Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Благодарам на опширниот одговор , одам сега со новиот search на форумов да барам 2 дена како си ја објаснил кражбата на поповите.

Благодарам на опширниот одговор , одам сега со новиот search на форумов да барам 2 дена како си ја објаснил кражбата на поповите.

Важи: само прво ќе треба да докажеш дека свештенството краде, а не само да клеветиш...

Важи: само прво ќе треба да докажеш дека свештенството краде, а не само да клеветиш...

Докажи ми ти дека не краде и дека џиповите, ланците и обезбедувањето се од платата ?

Докажи ми ти дека не краде и дека џиповите, ланците и обезбедувањето се од платата ?

Да де, го чекав токму Твоево прашање за да се впуштам во докажување...Не си ласкај.

Патем, за подвижниот имот од Црквата, веќе е пишувано по печатените медиуми, каде високото свештенство го покажува потеклото од возниот парк.

За обезбедувањето, обрати се во Архиепископијата во Скопје, верувам дека ќе добиеш изворен одговор.

За свештеничките реквизити, обрати се непосредно кај Вашите парохиски свештеници, од каде ќе добиеш изворен одговор.

Не крадат, легално си ги земаат парите кои им ги оставаат „верниците“ што мислат дека ќе бидат поблиску до Бога и се хард-кор верници ако еднаш годишно пред икона остават пари и потоа отидат да се видат со швалерката. Хипокризија, хипокризија насекаде...

Одговорено е миљон пати, само некој требало и да прочита а не саде да галами по Црквата.
1. Кога ги споменав „кафиќите„ сакав да поставам паралела: кога нешто се добива, за тоа се плаќа. Пошто на свештенството, како веќе напишав, не му е допуштен друг начин на заработка, освен свештнослужењето (свадби, крштевки, венчавки, погреби, куќни слави и сл.), затоа свештенството има тарифа за требите кои ги служи. Воедно, тоа што на свештениците им се плаќа за требите, тоа не е ништо нови ниту небиблиско: имено, кај старозаветните јудеи, секој јудеец одвојувал т.н. „десеток„, т.е. 10% од својот имот го одвојувал за своите свештеници и потребите од јудејските храмови. Замиси ситуација, кога во дененмо време, ти би требало да одвоиш 10% од својот имот за поповите? Се прашувам, како тогаш (ти) би реагирал? А во меѓувреме, преиспитај се самиот себе и провери за кои све глупости имаш давано пари, и тоа често и секојдневно! А во Црквата, постојат категории, како на пример, кршетавњето или венчавањето, за кои се плаќа ЕДНАШ во животот!
Еве најдов и прочитав и...?
Нели беше она, кој колку има нека даде? Треба ли да биде иста цената за семејство со 15 000 денари месечни примања и за семејство со 65 000 денари месечни примања?

Плус, со ценовникот си играат како што ќе им текне. Во 2012 венчавањето поскапело од 3500 на 4000 денари, а еве го објаснувањето: Јас не сум компетентен за да ви одговорам на прашањето, но би сакал да ве информирам дека цените за сите црковни обреди не беа покачени цели седум години, ни рече отец Костадиновски.
Замисли, цели 7 години не биле покачени цените, која катастрофа :vozbud:

Во ред е да си обезбедуваат просечна егзистенција поповите од професијата, ама не е во ред да лупаат 300 % маржа на "услугата" и да остваруваат огромен профит. Плус, немаат никакви трошоци околу обезбедувањето на таа услугата освен како што реков, кинењето на чевлите, амортизацијата на гласните жици и понекогаш нова мантија да си купат. Да појдеш на бербер, берберот ќе потроши струја, вода, гел, за да ти обезбеди услуга. Да појдеш в кафиќ ќе си платиш за пијалокот и плус во него ќе ти биде пресметана и цената за струјата, одржувањето, данок итн.
Црквата нема никакви давачки и трошоци, ни данок плаќа, ниту пак казна може да им стигне, ни социјално...буквално ништо во споредба со правно лице, а прави огромен профит.

Srsly од каде бе пари за златни ланци од по 20 кг и нови Мерцедеси кога само од народот обезбедувале егзистенција. Или цените на "услугите" се превисоки или пак си имаат и други финансиски извори свештените лица.

Проблемот со црквата и свештениците:

Сами си ги прекршуваат Божјите заповеди: Немој да имаш други богови освен мене, не прави идоли на земјата итн. А свештениците и нивното однесување се косат со заповедите. Па уште и чинови има меѓу нив. А Стефан, што мисли дека е некој Бог? Па се облака во некој посебни облеки, со злато. Па уште рака треба да им се бакнува. Сите луѓе сме исти. На никој не му се потчинувам, ни Стефан, ни кој и да е. Демек он бил божји пратеник, или слично. Тој е поврзан со Изворот(Господ) колку и јас. Тој е нормален човек како мене.

Не сум атеист. Јас сум далеку од тоа. Не сум ни Христијанин. Христијанството и на него сличните религии го бараат Господ надвор од себе што е најголема илузија. Како и да е го почитувам христијанството и тие што одбрале да го следат, но не ја почитувам црквата како институција.

Поздрав до сите свештеници кои мислат дека се нешто посебни:

"Listen up maggots, you are not special...You are the same decaying organic matter as everything else."

Има две вистински одвратни работи на овој свет. Професионален уметник, и професионален свештеник.

Ама ти поим немаш што зборувам.

Зашто не ја посетува?
Simple, ради арогантните ко овој МIKI1.
Па барем врати ко човек на мислењата а не туку се мисли дека ти све знаеш.

P.S
Живео Биг Бенг :D

Живио нам друг Тито!...:D
--- надополнето: 13 септември 2013 во 15:51 ---

Немет проблем: Христа Го тепаа и Го распнаа па ова исмејување ми доаѓа како пофалба...

Абе, ти и Христос...

:facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom