Њу Момент - Религиска Кампања

• Креатор на темата Креатор на темата iksimkd
  • Време на започнување Време на започнување
^ Не, не. Темата е таман. Доста беа теми на кои само се плукаме едни со други. Треба ваква тема за да поттикниме размислување за заеднички живот, соживот, како сакате наречете го. Убаво кажа, за проблем се потребни двајца. Е па ајде двете страни заедно да пробаме да го решиме овој проблем кој го имаме. Не е ич тешко, само треба желба за такво нешто...

Blue, full respect за тебе....ама не им тоа идејата на „нарачателите“....сите ние што „плукаме“ препознаваме голема доза на лицемерие и цинизам во „потегов“....
И има еден добар рецепт за меѓурелигиско разбирање и соживот - се вика отфрлање на религијата....
Многу слично е и со анти-абортус рекламите - повикуваат на раѓање деца, а луѓево секојдневно фаќаат магла од овде....патетично е...

Blue, full respect за тебе....ама не им тоа идејата на „нарачателите“....сите ние што „плукаме“ препознаваме голема доза на лицемерие и цинизам во „потегов“....
И има еден добар рецепт за меѓурелигиско разбирање и соживот - се вика отфрлање на религијата....
Многу слично е и со анти-абортус рекламите - повикуваат на раѓање деца, а луѓево секојдневно фаќаат магла од овде....патетично е...
Така де, се согласувам. Ама ајде да почнеме од мене и од тебе да ги шириме нелицемерните идеи за заеднички живот во оваа држава, без разлика од која националност или религија сме. Мислиш дека ќе биде тоа празно млатење на слама? Треба да почнеме од нас, остај ги лицемерите на страна и нивната лажна пропаганда за овие прашања.
Иначе сум првославна христијанка(барем крстена сум, па за тоа може така да бидам декларирана), ама не сум религиозна ич. Ги почитувам луѓето кои веруваат, посебно па ме интересира различната религија од мојата. Сакам да научам повеќе за исламот, обичаи, традиции, навики кои ги имаат и секогаш кога седам во друштво на муслимани ги потпрашувам со разни прашања за нивната вера. И знаеш што е најинтересното? Што имаме многу сличности за кои и ни самите не сме свесни.

Што имаме многу сличности за кои и ни самите не сме свесни.

Ajде, една за почеток кажи ни. Јас, никако не се чувствувам близок со муслиманите. За воља на вистината, одвратни ми се.

Само жити леб, не почнувај со „дишеме воздух“, „луѓе сме“, и слични тривијалности.

Знам имаше такво теќе во Канатларци ( Турско село во Прилеп ) "Дикмен Баба"/ Св. "Никола" и едно некаде Западна Македонија.

Во македонски брод мислам дека беше.
Исто за едните беше бекташиско а за христијаните беше некој светец. Илија Ѓорѓија нешто така.

Is now a country divided between 2 ethnik groups.

Перење мозок, со тек на време да си го прифатиме тоа како нешто нормално.

A decade ago, that divade transformed into a war conflict.
Не сум знаел дека уште пред 15 години сме биле поделени.

Рекламата како реклама е ок, ама е правена баш за тие малоумни на кои што во 2 мин можат да ви исперат мозок.

Is now a country divided between 2 ethnik groups.

Перење мозок, со тек на време да си го прифатиме тоа како нешто нормално.

A decade ago, that divade transformed into a war conflict.

Уште малце и ќе испадне 2001 била верска војна

divided between two ethnic groups, војна и религиска кампања не одат заедно. Не знам зошто секогаш ги мешаат ethnicity и religion. "Кампањата" повеќе се базира на етничка неголи на религиска поделба.

Арна е рекламава ама тоа во реалноста некако не бидува

Така
Јас обично ги решавам проблемите на следен начин, гледам колкава штета се направила и ако е непоправлива не се мачам да ја надокнадам со ништо, не се карам со никого за веќе истуреното млеко ако ме разбирате туку ќе разгледам што останало здраво во ситуацијата и од таму ќе тргнам. Ако се карам со некого, обично сум смислила некој план за да не се повтори штетата и напинам да го реализирам.

Во нашава ситуација штетата е голема, загубивме луѓе претежно млади, загубивме права, загубивме цели градови. Најважно од се ја загубивме довербата едни кон други, и сочувството како за луѓе.

На чиста нула сме, ако има волја да се живее добро и кај едните и кај другите таа волја е еден мал плус. Друг плус се децата, ако не се грижиме едни за други да се грижиме за сите деца во Македонија да растат и да живеат добро. Да се погрижиме секое дете да има здравствена заштита и образование на место, доволно облека и храна. Ова не е глупост. Ова е еден вид инвестиција, инвестираме во децата да станат подобри и попаметни луѓе од нас и да ја исправат работата.

Сетете се како тргнуваат сите расправии - ќе им фрлат боцки на децата по средните школи тие ќе се испотепаат и ние ќе имаме причина да се заколиме. Тргните од истото место во друга насока и ќе се среди животот. Можда после мојот живот. Ама лесно се расипува тешко се создава треба време.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 10:18 ---
Ajде, една за почеток кажи ни. Јас, никако не се чувствувам близок со муслиманите. За воља на вистината, одвратни ми се.

Само жити леб, не почнувај со „дишеме воздух“, „луѓе сме“, и слични тривијалности.

Еве јас ќе ти кажам една огромна сличност : себични сме!

Во една многу стара книга има еден многу паметен муабет, вика лесно е да си го сакаш братот или сестрата или блиските, лесно е да се жртвуваш за нив, а ретки се луѓе што знаат да сватат да сакаат да мислат добро на далечен човек и на непријател. Прости ми не е цитат, со мој зборови е, ама не опишува.
Се возам јас во такси од Охрид кон Струга по автобуска карта, до мене стара Албанка баба, и возачот Албанец си зборат на нивно таму. Возачот вика имаше сообраќајка еден млад загина кај Мислешево, а таа вика „А наш беше?“ И јас седам до неа ... овај не ни дишам... ниеден збор повеќе не разбирам чекам само да слезам да си одам дома... Ако е наш жалосно е татко е некому, брат е некому, ако е туѓ нема сочуство, а ова ни е заедничко не е само од нивна страна, себични сме како говеда

Така
Јас обично ги решавам проблемите на следен начин, гледам колкава штета се направила и ако е непоправлива не се мачам да ја надокнадам со ништо, не се карам со никого за веќе истуреното млеко ако ме разбирате туку ќе разгледам што останало здраво во ситуацијата и од таму ќе тргнам. Ако се карам со некого, обично сум смислила некој план за да не се повтори штетата и напинам да го реализирам.

Во нашава ситуација штетата е голема, загубивме луѓе претежно млади, загубивме права, загубивме цели градови. Најважно од се ја загубивме довербата едни кон други, и сочувството како за луѓе.

На чиста нула сме, ако има волја да се живее добро и кај едните и кај другите таа волја е еден мал плус. Друг плус се децата, ако не се грижиме едни за други да се грижиме за сите деца во Македонија да растат и да живеат добро. Да се погрижиме секое дете да има здравствена заштита и образование на место, доволно облека и храна. Ова не е глупост. Ова е еден вид инвестиција, инвестираме во децата да станат подобри и попаметни луѓе од нас и да ја исправат работата.

Сетете се како тргнуваат сите расправии - ќе им фрлат боцки на децата по средните школи тие ќе се испотепаат и ние ќе имаме причина да се заколиме. Тргните од истото место во друга насока и ќе се среди животот. Можда после мојот живот. Ама лесно се расипува тешко се создава треба време.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 10:18 ---

Еве јас ќе ти кажам една огромна сличност : себични сме!

Во една многу стара книга има еден многу паметен муабет, вика лесно е да си го сакаш братот или сестрата или блиските, лесно е да се жртвуваш за нив, а ретки се луѓе што знаат да сватат да сакаат да мислат добро на далечен човек и на непријател. Прости ми не е цитат, со мој зборови е, ама не опишува.
Се возам јас во такси од Охрид кон Струга по автобуска карта, до мене стара Албанка баба, и возачот Албанец си зборат на нивно таму. Возачот вика имаше сообраќајка еден млад загина кај Мислешево, а таа вика „А наш беше?“ И јас седам до неа ... овај не ни дишам... ниеден збор повеќе не разбирам чекам само да слезам да си одам дома... Ако е наш жалосно е татко е некому, брат е некому, ако е туѓ нема сочуство, а ова ни е заедничко не е само од нивна страна, себични сме како говеда

Не се тие себични кога е во прашање нивното. Не бидете наивни и глупи. Таа Ш*птарка многу убаво си размислува. Си се грижи за своето. Тие да беа како нас до сега илјада пати ќе пропаднеа, а од друга страна гледаш дека те газат секојдневно баш поради тоа што НИЕ Македонците сме себични самите меѓу себе. Искрено и мене ме боли стап кога Ш*птар, Турчин, Циган ќе загине или било што. Битно ми е ко ланскиот снег. Не патам јас од некои лажни морални догми.

И не си правите бајрами на мозокот дека политичарите само ги буцкаат децата. Тие можеби само ја користат омразата која што трае со децении и децении. И јас утре моите деца ќе ги научам да мразат, а дали тоа ќе го одберат или не неможам да кажам.

Јас никогаш во живот не сум се дружел со Ш*птари, Турци, Цигани, Босанци без разлика дали се најдобри или не. Едноставно одбивни ми се на организам. Плус, секојдневно си ја гледам пропаста на мојот народ којшто изумира биолошки на секаков начин. Моите деца утре нема да имаат другарчиња со коишто ќе си зборуваат на својот мајчин јазик и коишто ќе изгледаат и личат на нив по физиономија.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 10:44 ---
Кампањава испраќа интересна порака, а во исто време ја тестира човечноста кај луѓето.. и безразлика на тоа кој колку пари испрал, 100 души да го променат начинот на размислување е успех. За повеќе резултат, треба повеќе (заеднички) труд.

бтв, темава не е за сеир и секој оф-топик ќе биде избришан.

Точно така. Оваа кампања ќе промени мислење на уште 100 души и резултатот ќе биде уште 100 нови Македонки што ќе се ебат со Ш*птари, Турци, Цигани и секакви во име на таквата кампања. Па, после кога ќе видиш “црномуресто“ дете со име Аљи, Ибрахим, Теута, Фатмира, Аида, Омер, а мајка Ивана, Марија, Кристина, Елена, Мартина ќе ти биде јасно колкав плод дала оваа кампања.

Ваквите кампањи се само смрт за националното единство на секој народ и само го губиме нашето биолошки опстојување. Со нив можам да живеам еден покрај друг, но никогаш еден со друг. Никогаш!

Не се тие себични кога е во прашање нивното. Не бидете наивни и глупи. Таа Ш*птарка многу убаво си размислува. Си се грижи за своето.

Искрено и мене ме боли стап кога Ш*птар, Турчин, Циган ќе загине или било што. Битно ми е ко ланскиот снег. Не патам јас од некои лажни морални догми.

Таа ми беше поентата... таа многу убаво размислува да и се плукнам во годините ништо не научила од нив, а и ти како неа размислуваш, барем си немал време да видиш многу нешта.

И мноооогу луѓе како вас размислуваат. Само тоа размислување е сопствениот камен по глава што ќе ви падне.

Само ќе ти кажам зад секој мој паметен збор на било која тема не стои лицемерие, ни лажни морални норми, туку зад секој совет стои некоја многу голема глупост што сум ја направила па сум ја платила.

^ Не, не. Темата е таман. Доста беа теми на кои само се плукаме едни со други. Треба ваква тема за да поттикниме размислување за заеднички живот, соживот, како сакате наречете го. Убаво кажа, за проблем се потребни двајца. Е па ајде двете страни заедно да пробаме да го решиме овој проблем кој го имаме. Не е ич тешко, само треба желба за такво нешто...

За почеток може да се преселиш на Дижонска и да градиш соживот.

Точно така. Оваа кампања ќе промени мислење на уште 100 души и резултатот ќе биде уште 100 нови Македонки што ќе се ебат со Ш*птари, Турци, Цигани и секакви во име на таквата кампања. Па, после кога ќе видиш “црномуресто“ дете со име Аљи, Ибрахим, Теута, Фатмира, Аида, Омер, а мајка Ивана, Марија, Кристина, Елена, Мартина ќе ти биде јасно колкав плод дала оваа кампања.

Нема врска коренот те вика кон своето, душата ти бара свој човек од свој род, плановите кога мислиш на брак се насочени кон свадба од својата врста, секоја наша девојка сонува некому од пријателките да му биде кума или старосватица, веројатно и машките. И потсвесно, гледаш некој ти се допаѓа зошто секогаш е од твоите, Скопје е големо има странци има секакви националности зошто симпатијата што не и го знаеш името секогаш е од твоите? Затоа што крвта не е вода.

А за намерите на тие што ја нарачале рекламава, да, тотално лицемерие,
меѓутоа тие за мене се одамна измножени со нула важен ми е само исходот од рекламата.
Во реклами веруваат само деца нека видат нешто позитивно.

п.с. Мартина е името од ќерка ми и сега да ми беше пред очи ќе ти го извадев гркланот, немаше дури ни да ми биде ни гадење, ни жал.... Со кое право не навредуваш? Со кое право не омаловажуваш? Ако сакаме ние да сме сигурни дека никој нема да ги убие нашите деца заради однесувањето на твоите и ако сакаме да сме сигурни дека нашите деца нема да убијат никого, не значи дека сме се одродиле, само сакаме да бидеме луѓе а не варвари.

За почеток може да се преселиш на Дижонска и да градиш соживот.
Не се секирај Факеру. Јас веќе работам и градам соживот. И да ти кажам, баш добро ми оди.

Во време за силен прогрес на извитоперена исламска религија позната под името талибанска и апашка навала на луѓе во мантии, пари за вакви реклами се смешни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom