Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 септември 2013
Мислења
103
Поени од реакции
39
А вака сите вие паметни луѓе да не знае некој која е процедурата за вадење на бугарски пасош, колку тоа кошта и некој линк - човек кој ја брка таа работа за пари (за регулар прашувам)?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А вака сите вие паметни луѓе да не знае некој која е процедурата за вадење на бугарски пасош, колку тоа кошта и некој линк - човек кој ја брка таа работа за пари (за регулар прашувам)?
227 страни има темава, да потрошеше 10 минути од твојот живот на неа, ќе најдеше барем 50тина броја и 100тина објаснувања.

Член од
9 септември 2013
Мислења
103
Поени од реакции
39
227 страни има темава, да потрошеше 10 минути од твојот живот на неа, ќе најдеше барем 50тина броја и 100тина објаснувања.
оооооооооо sory sory нешто се навреди што прашав :) премногу има за барање па да ја скратам постапката ако не ти пречи ;)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
оооооооооо sory sory нешто се навреди што прашав :) премногу има за барање па да ја скратам постапката ако не ти пречи ;)
Мене не ми пречи, убаво што праша само ти одговорив да не чекаш така за одговор, да заштедиш на време.

Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
Кога се родив се родив со истеве раце , нозе, глава..... , едно име , презиме, идентитет, место, град, држава, еден државен грб и едно име на мојата родна земја Р.Македонија. Кога би се сменало нешто од сето ова, тоа не би бил јас..
кој е виновен за ова?
еве како беше http://www.heraldika.org.mk/wp-content/uploads/2012/07/grb-nrm-3.png мојот грб, а еве како е сега :
http://www.mtc.gov.mk/new_site/images/storija_pic/1332/04 Logotip NOV GRB.jpg , значи не е истиот, и истиот може утре да има орел на местото од ѕвездата.
Името на мојата земја е Р. Македонија, сега сакаат да ми го менат , се разбира тоа сите го знаат.
Се мениа некој работи без моја дозвола, дали ќе им одобрам или не, никој мене не ме праша.
Викаат дека Р. Македонија била демократска држава, ме излагаа, ги видов со свои очи...
Да не ја предавам мојата националност , бидеќи сум бил македонец, но на кого да му го докажам тоа како единка?
Која е мојата добивка ако излезам и кажам дека сум македонец и се борам за интересите на македонците?
Мојот дедо ја работеше истава работа која денес јас ја работам, мојот татко е работеше, и сеуште ја работи , па и јас ја работам , и моите деца да ја работат?
Ако просекот на живот да речиме е 60-70 год. за приближно 250 работата на мојата фамилија не се менала , бидеќи сум МАКЕДОНЕЦ.
Некои ќе речат ДА треба да се брани идентитетот, ако е така на тоа големо ДА , направи нешто основно за твојата држава, кој народот тоа ќе го цени и ќе придонесе за поголем развиток на истата.
Пред крајот на својот живот , дедоми дозна што е поимот ВОДОВОД, во средината на својот живот тоа го дозна татко ми, а јас го дознав на 1/3 од својот живот.
Но за сметка на сето ова во главниот град имаме еден голем коњ, па и уште такви (јас ги нарекувам дела (ГОЛЕМИ ДЕЛА) на бранителите на идентитетот на мојот народ) споменици , кои го красат градот и се симбол на нашиот идентитет
МАКЕДОНЕЦ!
Викаат дека ако ги плаќаш уредно сметките нема да имаш проблеми, ги плаќам редовно, но надвор половина од светилките за улично осветлување не работат, и за тоа ме излагаа..
Во која државна институција да влезам се однесуваат крвнички, зарем не е грдо тоа?
Кога ќе се шетам по улиците на некои градови во мојата Македонија морам да погледнувам во секо ќоше 10 пати во секунда, знаете може да излезе некое монструмчее....
Во некои делчина на мојата родна Р.М се слушаат истрели за кои државните институции немаат слух, а ако пукне петарда во моја близина со светлосна брзина иди полицијата и сите на смотра , кој беше А?
Епа сега сам размисли си кој си и што си, никој не те тера да одиш по бг.паспорт , не значи дека таму е излезот, ако даваа србите таму ќе се оди , кој ги ебе бугарите, ако даваа албанците кај нив, грците исто, значи излезз , е твојот клучен збор кој мора да го употребиш!Со амерички, австралиски пасош не било предавство, како не е кога 3-от производ е нечиј, изникнува 3 нација која е непозната. Сето ова се трпи бидеќи сум МАКЕДОНЕЦ! Ако ми се нуди можност да излезам од оваа најдобра држава за 3 часа ПЕТРОВЕЦ, и јебига , можи нема да биде подобро тамо , барем во некое подруго светло ќе го видам овој свет. http://www.youtube.com/watch?v=GdjTEzg1yBY

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Па на секој пост ги спомнуваше Албанците,а сега не се тема на разговор.ОК батали ги нив.

Кој рече дека ми е сеедно дали Македонија ќе остане наша или не?Проблемот е што ние не можеме да смениме ништо.Така да јас си се помирив со судбината.

Или ќе останам овде и ќе работам за банките и за буџетарите,или ќе најдам начин да заминам од овде.

Он топик.
Со добивањето на бг пасош не се откажуваш од националноста.Кој тоа ќе ти ја оспори националноста?Бугарите?Кого го заболе за нив - тие го прават тоа цел век наназад.

Каде тоа они ќе ни ја оспорат националноста?Во ООН ?Во Еу? Во НАТО?
Па зар сеуште на некого не му е јасно дека во светот владее само еден закон - законот на посилниот.

Каков аргумент им требаше досега да не блокираат и тие и грците?-Никаков.
Не се добри соседи и крај.Така функционира ЕУ.

Ќе барале права за бугарите во МК.Па нека им дадат.На сите им дадовме.
Ќе барале школи - чудо големо.Ако некој сака да учи на бугарски - нека учи,зошто да не?

Мислам сите овие аргументи против вадење на БГ пасош се смешни.Индивидуално секој од нас може многу повеќе да направи за оваа држава ако е негде надвор отколку да седи овде и да работи за 12 000.

Смешно е на какви све изговори не сте спремни за да си ги оправдате глупостите.
Сам изјави дека баш ти е гајле што ќе се деси со земјава и дека поубаво би ти било во Бугарија, со бугарите-пошто, нали, сметаш дека најдобра опција во ситуацијава ни е приклонување кон Бугарија. И дека не би ти сметало да бидеш бугарин. Мене ова ми е доволно во муабетов со тебе. Нема што друго да се каже.

И, твое право е дали и како ќе си одиш од земјава. Коа државава ти дозволува да се пишеш бугарин и дозволува странска држава да те брои, што да кажам освен дека си исто голем проблем како албанчето што не плаќа сметки и даноци.

Иначе, ми смета тоа што се бараат глупави оправдувања за постапките. Барем молчи и прај како мислиш. Не не' убедувај колку сме глупи што седиме овде. Мислам дека тоа би било фер.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Смешно е на какви све изговори не сте спремни за да си ги оправдате глупостите.
Сам изјави дека баш ти е гајле што ќе се деси со земјава и дека поубаво би ти било во Бугарија, со бугарите-пошто, нали, сметаш дека најдобра опција во ситуацијава ни е приклонување кон Бугарија. И дека не би ти сметало да бидеш бугарин. Мене ова ми е доволно во муабетов со тебе. Нема што друго да се каже.

И, твое право е дали и како ќе си одиш од земјава. Коа државава ти дозволува да се пишеш бугарин и дозволува странска држава да те брои, што да кажам освен дека си исто голем проблем како албанчето што не плаќа сметки и даноци.

Иначе, ми смета тоа што се бараат глупави оправдувања за постапките. Барем молчи и прај како мислиш. Не не' убедувај колку сме глупи што седиме овде. Мислам дека тоа би било фер.
Не ми ги извртувај зборовите.Реков кога веќе ја земаа државава,поарно бугари да ја земат отколку ш и п т а р и.

Јас не барам оправдување.Од кого да барам?Само кажав дека нема ниеден издржан аргумент - зошто да не се извади бг пасош и не се отиде надвор на печалба.

Интересно,јас размислував исто како тебе до пред 1 година.

Оваа година ме затера малер по болници.Убаво е додека гледаш на Сител за здравствово,се додека немаш потреба да отидеш.Сфатив дека во оваа држава работам само како вол за слама.Невозможно е да заштедиш пари на страна,пошто секојдневно цените растат,а платите паѓаат.Сообраќајна казна 400 евра - плата 200 евра. - WTF
Те рекетираат од сите страни.И во истиот момент кога нема да бидеш здрав/работоспособен ти и твоето семејство ќе бидете оставни на милост и немилост на извршители и адвокати.Мојата чудесна земја.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 23:45 ---
Добро, сфаќате ли дека НЕМАТЕ ПРАВО НА ВАКОВ ИЗБОР???
Кажи им го тоа на избрканите од работа во Кичево.Кажи им како они треба да се патриоти,примерни граѓани и редовно да си ги подмируваат даноците кон државата.

Нашите политичари ги предадоа овие луѓе.Ги оставија на цедило.Исто како и бранителити,стечајците и многу други.Пробај нив продавај им патриотизам со спомениците на плоштад.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Не ми ги извртувај зборовите.Реков кога веќе ја земаа државава,поарно бугари да ја земат отколку ш и п т а р и.

Јас не барам оправдување.Од кого да барам?Само кажав дека нема ниеден издржан аргумент - зошто да не се извади бг пасош и не се отиде надвор на печалба.

Интересно,јас размислував исто како тебе до пред 1 година.

Оваа година ме затера малер по болници.Убаво е додека гледаш на Сител за здравствово,се додека немаш потреба да отидеш.Сфатив дека во оваа држава работам само како вол за слама.Невозможно е да заштедиш пари на страна,пошто секојдневно цените растат,а платите паѓаат.Сообраќајна казна 400 евра - плата 200 евра. - WTF
Те рекетираат од сите страни.И во истиот момент кога нема да бидеш здрав/работоспособен ти и твоето семејство ќе бидете оставни на милост и немилост на извршители и адвокати.Мојата чудесна земја.

Јас ти кажав дека ја сфаќам ситуацијата ЗОШТО некој зема бг пасош. Не сфаќам зошто има потреба да дообјаснува како е тоа во ред...?
Значи, и јас го гледам и осеќам сето ова што ти го даваш како пример, ме фрустрираат истиве ситуации, прават да се чувствувам беспомошно и разочарано во државава и нејзините инстиуции; сфаќам дека малку можеме (во овој стадиум) да направиме за да се подобрат работите значајно и, за жал, оноа што го гледам (јас лично) во блиска иднина, не ми се допаѓа ниту малце. Ама ни малце, колку трошка.

Но, за разлика од оние кои се одлучуваат да потпишат дека не се македонци и дека дедовците им биле бугари и да одат на сметка на интересите на туѓа, агресивна политика во однос на државава, тоа не можам, не да го сфатам, него да го сварам.
Без разлика дали некој е принуден (од различни причини) на ова или што све друго може да биде посреди, во ниеден случај ваквиот тренд не звучи добро, ниту пак наговестува светла иднина - сакаш да си признаеш или не.

Знаеш колку примери знам со бугарски пасоши, што си останаа да живеат овде? Што да правиме со нив? Што ќе им е нив бугарски пасош? Немој да ми речеш дека им е за случај, ако останат без тоалетна хартија...;)
--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:04 ---
Нашите политичари ги предадоа овие луѓе.Ги оставија на цедило.Исто како и бранителити,стечајците и многу други.Пробај нив продавај им патриотизам со спомениците на плоштад.

И сеа уште да ми кажеш дека политичарите ни паѓаат од Марс, а не дека си ги бираме сами и све че биде у реду...

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
VaZoLjIN ako imas moznost begaj moj sovet ako imas zanaet ce ti bide polesno da se snajdes ( barem taka mislam) a kako ce bide tamu nikoj ne znae ce bide podobro zdravstvo hmmm koj si ti pa da te tolku tintraat tamu iskreno znaes kolku ce gi zaboli i da pogresat nesto so tebe eden azilant pomalku i tamu se postuvat zakoni i toa mnogu povece od ovde barem jas sekoj den slusam i tamu ce placas kazni ako ne pocituvas zakon e podobri plati imaat samo toa e razlikata i posreden zivot

Vo siromasna drzava kako nasava ipak nekoi raboti se dvizat na podobro eve deneska bev vo bolnica imat eden bolen od Berovo nemal pari za operacija 600 Eura se raboti za dete okolu 10 godini vrtat vo ministerstvo za zdravstvo i tie mu gi pokrivat troskovite sepak e dobra rabota
e sega treba da se razmislis dali ce bide isto i vo stranstvo ne veruvam ako imas zivi ako nemas umri ( vo aAmerika e taka ne veruvam deka vo Evropa e razlicno)
--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:12 ---
Знаеш колку примери знам со бугарски пасоши, што си останаа да живеат овде? Што да правиме со нив? Што ќе им е нив бугарски пасош? Немој да ми речеш дека им е за случај, ако останат без тоалетна хартија...;)
--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:04 ---.
Toa i go objasnuvam mnogu i ce otidat ce vidat kako e i ce se vratat nemozat site da ostanat tamu se raboti tamu trazat rabotnici ..Barem jas mislam i daj boze da e taka deka cekaat da bide 2014 god pa da pojdat i bez problem da rabotat vo zapadna Evropa

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Јас ти кажав дека ја сфаќам ситуацијата ЗОШТО некој зема бг пасош. Не сфаќам зошто има потреба да дообјаснува како е тоа во ред...?
Значи, и јас го гледам и осеќам сето ова што ти го даваш како пример, ме фрустрираат истиве ситуации, прават да се чувствувам беспомошно и разочарано во државава и нејзините инстиуции; сфаќам дека малку можеме (во овој стадиум) да направиме за да се подобрат работите значајно и, за жал, оноа што го гледам (јас лично) во блиска иднина, не ми се допаѓа ниту малце. Ама ни малце, колку трошка.

Но, за разлика од оние кои се одлучуваат да потпишат дека не се македонци и дека дедовците им биле бугари и да одат на сметка на интересите на туѓа, агресивна политика во однос на државава, тоа не можам, не да го сфатам, него да го сварам.
Без разлика дали некој е принуден (од различни причини) на ова или што све друго може да биде посреди, во ниеден случај ваквиот тренд не звучи добро, ниту пак наговестува светла иднина - сакаш да си признаеш или не.

--- надополнето: 16 септември 2013 во 00:04 ---

И сеа уште да ми кажеш дека политичарите ни паѓаат од Марс, а не дека си ги бираме сами и све че биде у реду...
Не сфаќам зошто има потреба да дообјаснува како е тоа во ред...?

Немам потреба,ти прва ме цитираше.

да потпишат дека не се македонци и дека дедовците им биле бугари

Сега си контрадикторна.Според твојот линк македонците не треба да го докажуваат потеклото/корените.Државата сметала дека сите Македонци се со бугарско потекло (ова не е ништо ново).Исто и тебе те рачунаат дека си со бугарско потекло како и тој што отишол да вади пасош.

Тоа е така, зошто нивните молби се одобруваат многу полесно, бидејќи не е потребно да доставуваат докази за бугарско потекло. Државата прифати дека сите Македонци се со бугарско потекло. Ние не им бараме, а тие неможат да имаат документи, во кои е запишано дека се Бугари, како што е пример со Бугарите од Молдавија и од Украина, каде каде малцинствата се официјално признаени.

Знам сега ќе речеш - да ама тие потпишуваат дека се бугари.
ОК - и на кого ќе го покажат тој потпис после?

Стварно не разбирам како другите иселеници што земале Германско и Австралиско државјанство се ОК,а тие што земале Бугарско се предавници?

Колку што знам и овие две земји не не признаваат како Македонија.Уствари гомната што ни се случуваат во Еу интеграциите не се поради бугарија туку баш поради Германија.Грците не дупат со нивни амин.

=За политичарите нема што да се збори.Гласаме за иста паричка,само страната ја вртиме.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.397
Поени од реакции
24.121
Сега се нивните 5 мин Владе, нека ги уживаат, додека нашине заспани убавици спијат.
Ако го потцениш непријателот,веќе си изгубил. Така некој умен рекол пред многу многу години.
А овие нашиве како се заспани , мислиш во кома се и нема ни да се разбудат. Можеби се навикнати некј друг да им ја заврши домашната. Белград можеби?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Greska Bugarija ne priznava kako Zemja (Makedonija) ama jazikot i site sto ziveat vo nea t.e Makedoncite ne gi priznava toa bese i koga ne priznaa toa e i sega

Член од
25 јануари 2012
Мислења
130
Поени од реакции
68
Greska Bugarija ne priznava kako Zemja (Makedonija) ama jazikot i site sto ziveat vo nea t.e Makedoncite ne gi priznava toa bese i koga ne priznaa toa e i sega
Грешка. Бугариjа признава Македониjа и нејзиниот народ. Но тврди дека тоj народ е новокомпониран коj што сега во моментот го гради своjот идентитет (за жал често на штета на соседите).

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Колко народ ке биде во мизериjа и глад без тиjа БГ пасоши, замислувалили сте се....
Леб jадете благодарение на нас и пак плjукате секоjдневно, па като не сакате БГ пасош не одземуваjте бре, никоj не ве тера со сила.......

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom