Најекономично греење и ладење

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
23.008
Како на пример околу 100 квадрата, на два спрата.
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 01:28 ---

Каков е тој котел? Каде може да се набави? По која цена?
Па отприлика би ти требал камин со номинална моќност од околу 15 кв( не масимална) ама не ке направиш лошо да има и нешто повеќе. Значи збораме за камин со воден котел а не обичен камин. Истата математика е и за котел.
Разликата помеѓу котелот и каминот прво е во дизајнот, начинот на загревање и во моќноста. Котлите можат да имаат многу поголема моќност и затоа се користат за загревање на поголеми простори. Друга разлика е во начинот на загревање. Котелот скоро цела енергија ја предава на водата додека каминот обично 40 % зрачи во просторијата каде седи а 60% во водата. Затоа тој се става во собата каде ке престојувате за разлика од котелот кој може да биде поставен било каде. И котлите за разлика од камините пошто не се предвидени да седат во дневната соба најчесто се и малце грдички за разлика од камините кои дополнително му даваат шарм на собата во која се сместени.
Било како било рачунај си дека еден киловат е отприлика 7 квадрати при висина на таванот од 2.6 метри и објектот е со просечна изолација, па према тоа ке ја одбериш и јачината на каминот или котелот( без разлика што ти тврди продавачот).
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 19:31 ---
Ајде малце помош од поупатените, ако 1kw е доволен за загравање на површина од 6м2, тогаш како оваа печка од 6kw http://www.alpinpelet.com.mk/index.php/sample-levels/solara-6kw може да загрее 60м2. Или кога станува збор за греење на пелети друга е математиката ?
Не е друга математика туку не верувај на се што ке прочиташ. И во просек 1кв не е 6 туку 7 квадрати, освем секако ако не станува за просторија со никаква изолација.

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Nekolku posta unazad rekov deka ke prasam za cenata na Toshiba estia, za toplinska pumpa vozdush - voda. Princip na klima inverter no namenet za centralno greenje plus voda za kapenje. Znaci zagrevanje so nadvoreshna edinica kako kaj klimite a vnatre da gree na princip na centralno (niz cel stan so fenkojleri, mislam deka taka se vikaat) i topla voda vo banja.
Najslabiot model za najmala kvadratura (od 60m2), samo materijalite, bez montaza, cenata e fantasticni 5100 evra.
Za eden Danec toa se dve i pol plati a za mene......moment da presmetam..... 20,74 plati (so nekoj saat prekuvremena rabota).:pipi:

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Gree Hansol 12000бту го имаат во Зорба. Баш го прашав денес монтерот Зоки што мене ми монтираше Change18ka дека имаат докај 10парчиња од 12ка Hasol a цената не е нити 800 нит 1000евра туку рамно 40000 ден или 655евра. Монтажата им е 5000. Гаранција 3 години од Зорба. Може и да му се јавите на Зоки и да си прашате подетално 070 527848 (чоекот се согласи да му го напишам телефонот).[/quote]

Извини ама јас сум скептик по ова прашање. Баш барав цени за хансол некаде кај го има и таа цена од 650 евра ја нема никаде. Грее има модели и модели кои драстично се разликуваат по карактеристика, а за наши услови да дадеш и 650 евра на нечиј збор дека тоа е тоа..... скептик сум.
Еве полски сајт
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12tb-s3dna-hansol-inverter.html
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12ub-k3dna-inverter.html
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12kf-k3dna-change-inverter.html
првата е хансол и со конвектирање на валути 1злот=.0.2389 евра доаѓаме до цена од 890 евра, вториот модел не знам што е, а третиот е change кој значи кошта 630 евра
грција имаш http://www.skroutz.gr/s/1914819/Gree-Hansol-GRS-121-HI-JSH-N2.html кој се декларира како хансол но не со истите ознаки како што имаше дадено спецификации.
А тука може објективно да се видат сите модели и цените како се движат за целата понуда на грее
http://www.skroutz.gr/c/407/klimatistika/m/2448/Gree.html?order_dir=asc&page=1
Мене кога ми ја донеа климата проверував буква по буква од шифрата на надворешниот дел за да бидам сигурен дека е сузуми, а не авант кои беа ценовно многу блиски, а камоли за вакви разлики на моделите на грее каде hansol кошта 800 евра а change 530 евра во комшилукот.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Pa tokmu toa jas go vikam i za toa e forumov.
Po se izgleda tuka samo se pisuva a nikoj ne cita sto e napisano.
Ako ne sakas da dades 650 evra na necij zbor onda citaj nekoj post pogore i ke vidis deka tie klimi gi ima nekoj doma i ja prezentira nivnata rabota.
Jas i se ponudiv koj go interesira bujrum, imam i Toshiba i Vivax (citaj Hansol), pa tuka nema da se dadat pari na necij zbor i da ne se veruva vo samite karakteristiki, sporeduvaj i pravi paralela.
Ednostavno za toa e i forumov, razmena na iskustva, za citanje od internet kolku nesto cinelo ili ne site mozeme.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.427
Извини ама јас сум скептик по ова прашање. Баш барав цени за хансол некаде кај го има и таа цена од 650 евра ја нема никаде. Грее има модели и модели кои драстично се разликуваат по карактеристика, а за наши услови да дадеш и 650 евра на нечиј збор дека тоа е тоа..... скептик сум.
Еве полски сајт
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12tb-s3dna-hansol-inverter.html
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12ub-k3dna-inverter.html
http://sklep.klimman.com.pl/klimatyzator-gree-gwh12kf-k3dna-change-inverter.html
првата е хансол и со конвектирање на валути 1злот=.0.2389 евра доаѓаме до цена од 890 евра, вториот модел не знам што е, а третиот е change кој значи кошта 630 евра
грција имаш http://www.skroutz.gr/s/1914819/Gree-Hansol-GRS-121-HI-JSH-N2.html кој се декларира како хансол но не со истите ознаки како што имаше дадено спецификации.
А тука може објективно да се видат сите модели и цените како се движат за целата понуда на грее
http://www.skroutz.gr/c/407/klimatistika/m/2448/Gree.html?order_dir=asc&page=1
Мене кога ми ја донеа климата проверував буква по буква од шифрата на надворешниот дел за да бидам сигурен дека е сузуми, а не авант кои беа ценовно многу блиски, а камоли за вакви разлики на моделите на грее каде hansol кошта 800 евра а change 530 евра во комшилукот.
Шо муабет праиш стварно не ми е јасно, фино ти е напишано колку коштаат тука (зашто и како е поефтино немам појма зашто немам ништо со фирмата) а ако сакаш да ги поскапат јави им се кажи им....едино ако ти се конкуренција со тошибите па ти сметаат...многу дилери се испрошетале на форумов и фаворизирале одредени клими ама не има и такви што читаме меѓу редови....пример неможам да не приметам дека Даикин како фирма лидер во климатизација (сите други копираат од Даикин) на форумов не се ни спомнал како опција и само Тошиба (едно време и Carier со моделот со димензии на фрижидер) се фаворизираат а пола Бугарија се греат на Даикин ама ни збор за нив.
Убаво е напишано дека климите ги има во Зорба и дека гаранцијата е на Зорба (за кои искрено незнам ни кај се наоѓаат) и тоа 3 години, и тое е што смета нели, ихааа има време буква по буква и компресорот да го исчиташ не па надворешната ...телефонот на човекот го напишав како препорака зашто е добар како монтер и ке си земе некој денар за монтажа....а ти ако сакаш нека ти монтираат другите "profesionalnite" тошиба, тие монтери што ти бушеле сигурно со дипломи и сертификати од наса се. Едноставно некои немаат пари за бренд клима и гледаат да поминат поевтино и пак да се греат квалитетно....а и да не се лажеме за 10години (ако издржат и толку) пак ке треба да се купи нова па и брендирана да е.
Инаку мислам дека периодов и не е за купување скапа клима, зашто еве даикин веке премина на R32 фреон за јапанскиот пазар, кој е многу поефикасен од 410, цела серија за 2013 им е на R32, ке фрчат други COPови за брзо и овде во европскиот дел и веке има модели на R32 за европскиот пазар (ок Даикин има, другите уште не ископирале), 410ката ке отиде многу брзо во заборав а нечии гаражи уште се полни со такви "јаки" клими на 410 ;)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ubavo napisano.
Da spored mene Daikin i Mitsubishi se vrvot vo klimatizacijata (Daikin Altherma - ne znam deka nepravil nekoj nesto slicno, mislam koncepciski). Mislam deka problemot na Daikin tuka kaj nas e sto ICS na lager od programata na Daikin je imaat samo najeftinata klima (osnovniot model), a drugo se im e po naracka, sto kaj nas mnogu malku se odlucuvaat za takvo nesto.
Ja u princip onie od toshiba mnogu ne gi bendisuvam, ama sto e pravo, imaat muda da donesat sve na lager tuka vo skopje i pobajagi ja simnaa cenata na Suzumi+13, za razlika od pred toa sto derea so cenite.
A ako zborime ponataka, za podobrite brendovi, Mitsibushi neznam dali imaat nesto i kolku na lager ama ne veruvam deka imaat nesto mnogu, a onie od Fujitsu (HIDROSET), treba da im se zabrani da rabotat so klimatizacija, so ceni ne proizvodi duplo pogolemi od Srbija, Hrvatska ili bugarija.
E sega tuka ostanuva i Panasonicot koj vo znacitelna mera moze da se najde vo tehnomarket.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Шо муабет праиш стварно не ми е јасно, фино ти е напишано колку коштаат тука (зашто и како е поефтино немам појма зашто немам ништо со фирмата) а ако сакаш да ги поскапат јави им се кажи им....едино ако ти се конкуренција со тошибите па ти сметаат...многу дилери се испрошетале на форумов и фаворизирале одредени клими ама не има и такви што читаме меѓу редови....пример неможам да не приметам дека Даикин како фирма лидер во климатизација (сите други копираат од Даикин) на форумов не се ни спомнал како опција и само Тошиба (едно време и Carier со моделот со димензии на фрижидер) се фаворизираат а пола Бугарија се греат на Даикин ама ни збор за нив.
Убаво е напишано дека климите ги има во Зорба и дека гаранцијата е на Зорба (за кои искрено незнам ни кај се наоѓаат) и тоа 3 години, и тое е што смета нели, ихааа има време буква по буква и компресорот да го исчиташ не па надворешната ...телефонот на човекот го напишав како препорака зашто е добар како монтер и ке си земе некој денар за монтажа....а ти ако сакаш нека ти монтираат другите "profesionalnite" тошиба, тие монтери што ти бушеле сигурно со дипломи и сертификати од наса се. Едноставно некои немаат пари за бренд клима и гледаат да поминат поевтино и пак да се греат квалитетно....а и да не се лажеме за 10години (ако издржат и толку) пак ке треба да се купи нова па и брендирана да е.
Инаку мислам дека периодов и не е за купување скапа клима, зашто еве даикин веке премина на R32 фреон за јапанскиот пазар, кој е многу поефикасен од 410, цела серија за 2013 им е на R32, ке фрчат други COPови за брзо и овде во европскиот дел и веке има модели на R32 за европскиот пазар (ок Даикин има, другите уште не ископирале), 410ката ке отиде многу брзо во заборав а нечии гаражи уште се полни со такви "јаки" клими на 410 ;)

Мислам тотално ја утна поентата. Немам никаква веза со тошиба нити нешто посебно ја фалам. Не сум од скопје за да му гледам на баже у гаража. Ако купувам техника нејќам да ја купам од битпазар, колку и да ми ја фалат дека е оригинал, посебно ако ти ја дава на пола цена. Ти би купил ли најк од битпазар?? некој сигурно купува.

Член од
28 октомври 2013
Мислења
9
Поени од реакции
6
И мене лично ме фати малце скептицизам околу големата разлика во цените на Gree Hansol 12BTU моделот на страна и тука во МК. Реално конкретниот модел (заедно со Vivax Gexi), во однос на технички карактеристики е супериорен (!) во однос на сите останати од тој ранг на цена. Можеби има разлики во однос на надворешната единица?

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Mnogu lugje mi kazale za razlicni raboti deka najubavo povisoka cena da stavat na robata sto ja prodavaat, poveke ke im se trosi. Pa so mal popust na taa visoka cena uste poveke ke prodavaat. Mi teknuva za obleka vo trgovski mi kazuvaa, na pocetok stavil ponormalni ceni i lugje sto vleguvale so skepticizam si iskacale, kao zasto tolku niski ceni nesto sigurno e falsh. Mi vika koga gi zgolemil duplo cenite se bilo vo red so prodazbata.
A ovde citam za Fujitsu se zbori deka bile preskapi, lugjeto si znaat sto pravat.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.745
Поени од реакции
2.560
Кога се одлучував за инвертер, го одбрав токму фуџитсуто од хидросет, затоа што тогаш имаше најдобар однос цена-перформанси од сите модели што се нудеа на пазаров. Најефтината тошиба беше над 100е поскапа и имаше полоши карактеристики. А колку истите чинат во Хрватска или Бугарија, ќе се секирам кога ќе живеам таму. И немам никаква врска со хидросет, освен што двапати им влегов во дуќан кога го купував уредот.

Член од
11 август 2011
Мислења
23
Поени од реакции
13
Ako saka nekoj Toshiba RAS-B13N3KV2-E

za 47000 denari bujrum :)

sega e inace 50000 den vo Energija

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Goran 0505

Sto napravi so klimata sto ti mrznea cevkite, ja sredi li, kako, sto...?
Nisto, ostana da go smenat senzorot vo vnatresnata edinica sto e prikacen na cevkite, vo momentot rezervnite delovi im bea na carina, "no ce go izvadime samo nego od carina ne e problem i ce dojdeme vo ponedelnik" i od togas pominaja 3 ponedelnici. Za da bidam spokoen mi ostavija nova vnatresna edinica vo paket da stoi kaj mene a nadvoresnata vece ja promenija. Znam deka ce dojdat koga ce zaladi, sega mislat "ne e ladno i ne mu treba". Ce bide nekogas :)
Nego hansolot ima li greaci na kompresor i na tacna kako gexi-to ili nema? oni (zorba) mi vikaat deka ima ama ne gi zemam zdravo za gotovo, i mi rekoja deka novite hansol se so mitsubishi kompresori ama i toa so rezerva go zedov

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.427
Nego hansolot ima li greaci na kompresor i na tacna kako gexi-to ili nema? oni (zorba) mi vikaat deka ima ama ne gi zemam zdravo za gotovo, i mi rekoja deka novite hansol se so mitsubishi kompresori ama i toa so rezerva go zedov
Прашај го огледало он зема па може да ти каже, ја само знам дека на мојата Change 18ка има греач а дури може и на твојата да има само не си приметил од преголемата недоверба кон климата во твоите постови и стварно не ми е јасно како си се решил да купиш баш од нив. Инаку греачот нит сум прашал дали го има/нема па климата искочи со греач, кој пак да кажам стои како дополнителна опција за овој модел и не се вградува стандардно. Примети го тоа малото цевче позади горе на испарувачот(мислам дека испарувач се вика), а и во упатството на 30страна стои опис за Електричен Греач и кога укључува искључува, а упатството е универзално за GWH18KG i 24KG надворешна.

Attachments

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Takvo cece sum videl deka ima ama ne sum obrtatil paznja sto e. Ce go razgledam upatstvoto.
Pak ce recam, zorba ne se losi momci samo se prezafateni. Energija mozebi 1000x do sega ce ja sredeja, ama oni tek sega iskocija so nesto pak skapa ama ponormalna cena ili ednostavno bea preskapi za mene i za mestoto kade ja montirav klimata

Член од
9 април 2012
Мислења
50
Поени од реакции
14
Дали може некој да ми каже колкава разлика има (финансиска нели) кај некој што се греел на дрва или на струја па преминал на греење на новиве печки за палети. Читав по форумов многу мислења, ама некој ако може ваква спорердба да даде би било супер .​

Kajgana Shop

На врв Bottom