- Член од
- 28 август 2013
- Мислења
- 4.489
- Поени од реакции
- 13.710
Кога ли ќе дојдат нашите 5 мин., изгледа никогаш...Сега се нивните 5 мин Владе, нека ги уживаат, додека нашине заспани убавици спијат.
Кога ли ќе дојдат нашите 5 мин., изгледа никогаш...Сега се нивните 5 мин Владе, нека ги уживаат, додека нашине заспани убавици спијат.
227 страни има темава, да потрошеше 10 минути од твојот живот на неа, ќе најдеше барем 50тина броја и 100тина објаснувања.А вака сите вие паметни луѓе да не знае некој која е процедурата за вадење на бугарски пасош, колку тоа кошта и некој линк - човек кој ја брка таа работа за пари (за регулар прашувам)?
оооооооооо sory sory нешто се навреди што прашав227 страни има темава, да потрошеше 10 минути од твојот живот на неа, ќе најдеше барем 50тина броја и 100тина објаснувања.
Мене не ми пречи, убаво што праша само ти одговорив да не чекаш така за одговор, да заштедиш на време.оооооооооо sory sory нешто се навреди што прашавпремногу има за барање па да ја скратам постапката ако не ти пречи
![]()
Па на секој пост ги спомнуваше Албанците,а сега не се тема на разговор.ОК батали ги нив.
Кој рече дека ми е сеедно дали Македонија ќе остане наша или не?Проблемот е што ние не можеме да смениме ништо.Така да јас си се помирив со судбината.
Или ќе останам овде и ќе работам за банките и за буџетарите,или ќе најдам начин да заминам од овде.
Он топик.
Со добивањето на бг пасош не се откажуваш од националноста.Кој тоа ќе ти ја оспори националноста?Бугарите?Кого го заболе за нив - тие го прават тоа цел век наназад.
Каде тоа они ќе ни ја оспорат националноста?Во ООН ?Во Еу? Во НАТО?
Па зар сеуште на некого не му е јасно дека во светот владее само еден закон - законот на посилниот.
Каков аргумент им требаше досега да не блокираат и тие и грците?-Никаков.
Не се добри соседи и крај.Така функционира ЕУ.
Ќе барале права за бугарите во МК.Па нека им дадат.На сите им дадовме.
Ќе барале школи - чудо големо.Ако некој сака да учи на бугарски - нека учи,зошто да не?
Мислам сите овие аргументи против вадење на БГ пасош се смешни.Индивидуално секој од нас може многу повеќе да направи за оваа држава ако е негде надвор отколку да седи овде и да работи за 12 000.
Не ми ги извртувај зборовите.Реков кога веќе ја земаа државава,поарно бугари да ја земат отколку ш и п т а р и.Смешно е на какви све изговори не сте спремни за да си ги оправдате глупостите.
Сам изјави дека баш ти е гајле што ќе се деси со земјава и дека поубаво би ти било во Бугарија, со бугарите-пошто, нали, сметаш дека најдобра опција во ситуацијава ни е приклонување кон Бугарија. И дека не би ти сметало да бидеш бугарин. Мене ова ми е доволно во муабетов со тебе. Нема што друго да се каже.
И, твое право е дали и како ќе си одиш од земјава. Коа државава ти дозволува да се пишеш бугарин и дозволува странска држава да те брои, што да кажам освен дека си исто голем проблем како албанчето што не плаќа сметки и даноци.
Иначе, ми смета тоа што се бараат глупави оправдувања за постапките. Барем молчи и прај како мислиш. Не не' убедувај колку сме глупи што седиме овде. Мислам дека тоа би било фер.
Кажи им го тоа на избрканите од работа во Кичево.Кажи им како они треба да се патриоти,примерни граѓани и редовно да си ги подмируваат даноците кон државата.Добро, сфаќате ли дека НЕМАТЕ ПРАВО НА ВАКОВ ИЗБОР???
Не ми ги извртувај зборовите.Реков кога веќе ја земаа државава,поарно бугари да ја земат отколку ш и п т а р и.
Јас не барам оправдување.Од кого да барам?Само кажав дека нема ниеден издржан аргумент - зошто да не се извади бг пасош и не се отиде надвор на печалба.
Интересно,јас размислував исто како тебе до пред 1 година.
Оваа година ме затера малер по болници.Убаво е додека гледаш на Сител за здравствово,се додека немаш потреба да отидеш.Сфатив дека во оваа држава работам само како вол за слама.Невозможно е да заштедиш пари на страна,пошто секојдневно цените растат,а платите паѓаат.Сообраќајна казна 400 евра - плата 200 евра. - WTF
Те рекетираат од сите страни.И во истиот момент кога нема да бидеш здрав/работоспособен ти и твоето семејство ќе бидете оставни на милост и немилост на извршители и адвокати.Мојата чудесна земја.
Нашите политичари ги предадоа овие луѓе.Ги оставија на цедило.Исто како и бранителити,стечајците и многу други.Пробај нив продавај им патриотизам со спомениците на плоштад.
Toa i go objasnuvam mnogu i ce otidat ce vidat kako e i ce se vratat nemozat site da ostanat tamu se raboti tamu trazat rabotnici ..Barem jas mislam i daj boze da e taka deka cekaat da bide 2014 god pa da pojdat i bez problem da rabotat vo zapadna EvropaЗнаеш колку примери знам со бугарски пасоши, што си останаа да живеат овде? Што да правиме со нив? Што ќе им е нив бугарски пасош? Немој да ми речеш дека им е за случај, ако останат без тоалетна хартија...
--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:04 ---.
Не сфаќам зошто има потреба да дообјаснува како е тоа во ред...?Јас ти кажав дека ја сфаќам ситуацијата ЗОШТО некој зема бг пасош. Не сфаќам зошто има потреба да дообјаснува како е тоа во ред...?
Значи, и јас го гледам и осеќам сето ова што ти го даваш како пример, ме фрустрираат истиве ситуации, прават да се чувствувам беспомошно и разочарано во државава и нејзините инстиуции; сфаќам дека малку можеме (во овој стадиум) да направиме за да се подобрат работите значајно и, за жал, оноа што го гледам (јас лично) во блиска иднина, не ми се допаѓа ниту малце. Ама ни малце, колку трошка.
Но, за разлика од оние кои се одлучуваат да потпишат дека не се македонци и дека дедовците им биле бугари и да одат на сметка на интересите на туѓа, агресивна политика во однос на државава, тоа не можам, не да го сфатам, него да го сварам.
Без разлика дали некој е принуден (од различни причини) на ова или што све друго може да биде посреди, во ниеден случај ваквиот тренд не звучи добро, ниту пак наговестува светла иднина - сакаш да си признаеш или не.
Знаеш колку примери знам со бугарски пасоши, што си останаа да живеат овде? Што да правиме со нив? Што ќе им е нив бугарски пасош? Немој да ми речеш дека им е за случај, ако останат без тоалетна хартија...
--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:04 ---
И сеа уште да ми кажеш дека политичарите ни паѓаат од Марс, а не дека си ги бираме сами и све че биде у реду...
Ако го потцениш непријателот,веќе си изгубил. Така некој умен рекол пред многу многу години.Сега се нивните 5 мин Владе, нека ги уживаат, додека нашине заспани убавици спијат.
Грешка. Бугариjа признава Македониjа и нејзиниот народ. Но тврди дека тоj народ е новокомпониран коj што сега во моментот го гради своjот идентитет (за жал често на штета на соседите).Greska Bugarija ne priznava kako Zemja (Makedonija) ama jazikot i site sto ziveat vo nea t.e Makedoncite ne gi priznava toa bese i koga ne priznaa toa e i sega