Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Momentalno zagledaj nekoj dokumentarec shto e na premiera na NG i kazi mi dali na kraj se otkriva nekoj odgovor, se doagja do zakluchok ili zavrshuvaat so nekoj repliki kako n pr. We will never know ili For know it stays like this! no conclusion pravenje opshta zabuna. NG od ostanati naucni emisii e ok no vo pozadina ostanuvaat samo kako perachi na mozoci ako isto gi imas gledano za 9/11 dokumentarcite begaat od vistinata i ne odat konkretno vo temata koj go napravil toa. Hulenje e toa sto go prikazhuvaa za Isus poradi toa shto i samite "Nauchnicie" shto gostuvaa bea samo marioneti ednonasochni.
Логика на нивоу. N.G. биле перачи на мозок затоа што емисиите им биле без заклучок и оставале на гледачот да донесе заклучок, а религиите не се перачи на мозок затоа што промовираат догми (тврдење кое се преставува како неменлива и вечна вистина).

Ама тоа ти е, научните биле "еднонасочни", што да се прави.:coffee:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Не бре, човек сум*, каков атеист, каков христијанин, каков телемит... :)
Јас не се произнесувам никогаш никаде на форумов на прашањата, посебно не моите реални ставови за темите и размислите на форумџиите. :)
Секако може да ме разберат луѓето тука, најдобро е да се не зборува човек што навистина знае и мисли! :pipi:
Интересно ми е да се врти муабет... да се „надмудрувам“ со некој фантомски лик отаде мрежната врска, надевајќи се тој дека ова е мојот конечен (или реален) став за работите.
Поточно целта беше да напишам два три збора за телемата и толку. Ама, гледаш, секако се разбира и морав да останам уште малку ;)

П.С. Ама добар е постот што го цитираше нели? Немаше што да кажеш а сакаше да ми кажеш нешто па го нашкрта ова? Хахааа, добар си, добар ;)

*Види ја Liber Oz

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не бре, човек сум*, каков атеист, каков христијанин, каков телемит... :)
Јас не се произнесувам никогаш никаде на форумов на прашањата, посебно не моите реални ставови за темите и размислите на форумџиите. :)
Секако може да ме разберат луѓето тука, најдобро е да се не зборува човек што навистина знае и мисли! :pipi:
Интересно ми е да се врти муабет... да се „надмудрувам“ со некој фантомски лик отаде мрежната врска, надевајќи се тој дека ова е мојот конечен (или реален) став за работите.
Поточно целта беше да напишам два три збора за телемата и толку. Ама, гледаш, секако се разбира и морав да останам уште малку ;)

П.С. Ама добар е постот што го цитираше нели? Немаше што да кажеш а сакаше да ми кажеш нешто па го нашкрта ова? Хахааа, добар си, добар ;)

*Види ја Liber Oz
Како да те заклав со прашањето :D
Па си лафиме мајке му, нема ништо лошо во тоа. Ако не си атеист ќе те разберам, и јас не сум :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како да те заклав со прашањето :D
Па си лафиме мајке му, нема ништо лошо во тоа. Ако не си атеист ќе те разберам, и јас не сум :)
Си. Неверуваш во теистичките концепти за Бог - семоќно, сезнајно битие со антрополошки особини, кое е одвоено од својата креација и се поставува во улога на нејзин сопственик и судија.
Ако неверуваш во ваков концепт на Бог, тогаш покрај останатото ти си и атеист.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Си. Неверуваш во теистичките концепти за Бог - семоќно, сезнајно битие со антрополошки особини, кое е одвоено од својата креација и се поставува во улога на нејзин сопственик и судија.
Ако неверуваш во ваков концепт на Бог, тогаш покрај останатото ти си и атеист.
Види....таков Бог знам дека не постои, јас сум доказот за тоа. И пак не сум атеист ни во тој случај туку гностик. :)
Атеизмот е глупаво именување, за инает на религиите ама никој не признава. Инаку која е целта во тоа?
--- надополнето: 25 септември 2013 во 00:36 ---
Па си лафиме де, истото и јас го велам...
НЕ си атеист?
WOW :)
И ќе дадеш твое видување зошто атеист се заморува со философиите на религијата?
Зошто....
Ај да претпоставиме дека за поголемиот дел е така.
Тогаш истите тие се теисти длабоко во себе, потиснато верување, ти текнуе? хахаххахаххх
Затоа киснат овде.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види....таков Бог знам дека не постои, јас сум доказот за тоа. И пак не сум атеист ни во тој случај туку гностик. :)
Атеизмот е глупаво именување, за инает на религиите ама никој не признава. Инаку која е целта во тоа?
Атеизмот не е никаков инает, ниту има нешто глупаво во неговото значење, тоа што ти го правиш цело време е инает, се останато е многу едноставно. А - теизам превод - тоа "А" е негација на теизмот. Што значи фактот што ти неверуваш и знаеш дека такви богови непостојат, те прави атеист. Толку е едноставно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Атеизмот не е никаков инает, ниту има нешто глупаво во неговото значење, тоа што ти го правиш цело време е инает, се останато е многу едноставно. А - теизам превод - А (негација) теизам. Што значи фактот што ти неверуваш и знаеш дека такви богови непостојат, те прави атеист. Толку е едноставно.
Абе има суштинска разлика, јас не сум верник по тоа прашање....едноставно знам дека тој Бог, така дефиниран не постои.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе има суштинска разлика, јас не сум верник по тоа прашање....едноставно знам дека тој Бог, така дефиниран не постои.
Суштината е таа - негација на теизмот - на концептот за Бог каде тој е претставен со антрополошки особини, како одвоен ентитет од својата креација и каков нејзин апсолутен сопственик и судија.
Ти можеш да бидеш верник во врска со многу нешта, но ако не си верник во теолошка смисла на зборот, тогаш си атеист.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Суштината е таа - негација на теизмот - на концептот за Бог каде тој е претставен со антрополошки особини, како одвоен ентитет од својата креација и каков нејзин апсолутен сопственик и судија.
Ти можеш да бидеш верник во врска со многу нешта, но ако не си верник во теолошка смисла на зборот, тогаш си атеист.
Имаме тука терминолошка расправа.
Вака, ако веруваш си теист, ако не веруваш си атеист, знаеш дека Бог постои или не постои си гностик, не знаеш а не си од тие што веруваат односно не веруваат си агностик.
Пример.
Слушаш приказна од поп дека Бог-Јахве постои, ти чита Библија те убедува и слично. Библијата ја напишал Мојсеј и така натака.
Значи, се сведува на тоа дали му веруваш или не му веруваш на Мојсеј.
Во тие два случаи си верник, однодно неверник.
Ако знаеш дека Мојсеј лаже тогаш си гностик.
Ако не се замараш, или си евентуално глуп за да не дознаеш, а си доволно буден да не си верник(неверник) си агностик.:)
Од прилика вака одат овие работи.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Зошто....
Ај да претпоставиме дека за поголемиот дел е така.
Тогаш истите тие се теисти длабоко во себе, потиснато верување, ти текнуе? хахаххахаххх
Затоа киснат овде.
Не ми „текнуе“ и не е точно твоето тврдење... хахахаа
„Киснат“ овде за да:
  • се исмеваат на непознавањето на верата на „ревносниот“ верник кој што вели дека атеизмот е „ѓаолска работа“ и се труди тој да го навреди преку дрдорења секој што е атеист
  • да се исмеваат на секакви „верници“ кои се мистици по форумите и си проповедаат - сешто и нормално, пак им се криви атеистите и се обидуваат да ги навредуваат бидејќи биле атеисти
  • да дебатираат со луѓе кои се добро запознаени со својата религија, пракса и слично за да научат нешто, да разменат ставови итн
  • да разглобуваат философија и свои гледања за философиите на разните религии со сите (атеистот за разлика од верникот, ако проучува философија на некоја религија, многу потрезвено ќе се зафати со тоа, за разлика од еден верник (верник - доволно да се верува, плаши и слично, за христијанската вера зборувам!)
  • Поправете ме ако грешам некаде :)
--- надополнето: 25 септември 2013 во 01:00 ---
Ако не се замараш, или си евентуално глуп за да не дознаеш, а си доволно буден да не си верник(неверник) си агностик.:)
Wow... :)
Може да најдеме луѓе кои не му веруваат на Мојсеј но не се гностици :)
За да си гностик... што треба? Што треба? :rolleyes:
Да знаеш ШТО? :cautious:

Да научиш за гностичарите малку поеќе... Батали ти будење, замарање не замарање...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Имаме тука терминолошка расправа.
Вака, ако веруваш си теист, ако не веруваш си атеист, знаеш дека Бог постои или не постои си гностик, не знаеш а не си од тие што веруваат односно не веруваат си агностик.
Пример.
Слушаш приказна од поп дека Бог-Јахве постои, ти чита Библија те убедува и слично. Библијата ја напишал Мојсеј и така натака.
Значи, се сведува на тоа дали му веруваш или не му веруваш на Мојсеј.
Во тие два случаи си верник, однодно неверник.
Поенатата е дека постојат повеќе од еден концепт за Бог. Атеизмот е негација на теистичкиот концепт.
Тоа што е יהוה и Мојсеј за кабалистите на пример, не е исто што и за Христијаните или Муслиманите.

Член од
16 септември 2013
Мислења
687
Поени од реакции
514
„Киснат“ овде за да:
  • да разглобуваат философија и свои гледања за философиите на разните религии со сите (атеистот за разлика од верникот, ако проучува философија на некоја религија, многу потрезвено ќе се зафати со тоа, за разлика од еден верник (верник - доволно да се верува, плаши и слично, за христијанската вера зборувам!)

Ти фали една заграда :D
Јас мислам дека атеистите многу грешат...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
„Киснат“ овде за да:
  • се исмеваат на непознавањето на верата на „ревносниот“ верник кој што вели дека атеизмот е „ѓаолска работа“ и се труди тој да го навреди преку дрдорења секој што е атеист
  • да се исмеваат на секакви „верници“ кои се мистици по форумите и си проповедаат - сешто и нормално, пак им се криви атеистите и се обидуваат да ги навредуваат бидејќи биле атеисти
  • да дебатираат со луѓе кои се добро запознаени со својата религија, пракса и слично за да научат нешто, да разменат ставови итн
  • Поправете ме ако грешам некаде :)
--- надополнето: 25 септември 2013 во 01:00 ---

Wow... :)
Може да најдеме луѓе кои не му веруваат на Мојсеј но не се гностици :)
За да си гностик... што треба? Што треба? :rolleyes:
Да знаеш ШТО? :cautious:

Да научиш за гностичарите малку поеќе... Батали ти будење, замарање не замарање...
Абе Хептаграм.....ги направи атеистите идиоти и лудаци.
Исмевањето е идиотизам!
Да дебатираат и да разменуваат идеи со верници не се случува овде на форумов, така да останува да си лечат комплекси...јбг тоа е болната вистина.

За да си гностик треба да се знаеш, јебеш пракси и срања....тука не ти помага ништо такво.
--- надополнето: 25 септември 2013 во 01:12 ---
Поенатата е дека постојат повеќе од еден концепт за Бог. Атеизмот е негација на теистичкиот концепт.
Тоа што е יהוה и Мојсеј за кабалистите на пример, не е исто што и за Христијаните или Муслиманите.
Ај образложи го тоа негација.
Дали е верување, знаење или нешто трето.

Kajgana Shop

На врв Bottom