- Член од
- 16 јуни 2013
- Мислења
- 436
- Поени од реакции
- 65
Темата е за религиски соживот. Христијанството нема проблем со уставното уредување на западните демократии, затоа што не се меша во тоа уредување. Муслиманите имаат проблем, затоа што шеријатот се стреми да биде над државата. Сега, од аспект на соживот, објасни ми како е можен соживот со некого кој сака да го урне ова уредување и да ги наметне шеријатските вредности?
Разбираш каде е проблемот? Јс не би имал никакви проблеми со муслиманите кога тие би ја практикувале својата вера по дома, или по џамиите. Но самата суштина на исламот е наметнување на шеријатот секаде каде што живеат муслимани. Како може да се има соживот со некој кој сака да го урне мојот систем на вредности?
Е тоа е проблемот бе друже.

Многу е погрешно дури и тажно кога ќе речете: Христијанството нема проблем со уставното уредување на западните демократии.
Можеш да кажеш: Христијаните немаат проблем со уставното уредување на западните демократии,а христијанството има. Тоа што вие не го почитувате тоа.. па тоа е ваш проблем.
Ти сега и ќе ми кажеш можеби дека Христијанството нема проблем ни со на пр. сексот пред брак или пијанчењето по дискотеки,или венчавање на педери и слично.
но тоа не е така,Христијаните денес немаат проблем со тоа,а христијанството итекако има.
А уште поголем проблем е што со своето уредување сакате да им наметнете на муслиманите дека верата е за по дома или по џамиите,или стандард комуниистичка финта: Цару царево,Богу божије.
Сакате да ги 'христијанизирате' муслиманите во поглед на нивната религија,и да ја сфаќаат онака како што вие сте замислиле.
Со исламот не е така,а и со муслиманите исто,комунизмот заврши,тито умре.
Цару царево не важи повеќе,и царево и божије се му припаѓа на Бога.
Јас знам дека ти не би имал проблем кога муслиманите би ја практикувале својата вера онака како ти си замислил