Пописот кажува за град Велес дека има над 2000 турци и роми , тоа е многу повеќе од тоа што рече ти дека има само 8 фамилии.
Ако се собрале од селата , тогаш исто е , тоа значи дека таа џамија има верници.
Ако се собрале од селата , тогаш зошто немаат во селата џамија ? Кој им забранува?
Еве во Октиси група верници имаат 3-4 цркви и сакаат уште една.
Толеранција во Велес ? Траги комедија си, целата.
Кукаст крст , и пораки врз ѕидовите на велешката џамија.
А во фејсбук отворена е група во која се бара да се забрани езанот во Велес, и еве некои предлози од христијаните:
-Да се запали џамијата
-Да му се рече на попот по цел ден да се дере (за инает на џамијата де , се гледа дека не се работи за нарушување на мирот)
-Абе двајца по еден молотов коктел и нека гори (Леандра , дали рече дека џамијата е запалена 2 пати?)
Нешто по оригинално , во твој дијалект
Леандрова толеранција , ваква толеранција ни во Авганистан немало на времето.
И 5000 да се око орлово, во споредба со Велешани се 0,001%. И имаат џамија и сеуште имаат џамија. А дали имаат во селата и кој им забранува? Јас бе око јас им забранувам, идам сред село и им викам: Аљоо џамија јок. Јок. И така во селата нема џамија. Јас во едно,
Raziel; во друго село и
Лигеја; во третото, оти толку се торбешки и босански села во Велес. Нема да ме зачуди на следен попис и Албанци да станат, али еве ние тројца исто сме попишувачи плус тебе ќе те земеме бидејќи од око ги сеќаваш и ќе кажеш што миризба шират. Може и примерок од анал им земаш за статистика.
Тоа оти немале џамија во селана ти одговор.
И што има во поракава нешто што те буни? Нема некои арапски називи кои повикуваат на револуција, на радикален ислам нема траги, нема називи од паролине кога ги браневте убијците, чиста парола, земјата ја добивме со крв, ќе ја браниме со крв. Јас не гледам закана, ти гледаш?
Никаде ја нема само „мртов шип&тар е добар ши*птар“ од која зуб ти се крева во ге положба таа само во маалоно на
Pillow Queen; ја има ќе ти ја сликам некогаш. Срамота е такви пароли да има на џамија културен народ сме ние, позитивен, внимателен.
Не читај ти фејсбук за велешка џамија, читај вести за Велес. Бидејќи се блиску седиштето на црквата и џамијата, да ти раскажам една случка на еден поп што беше во Велес. Непоштен поп крадел што крадел, бабичките се собраа после пазар (и пазарот е на тоа место) да фанат да го соблечат гол и го пуштиле да трча низ улица. Велешки баби се тоа, они се многу праведни. Друг еден после дојде се викаше Вранишковски, си пеел по други правила. Бабите брадата му ја корнеа пред епархија и на клоци го исфрлија од град.
Е сега замисли на овие супер бабички некој оџа да им се врека и мир да им руши, а они во црна џамија (маалоно) живеат. Што би му се случило на оџата? Знаеш колку е блиску минарено и Вардар? Три чекори.
Да џамијата е запалена два пати до сега, сама од себе. Ти да не помисли дека некој си прља раце со тоа? Не бе око, така сама од себе си гори ко факел, првиот пат мислам дека гром ја погоди, а вториот пат во 2001 година незнам од што се запали во подрум бев не слушнав.
Немој грев на душа да ни фрлаш, тоа Алах така сакал да гори неверници се собрале и им фрла громови.
И за крај, за Велешка толеранција. Кога си таму не лај многу се вика, има посебна книга за таа толеранција, незнам оти не е вметната како поглавје во Куранот.