Конфликтот во Сирија

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Русија е правно почитички претходник и наследник на СССР.
Во последниве 100 години Русија ги има поразено западните сили во десетици војни.
Русија влезе во Берлин 1945 година,а притоа ги ослободи сегашните балтички држави,Полска Чешка Словачка, Романија Бугарија Австрија Југославија,
Русија после војната интервенираше во Унгарија и Чехословака,во Европаи и во остатокот од тие држави држеше своја армија.
Русија на африканскиот континент директно или индиректно беше најважниот фактор на колонијалното ослободување на целиот африкански континент,од Ангола на југозападот па до Алжир на северот или преку 90 проценти од Африка беше поделена помаѓу колонијалните сили што е веројатно еднакво лошо како и фашизмот.
Русија победи и во целиот регион на Југоисточна Азија,од Малезија па се до Индиските граници.
Русија победи во војната со западните колонијалисти и во централна Америка од Никарагва па се до Куба.
Јужноамериканските револуции се сите под патронат на Русија.
Да се каже покрај сево ова дека Русија не влијаела надвор од своите граници и дека не успевала да ги победи САД па тоа е навистина несватливо за мојот разум.
Тресеш глупости.Како може Русија да влезе во Берлин 1945 кога во состав на СССР биле 15 држави !? каде биле тогаш овие 15 држави !? исто како да кажеш дека српската војска се борела против нацистите во Југославија на чело со Тито а каде биле овие останати партизански одреди од сите 6 републики!?.Наследник е наследник,сојуз е сојуз.Само историски неписмени и русофили може славата на Советскиот Сојуз да ја препишат на Русија.Со тоа ќе кажеш СОВЕТСКИОТ СОЈУЗ ИНТЕРВЕНИРАШЕ ТАМУ И ТАМУ А НЕ РУСИЈА,ЗАТОА ШТО СОЈУЗ Е СОЈУЗ А НАСЛЕДНИК Е НАСЛЕДНИК.Ако цело твое семејство се борело во некоја војна како можам да кажам ТИ САМО СИ СЕ БОРЕЛ или некој друг индивидуален член !? да не идам офтопик не е темата Русија.Поентата е дека Америка каде и да посака гази по светот без никој да им застане на патот,затоа реков само чудо може да ја спаси Сирија од поголема катастрофа.А Русија покажа сила да ама само за нејзини лични интереси во Грузија и тоа се избламира за да еве вака некој се напали на нејзината (не)светска моќ,патем затоа и се брзаше со капитулацијата на Грузија да ги поразат побрзо,тоа му доаѓа како уште појак зачин.Не заборавај дека изгинаја по Чеченија,донесоја војска како да се борат непријател сличен на нив а не со терористи.Остави тие работи.. не рекле за џабе Tesko onome koga Rusija brani a Grcka hrani.Во духот на таа поговорка се повикувам на се што пишав ;) Исто така може да ме просветлиш со тие десетици војни каде западот изгубил од Русија во последните 100 години.. баш ме интересира..

Член од
13 април 2013
Мислења
73
Поени од реакции
72
Ти разбираш ли малку од малку што значи правен претходник и наследник на СССР?
Пред да напишеш уште некоја глупост прашај некого да ти објасни,или оди на форуми каде има други теми.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ти разбираш ли малку од малку што значи правен претходник и наследник на СССР?
Пред да напишеш уште некоја глупост прашај некого да ти објасни,или оди на форуми каде има други теми.
Ти формално-правно разбираш што е ФЕДЕРАЦИЈА ОД ДРЖАВИ или не си бил на часот по граѓанско !? изгледа си избегал баш тогаш... може Русија да биде колку сака наследник,правно и законски инвазијата на Афганистан,Чехословачка,Афганистан ја има извршено Советската Армија а не РУСКАТА АРМИЈА,кој на кого се смета наследник тоа е друга тема,едно е мајка друго е син.Пред да делиш памет прочитај убаво што имам напишано не само да се направиш паметен и силен на уста,грешка тастатура..

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Јас кажав и уште стојам дека ќе падне,и пак од предходните постови ќе кажам дека само чудо може да го спаси и Асад и Сирија од уште поголема катастрофа.Немој да се лутиш затоа што немам намера да те навредам туку да ти укажам дека глупаво размислуваш.Сила во заминување викаш... тоа ти гарантирам дека не е со своја глава ти гарантирам,затоа што гледаш ете,Америка да се повлече еден цм назад или да застане одма цел свет вика СИЛА ВО ЗАМИНУВАЊЕ,ГОТОВО,ПАЃА,СЕ РАСПАЃА УРААААА.. многу глупаво закоравено размислување останато уште од времето на комунизмот.Знаеш од кога е Америка сила во заминување ? тоа го слушам уште ехеее од дедо ми,однсно уште и пред него ЗАМИНУВА а еве више 100 години пали и гаси низ светот.Да го најдам еден список на земји кои Америка ги има бомбардирано или нападнато т.е колку животи одзела... мислам дека не би рекол дека е во заминување,за материјални штети мислам дека нема математичка цифра за да се напишат.И уште едно според мене глупаво размислување,псоледната реченица било 2:0 за Русите против Израел односно дефакто и Америка толку ''губи разлика''.Хехехехе.... биди сигурен дека Америка ја води Русија со 1000:0 и тоа упикани ''голови'' само во последните 50,60 години... И уште нешто,ако Сирија не биде нападната од страна на Америка,како што кажа позади затворени врати,далеку од јавноста Сирија плаќа на Америка голема цена за тоа,еден вид компензација.Само со што плаќа ќе покаже времето,нема случај во историјата на Америка каде решиле да срамнат со земја некого а се повлекле целосно.Бог нека им е на помош :) сеа да видам кој ќе ме обвини дека ме плаќаат Соединетите Американски Држави :D :D :D

GhostLeader, smiri se malku, ne bidi tolku emotiven za USA, ushte malku pa ke pochnesh da ne tepash ovde na forumov, se odnesuvash kako Kosovar, demek USA i nie pola svet. Kako da se udirash vo gradi so toa shto Amerikancite vrshat genocid kade ke stignst i ne garantiraj so glava, mozhe i da ja izgubish.
Nikoj ne veli deka USA se raspagja ama deka e sila vo zaminuvanje toa e fakt, i toa ne e samo moe mislenje i na dedo ti. Toa mislenje go delat mnogu ugledni Amerikanski akademici, ekonomisti, poltichari samo se razbira Main Stream Media si lomoti toa shto mora za da se odrzhi iluzija za Amerika deka e nekoja si neunishtiva i nedopirliva sila. Amerika isto kako i nekogashniot SSSR, pochnuva da se jade od vnatre, a toa e sudbina na site odminati imperii kako UK, Francija, Rusija, pa na krajot si ja sobraa opashkata. Istoto ja cheka i USA koja ete zhilavo se bori da go odrzhi dolarot ama teshko odi. Situacijata so USA e ochajna, dolarot go gubi primatot i nema da vredi ni kolku hartijata na koja se pechati. Sega za sega toa veshtachki se odrzhuva samo so vojna i nishto drugo,
I shto ke bide posle Sirija...Iran, Jordan, ne mozhe taka do beskraj ...troshocite za odrzhuvanje na voeni bazi niz celiot svet se ogromni, ednostavno nema ekonomija shto toa mozhe da si go dozvoli.
Vidi i samiot koja podrshka ja ima USA od ostanatiot svet za napad na SIrija. Skoro nikakva...Na Evropjanite po se izgleda im e dosta od vojni, osven na Kosovo i Albanija razbira se. I ako USA trgne sama ke ima ogromni zagubi, Sirija e solidno naoruzhana od Rusija, ovoj pat bombi ke pagjaat ama i avioni ke pagjaat, brodovi ke tonat...ne daj bozhe da dojde do toa, nema da e dobro za nikogo.

P.S. He he he...Rusija-Izrael beshe samo onaka nafrleno, zoshto vo isto vreme gledav i fudbal, za da razbijam monotonija,,,I za toa li se zapali Usa vodi 1000:0 :pos::LOL:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
GhostLeader, smiri se malku, ne bidi tolku emotiven za USA, ushte malku pa ke pochnesh da ne tepash ovde na forumov, se odnesuvash kako Kosovar, demek USA i nie pola svet. Kako da se udirash vo gradi so toa shto Amerikancite vrshat genocid kade ke stignst i ne garantiraj so glava, mozhe i da ja izgubish.
Nikoj ne veli deka USA se raspagja ama deka e sila vo zaminuvanje toa e fakt, i toa ne e samo moe mislenje i na dedo ti. Toa mislenje go delat mnogu ugledni Amerikanski akademici, ekonomisti, poltichari samo se razbira Main Stream Media si lomoti toa shto mora za da se odrzhi iluzija za Amerika deka e nekoja si neunishtiva i nedopirliva sila. Amerika isto kako i nekogashniot SSSR, pochnuva da se jade od vnatre, a toa e sudbina na site odminati imperii kako UK, Francija, Rusija, pa na krajot si ja sobraa opashkata. Istoto ja cheka i USA koja ete zhilavo se bori da go odrzhi dolarot ama teshko odi. Situacijata so USA e ochajna, dolarot go gubi primatot i nema da vredi ni kolku hartijata na koja se pechati. Sega za sega toa veshtachki se odrzhuva samo so vojna i nishto drugo,
I shto ke bide posle Sirija...Iran, Jordan, ne mozhe taka do beskraj ...troshocite za odrzhuvanje na voeni bazi niz celiot svet se ogromni, ednostavno nema ekonomija shto toa mozhe da si go dozvoli.
Vidi i samiot koja podrshka ja ima USA od ostanatiot svet za napad na SIrija. Skoro nikakva...Na Evropjanite po se izgleda im e dosta od vojni, osven na Kosovo i Albanija razbira se. I ako USA trgne sama ke ima ogromni zagubi, Sirija e solidno naoruzhana od Rusija, ovoj pat bombi ke pagjaat ama i avioni ke pagjaat, brodovi ke tonat...ne daj bozhe da dojde do toa, nema da e dobro za nikogo.

P.S. He he he...Rusija-Izrael beshe samo onaka nafrleno, zoshto vo isto vreme gledav i fudbal, za da razbijam monotonija,,,I za toa li se zapali Usa vodi 1000:0 :pos::LOL:

хахахахаха :D види,ако некој ја нејќе Америка тоа сум јас овде највише,од проста причина што тие им пружаа логистичка а и политичка поддржка на терористите во 2001ва кои почнаја војна во која морав да гледам секоја вечер како на филм сцени (да не објаснувам за здравствени проблеми).Баш заради тоа не сакам никаде да има војна причина + да ги нејќам затоа што знам што е војна,не од телевизија туку видена и почуствувана со свои очи и своја кожа.Јас само секогаш сакам да ја кажувам вистината,а тоа е дека уште долго нема ниедна држава во светот да го има тоа храбро срце да им рече ЧЕКАЈТЕ НЕМОЖЕ КАКО ШТО САКАТЕ ВИЕ како што тоа го правеше СССР во Берлинската и Кубанската криза па затоа и заврши така како што заврши.. геополитички гледано денес во светот има силни држави кои им дишат на Америка во врат (Кина и Русија економски ама и двете по никоја цена воено,воено и двете се слаби за нив).Кога Америка би се повлекла барем 1 година целосно,значи да ги затвори сите воени бази надвор од своја територија (ги имаше негде околу 700 низ цел свет),да ги скрати некои работи во буџетот,таа би била толку јака што мислам дека никој не би ја стигнал во ништо до крајот на постоењето на последниот човек на планетава,затоа што тоа се милијарди и милијарди долари,билиони и трилиони трошоци,кои само за да не ги стигне Русија или Кина ги плаќа за одржувње на своето присуство ширум светот (со своите бази).Инаку добро кажа,Американската економија неможе да опстои без војна,тоа и јас го кажав во еден од моите постови,реков дека Америка би се ''задушила'' и би умрела кога не би можела да војува против никого.Сепак до некаде не ја кривам ни Америка,мислам дека она е само оружје во рацете на светските моќници (илуминатите),кои за свои лични интереси (да не објаснувам сеа и за илуминати) ја направиле Америка толку јака за да ги задоволуваат истите тие интереси.Инаку знам дека така изгледа,што викаш ти емотивно врзан (ти објаснив на почетокот од овој пост дека не сум ни 000,001%),само многу ме нервира нерационално размислување и основна неписменост и шлаг на тоа да ме убедува некој во ноторни глупости што ги слушал во маало со другарите а нема она основно ниво на писменост од областа за која се нафатил да пишува.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Edno isto pa isto trubi, i ne znam dali nekoj voopshto go slusha da gi povtoruva istite lagi i poluvistini shto gi slushavme od Clinton i Bush, isti pa isto, samo namesto SFRJ, pa Avganistan pa Irak sega e Sirija. Prozirno, nisko,, roni krokodilski solzi sa Siriskiot narod, a se sprema da go vrati vo kameno doba, se razbira ako mozhe.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Тресеш глупости.Како може Русија да влезе во Берлин 1945 кога во состав на СССР биле 15 држави !? каде биле тогаш овие 15 држави !? исто како да кажеш дека српската војска се борела против нацистите во Југославија на чело со Тито а каде биле овие останати партизански одреди од сите 6 републики!?.Наследник е наследник,сојуз е сојуз.Само историски неписмени и русофили може славата на Советскиот Сојуз да ја препишат на Русија.Со тоа ќе кажеш СОВЕТСКИОТ СОЈУЗ ИНТЕРВЕНИРАШЕ ТАМУ И ТАМУ А НЕ РУСИЈА,ЗАТОА ШТО СОЈУЗ Е СОЈУЗ А НАСЛЕДНИК Е НАСЛЕДНИК.Ако цело твое семејство се борело во некоја војна како можам да кажам ТИ САМО СИ СЕ БОРЕЛ или некој друг индивидуален член !? да не идам офтопик не е темата Русија.Поентата е дека Америка каде и да посака гази по светот без никој да им застане на патот,затоа реков само чудо може да ја спаси Сирија од поголема катастрофа.А Русија покажа сила да ама само за нејзини лични интереси во Грузија и тоа се избламира за да еве вака некој се напали на нејзината (не)светска моќ,патем затоа и се брзаше со капитулацијата на Грузија да ги поразат побрзо,тоа му доаѓа како уште појак зачин.Не заборавај дека изгинаја по Чеченија,донесоја војска како да се борат непријател сличен на нив а не со терористи.Остави тие работи.. не рекле за џабе Tesko onome koga Rusija brani a Grcka hrani.Во духот на таа поговорка се повикувам на се што пишав ;) Исто така може да ме просветлиш со тие десетици војни каде западот изгубил од Русија во последните 100 години.. баш ме интересира..
Правно и историски да, СССР ја има таа слава за влегување во Берлин и за ослободување на пола европа и за паѓање на фашистите, но да бидеме реални во тој сојуз Украина, Белорисија, Литванија, Летонија, Естонија и шта ти ја знам одамна беа окупирани од фашистите , единствена поголема република што беше неокупирана е Казакстан, друго сакаш да ми кажеш дека во тој сојуз републики како дагестан, грузија, и останатите неокупирани имале голема улога во ослободувањето на европа, да бидеме реални без Русија во втората светска војна најверојатно сега планетата ке беше населена само со Ариевци , а останатите најверојатно ке исчуреа во логорите или евентуално ке беа робови по рудниците во целиот свет, така да тој муабет што си се фатил као ќорав за стап демек СССР бил заслужен за ослободување на Европа а не Русија ти е многу глуп... друго како се избламирала Русија во Грузија незнам, но знам дека само ги срамнија до темел, а Американците во тој случај застанаа во одбрана на Грузија и толку многу ја подржуваа и не само Американците туку и Нато, трето со Србија муабетот е друга ситуација, во тој период Русија беше економски слаба и додека Американците не ги искешираа Русите не дозволија напад на Србите, значи пак си истераа свој интерес на крај, е сега во Сирија ситуацијата е друга, Русија е економски стабилна земја, има свој интерес во Сирија, плус ова најново со предлогот за ставање на контрола на хемиско оружје од страна на меѓународна заедницата им ги затворија клозетите на американците и со самото тоа ако Американците ги бомбардираат тоа ке значи акт на агресија која што Русија според мене никако нема да го дозволи, плус на сето тоа е што Сирија ја има воено подршката од Русија и е наоружана до заби за одбрана каде што Америка нема да пројде како во Србија.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Правно и историски да, СССР ја има таа слава за влегување во Берлин и за ослободување на пола европа и за паѓање на фашистите, но да бидеме реални во тој сојуз Украина, Белорисија, Литванија, Летонија, Естонија и шта ти ја знам одамна беа окупирани од фашистите , единствена поголема република што беше неокупирана е Казакстан, друго сакаш да ми кажеш дека во тој сојуз републики како дагестан, грузија, и останатите неокупирани имале голема улога во ослободувањето на европа, да бидеме реални без Русија во втората светска војна најверојатно сега планетата ке беше населена само со Ариевци , а останатите најверојатно ке исчуреа во логорите или евентуално ке беа робови по рудниците во целиот свет, така да тој муабет што си се фатил као ќорав за стап демек СССР бил заслужен за ослободување на Европа а не Русија ти е многу глуп... друго како се избламирала Русија во Грузија незнам, но знам дека само ги срамнија до темел, а Американците во тој случај застанаа во одбрана на Грузија и толку многу ја подржуваа и не само Американците туку и Нато, трето со Србија муабетот е друга ситуација, во тој период Русија беше економски слаба и додека Американците не ги искешираа Русите не дозволија напад на Србите, значи пак си истераа свој интерес на крај, е сега во Сирија ситуацијата е друга, Русија е економски стабилна земја, има свој интерес во Сирија, плус ова најново со предлогот за ставање на контрола на хемиско оружје од страна на меѓународна заедницата им ги затворија клозетите на американците и со самото тоа ако Американците ги бомбардираат тоа ке значи акт на агресија која што Русија според мене никако нема да го дозволи, плус на сето тоа е што Сирија ја има воено подршката од Русија и е наоружана до заби за одбрана каде што Америка нема да пројде како во Србија.
Да точно, ама не заборавај дека и Западот се бореше против нацистите,значи не беше само Советскиот Сојуз тој што ја ослободуваше Европа,и Западните Сојузници се бореја против истите и затоа тоа со Ариевците не држи вода..Второ јас не реков дека имале огромна улога другите републики но сепак имале,удри математика,ако нацистите со толкава армија колку што имале освоиле толкава територија на Советскиот Сојуз кој е поголема држава од Русија,замисли колку би освоиле да не постоеше СССР да беше само Русија.. би им дошле до Сибир а не до Москва,и затоа реков дека сите заедно имале придонес во одбраната на Советскиот Сојуз,секако најголем дел Русија но и другите републики исто како и со СФРЈ,целта ми беше дека неможе да се каже РУСИЈА ЈА ОСЛОБОДУВАШЕ ЕВРОПА кога Русија е членка на една федерација од држави,ако 15 души се борат неможе славата да се препише на еден,може тој дал голем придонес но без овие 14 други не би било сигурно тоа тоа..Трето во врска со Грузија едно мало кратко прашање,Ќе влезеше ли Русија во Грузија ако Грузија беше членка на НАТО ? четврто тоа дека била економски слаба и тоа не држи вода,ако сакаја да ги бранат ќе најдеја начин,поентата е дека Русите се продаваат за малку пари,моја сугестија ти е прочитај со колку пари е продадена Аљаска ако не си прочитал до сега,а не па ли за Србија.. да биле 1000000000 пати појаки до Америка пак ќе беше иста песна.Петто,кога би сакала Америка да ја нападне Сирија со цела своја моќ Русија ќе го собере опашот и шлуц капут.Верувај дека нема сила освен онаа божја што може да ја одбрани Сирија од Америка ако они сакаат да ги удрат со цела своја моќ,мада тоа никогаш нема да се случи,не вреди Сирија толку сила да се покажува врз нив... и една гратис информација,имаш на youtube Руски експерти кои добро објаснуваат дека со владеењето на Медведев,Русија е уназадена воено 15 години.Да не биде дека јас имам нешто против нив ете слушни од уста на руски експерти...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
СИРИЈА: Во кризата се убиени над 100.000 луѓе

Од вкупниот број цивилни жртви 10.913 се деца, а 9.911 жени

СНХР наведува дека во сирискиот конфликт животот го загубиле и 284 лекари и 3.000 медицински работници.
Според извештајот, во судирите се урнати три милиони дома, 1.451 џамија, 3.700 училишта, 270 болници и 33 цркви.
:place::place::place:

http://www.telegraf.mk/aktuelno/svet/35866-sirija-vo-krizata-se-ubieni-nad-100-000-lugje

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Да точно, ама не заборавај дека и Западот се бореше против нацистите,значи не беше само Советскиот Сојуз тој што ја ослободуваше Европа,и Западните Сојузници се бореја против истите и затоа тоа со Ариевците не држи вода..Второ јас не реков дека имале огромна улога другите републики но сепак имале,удри математика,ако нацистите со толкава армија колку што имале освоиле толкава територија на Советскиот Сојуз кој е поголема држава од Русија,замисли колку би освоиле да не постоеше СССР да беше само Русија.. би им дошле до Сибир а не до Москва,и затоа реков дека сите заедно имале придонес во одбраната на Советскиот Сојуз,секако најголем дел Русија но и другите републики исто како и со СФРЈ,целта ми беше дека неможе да се каже РУСИЈА ЈА ОСЛОБОДУВАШЕ ЕВРОПА кога Русија е членка на една федерација од држави,ако 15 души се борат неможе славата да се препише на еден,може тој дал голем придонес но без овие 14 други не би било сигурно тоа тоа..Трето во врска со Грузија едно мало кратко прашање,Ќе влезеше ли Русија во Грузија ако Грузија беше членка на НАТО ? четврто тоа дека била економски слаба и тоа не држи вода,ако сакаја да ги бранат ќе најдеја начин,поентата е дека Русите се продаваат за малку пари,моја сугестија ти е прочитај со колку пари е продадена Аљаска ако не си прочитал до сега,а не па ли за Србија.. да биле 1000000000 пати појаки до Америка пак ќе беше иста песна.Петто,кога би сакала Америка да ја нападне Сирија со цела своја моќ Русија ќе го собере опашот и шлуц капут.Верувај дека нема сила освен онаа божја што може да ја одбрани Сирија од Америка ако они сакаат да ги удрат со цела своја моќ,мада тоа никогаш нема да се случи,не вреди Сирија толку сила да се покажува врз нив... и една гратис информација,имаш на youtube Руски експерти кои добро објаснуваат дека со владеењето на Медведев,Русија е уназадена воено 15 години.Да не биде дека јас имам нешто против нив ете слушни од уста на руски експерти...
Прво, Франција под контрола на нацисти, Британија на колена Лондон срушен до темел од страна на Хитлер, Шпанија под контрола на фашист, така да се борел западот но ја заебал работата бидеќи Германија се контролирала, се додека не влегле во СССР, после нив на ред биле Американците од документарки знам дека Хитлер планирал следните на ред тие да бидат, така да пак врти сучи без Русите, најверојатно денеска на планетата земја ке шетале само плави, ружни луѓе со плави очи.
Второ, како за пример еве ке ти ја наведам Украина како членка на СССР во тоа време нацистите влегле без никаков позначаен отпор, дури во Киев биле пречекани и како ослободители така не ти држи тоа вода демек до Сибир би стигнале да не биле Украина Белорисија и што ти ја знам кој уште, кога само Русите имаат од цел СССР дадено највеќе жртви и од целата војна го имаат јадено највеќе стапот за разлика од другите републики кои што во споредба со Русија не се ниту пипнати.
Трето, прашањето за Грузија, да ке влезеше, и пред нападот и НАТО и Америка остро се противеа на Русите и на Грузијците дури и им обеќаа помош во војната, но ништо од тоа не бидна.
Четврто, незнам зошто споредуваме Руското влијание моментално во светот и во времето на Елцин, неми се ни прави муабет за тоа, и за тоа колко економски сега подобро стојат Русите од времето на Елцин, а за маубетот за Аљаска ти е да не кажам глуп ама морам, Аљаска ја продава руски Цар за мислам пишљиви милион долари и тоа е најголемата глупост во историјата, но тоа не е ни во време на војна ниту, била Царска Русија присилена на тоа, туку едноставно тоа било каприц на царот за задоволување на своите подтреби ничим изазван.
Петто, да Америка сака да ја нападне Сирија ради свои интереси, а не ради хемиско оружје или што ит ја знам, и затоа Обама труби секој ден со по шест изјаснувања пред нацијата, само нема подршка ниту од нацијата, ниту од нивните редовни сојузници Британија, Германија... ниту од конгресот бидејќи сите се свесни за ризикот дека може да ја загуби оваа војна и дека ова не е исто како со Југославија, Либија, Ирак или шта ти ја знам.
И за на крај, јас не велам дека Америка не е светска сила и дека нема воена моќ, но мометнално има и друга светска сила на исто ниво на кое што може да се носи со Американците и да балансира, примерот ти дадов со Грузија, друг пример ти е за превласта за северниот пол каде што без двоумење си земаа право дека тие имаат право на суверенитет врз делот од северниот пол и никој ништо некажа ниту Америка, ниту Канада, само што ова последното е многу малку медиумски експонирано!

Kajgana Shop

На врв Bottom