А
Антоние
Гостин
Еден од најефикасните начини да утврдиш дека некоја особа е несигурна и слаба(да не речам партал) е да ги приметиш зборовите кои ги користи во секојдневниот јазик: "Не можам", "може ли", "таков сум", "смеам", "не смеам", "морам", "само ако"... Тоа што овие зборови и фрази во основа го пренесуваат е: "Јас сум неодговорен", "моите одлуки се под власт на нешто надвор од моја контрола", "нешто надвор од мене ме контролира", "нешто туѓо ја ограничува мојата ефективност", "околностите и другите луѓе ме форсираат да го правам ова што го правам", "не сум слободен да донесувам сопствени одлуки" итн.Корекција - Со "ќе те ебам" пристап сигурно ќе остане сув прилично долго време. Макар бил ултра-искрен, коментарот, иако од само три збора, наговестува ултра-ароганција. "Би сакал да те ебам", повеќе зборови, но повеќе шанса да му успее. Пак е и таа искреност во игра. Дал до знаење дека е заинтересиран за неа, и за што, но не и дека по секоја цена она ќе заврши со него во кревет.
Може тоа првото функционира кај некои луѓе. Јас лично не трпам претерана ароганција. За другово се согласувам во најголем дел со тебе и лангелинка.
Комбинацијата на зборовите од јазикот кој го користиме доаѓа од една суштинска парадигма на детерминизам. И целата битка тука се води во трансферот на одговорност, несигурните особи користат јазик кој ги апсолвира од одговорност: "Јас не сум одговорен, неспособен да го изберам мојот одговор."
"Би сакал да те ебам" корне од несигурност. Тоа е бета говор пар екселанс. Во суштина и пренесуваш порака на девојката дека си несигурен во своите одлуки и дека немаш слобода да ги избираш сопствените дејствија.
Не го правете тоа.