Протести против поскапувањата на струјата, парното, бензинот...животот! [вторник, 18 ч.]

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Во голема дилема сум дали можам јас сам да организирам протест.
Има ли некој искуство како се организираат протести?
Брате Смрт, видовме колку аир може да се има од протести. Насилниците разбираат само сила, и со сила треба да возвратиме! Ако организираш, организирај вооружено востание, ја ќе бидам прв до тебе со реденицете на гради. Веќе почнав брада да пуштам.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Брате Смрт, видовме колку аир може да се има од протести. Насилниците разбираат само сила, и со сила треба да возвратиме! Ако организираш, организирај вооружено востание, ја ќе бидам прв до тебе со реденицете на гради. Веќе почнав брада да пуштам.
Е Мој Пријателе, работава не е за мајтап, туку имам голема мака. Решиле арамиштава да им плаќам по 1700 денари секој месец додека сум жив, а од кога ќе умрам мојте наследници да им плаќаат. Не знам што да правам...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
Уставниот суд се уште не го објави решението за исклучените од Топлификација.
Од АМАН нема никакви вести,
А тоа што Јавната власт наметна исклучените да плаќаат е кршење на правата на човекот и заслужува протестирање.
Во голема дилема сум дали можам јас сам да организирам протест.
Има ли некој искуство како се организираат протести?
Немам искустно но, знам дека нема многу дилеми. За протест ти требаат храбро коцкарско срце (или јајца како што некои преферираат да речат) и грб да го издржиш ќотекот. Тоа е тоа.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Мислам дека темава е најсоодветна............колку и да звучи навредливо и простачки - да им се наредам на све женско што имаат на тие што прдат у фотељите у владата и тоа не мора ништо да ми платат за тоа.....на кого ли само му текнуваат вакви работи......

http://brif.mk/makedonija/vladata-resi-da-go-naplaka-i-vozduhot-koj-saka-na-planina-ke-plaka-20-denari/

Не ми се ни збори за насилната „приватизација“ на планинарски домови во последниов период во која општината си конфискува нешто што ентузијасти го граделе и го чувале по 100 години и го препродава на локални џамбази кои после измишљаат разноразни надокнади и такси......најпосрана форма на капитализам - македонски тип....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е Мој Пријателе, работава не е за мајтап, туку имам голема мака. Решиле арамиштава да им плаќам по 1700 денари секој месец додека сум жив, а од кога ќе умрам мојте наследници да им плаќаат. Не знам што да правам...
Скопјаниве глас не пуштија, изгледа убаво им е.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Стигнаа решениата од (не) Уставниот суд, по повод плаќањата на исклучените од Топлификација
Ова може да е повод за обновување на протестот.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.507
Аман више, само нешто поскапува, човек да неможе на раат да живее, некој ќе собира пари на ваков начин, а некој ќе нема за јадење!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
ПОСЛЕДНИТЕ СМЕТКИ ЗА СТРУЈА НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАДИЈА ДЕЛ ОД ОХРИЃАНИ

НАПИШАНО ОД НЕЛОСКА ВАЛЕНТИНА НА 06 ЈУЛИ 2013. ОБЈАВЕНО ВО ОХРИД
Дел од охриѓани останаа непријатно изненадени од последните сметки за струја испорчани од ЕВН. Во тарифата ефтина струја им беше впишан износ нула. ЕВН не им ја пресметала потрошената електрична струја по ефтината тарифа што предизвика револт и прашалници кај корисниците зошто во сметките не е пресметана струја. Од компанијата уверуваат во никој случај потрошувачите нема да бидат оштетени.

„ Вакви случаи има кај поедини корисници каде очитувањата се направени оптички. Очитаната вредност била претпоставена за потрошената електрична енергија. Од повеќе причини не било очитано броилото и била изготвена аконтација на тоа броило, а за следниот месец ќе се извршело порамнување со потрошената електрична енергија“, појаснува портпаролто на ЕВН, Атанас Ковачески.
Корисниците, во меѓувреме може да побараат корекција на сметките и да добијат нова фактура со реални потрошени киловат часови, уверува портпаролот Атанас Ковачески. (значи имало и нереални квч?:sneaky:)

„ Во мај корисниците каде што биле оптички читани броилата, добиле фактури со разлика на тарифите. Корисниците ја надминале аконтативната состојба, а на тарифата 2 во моментот на очитување сеуште не била надмината аконтативната состојба и од таа причина не може да се јави разлика. Движењето ќе се појави во моментот кога при следното читање реалната состојба ќе биде повисока од претпоставената“, вака гласи објаснувањето на портпаролот на компанијата.

Ковачески тврди дека нема потреба корисниците со сметките да добиваат појаснување за ваквите состојби од компанијата. Според него тоа се мрежни правила на електричната енегија и се законски обврски на компанијата, а кои ги имаат и корисниците и ЕВН Македонија.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На денешен ден пред една година, на 14. 08. 2012, година cе одржа првиот Протест на АМАН.
Протестите трае четири месеци. Последниот Протест се одржа на 18. 12, 2013.
За цело време регулаторна ( намерно со мала буква ) одбиваше да ги прими барањата на Протестантите
Потоа собиравме потписи за измена на законот за енергетика
Собравме преку 13 илјади потписи
Во Собранието не го прифатија предлогот за измени....
Одвратната, дебела пратеничка тврдеше дека струјата имала „ пик “ и дека се топлиме со „ поминување на цевки “.
И што да им порачаме денес на годишнината на нашиот Протест?
Според мене, најдобро е да им порачаме:
Ние сме тука!
NOS SUMUS HIC!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Денес на страницата на АМАН забележав напис за годишнината на Протестите
Еве можете да го погледате овој напис
http://amanmk.wordpress.com/2013/08/
Сега би било корисни АМАН повторно да протестира но сега против Топлификација
на адресата gi.amanmk@yahoo.com пратив меил со следнава содржина:
Денес забележав активност на страницата на Аман и Ви се обраќам за помош и мислење.
Од почетокот на септември се очекува Топлификација да почне да ги тужи исклучените. Корисно би било за гарѓаните да се организираат протести против арамиите од Топлификација.
Дали постои можност да Аман денес дејствува во оваа насока, би сакал околу ова да разменам мислења
Но меилот ми се врати
Ако некој има контакт со АМАН нека пренесе дека ни е потребна помош.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
24 часа вести објавија напис и видео запис во кој се вели
Граѓаните утрово се разбудија во студени станови, ниските температури велат ќе ги победат со уклучување на дополнителнин грејни тела.

Во обид да се спротивстави на новиот начин на наплатата за парно греење граѓанската иницијатива АМАН реагираше преку целата ланска годнина со протести и петиција кои не дадоа резултати . Пратениците од власта гласаа против оваа иницијатива.
http://24vesti.mk/tri-dena-kochan-ladno-toplifikacija-ne-pushta-greenje
Ако имате време погледнетего..... Има и интересни коментари од читатели

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Граѓаните утрово се разбудија во студени станови, ниските температури велат ќе ги победат со уклучување на дополнителнин грејни тела.
Смрт, поупатен си....
Која е таа дата 15 октомври и какво космичко значење има таа за да се пушти парно? Бабите викале „врти на студено од тогаш“? Што треба да се случи да ги подгреат цефките малку, пошо и така нит се греам, ни бутур....само им плаќам...

Kajgana Shop

На врв Bottom