Зошто модерната жена се плаши од брак?

• Креатор на темата Креатор на темата etoile
  • Време на започнување Време на започнување
Јбг, жените се најјвоинствени од нас мажите. Незнам од каде ти тоа дека ги кривам. Во право си и дека не е добра природна средина ( три фамилии ).

Чекај прво да го завршам па тогаш коцките ќе си се наредат на своето место. И ти сама знаеш каков "проблем" имам, и колку ми е тешко ( и на факс и ... ) :)
Пред да местиш коцки, смени си го мислењето кое дома мајка ти и баба ти ти го наметнале. Нема аир да видиш со такво потковање кое си добил.
Како примериве:
хахахах , сега за баба ти се фати :D:ROFLMAO:
реално сакав да кажам дека жените ( млади 24-30 ) не си ги извршуваат добро домашни работи , добро може со тек на време да се смени , ебаго сеуште не сум се оженил , млад сум , а толку многу се преоптоварувам :D
--- надополнето: 10 јули 2012 во 21:22 ---

Ги тера некој да работат толку многу ?
ете и мојата баба ја болат нозе па не се жали толку многу , напротив работи до полноќ , јас не сум видел дедо ми да ја тера да работи стално многу ....
значи до жените си е , не е до мажот ...
Жената ако сака и немора да работи , а такви ги има многу ( за жал )
изгледа ти не си многу набљудувал/а

Јас ни под разно не го оправдувам ќотекот , по минатото се знаело чиј е главен збор , сега во денешно време не се знае чиј е главен збор , јас овака да и кажам на мојата идна жена дека треба да ме почитува , да се знае кој е газдата во куќата , таа мене утре ќе ме пријави за насилство , затоа што не и се допаѓа да биде главна во куќата :icon_lol:
--- надополнето: 19 јули 2012 во 20:54 ---
Тогаш се знаеше кој е глава во куќата или старешина ( како сакате )
--- надополнето: 19 јули 2012 во 20:55 ---
Верувам дека има и такви мажи , не викам не :)
еее , порано мажите знаеле како да ги доведат в ред жените , но сега спротивно се случува - жените почнуваат да малтретираат и физички и психички :facepalm:

И ова е само дел, тотално те уништила околината, а имаш само 19 годинки.

Дури и сам не сфаќам какви глупости изнатрескав. Како и да е се учам од грешки, нели. :D

Стискајте палци сега, физика 1 решив само четири задачи ( лол ) па сега како ќе се снајдам ќе видам.

Прочитај за моќта на вагината у едни постове од мене и Суссаро, за да видеш как е можно. ;)
Oправдание, имате глава мислете :D. Зашо ви е тај разум??
Тоа ви е само уште еден начин за да ја префрлите целата вина врз жените. Демек вагинална моќ.

Не се плашам од брак. Се плашам од тоа да морам да зависам од двајца исфрустрирани до максимум старци и од нивното опако расположение.
Да немам со партнерот сопствен стан, па да морам да трпам некоја живчана да ми брои колку саати спијам, дали прслуците и гаќите треба да стојат во втората или третата фиока, дали во нервоза викам со некој децибел плус што би и сметал на госпожата додека го пие моето кафе и пререкува за лажицата плус шеќер.
Сакам се да си биде под мој конец. За мене круцијална ствар е пред стапување во брак да се дојде до сопствен стан, на почетокот може и да преминам да е под кирија. Да се има интима, и да не ти се качуваат на глава за се и сешто и нонстоп да се конфронтирате ко да зборите за егзистенцијални проблеми, а не за тоа како и ја прекинале индиската серија на пола.
Сакам здраво да застанам на свои нозе, со свои приходи и утре-задутре да не зависам од добрата волја на мажот, затоа што за некои како мене и не е најбитна ствар на светот да се омажиш и да имаш фудбалски тим деца.

Другар јас не викам ако е матријархат мажот мора да биде домаќинка и да гледа деца.
Женското лидерство е постабилно, каде каде. Еве ти прост пример. Дај му на еден маж да води домаќинство, сметки, храна, деца. Се ќе биде каша попара. Нека си работи, нека си обезбедува за семејството. Но водењето на пресметките и кое за каде е и како/каде треба да биде жените подобро го прават од мажите.

Генерализираш.(n)

Наједноставно доколку има потреба од лидерство треба оној кој е поспособен да ја превземе таа улога, а другиот да го голтне егото и да ги препушти конците и одлуките на партнерот без разлика на полот.

Од лично искуство знам, да ги наречам така два по екстремни примери каде едниот партнер е доста подоминантен со причина што навистина ја заслужил таа позиција со своите способности.

Во едниот пример тоа е мажот,а во другиот жената. Што ми дава поткрепа на ставот дека не е битен полот.

Кај овие два примери се си е ок и си тече супер проблемот се јавува кога, еве тука ќе си дозволам малку да генерализирам едниот партнер(во повеќето случаи мажот) поради егото не дозволува жената која е можеби поспособна да се истакне од проста причина да не испадне мекуш пред опшеството и да му за залепат ред други етикети :D

П.С Добриот лидер не ствара следбеници туку нови лидери.
П.С2 Добар лидер е оној кој знае кога треба да следи.

Не дека се сметам за современа ама работам, возам, одам на шопин како тинејџерка, редовно во театар.... и супер ми е во брак и подобро од порано. Те гушкаат 2 мали златни рачиња, имаш подршка и некој секогаш тука за тебе никогаш не си сам. Убавото и корисното се спојуваат. Готвам секојдневно и не ми е тешко,.... и сите др обврски....

Модерната жена не се плаши од бракот, туку се плаши од сите оние нешта кои може да и го уништат бракот (заедница, немаштија, невработеност, омаловажување...)

Епа сунгер боб и ја бев во заедница и немав колку можам да си дозволам сега после 7 години и бев невработена и плус бремена ама се постигнува,
неможев ја на свекрва ми да и диктирам правила кога таа живее 30 год во таа куќа, или да барам работа во 5 месец бременост треба малку трпение неможеш на 25 години да бидеш сам и свој , некој може ама мн е слатко кога постигнуваш сам

Мислам дека жените се плашат од обврски зашто се одвостручуваат на пр ја никочаш не готвев не пеглав дома не перев теписи не мислев дали вратата навечер е заклучена, дали ке имам млеко за бебебто дали има температура..... во брак мислиш на се

Наједноставно доколку има потреба од лидерство треба оној кој е поспособен да ја превземе таа улога, а другиот да го голтне егото и да ги препушти конците и одлуките на партнерот без разлика на полот.

Сериозно??
Во ова време, на ова место?
Баш би сакала да го видам тој муж што ќе проголта балкански ташаци. :D

Мислам дека жените се плашат од обврски зашто се одвостручуваат на пр ја никочаш не готвев не пеглав дома не перев теписи не мислев дали вратата навечер е заклучена, дали ке имам млеко за бебебто дали има температура..... во брак мислиш на се

За ова не е потребен брак.
Доволно е да се отселиш од дома и да почнеш сама да си го береш гајлето.
Се вика growing up and taking responsibility. :)

За ова не е потребен брак.
Доволно е да се отселиш од дома и да почнеш сама да си го береш гајлето.
Се вика growing up and taking responsibility. :)
Бисерна така е, се согласувам со тебе.
Ама ај да бидеме реални, колку можеш во државава да се осамостоиш и да живееш надвор од домот на родителите, од кога ќе станеш полнолетен?

Бисерна така е, се согласувам со тебе.
Ама ај да бидеме реални, колку можеш во државава да се осамостоиш и да живееш надвор од домот на родителите, од кога ќе станеш полнолетен?

Тој што сака, ќе се снајде.
Тој што не сака, ќе бара оправдувања.

Проблемот е што сите сакаат на готово или поточно очекуваат дека ќе биде мазно и глатко. Е нема да биде и подобро да ти е јасно уште од почеток. Седни, запоти го газот, стисни заби и гледај напред. Вака или онака, патот ќе се изнајде.

Подобро тука да застанам, оти ќе звучам спартански. :)

Сериозно??
Во ова време, на ова место?
Баш би сакала да го видам тој муж што ќе проголта балкански ташаци. :D

Постојат секакви луѓе не избрзувај со одлуки.
Не реков дека ги има многу или малце, но постојат.

Проблемот е што сите сакаат на готово или поточно очекуваат дека ќе биде мазно и глатко. Е нема да биде и подобро да ти е јасно уште од почеток. Седни, запоти го газот, стисни заби и гледај напред. Вака или онака, патот ќе се изнајде.

Лајкот ти е за спартанското :)

Не звучиш спартански убаво си кажуваш. Кој сака ќе успее кој не сака бара изговори.
Според мене далеку подобро е да се осамостоиш па макар и во никакви услови под кирија да живееш отколку да се влечкаш со родителите.

Всушност тоа е кај нас проблем на државно ниво. Цел живот со мама и тато не бидува моментот кога вистински ќе се осамостоиш од родителите е моментот кога ќе станеш возрасна личност, а не дали си наполнил 18 или 21 година.

За ова имам многу да дискутирам ама да не идам сега оф топик. Само ќе кажам родителите прават огромна грешка не оставајќи ги децата да се осмостојат и да станат сам свој човек.

Постојат секакви луѓе не избрзувај со одлуки.
Не реков дека ги има многу или малце, но постојат.

Нормално дека постојат, исто како самовилите.
Ги гледаш, ама знаеш дека е илузија. :)

Лајкот ти е за спартанското :)

Да ми туриш два лајка.
Ем жена, ем спартанка. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom