Мене искрено ми е сеедно дали ќе се вика преку звучник или без.Ништо не би сменило во суштината ако се вика повик за молитва без звучник.Дел од праксата на исламот е да се повкикува кон молитва,звучници или природен глас сеедно.Но,ако пречат на неисламското население нека разговараат т.е диалог(се се решава со диалог и скрушеност).Проблемот во оваа земја е ароганцијата,нема скрушеност(ја имаш од децата до возрасните).Сите се најпаметни,најинтелегентни и доктори на науки.
Real life story ќе ти кажам,само за илустрација.Пред еден период шетајќи низ град гледам еден копиљ фрлаше ѓубре на сред улица(а корпата е верувал или не на 5 метра од него).Му викам,види,корпата е таму некултурно е да фрлаш ѓубре на сред улица(со добра интонација). Погоди што ми рече? “Што ти е гајле тебе,што сакам ќе прам“.
И ради ова што ти е гајле тебе и шо ми е гајле мене,и што ни е гајле нас...here we are.
Така да , дури и да сакате да промените нешто нема ништо,бидејќи каде што владее ароганција и инат ништо неможеш да промениш.
И така ти викам...Ѓердане