- Член од
- 7 мај 2013
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 387
ќе се задржам на 3 и понатаму, затоа што претходните се супер
па по нивна терминологија не е само божји пратеник, него и божји син. то е исто ко да сега некој христијанин каже дека мухамед е педофил. тоа е како споредба. али јас како независен, ако кажам и едно и друго, тоа значи дека нема двојни аршини
4. нема казна ни во една комбинација? добро те разбрав? дека жената може да одбива до 1001 и да пројде неказнета? исто и за мажот?
5. па ДА, сакам да поврзам и дознам што се подразбира под радикален ислам. во мојата перцепција е едно, али да не биде дека сум само јас во право барам од вас муслиманите да се искажете и објасните што е тоа радикализам, и радикален ислам. а откако ќе се дефинира (иако сметам дека таа дефиниција ќе важи за сите останти) тогаш можеме да се префрлиме на решавање на проблемите(ако ништо друго виртуелно решавање) кои потекнуваат од тоа. но ти некако реагираш ко да се осеќаш цело време загрозен од мене и моите прашања, па “не е ова тема“. веќе имам кажано, а и сам знаеш дека немам јас време за задкулисни игри. или правиш муабет, или не.
3. Муабетот е дека има христијани кои веруваат дека е само Божји пратеник,додека Иса а.с. бил жив никој не го сметал за Божји син,а уште помалку за Бог.
Туку со него заедно му се молеле на Бога, прочитај ја христијанската молитва и тебе како разумен човек ќе ти се разјасни.
Оче наш, кој си на небесата,да се свети името Твое,да дојде царството Твое,да биде волјата Твоја,како на небото, така и на земјата;лебот наш насушен дај ни го денеси прости ни ги долговите нашикако и ние што им ги проштеваме на нашите должници;и не нè воведувај во искушение,но избави нè од лукавиот.
Не вели ОЧЕ МОЈ,туку Оче наш. Зошто би велел Оче наш,ако е само тој Син Божји.
Не вели ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МОЕ,туку Името Твое,зошто би се светело некое друго име ако тоје Бог.
Не вели ДА БИДЕ ВОЛЈАТА МОЈА,туку Волјата Твоја,зошто Бог би се потчинувал на нечија друга волја.
итн итн.
Човек кој се потчинува на Божјата волја е муслиман.
Муслиман во превод значи: Покорен на Божјата волја.
Иса а.с. бил Човек,од крв и месо шо се вели,и најбитно.. самата библија денешна,каква и да е..самата сведочи дека Исус бил пратен на Изгубените овци на Израел,како може да биде Бог,и како може да биде пратен на цел свет,ако библијата вели дека е пратен на Израел.
Итн итн.
4. Нема казна во смисла физичка казна,тоа се работи кои се решаваат меѓу сопружниците.
А не работи за кои треба да се фаќа секоја будала која не е муслиман,што тебе ти менува тоа.
Не не оставате ни тоа раат да го правиме.

Муслиманка ако е верница и го прочита овој хадис што го цитирав горе,ќе си размисли сама што сакал Мухаммед да каже,нема што ти или некои НВО душебрижнички организации да и го солат паметот.
5. Радикален ислам не постои,Исламот е еден,еден Куран,еден последен Пратеник итн итн.
Нема радикален,традиционален итн итн,тоа луѓето го прават а не исламот.
А за радикални муслимани,за тоа можеме да дискутираме,исто како и за останатите луѓе.
Јас лично мислам дека денешната демократија е најрадикалното нешто моментално