кое демек и тие веруваат?

Така да, пирувањето денес, нема врска со христијанскиот обичај, ниту вера, ниту „именден“! Тоа се пагански обичаи, весели настани, понекогаш водело и кон оргии, пиење вино додека има (Дионис кај смее да се заборави) :)

А и што вели Кирила Пејчиновиќ уште во 1816 година во своето дело „Слово на празниците“?
Пошто за Христа трпимо, баре да го слушаме што ни вели. Он не ни вели нешто тешко, токо лесно. Он ни вели да лубимо еден другого, да се проштааме, да се жалиме, да седимо мудро, да не збесуемо како малии деца, да не се опијаме, да не блудуаме, да не пиемо вино без мера, да не скакамо хоро како безумни што скакат.​
А мије и празникот што го служиме една у годината, и него непристојно го служиме, а не побожно. Баш на денот вардимо да се опиемо, да скакамо, да збесуамо. Сва ноќ седите, пеете и збесуете, не го молите светецот, токо го наљутуете, и тој не ве измолует пред Бога и не ви поможует, и нафиле си арчите арчот.​

Македонскиот народ одамна ги има измешано лончињата, не е ова од сега, старо е поеќе од 1000 години и поеќе :)
Ама што е, тука е :) Кој не сака пирување? :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Ако нема врска, off-топик си!
Ти ме мене цитираше и пишуваш за стопани, за светци, врски... и мене ми зборуваш за скокање во дебати и неразбирање на соговорникот... Абе ајде...

Не е се толку попара на Балканот... има кој да одмрсува.. ;)

Јас велам и тврдам дека не може да се служи на два бога: или пиеш за мртвите или за живите! Или пируваш како што се правело во старите времиња кога христијанството не беше раширено со идејата за умирачки богови, или понизно и тивко се сеќаваш на христијанинот кој што умрел бидејќи верувал во нешто во кое и ти би требало да веруваш и да следиш!

А тука, се пирува во комбинација со христијанските догми и правила, се седи на два стола... одамна!
„Езотерија“ бре, мора така :icon_lol:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Тоа не беше оф топик, тоа беше надополнување на зошто имендени се слават.

Ај нека ти биде. ;)

Ако нема врска, off-топик си!
Ти ме мене цитираше и пишуваш за стопани, за светци, врски... и мене ми зборуваш за скокање во дебати и неразбирање на соговорникот... Абе ајде...

Не е се толку попара на Балканот... има кој да одмрсува.. ;)

Јас велам и тврдам дека не може да се служи на два бога: или пиеш за мртвите или за живите! Или пируваш како што се правело во старите времиња кога христијанството не беше раширено со идејата за умирачки богови, или понизно и тивко се сеќаваш на христијанинот кој што умрел бидејќи верувал во нешто во кое и ти би требало да веруваш и да следиш!

А тука, се пирува во комбинација со христијанските догми и правила, се седи на два стола... одамна!
„Езотерија“ бре, мора така :icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Тоа не беше оф топик, тоа беше надополнување на зошто имендени се слават.

Ај нека ти биде. ;)
Надополнувањето немаше врска со мојот пост, какво надополнување... Можеше да си напишеш пост без да ме цитираш мене, така ќе беше најдобро јас мислам ;)
Не тука да се расправам како твоето „надополнување“ нема допирни точки со тој мој пост.

Ама ај, бидна веќе, „надополни“...

Ги оправивме христијаните....

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Надополнувањето немаше врска со мојот пост, какво надополнување... Можеше да си напишеш пост без да ме цитираш мене, така ќе беше најдобро јас мислам ;)
Не тука да се расправам како твоето „надополнување“ нема допирни точки со тој мој пост.

Ама ај, бидна веќе, „надополни“...

Ги оправивме христијаните....

Има допирни точки. Не е се од Грците. Ти за тоа пишуваше, како биле бедна копија нивна. Јас ти напишав дека...ај да не се повторувам...допирни точки има, ама кој да види.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Има допирни точки. Не е се од Грците. Ти за тоа пишуваше, како биле бедна копија нивна. Јас ти напишав дека...ај да не се повторувам...допирни точки има, ама кој да види.
:facepalm:

Ќе види некој сигурно. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom