Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
ај престанете и вратете се на тема да не го заменам никола :D

него да продолжиме кај што застанавме
еве зошто секој ден сме се погневни и зошто не веруваме во соживот

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=16868
--- надополнето: 11 септември 2013 во 22:54 ---
слободно некој нека ја демантира веста ( несакам метта да се почуствува како обвинет во ниеден случај)
и баш ке ми биде мило ако не е така и дека во сирија сеуште се почитуваат религиите

Тогаш зошто се буниш?
Интересно е што ТИ дискутираш на ваква тема. Ме интересира како ти го замислуваш тој соживот? Со организирање меѓурелигиски настани од типот фрлање педери од покривот на МТВ? :) Уствари сега имаш два облакодери во аеродром што се повисоки од МТВ цели 40 спрата!
Или можеби настан за каменување промискуитетни момци и девојки, напомена - од неисламска страна доволно е само присуство.
За крај на манифестацијата - обезглавување на гатачи и бајачи, почесни гости Иван исцелител и Сабрина! :pos:

Интересно е што ТИ дискутираш на ваква тема. Ме интересира како ти го замислуваш тој соживот? Со организирање меѓурелигиски настани од типот фрлање педери од покривот на МТВ? :) Уствари сега имаш два облакодери во аеродром што се повисоки од МТВ цели 40 спрата!
Или можеби настан за каменување промискуитетни момци и девојки, напомена - од неисламска страна доволно е само присуство.
За крај на манифестацијата - обезглавување на гатачи и бајачи, почесни гости Иван исцелител и Сабрина! :pos:

Заборави да се спомнеш и самиот. :) Замисли каков соживот би бил: ..... јас и ти заедно, ти жртвуваш мачка, а јас тебе од облакодерите во аеродром. :D

еднаш кажа дека албанците се најблиску до правиот ислам за разлика од турците
Друго што е интересно е што кажуваш да престанема албанците да ги поврзуваме со исламот, т.е да не мешаме нација со религија, ама на друго место кажуваш дека во исламот нема нација туку сите сте брака по вера
многу си контраикторен
понатака кажуваш дека колку побрзо го прифатиме фактот дека каде има муслимани има и џамии, ама на друго место кажуваш дека сауди арабија јемен и останатите се исламски земји и во ред е да се забрани секоја религија освен ислам
хахаха
што човек си
типично шип.арски размислуваш, после ние криви, а уште и да додадам, ние не престанеме да ве спојуваме вас муслиманите со шпунојте, кога вие ке престанете да си ја пордавате душата на посис и да се прајте сосила аљбанци ( со големо љ-вакво Љ)
Ете гледаш како ги извртуваш моите зборови.
Бев прашан од еден член,кои од националностите во Македонија се држат до изворниот ислам и јас одговорив дека од националностите што живеат во македонија,албанците(оние кои се држат до верата,најизворно ја практикуваат,и голем дел од бошњаците,не зборам за оние кои не се вадат од кафана)
И јасно и недвосмислено кажав погоре,нити сум албанец нити ме интересира голема албанија.
Тие што го практикуваат исламот,браќа ми се по вера,па макар биле и од малезија,
и подраги ми се од чичковци и роднини кој никогаш во џамија не влегле,и не си ја спознале својата религија.

второ: не реков дека е во ред да се забрани секоја религија освен ислам,туку дека ако е такво уредувањето на државата,ако не ти одговара ќе си бараш друга.
Македонија не е христијанска држава по уредување,јасно е нагласено во уставот дека демократска држава,и дека секој има право на исповедање на својата религија и јас барам она што ме следува законски.
Да беше држава уредена врз христијански закони кои ми ја забрануваат мојата религија ќе си барав друга држава,немаше ни секунда да седам тука.
За муслиманите хиџра(преселување) важи до Судниот ден.

интересно гледање на работите
закон
него да те прашам
од сите овие вести што ги наброја, кажи ми една ЕДНА која била во името на христијанството???? КОЈА????????
А што ако сите овие биле атеисти, како ке го правдаш муслиманското зло тогаш? ( внимавај не пишав исламско- туку муслиманско, се надевам ке сватиш)

А кажи ми ти колку од многубројни вести се во името на Исламот,а сите ги поврзувате со исламот само затоа што тие што го направиле тоа се муслимани.
Ако одиме по вашата христијанска метода,сите горенаведени се христијански терористи,но сепак не.. тоа се психопати,пијаници,наркомани.. само не се христијански терористи.
А кога муслимани ќе го направат тоа истото,одма се исламски терористи.
свеж пример,жал ми е што мора да се навраќам, Смилковското езеро,уапсија неколку луѓе,уште немаат докази,но ете да речеме дека тие се убијците.
Луѓето кои се уапсени имаат криминални досиеја,трговци со нелегално оружје,пљачкаши на банки..
кажи ми ти мене,што Исламот има со пљачкање на банки,и ако се тие убијците дали убиството има мотив и инспирација од исламот.
ама сето тоа не и сметаше на брк министерката да излезе и да каже: МОТИВОТ НА УБИСТВОТО Е ИСЛАМСКИ РАДИКАЛИЗАМ.

Она моето гледање,не е мое гледање.. туку христијанско гледање на работите.
Ќе се бара и под дрво и под камен,било кој да е.. само да носи муслиманско име,нема врска што од 24 саати,25 е пијан и дрогиран,ама се декларира како муслиман и одма по дифолт неговите постапки одат на сметка на Исламот.

Твоите колеги од тука,гнасни луѓе без трошка душа во себе пред некое време на една тема дури и вадењата на органи во косово ги наброија како злосторство на исламот,да не идеме подалеку.

Заборави да се спомнеш и самиот. :) Замисли каков соживот би бил: ..... јас и ти заедно, ти жртвуваш мачка, а јас тебе од облакодерите во аеродром. :D
Абе милина! :cool:

Порано покрај сувото и суровото гореше, останатите муслимани како Бошњаците Турците и Торбешите беа шиканирани од Македонците пошто ги поситоветувавме со шконовите. Имам пар другари Босанци и често пати се случувало во расправија со некој Босанец да се употреби зборот „ш иптар““ кој исто и нив многу ги нервира и вреѓа.

Поентата ми е дека порано се' се сведуваше на национална омраза, сега веќе е јасно исцртана работава, откако влегоа Арапски пари во Муслиманските села и почна да се стимулира палење, плачкање на цркви па огромната поддршка што ја добија терористите од смилковското езеро од голем број муслимани, најновово “смарт за каури’’, испаѓа дека многу луѓе биле цело време во право . Stick to you'r own kind ќе биде изгледа најуспешна формула за нас бар во догледно време.

Јас лично на своја кожа имам почуствувано,кога сум се расправал со македонци секогаш ми карале мајката турска,а после 2001 мајката албанска.
А не сум ни турчин ни албанец.
И за каков соживот зборуваме овде.

Јас лично на своја кожа имам почуствувано,кога сум се расправал со македонци секогаш ми карале мајката турска,а после 2001 мајката албанска.
Соживот со торбешки ентитети.

ај престанете и вратете се на тема да не го заменам никола :D

него да продолжиме кај што застанавме
еве зошто секој ден сме се погневни и зошто не веруваме во соживот

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=16868
--- надополнето: 11 септември 2013 во 22:54 ---
слободно некој нека ја демантира веста ( несакам метта да се почуствува како обвинет во ниеден случај)
и баш ке ми биде мило ако не е така и дека во сирија сеуште се почитуваат религиите

Komandant jedinice " Džebhetun-Nusra " Ebu Muhammed al Džulani uputio je dopis svim pripdanicima jednice u svim krajevima u kojim jedinica djeluje i ima svoje snage. Pismo se odnosi na gradove i provincije u kojima žive kršćani i u kojima imaju kršćanske bogomolje, poput poznatog grada Maaloula kojeg su mudžahidi nedavno oslobodili, a zapdni mediji pisali o tome kako mudžahidi ruše crkve i ubijaju sveštenike.

Džulani u dopisu poručuje:

- Zabranjuje se lomljenje križeva ( krstova ) ili bilo kojeg drugog kršćanskog simbola,
- Zabranjuje se zloupotreba kršćana ili povrijeđivanje bilo koga od njih, osim onih koji nas napadnu ili nam objave rat pa ćemo i mi njih smatrati neprijateljima,
- Zabranuje se prouzrokovanje bilo kakve štete ( male ili velike ) prema časnim sestrama i ljudima iz crkve, niti nanositi bilo kakvu štetu njihovoj imovini.

Izvor: Bilad al Shaam

Ова е од босански медиум за кој известуваат луѓе што се таму. ;)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XJxFiX2NDJQ

а ете и видео,кој ја бомбардирал црквата во Малула.

Ете гледаш како ги извртуваш моите зборови.

И јасно и недвосмислено кажав погоре,нити сум албанец нити ме интересира голема албанија.

А кажи ми ти колку од многубројни вести се во името на Исламот,а сите ги поврзувате со исламот само затоа што тие што го направиле тоа се муслимани.
Ако одиме по вашата христијанска метода,сите горенаведени се христијански терористи,но сепак не.. тоа се психопати,пијаници,наркомани.. само не се христијански терористи.
А кога муслимани ќе го направат тоа истото,одма се исламски терористи.
.

да знам дека си босанец
за вториот дел: кога јас објавувам вест таа е поврзана со ислам или бар со тие што се нарекуваат муслимани и што прават гнасотии во име на религијата, а ти кога поврзуваш вести т.е кога сакаш нешто да прикажеш го правиш вака http://tocka.com.mk/1/104844/gradinar-monstrum-turcin-izresetal-britansko-semejstvo само во обратен случај. Е сега овде не е верски мотивирано, бар мене така ми изгледа но ти би го поврзал тоа. Да го направеше ова некој христијан, на муслиманка ( иако мотивот нема врска со религија) ти ке го прикажее како религиозен и антиисламси исламофобски итн ;)
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:12 ---
Komandant jedinice " Džebhetun-Nusra " Ebu Muhammed al Džulani uputio je dopis svim pripdanicima jednice u svim krajevima u kojim jedinica djeluje i ima svoje snage. Pismo se odnosi na gradove i provincije u kojima žive kršćani i u kojima imaju kršćanske bogomolje, poput poznatog grada Maaloula kojeg su mudžahidi nedavno oslobodili, a zapdni mediji pisali o tome kako mudžahidi ruše crkve i ubijaju sveštenike.

Džulani u dopisu poručuje:

- Zabranjuje se lomljenje križeva ( krstova ) ili bilo kojeg drugog kršćanskog simbola,
- Zabranjuje se zloupotreba kršćana ili povrijeđivanje bilo koga od njih, osim onih koji nas napadnu ili nam objave rat pa ćemo i mi njih smatrati neprijateljima,
- Zabranuje se prouzrokovanje bilo kakve štete ( male ili velike ) prema časnim sestrama i ljudima iz crkve, niti nanositi bilo kakvu štetu njihovoj imovini.

Izvor: Bilad al Shaam
Ова е од босански медиум за кој известуваат луѓе што се таму. ;)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XJxFiX2NDJQ

а ете и видео,кој ја бомбардирал црквата во Малула.

убаво е да се знае од повеке извори, како што кажав и предходно дека мило ке ми биде ако веста не е вистините и дека во сирија се почитуваат религиите
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:13 ---
Соживот со торбешки ентитети.

босанец
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:16 ---

не се прашувај зошто е така, дека си го знаеш одговорот
До 2001 и босанци и торбеши и роми, се попишуваа како турци а после како албанци ( статистиките кажуваат дека вие екстремно им го зголемивте бројот на албанците па дојде до срамковниот и затоа не очекувајте симпатии од македонскиот народ. Да не навлегуваме во тоа колку оваа држава прими беглаци од босна и косово кои и забодеа нож во грб)
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:19 ---
последен пат кога се шокирав за религискиот соживот беше минатата година во штип, кога христијани за бајрам даваа парични и прехрамбени донации на посиромашни муслимани, а подоцна за велигден и обратно
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:20 ---
илиможеби беше оваа година не ми текнува баш, ама имаше и на вести

да знам дека си босанец
за вториот дел: кога јас објавувам вест таа е поврзана со ислам или бар со тие што се нарекуваат муслимани и што прават гнасотии во име на религијата, а ти кога поврзуваш вести т.е кога сакаш нешто да прикажеш го правиш вака http://tocka.com.mk/1/104844/gradinar-monstrum-turcin-izresetal-britansko-semejstvo само во обратен случај. Е сега овде не е верски мотивирано, бар мене така ми изгледа но ти би го поврзал тоа. Да го направеше ова некој христијан, на муслиманка ( иако мотивот нема врска со религија) ти ке го прикажее како религиозен и антиисламси исламофобски итн ;)

Најчесто колегите твои го прават тоа,не мора да се однесува тоа стриктно за тебе но и овде на форумов а и надвор од него се прават такви работи.
и се излегува со мудри мисли демек: Не се сите муслимани терористи,ама сите терористи се муслимани и слично.
Ти дадов убав пример со смилковското езеро ама глеам не си го цитирал тоа,нејсе.
убаво е да се знае од повеке извори, како што кажав и предходно дека мило ке ми биде ако веста не е вистините и дека во сирија се почитуваат религиите

е убаво е да се знае,бидејќи сите линкови што се со по 2-3 реда текст од некојси извор потпишан како: АФК и слично се земаат како апсолутна вистина,воопшто не се размислува дали има и друга страна на тоа и дали воопшто е вистина тоа.
не се прашувај зошто е така, дека си го знаеш одговорот
До 2001 и босанци и торбеши и роми, се попишуваа како турци а после како албанци ( статистиките кажуваат дека вие екстремно им го зголемивте бројот на албанците па дојде до срамковниот и затоа не очекувајте симпатии од македонскиот народ. Да не навлегуваме во тоа колку оваа држава прими беглаци од босна и косово кои и забодеа нож во грб)
Тврдам дека од бошњаците незначителен број можеби се пишале како албанци,за торбешите и ромите не знам и не ме интересира. Но бошњаците не учествуваа во тоа.
Иначе,за таа појава генерално ја обвинувам државата,таа ги испушти од раце торбешите и ги сврти против себе но тоа е долга тема.

Најчесто колегите твои го прават тоа,не мора да се однесува тоа стриктно за тебе но и овде на форумов а и надвор од него се прават такви работи.
и се излегува со мудри мисли демек: Не се сите муслимани терористи,ама сите терористи се муслимани и слично.
Ти дадов убав пример со смилковското езеро ама глеам не си го цитирал тоа,нејсе.
Ни твоите колеги не се ништо подобри, но некако невидов критики во таа насока.
ти жртвуваш мачка, а јас тебе од облакодерите во аеродром. :D

Ако мислиш на тој коментар од Омер, не сум во тек друже,сметам дека тоа е некоја ваша шега и слично.
А и самиот коментар не е воопшто поврзан со тоа зборуваме со Ми се може погоре.
Освен ако не си мислел на нешто друго.

ко од уста да ми се земени зборовиве
--- надополнето: 12 септември 2013 во 01:09 ---
Ако мислиш на тој коментар од Омер, не сум во тек друже,сметам дека тоа е некоја ваша шега и слично.

заборави на бисерот и тук там по некој саламбо
--- надополнето: 12 септември 2013 во 01:10 ---

за оваа тема еднаш пишав ама еве пак ке пишам дека ја избегнувам за да не дојде до навреди и пцуење на форумов па да добиваме банови

Не е шега. Пред повеќе месеци твојов "колега" изјави (и остана жив) дека да може би ги фрлил од покривот на МТВ(затоа што тогаш беше највисока зграда во државава) сите хомосексуалци.
И сега објасни ми како може да има соживот со такви луѓе? Кога некој своите деца од мали нозе ги учи дека различните од нив се гнасни и помалку вредни? Кога ги учи дека само нивниот морал и култура се вредни?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom