L
Löwe
Гостин
Не треба со if, elsе нешто? или под псеудо код се подразбира со зборови?najgolem = a
ako b > najgolem
najgolem = b
ako z > najgolem
najgolem = z
Не треба со if, elsе нешто? или под псеудо код се подразбира со зборови?najgolem = a
ako b > najgolem
najgolem = b
ako z > najgolem
najgolem = z
Не ти треба if else ако се бара псевдо код.Не треба со if, elsе нешто? или под псеудо код се подразбира со зборови?
Кажи што ти е јасно за добивањето на Hi, ќе ти помогнеме да пополниш што не ти јасно.Не ми е јасно добивањето на Hi.
j=4 од првиот while. А ова со do го пробав ко индивидуална програма и ми вади бескраен циклус...Do се однесува на вториот while
Дали знаеш колкава е вредноста на j по излезот од првиот while?Код:while (j++ < 3) printf('HA'); do { j-=2; printf('HI') } while(++j);
Не :$ :$ :$ Сфатив што бил конечно проблемот, фала ти многуДали ја постави вака?
Код:int j=4; do { j-=2; printf('HI') } while(++j);
А да ставеш наместо ; една ваква заграда { после (ј<7) , пред KRAJ да ставиш еден ред код што ќе го зголемува J за да не врти бесконечно ете вака j++; па една ваква заграда после тоа }Имам прашање: ако ставам ; после while, ќе прејде на следна наредба или?
Затоа што за конкретнава програма не ми извршува ништо (а ако одиме по логиката дека преоѓа на следно, би требало да го испечати KRAJ)....
Прегледај го приврзокот 73074
Не ме разбра, не ми е идејата да ми принта смајли до седум. Тоа што го напишав, ако не е ; ставена, ќе биде бесконечен циклус. Јасно ми е тоа. Она што не ми е јасно е зошто не се преоѓа на следната наредба. По мојата логика, не треба да го чита while-от и треба да оди на следно...А да ставеш наместо ; една ваква заграда { после (ј<7) , пред KRAJ да ставиш еден ред код што ќе го зголемува J за да не врти бесконечно ете вака j++; па една ваква заграда после тоа }
И после да следи редот со крај...
Ај пробај![]()
int i = 0;
while(i < 5 && printf("%d",i++));
{
printf("\nposle while ke se izvrsi ova kako obicna linija\n");
}
i = 0;
while(i < 5){
printf("a ova ke se pecati 5 pati\n");
i++;
}
Не разбрав што е тоа што ќе се изврши, ако имам точка-запирка на крај...наредбата која ја задавам?Еве ти пример код што илустрира што се дешава.Код:int i = 0; while(i < 5 && printf("%d",i++)); { printf("\nposle while ke se izvrsi ova kako obicna linija\n"); } i = 0; while(i < 5){ printf("a ova ke se pecati 5 pati\n"); i++; }
Прво проблемот во твојот код е што имаш безконечен циклус, "j" секогаш е помал од 7 и затоа не ти работи како што треба.
Второ треба да знаеш дека во for,while доколку на крај ставиш ";" се извршува таа линија само,телото (тоа што сакаш да се повтори N пати) е како обичен блок код што ќе се изврши еднаш после самиот циклус.