Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.202
Поени од реакции
1.212
Алгоритми и податочни структури, треба да се земе учебник некој, или доволно е од слајдовите ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ова КРС е СП по ново? Што направиле со имињава :cautious:

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
Алгоритми и податочни структури, треба да се земе учебник некој, или доволно е од слајдовите ?
Учебник би ти требал само за теорија за крај (ако го исполнуваш условот да имаш 5 решени задачи од двата колоквиуми).

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.202
Поени од реакции
1.212
Некој да не ги има случајно предавањата по Веројатност ?

M

Mr.InF3ction

Гостин
Како се откажува изборен предмет ? Пример втора година од изборните предмети од втората недела сфатив дека е тапа и ниту полагав, ниту имам право за потпис ништо. И сеа на iknow се појавува да го презапишам. Има некоја процедура за да го откажам предметов или нема врска? :)

Член од
14 септември 2013
Мислења
86
Поени од реакции
19
Ако има некој време, накусо да ми ја објасни употребата на flag во кодот со едноставен пример (без низи, нешто просто). Фала многу :)

Џ

ЏинЏер

Гостин
Како се откажува изборен предмет ? Пример втора година од изборните предмети од втората недела сфатив дека е тапа и ниту полагав, ниту имам право за потпис ништо. И сеа на iknow се појавува да го презапишам. Има некоја процедура за да го откажам предметов или нема врска? :)
Ја така го оставив, си запишав други 5 предмети, тој си остана да си стои и горе си светеше црвено кај кредитите, па документите ми ги прифатија без проблем. Ќе си видиш на студентски што како, не би требало да е некоја процедура.

Г

Грејвдигер

Гостин

Пиши им коментар таму

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.202
Поени од реакции
1.212
Ако има некој време, накусо да ми ја објасни употребата на flag во кодот со едноставен пример (без низи, нешто просто). Фала многу :)
Flag , самото име ти кажува дека тоа е променлива со која нешто се означува. На пример, имаш задача која вели, внеси природен број, ако збирот на неговите цифри е делив со 5 испечати го тој број. И сега кодот би бил нешто вака
PHP:
#include<stdio.h>
int main()
{
  int n,suma=0,flag=0;
scanf("%d",&n);
int temp=n;
while(temp>0)
{
    suma+=temp%10;
    temp/=10;
}
if(suma%5==0)
flag=1;
else flag=0;
if(flag==1)
printf("Brojot go zadovoluva uslovot");
else printf("Brojot ne go zadovoluva uslovot");
return 0;
}
Во овој случај со flag одредуваме дали бројот го исполнува условот. Ако го исполнуваме го ставаме flag на 1, па потоа го проверуваме flag, па ако тој е 1 го печатиме бројот. Реално овој пример е доста едноставен и flag воопшто немора да се корости но во одредени случаеви е доста корисен :)
Да си го искористам постов и да прашам за материјали и за Напредно програмирање, предавања, вежби такви работи, ако има некој слободно нека прати xD

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Flag , самото име ти кажува дека тоа е променлива со која нешто се означува. На пример, имаш задача која вели, внеси природен број, ако збирот на неговите цифри е делив со 5 испечати го тој број. И сега кодот би бил нешто вака

Во овој случај со flag одредуваме дали бројот го исполнува условот. Ако го исполнуваме го ставаме flag на 1, па потоа го проверуваме flag, па ако тој е 1 го печатиме бројот. Реално овој пример е доста едноставен и flag воопшто немора да се корости но во одредени случаеви е доста корисен :)
Да си го искористам постов и да прашам за материјали и за Напредно програмирање, предавања, вежби такви работи, ако има некој слободно нека прати xD

Ако не грешам, Напредно програмирање се вика старото Софтверско инженерство. Се учи STL - напредни податочни структури - vectors, queues, deques, maps, multimaps, etc.

Имам материјали од Софтверско инженерство, ако ти вршат работа.

Член од
14 септември 2013
Мислења
86
Поени од реакции
19
PHP:
#include<stdio.h>
int main()
{
  int n,suma=0,flag=0;
scanf("%d",&n);
int temp=n;
while(temp>0)
{
    suma+=temp%10;
    temp/=10;
}
if(suma%5==0)
flag=1;
else flag=0;
if(flag==1)
printf("Brojot go zadovoluva uslovot");
else printf("Brojot ne go zadovoluva uslovot");
return 0;
}
Благодарам многу :)

Kajgana Shop

На врв Bottom