Верите и самопочитта/самодовербата

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Да не бидам лошо сфатена, ама целта на темата ти е да застанеш рамо до рамо со атеист, Ставрогин, дбек ..., т.е со оние кои ги стројат верниците. За жал, ти го немаш ниту нивното знаење ниту нивната елоквентност.
Во овој пост не се знае каде е главата, каде е опашката.
Потцртаниот болд ти е невидена глупост.
Да ги сведеш сите верници на осамени луѓе кои бараат помош, е исто како јас да кажам дека некој е толку очаен да припаѓа некаде, што ако треба ќе се утепа од ставање рецки во темата „Ајде да избориме до 100 000“. :facepalm:
ти ме болдираш, па да ти возвратам. :)
овој болд покажува колку си ја сфатила поентата на темата. врати се уште еднаш и прочитај ја повторно, можеби ќе ти текне;) а ако не, ..... што да ти кажам, скокни ја темава

S

Sagan

Гостин
Можно е религиозен човек да има намалена самопочит и самодоверба, но причината за религиозноста и практицирањето на верата ја гледам во стравот од неизвесноста, вклучително и смртта, како и немоќта. Имено, човекот е доволно моќен да се согледа себе како индивидуа, суштество способно да се осознае (до некаде) себе си и околината, па помислата дека еден ден ќе дојде „крај“ создава душевен уплав кој го тера да прибегнува и кон понерационални решенија од верувањето во бог.

Еден друг аспект на темава е способноста на религиите да дадат лажна самодоверба, т.е. безусловна верба во тоа дека бог ги чува, пази, брани, па како резултат на тоа некои преземаат чекори кои просечен човек не би ги. Кај некои се јавува и толкава егоцентричност, што не можат да се помират со фактот дека нивната величествена креатура еден ден ќе ја снема, и телесно и умствено, па религиозноста им доаѓа како времен/лажен душевен лек кој ги двои од сопственото лудило.

Умерената религиозност не ја сметам за штетна и дури и може позитивно да влијае кај некои.
Сепак, не се сите подеднакво душевно силни за да се справат со стравовите и секојдневните проблеми на ист начин, а и секој има право да им пристапи на истите на начин кој го смета за најсоодветен/најлесен/најефикасен.

Sagan

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Можно е религиозен човек да има намалена самопочит и самодоверба, но причината за религиозноста и практицирањето на верата ја гледам во стравот од неизвесноста, вклучително и смртта, како и немоќта. Имено, човекот е доволно моќен да се согледа себе како индивидуа, суштество способно да се осознае (до некаде) себе си и околината, па помислата дека еден ден ќе дојде „крај“ создава душевен уплав кој го тера да прибегнува и кон понерационални решенија од верувањето во бог.

Еден друг аспект на темава е способноста на религиите да дадат лажна самодоверба, т.е. безусловна верба во тоа дека бог ги чува, пази, брани, па како резултат на тоа некои преземаат чекори кои просечен човек не би ги. Кај некои се јавува и толкава егоцентричност, што не можат да се помират со фактот дека нивната величествена креатура еден ден ќе ја снема, и телесно и умствено, па религиозноста им доаѓа како времен/лажен душевен лек кој ги двои од сопственото лудило.

Умерената религиозност не ја сметам за штетна и дури и може позитивно да влијае кај некои.
Сепак, не се сите подеднакво душевно силни за да се справат со стравовите и секојдневните проблеми на ист начин, а и секој има право да им пристапи на истите на начин кој го смета за најсоодветен/најлесен/најефикасен.

Sagan

....точно така...се додека религиозноста е лична работа се е во ред и е позитивна....проблемот настанува кога сопствениот светоглед се обидуваме да им го наметнеме на останатите (вклучително и на опшеството во целина)....секој треба да си се грижи за сопствената душа (доколку ја има).....

....доколку некој е религиозен и неговата религиознот му помага да се чуствува убаво во животот за мене е во ред и го почитувам тоа....секој има право да верува (или не верува) во што сака....

....ако некому религијата му дава самодоверба и го потиснува стравот од смртта СУПЕР ЗА НЕГО....но немора мене да ме убедува дека тоа е единствениот вистински пат, да ми ја наметнува својата религиозност и да се грижи за мојот иден живот.....СЕУШТЕ НЕМАМ ЗАВРШЕНО СО ОВОЈ

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Целта на темава е да продискутираме дали верата во некој бог значи недостаток на самодоверба и немање самопочит. Малку психологија и психоанализа во религиите (Фројд, Јунг, Канеман, Ровели, .....)

Дали немањето самодоверба и самопочит, а воедно и желбата да припаѓаме некаде е причина да се верува во некое антропоморфно битие?
Дали со прифаќањето на некоја религија ги заменуваме, правиме сурогат самодоверба и самопочит?
Исто така, и наметнатиот страв од пеколот, дали е тоа начин да се контролираат луѓето со намалена самодоверба и самопочит?

Според мене, треба да немаш ни грам самопочит да дозволиш да бидеш роб на некоја прикаска за пекол.
Според мене, треба да немаш ни грам самодоверба за да се препуштиш на некоја света книга само за да бидеш дел од некоја група.
Според мене, тоа се осамени лица, на кои им треба помош.
Тоа е нивниот повик за помош!
Но останува како да им помогнеме кога на човек можеш да му помогнеш само ако сака да му се помогне. На човек со сила можеш да му земеш, али не и да му дадеш.

Dokazi deka bog ne postoi?
Kako očekuvaš da pomogneš na nekogo ako ni sam ne znaeš sebesi da si pomogneš?
Arogancija na nivou,nešto slično na "save the planet" parolite.

Baška,toa so slaba samodoverba i samopočit e smešna.Namalenata samodoverba i samopočit voopšto ne e vrzana za veruvanjeto tuku za čovekot(od site sorti).Sekoj može da ima slaba samodoverba(i ateist i teist) i sekoj može da bide vernik(i tie so jaka samodoverba i samopočit i tie so niska...).I niti samodoverbata niti samopočitta imaat nekakva krucialna uloga pri izborot narečen vera.

Zošto nekoj veruva? Bidejki smeta deka bog postoi(obzervirajki ja prirodata,univerzumot,mikro i makrosistemot i kako toj funkcionira.Vo seto toa postoi intelegenten dizajn-zatoa i veruva vo bog).
Zošto nekoj ne veruva? Za nego toj intelegenten dizajn e posledica na nešto drugo i ne go narekuva bog......

Pogolemi faktori za prifakanje na odredena religija se okolinata,semejstvoto,tradicijata,kulturata... otkolku ovie psihološki sostojbi koj gi poseduvaat site luge vo različni dozi(ne postoi čovek koj nema strav,ne postoi čovek koj na momenti bil so niska a na moment so visoka samodoverba..).

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Dokazi deka bog ne postoi?
Kako očekuvaš da pomogneš na nekogo ako ni sam ne znaeš sebesi da si pomogneš?
Arogancija na nivou,nešto slično na "save the planet" parolite.

Baška,toa so slaba samodoverba i samopočit e smešna.Namalenata samodoverba i samopočit voopšto ne e vrzana za veruvanjeto tuku za čovekot(od site sorti).Sekoj može da ima slaba samodoverba(i ateist i teist) i sekoj može da bide vernik(i tie so jaka samodoverba i samopočit i tie so niska...).I niti samodoverbata niti samopočitta imaat nekakva krucialna uloga pri izborot narečen vera.

Zošto nekoj veruva? Bidejki smeta deka bog postoi(obzervirajki ja prirodata,univerzumot,mikro i makrosistemot i kako toj funkcionira.Vo seto toa postoi intelegenten dizajn-zatoa i veruva vo bog).
Zošto nekoj ne veruva? Za nego toj intelegenten dizajn e posledica na nešto drugo i ne go narekuva bog......

Pogolemi faktori za prifakanje na odredena religija se okolinata,semejstvoto,tradicijata,kulturata... otkolku ovie psihološki sostojbi koj gi poseduvaat site luge vo različni dozi(ne postoi čovek koj nema strav,ne postoi čovek koj na momenti bil so niska a na moment so visoka samodoverba..).
црвен болд. тоа е поентата, како човек се справува со своите стравови. во право си кога велиш дека нема човек кој не се плаши. но дали ќе ја избера опцијата религија или не зависи од тоа колку е способен да продолжи понатаму без да има потреба да се идентифуива со религијата. луѓето кои се верници, се идентификуваат преку верата, слепо правејќи и пратејќи ги догмите. а кога некој кој нема свое ЈАС(его) и притоа ќе застане да ги брани сопствените мисли и заклучоци, многу битен момент, сопствените, него ги брани нечии туѓи без приговор е човек кој треба да се запрашаме “што му е?“ таа особа е психички зависи од верата, без неа е празен, вакуум, ќе лута посветов. а светов може да биде прекрасен, само треба да се прифати реалноста и живее животот.
зелен болд: тоа може да биде случај само ако таа особа е подложна на манипулација, на особа која не сака да ја прифати состојбата на особа која не размислува со своја глава, него бара помош од нешто, а во исто време и има уплав од истото.тој се осеќа мал, помал од маково зрно, бескорисен, безцелен, а за да се осеќа некој така, мора да ги има назначените недостатоци, намалена самодоверба и самопочит
од каде сум јас испаднал атеист, а по дома слави, крстови, цркви ........? околината треба да биде најмалото нешто што ќе влијае за тоа дали некој ќе биде верник или не.

W

Werther

Гостин
Религиите или верите, некому даваат утеха, ослободување од стравот од смртта, наоѓаат смисла на животот... Мислам дека може на повеќе категории да се подели што на верниците им претставува.

Има и верници како Ѓурѓа наш, кои не се склони кон критичко мислење, тие весело веруваат денес во едно, а утре во сосема нешто поинакво. Иако во тие ствари постојат еден куп огромни недоследности. :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Религиите или верите, некому даваат утеха, ослободување од стравот од смртта, наоѓаат смисла на животот... Мислам дека може на повеќе категории да се подели што на верниците им претставува.

Има и верници како Ѓурѓа наш, кои не се склони кон критичко мислење, тие весело веруваат денес во едно, а утре во сосема нешто поинакво. Иако во тие ствари постојат еден куп огромни недоследности. :)
па за тоа е отворена темава, од психолошки аспект да ги анализираме.
сподели го знаењето:)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Докази дека невидливиот розев еднорог не постои?

До кога со ова...?

Toa i sakav da kažam.Do koga so muabetite "im treba pomoš na vernicite,poradi nivnata vera?".
Pa ušte psiho analizi,šta reči e muabetov.
Teška zaebancija neli?
Kako si zema nekoj za pravo da tvrdi "absolutna" vistina deka vernicite so vo greška vo vrska so bog?
Vernicite ne se zanimavaat tolku mnogu so vašeto neveruvanje kolku što vie se zamarate so vernicite i nivnite religii.
I taka ne veruvate vo nikakvo božestvo,togaš koja e poentata?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.654
Отвори во темата Верски Вести, изброј ги жртвите на последните 10 страни и ќе видиш која е поентата на нашето замарање со религии.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Отвори во темата Верски Вести, изброј ги жртвите на последните 10 страни и ќе видиш која е поентата на нашето замарање со религии.

So ovie ateistički fori ništo ne prajme.Daj malku pogolema slika da se ogledame.
Religijata kako religija ne e kriva za postapkite na narodot,tuku samiot narod.
Ali nejse,sekakvi luge(pogotovo na bliskiot istok).Nema da zameram na muabetov(od prosta pričina što nekoi ednostavno sakaat da etiketiraat na religijata a da go zanemarat faktot čovek i nego da mu ja prefrlat vinata kako što dolikuva).
Ako ti kradeš,ubivaš...nemožam vo ist koš da gi bapnam site atesti i prema toa da formiram stav "site ateisti se kradci,ubijci".Možam da tvrdam togaš deka iosono e ubica kradec i slično.
Ali nejse,i pokraj toa.Eve,daj zemi pogolema slika.
Za što se vodeni golemi vojni(prvata svetska,vtorata...)?Koj gi vodel ovie vojni?
Zošto vo Afrika umiraat od glad i izlečlivi bolesti?Koj e kriv poradi ova?
Što pravime so farmite(državite) za koj nivnite luge predstavuvat obični robovi?
Što pravime so nacionalizmot , rasizmot,prostitucijata,ubistvata,samoubistvata?
Kogo da obvinime za seto ova?
Lugeto,lugeto vo celost.People kill people(nekogas opravdano a nekogaš ne,zavisi od situacija do situacija).
Religijata može da bide kako sredstvo upotrebena pri nekoja politička cel ali najčesto toa ja opfaka masata koja nema poim što e religija.
Jas tvrdam deka religija može da unificira opšestvo kon progres,nema kralevi,carevi,premieri ....a ne opšestvo vo koe čovekot e rob(vo bukvalna smisla na zborot).

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.654
Уз поштовање пријателе, ама глупости. Религијата е број еден мотивирачки фактор за војни и масовни убиства. Не постои ни еден друг фактор што барем приближно може да мотивира група луѓе да убијат друга група луѓе. Исто така, религијата онаму каде што е поврзана со владеење е причина за фашистички режими и брутално ги задушува основните човечки права. Исто така е алатка за неконтролирано богатење врз маките на обичниот човек.

Точно е, луѓе убиваат луѓе и за други работи и точно е дека си има огромен број религиозни луѓе кои си ја гледаат работата и никому ништо не прават. Но без религија немаше дваесетина луѓе да влезат во трговски центар и да потепаат се што не е „од нивна“. Или предходно во студентски дом во Нигерија. Само два од посвежите примери во кои загина маса народ. Сега ако ти сакаш да ме убедиш дека истото ќе се случеше и без религија, ок. Можеби 20 фанови на фудбалски клуб ќе влезеа во ТЦ и ќе ги потепаа сите што не навиваа за нивниот. Или во студентскиот ќе влезеше група изнервирани луѓе на кои им ги украле точаците, да се одмаздат. На крајот, човекот секогаш ќе најде причина за масовни убиства.

Или пак не...?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Целта на темава е да продискутираме дали верата во некој бог значи недостаток на самодоверба и немање самопочит. Малку психологија и психоанализа во религиите (Фројд, Јунг, Канеман, Ровели, .....)

Дали немањето самодоверба и самопочит, а воедно и желбата да припаѓаме некаде е причина да се верува во некое антропоморфно битие?
Дали со прифаќањето на некоја религија ги заменуваме, правиме сурогат самодоверба и самопочит?
Исто така, и наметнатиот страв од пеколот, дали е тоа начин да се контролираат луѓето со намалена самодоверба и самопочит?

Според мене, треба да немаш ни грам самопочит да дозволиш да бидеш роб на некоја прикаска за пекол.
Според мене, треба да немаш ни грам самодоверба за да се препуштиш на некоја света книга само за да бидеш дел од некоја група.
Според мене, тоа се осамени лица, на кои им треба помош.
Тоа е нивниот повик за помош!
Но останува како да им помогнеме кога на човек можеш да му помогнеш само ако сака да му се помогне. На човек со сила можеш да му земеш, али не и да му дадеш.
Tipichen ateistichko- filozovski pogled na poimot religija.Nepoznavanje na toj poim doveduva do pogreshni zaskluchoci i nepravilnata pochetna tochka koja neminovno doveduva do pogreshni zakluchoci.
Spored mene (poshto gledam deka chesto go upotrebuvash toj poim), nedovolnoto poznavanje na poimot religija te dovele do pogreshnio zakluchoci SPORED TEBE.
Monoteistichkite religii se samo eden del od poimot religija, mada ne si ja svatol sushtinata nitu kaj istite.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 09:04 ---
Докази дека невидливиот розев еднорог не постои?

До кога со ова...?
Ateistichko izvrtuvanje na stvarite.
Ateizam-ne veruvanje vo Bog.
Povelete dokazete go toa,deka Bog ne postoi, so validni nauchni argumenti.
Nie ne ve ubeduvame deka Bog postoi, naprotiv, vie tvrdite deka ne postoi.

Do koga ke begate od toa dokazuvane?
Povelete, nie edvaj chekame toa da ni go dokazete, i odma se otkazuvame od Boga.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Tipichen ateistichko- filozovski pogled na poimot religija.Nepoznavanje na toj poim doveduva do pogreshni zaskluchoci i nepravilnata pochetna tochka koja neminovno doveduva do pogreshni zakluchoci.
Spored mene (poshto gledam deka chesto go upotrebuvash toj poim), nedovolnoto poznavanje na poimot religija te dovele do pogreshnio zakluchoci SPORED TEBE.
Monoteistichkite religii se samo eden del od poimot religija, mada ne si ja svatol sushtinata nitu kaj istite.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 09:04 ---

Ateistichko izvrtuvanje na stvarite.
Ateizam-ne veruvanje vo Bog.
Povelete dokazete go toa,deka Bog ne postoi, so validni nauchni argumenti.
Nie ne ve ubeduvame deka Bog postoi, naprotiv, vie tvrdite deka ne postoi.

Do koga ke begate od toa dokazuvane?
Povelete, nie edvaj chekame toa da ni go dokazete, i odma se otkazuvame od Boga.

....доказот го дава оној кој тврди дека нешто постои, дека нешто открил или измислил (иновирал)....задачата на останатите е да се обидат врз база на доказите што првиот ги изнел да го побијат....доколку доказат држи вода и неможе да се побие се приваќа како вистина и валиден се до наредниот обид за побивање

ќе ја земам за пример Питагорова Теорема...чичко Питагора по многу мозгање дошол до заклучок дека кај правоаголен триаголник збирот од квадратите на катетите е еднаков од квадратот на хипотенузата......другите математичари го ставиле ова тврдење на опит.....извршиле мерења и пресметки и доше до заклучок дека нивните мерења и пресметки се совпаѓаат со оние на Питагора.....затоа теоремата е прифатена за валидна се додека некој не ја оспори и понуди контра аргумент што кога ќе го повторат 100-200-1000 други ќе добијат повторливи резутати

....така и ти....понуди чекор по чекор инструкции како си го спознал Бог....ќе најдеме 100 доброволци на форум кои ќе се обидат да го повторат она што ти си го правел....и доколку посе однапред дефинирано време сите 100 го спознаат Бог на начин на кој ти си го спознал....ќе прифатиме дека методот функционира и твоите тврдења се ВИСТИНА

....и јас можам да тврдам дека во мојот двор се наоѓа гробницата на Александар Трети Македонски....но дали ти ќе ми поверуваш без соодветен доказ и ќе го прифатиш моето тврдење како апсолутна вистина?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
....доказот го дава оној кој тврди дека нешто постои, дека нешто открил или измислил (иновирал)....задачата на останатите е да се обидат врз база на доказите што првиот ги изнел да го побијат....доколку доказат држи вода и неможе да се побие се приваќа како вистина и валиден се до наредниот обид за побивање

ќе ја земам за пример Питагорова Теорема...чичко Питагора по многу мозгање дошол до заклучок дека кај правоаголен триаголник збирот од квадратите на катетите е еднаков од квадратот на хипотенузата......другите математичари го ставиле ова тврдење на опит.....извршиле мерења и пресметки и доше до заклучок дека нивните мерења и пресметки се совпаѓаат со оние на Питагора.....затоа теоремата е прифатена за валидна се додека некој не ја оспори и понуди контра аргумент што кога ќе го повторат 100-200-1000 други ќе добијат повторливи резутати

....така и ти....понуди чекор по чекор инструкции како си го спознал Бог....ќе најдеме 100 доброволци на форум кои ќе се обидат да го повторат она што ти си го правел....и доколку посе однапред дефинирано време сите 100 го спознаат Бог на начин на кој ти си го спознал....ќе прифатиме дека методот функционира и твоите тврдења се ВИСТИНА

....и јас можам да тврдам дека во мојот двор се наоѓа гробницата на Александар Трети Македонски....но дали ти ќе ми поверуваш без соодветен доказ и ќе го прифатиш моето тврдење како апсолутна вистина?
Meshash poimi...
Naukata dokazuva, religijata go potvrduva vechnoto.
Vie ne gonite, poshto se pravite pametni , da ni dokazete deka mnooohu znaete i deka Bog ne postoi
Eve vi shansa da ni dokazete i nie da staneme ateisti.
Postojat iljada primeri kade ateist stanal vernik
na vas ostavame od vernici da ne napravite ateisti, ama kako shto mozam da vidam slabo vi odi...:pos:..ili nemate argumenti?

Bog postoil od pamtiveka, postoi i kje postoi....bez razlika dali takvite ateisti kako tebe kje go razbrata toa...
Eve ti eden dokaz...trevata raste bez razlika dali ti kje veruvash vo toa ili ne...

Kajgana Shop

На врв Bottom