Сонови, толкување на сонови

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Ај едно толкување од тебе pearl. Читам си станала главна толкувачица на кајгана :D

Сонував снежна виулица, намерно предизвикана. Не знам кој, како ја предизвикал, ама знам дека сите ја очекувале да дојде. Некои дури и си ги напуштиле домовите, но јас и мојата фамилија сме останале во родната куќа, подготвени со дрва, изолации за да не замрзнеме. Кога почнала виулицата, сите сме биле собрани дома, надвор не се излегувало од што било многу ладно. Знам некоа језа ме пратеше додека го сонував сонов, дури и ме разбуди од спиење. По некое време ми се јавила една другарка која живее во комшии. Она не отишла со нејзините, не знам како и зошто, туку сама била дома пикната под јорган и била веќе пред смрзнување. Јас сум и рекла еве идам до кај тебе, да те земам и да те носам кај мене дома. Кога сум излегла по виулицата надвор, прст пред око не се гледало од што паѓало премногу снег. Имав чувство како некој да ме гони затоа што сум излегла надвор. Стигнав во дворот на другарка ми и тогаш се разбудив...

Ај едно толкување од тебе pearl. Читам си станала главна толкувачица на кајгана :D

Сонував снежна виулица, намерно предизвикана. Не знам кој, како ја предизвикал, ама знам дека сите ја очекувале да дојде. Некои дури и си ги напуштиле домовите, но јас и мојата фамилија сме останале во родната куќа, подготвени со дрва, изолации за да не замрзнеме. Кога почнала виулицата, сите сме биле собрани дома, надвор не се излегувало од што било многу ладно. Знам некоа језа ме пратеше додека го сонував сонов, дури и ме разбуди од спиење. По некое време ми се јавила една другарка која живее во комшии. Она не отишла со нејзините, не знам како и зошто, туку сама била дома пикната под јорган и била веќе пред смрзнување. Јас сум и рекла еве идам до кај тебе, да те земам и да те носам кај мене дома. Кога сум излегла по виулицата надвор, прст пред око не се гледало од што паѓало премногу снег. Имав чувство како некој да ме гони затоа што сум излегла надвор. Стигнав во дворот на другарка ми и тогаш се разбудив...

Без навреда, но мене ова не ми делува на сон. Премногу е генерален, остава впечаток за шумата, а не за дрвјата. Недостасуваат ситници, нема опис за предмети, луѓе, животни, растенија, околина, you name it, било што, нешто што ќе отскокне и ќе се истакне. И најважното од се`, недостасува базичното соновно искривување, некој twist што е surreal, а е неопходен за секој сон. Потсвеста скоро никогаш не "разговара" реално, со чиста и јасна терминологија, туку секогаш го пренесува она што сака да го каже преку "чудни" ситуации или состојби. Со исклучок на малите деца, кои имаат лимитирана (или ајде да кажам плитка, односно simple) свесност и најчесто сонуваат блиску до реалноста.

Во секој случај, ако навистина си го сонувала, јас не можам да го протолкувам. :)

Без навреда, но мене ова не ми делува на сон. Премногу е генерален, остава впечаток за шумата, а не за дрвјата. Недостасуваат ситници, нема опис за предмети, луѓе, животни, растенија, околина, you name it, било што, нешто што ќе отскокне и ќе се истакне. И најважното од се`, недостасува базичното соновно искривување, некој twist што е surreal, а е неопходен за секој сон. Потсвеста скоро никогаш не "разговара" реално, со чиста и јасна терминологија, туку секогаш го пренесува она што сака да го каже преку "чудни" ситуации или состојби. Со исклучок на малите деца, кои имаат лимитирана (или ајде да кажам плитка, односно simple) свесност и најчесто сонуваат блиску до реалноста.

Во секој случај, ако навистина си го сонувала, јас не можам да го протолкувам. :)
Бисерна зошто би лажела? Да, вистина го сонував. Твистот во овој сон е веројатно моментот во кој од никаде, нигде се создала снежната виулица. Наеднаш. Како и да е, thank you on your response! ;)

P.S. Ова значи дека сонувам како дете? :noze:

Мене твојот сон ми изгледа како топлината ја чуствуваш со семејството, и другарка ти. Тие ти се најблиски и затоа кога си дома, се чуствуваш безбедна. Сигурно и другарка ти е блиска и тука е грижата за да тргнеш да ја бараш.

Ако некој ме праша зошто го правам ова, би рекла дека така се осечам у овој момент...хе?

Интересен сон, би рекла јас.
Виулицата во реалноста никој не ја поврзува со нешто позитивно; најчесто асоцира на уништување, кое предизвикува страв во нас кога слушаме за ваква појава.
Во контекст на ова, твојата потсвест во сонот ти кажува дека се плашиш од нешто/некого што може да ти предизвика некаква штета (можеби не материјална, повеќе би рекла на интимен план, емотивно). Дали постои нешто во реалноста, треба да се запрашаш, од кое што се плашиш да не те погоди како "снежна виулица, која се заканува да те замрзне и уништи" ? Можеби некаква тајна, за која што се плашиш дека ќе се дознае и која што може да ти наштети?

Да не заборавам, во соништата, куќата/домот, најчесто ја претставува самата личност т.е куќата (домот) во сонот си ти-па така, можеби се плашиш од нешто/некого/ можеби некаква информација/случка од минатото која што ја сметаш за негативна или дека би предизвикала негативно влијание на тебе и околината, која би ти предизвикала лична непријатност, губење на углед итн. Иако си ги превземала сите можни мерки (во сонот, деталот со дрва за огрев, изолации и све што треба-ти си подготвена за невремето што доаѓа), сепак се плашиш дека превземените мерки не се доволни за да те заштитат од "невремето" што е на повидок.

Коа ќе ми текне на Јунг, колку се сеќавам, женска личност во сонот ја претставува твојата "сенка"- што би рекло, твојот негативниот аспект, твојата темна страна-можеби се плашиш од себе, некаква одлука што треба да ја донесеш а се плашиш од последиците на таа одлука? Можеби треба да направиш компромис со себе, да си простиш и надминеш нешто што сметаш дека си направила погрешно (народски, си направила некаков "грев") како одговор на делот од сонот во кој ја повикуваш комшивката во твојот дом за да ја заштитиш од невремето...?

Запамти, одговорот е секогаш во тебе, треба да седнеш и размислиш, што е тоа што ти го кажал сонот? Никој на светот не може да ти го одговори ова, освен ти-во тебе е клучот. Сонот на симболичен начин ти ги покажал стравовите што те измачуваат. Ти треба да бидеш искрена со себе, да ги согледаш, да видиш дали се реални или ги преувеличуваш, а секако ти влијаат на животот.

Зато, прС на чело и размишљај ;)

....snežnata viulica koja ja gledaš , e nekoja burna raspravija, karanica,so nekoi loši vesti i nesoglasuvaja , ne znam vo vrska so što ,ama ti najverojatno znaeš, koja namerno e predizvikana , nevremeto obično označuva takov vid na neprijatnosti...takvata raspravija vi bila i očekuvana , kako što vo sonot gledaš, od seto toa samo mozes da imas neprijatnosti , nikakva korist niti da pomognes bilo sto, zatoa si vo tvojot dom, tuka si bezbedna , znaci ne treba da se mesas, mozebi vo pogoden moment da reagiras, ama nikako da se mesas bez potreba i pokraj toa sto takviot nastan na nekoj nacin te progoni i iscrpuva, tvojata drugarka e mnogu posilna od što misliš, ne mora da znači deka i taa e zafatena so ova spomnato(možno e ,ama ti znaes najdobro) , mislam deka ne i e potrebna tvojata pomoš mozbi i ke se čuvstvuvaš progoneta ili ke i aš griža na sovesta vo vrska so toa, ama znaj deka ako ostaneš na strana se ke bide vo red...zneči pouka od seto ova, izbegnuvaj bilo kakvi konflikti ...

Бисерна зошто би лажела? Да, вистина го сонував. Твистот во овој сон е веројатно моментот во кој од никаде, нигде се создала снежната виулица. Наеднаш. Како и да е, thank you on your response! ;)

P.S. Ова значи дека сонувам како дете? :noze:

Интересна работа, еден сон да повлече скоро три толкувања, што никогаш не се случува на темава. А тоа ме наведува да помислам дека на толкувачите, или си им мила и блиска, или јас сум им трн во око. ;)
Сепак типувам на првата опција, инаку од која причина некој will come to the rescue, онаму каде нема причина за истото. Скоро да си каже човек дека тие се нашле повредени, наместо тебе, што ми реплицираше најнормално. :)

Инаку, не велам дека лажеш, впрочем кој би бил мотивот за такво нешто. Можеби не се сеќаваш целосно на сонот, памтиш само фрагменти и груба структура. Особено што сега велиш дека вијулицата се појавила од нигде/никаде, а погоре кога го опиша сонот велиш дека вијулицата сите сте ја очекувале. Во најмала рака контрадикторно е, можеби бидејќи ти фалат главните елементи.

Btw, лично немам проучувано за соништа, затоа и си ја крстив магичнилница, инаку ќе си ја крстев ординација MD Magic. :) Но, ја имав привилегијата неколку години да бидам во близина на стручно медицинско лице, кое имаше децениско искуство од конкретната област и беше доволно љубезно да споделува со мене секојдневни примери од праксата. Ако ништо друго, сум слушала за соништа и нивни толкувања многу повеќе од просечен човек. И колку толку можам да протолкувам, за мене целосно, за другите парцијално. Од таа причина точно ти опишав зошто не ми делува на сон (можеби требаше да напишам целосен сон), бидејќи секогаш кај сонот има носечки елемент, нешто што ја пренесува главната порака и отскокнува. А кај тебе тоа не можам да го видам.

Барем искрено си кажав дека не можам да протолкувам, а ти одговорив од причина што ме повика. На темава имам прочитано многу интересни соништа, но одговарам само на оние каде можам нешто да "видам", во спротивно не пишувам колку да се каже нешто. Немам насушна потреба да си го мерам, ниту тука, ниту било каде на форумов. Можеби не се приметува, но скоро сите толкувања ми се кратки и конкретни. Генерални толкувања како тие погоре се апликативни за скоро секој сон. Да сакав да се правам паметна, ќе пишував долги постови со big fancy words with no substance. ;)

Енивеј, ако некој сон не сакаш јавно да го споделиш, прати ПП, ќе помогнам колку можам. :)

секогаш кај сонот има носечки елемент, нешто што ја пренесува главната порака и отскокнува.

Ова е научно потврдено. Носечкиот елемент се вика "столбот на куќата на Неда" во стручната литература.

А да ни ги раскажеш ти на нас соновите? :)

ќе имате многу работа доколку ги пишувам секојдневно тука соновите.
ноќва се извадов од памет, значи без врска сон се шетав наоколу, сум ја учел сестра ми да вози со колата...на едно место ја гребна колата но ништо страшно застануваме како на врвот на еден рид со колата и ми звони телефонот. Ми се јавува тетин ми и вика братучед ти почина Спомна за братучед од вујко ми кој е врсник со мене дури и помал 20годишно момче, се извадов од памет и уште неможам да се свестам кај сум.
Сонувам значи еден куп глупости, истава вечер ми се претераа уште 1 куп сонови но овај ми остана во памет бидејќи поради него и се разбудив. Наутро кога станувам или било кога после спиење станувам позаморен од што сум легнал, ме кини главата од сонови и глупости и веќе ми е преку се дојдено од нив кога незнам да ги толкувам.

Ова е научно потврдено. Носечкиот елемент се вика "столбот на куќата на Неда" во стручната литература.

Ова особено се провлекува како водечка нишка кај сите женски сонувачки ентитети. Еден и единствен е столбот за сите Надежди. Со исклучок на певаљките, кај нив се вика "столбот на двете големи грации". :)

П.С. И тука ли мори Шемсо, секаде те има, само на концерт те нема. Ој таму, смилувај душа, да исплакнат малку очи човеците. :)

ноќва се извадов од памет, значи без врска сон се шетав наоколу, сум ја учел сестра ми да вози со колата...на едно место ја гребна колата но ништо страшно застануваме како на врвот на еден рид со колата и ми звони телефонот. Ми се јавува тетин ми и вика братучед ти почина Спомна за братучед од вујко ми кој е врсник со мене дури и помал 20годишно момче, се извадов од памет и уште неможам да се свестам кај сум.
Сонувам значи еден куп глупости, истава вечер ми се претераа уште 1 куп сонови но овај ми остана во памет бидејќи поради него и се разбудив. Наутро кога станувам или било кога после спиење станувам позаморен од што сум легнал, ме кини главата од сонови и глупости и веќе ми е преку се дојдено од нив кога незнам да ги толкувам.

Како што кажав неколку страни предходно:
Имено, соновите се агенти на мозокот, пратени да ти ја прикажат твојата најубава и најсурова имагинација, со цел да станат реалност. Во случајов, мозокот те надвладеал од што и се плашиш. Најчесто, иницијатор на овој страв од сонови е преокупираност со нешто трето. Дали има нешто што те мачи? Можеби љубов, пари, работа, социјален живот?

За жал, деновиве неможам да одвојам повеќе време за анализа на соновите и да ги напишам, па pearl и metatron би требало да помогнат.

.. tvojata sestra i kolata se dva aspekti od tebe samiot, toa si TI, sestra ti e del od tvojata ličnost koja ti dava poddrška vo situacii kade ti e potrebna , da ti pomogne da doneses pravilna odluka, kolata e onoj del koj ti pomaga da go dobies ona sto go baras, ... sega povrzuvaj , so ona sto ti se slucuva, ona sto go sakas... ovdeka se boris so samiot sebe, dobivas nesto sto go sakas(ostvaruvas) , i po cena na nekoi minimalni žrtvuvanja od tvoja strana, ama ništo seriozno, ama koga go dobivaš toa sto go baras , sfakjas deka ne e toa, toa što ti treba, sfakjaš deka na druga strana ti se slučuva haos, pagjaš, se čuvstvuvaš isprevrten i ne možeš da uživaš vo uspehot koj go imaš...
.. rasean si prilicno, sredi se i sfati sto navistina ti treba vo zivotot, a ne da posakuvas i ostvaruvas bilo sto ili na sto ti izgleda deka ti e potrebno, ova e sovet, ili pouka od sonot...

Сонував голема желка ми влезе всоба преку балкон... ?

Сонував голема желка ми влезе всоба преку балкон... ?
... nemaš detali, ona sto mozam da ti go kazam e deka vo vrska so tvoite planovi, mozes da imas neprijatno iznenaduvanje vo smisla na teska i spora evolucija nanastanite , nenadejno usporuvanje ili blokada na nekoe pole, razmisli malku što planovi si imal vo glavata pred ovoj son, što e ona što si sakal da go postigneš, ... ova ti e poraka vo vrska so toa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom