A
AnFem
Гостин
пс. Мислеш ли оти нема да избегаш ако има претерана еднаквост до најситен детал?![]()
Ќе избегам ако ме тера секоја вечер да го прцам со стреп-он. Не за друго, ќе се укочам.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
пс. Мислеш ли оти нема да избегаш ако има претерана еднаквост до најситен детал?![]()
Има си автоматизирани машини за таа работа. Па издвој од платата купи една машина, да му се невиде.Ќе избегам ако ме тера секоја вечер да го прцам со стреп-он. Не за друго, ќе се укочам.![]()
Има си автоматизирани машини за таа работа. Па издвој од платата купи една машина, да му се невиде.![]()
Женaтa исто ко и мaжот имa потребa дa нaпредувa, дa твори, дa биде слободнa, почитувaнa a со сето тоa и зaштитенa од својот сопруг.. но нaјчесто е поттиснaтa, третирaна ко слугинкa или сaмо како мaјкa нa неговите децa...
Доколку мaжот јa почитувa нејзинaтa одлукa, и јa подржувa без рaзликa дaли е во прaшaње прaвец нa кaриерa, децa и слично.. немa дa постои тој стрaв.. но свесни сме декa повекето рaзмислувaaт нa друг нaчин, и тукa се рaѓa тој стрaв од губење нa слободa, неоствaрени aмбиции.
Не е во прaшaње модернa женa... во прaшaње е женa, мaјкa ми е 48 год. и тек сегa си ги оствaрувa aмбициите што си ги имaлa зaцртaно когa билa млaдa но ете.. во нејзино време другaчије функционирaле рaботите.. тaтко ми јa третирaл ок.. но немaлa слободa.. a сегa сето тоa што нејзе и го брaнел сегa мене ме советувa дa го прaвaм.. хaх.. којa иронијa!
Не е овa ништо ново... сaмо женaтa сегa е слободнa дa одлучувa когa и со кого сaкa дa се мaжи.
Не, сериозно. На кои детали целиш? Мењање гума? Дигање тешко? Преместување намештај? Бушење, поправки... Што?
А ако мажо префрла обврски на жената шо комотно може да ги заврше, излева проблем.
Ако жената префрла обврски на мажо шо може комотно сама да си ги заврше, излева проблем.
А ако и двујцата си ги префрлат еден на друг, излеват двујца мрзлаци.![]()
Затоа и реков, никој на никого не му префрла, секој си работи што сака. Нема јас не дигам намештај затоа што сум женско, или тој да не чисти затоа што е машко. Договор и разбирање.
Знам на што мислиш, ставање на вага кој колку обврски извршил... И не Луки, не зборуваме за таква еднаквост, не се прави сељак.![]()
А ти мислиш дека во матријархатот мажот ќе бил потчинет од жената, како што е денес жената во патријархатот? Тешко тоа. Жените немаат претензии да бидат нечии господарки и сопственички на човекови битија како мажите. Е тогаш еднаквоста која ја посакуваме денес ќе дошла до израз во нејзината вистинска форма.Не се согласувам. Апсолутно сум против матријархат. Еднаквост му е мајката.![]()
Јас не се правам сељак. Јас сам сељак.
Еми со договор и разбирајне немаш еднаквост, имаш договор и разбирајне. Еднаквоста ја напиша Господ само знае. Еднаквост пред законо. Еднаквост дома, јок. Оти не функционира. Секојпат ќе има некој шо е поеднаков од другио. Исто како у приказната на Орвел![]()
А ти мислиш дека во матријархатот мажот ќе бил потчинет од жената, како што е денес жената во патријархатот? Тешко тоа. Жените немаат претензии да бидат нечии господарки и сопственички на човекови битија како мажите. Е тогаш еднаквоста која ја посакуваме денес ќе дошла до израз во нејзината вистинска форма.
А што, со договор и разбирање не се доаѓа до еднаквост? Секогаш мора еднаквоста да резултира со расправии, инатење и мерење на кој му е подолг?