Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
Може ли линк од оваа вест, бидејќи на Блаце баш на Витаминка стои камион за влез во Косово? Ова е изјава сигурно по изјавата за забрана на 15 производи, а не по трговското ембарго од вчера. Баш Витаминка се едни од 16те камиони на граница кои чекаат влез на Блаце. Некои имаат свежа роба. А Витаминка дневно пушта еден до два камиони кон Косово. Од сталните извозници се Благој Ѓорев од Велес со маслодајни производи, Прилепска Пивара која носи пиво, Европа кондиторски, нафта земаат од кај нас, млеко и млечни производи од наши компании. Плус свеж зеленчук и овошје.

Еве линк. Точно, веста е од забраната за 15-те производи, но тоа не го менува фактот дека поголем број на наши компании иимаат договорено извоз после 15 септември, барем така тие велат а тогаш ембаргото ќе заврши. И земјоделциве велат дека имаат после 15-ти договорено извоз. Е сега ќе има компании кои како на дечково со билбордите но тоа е тоа. Секако нема да си играат косоварите и нема долго да трае одлуката.
Косово ли е држава, каде што 2-3 бизнисмени можат да ја регулираат надворешната политика. Пу јазк.

Колку што разбрав можеби грешам целата оваа косовска игра има српска позадина, наводно србите и косоварите постигнаа неколку договори со кои србија ќе направи отстапки кон косово, во замена за враќање на српските стоки на косовскиот пазар и приблизување на србија кон ЕУ, џабе се сите потези на владата!

Економското е дека заради таа омраза нема да успеат македонците да го добијат-задржат пазарот на Косово.
Ист менталитет како твојот , потценувачки. (македонците се најболји , другите се неписмени).

Ај види колку извезуваше Македонија на Косово:
2005: 220 милиони евра
2012: 287 милиони евра

Србија извезуваше на Косово:
2005: 152 милиони евра
2012: 278

Албанија извезуваше на Косово:
2005: 18 милиони
2012: 110

БиХ:
2005: 18
2012: 85

Хрватска:
2005: 24
2012: 72

Сите користат можност , дуплираат , труплираат ... Македонија слабо.

Дај нека клекнат таму пред Хашим и нека се извинат , нека видат што го мачи , нека не се пуштат во авантури, визи ќе поставеле.

Која омраза бе во економија Фљамур еден која омраза. Лупеташ без врска само да има некој да те чита.
392 353 милиони ни е во 2012 статистичар ми глумиш. Немој бе мене лаги да ми продаваш човек, освести се малце, непраиш маубет со твоите. Со лажење ништо не правиш, сите дуплирале ние спиеме :facepalm: Ова само МКД ти ја проверив, сто посто за сите лажеш. Ајде мафни се сега со лажговци не правам муабет.

Јака авантура, од која како што предходно кажа, губат Албанците од двете страни на границата. Груевски треба да му се јави на Тачи и да му рече благодарам.

Оштетени се албанците , но највише македонците , а со тоа и Македонија.

Ако потрае блокадата , тогаш нашите производи ќе бидат заменети со други , но сепак кога ќе заврши блокадата , компаниите на албанците од Македонија мислам дека многу полесно ќе се вратат на косовскиот пазар.

Откако е поставена таксата на граничен премин , во Македонија влегле 6.049 косовски граѓани.
6.049 х 2 евра = 12.098 евра влегле во буџетот.

Додај да речеме уште 2000 автомобили х 5 евра = 10.000 евра
500 автобуси и камиони х 10 евра = 5000 евра

Вкупно за 2 дена: 27.098 евра влегле во нашиот буџет преку таа такса (максимум).

Од друга страна според граничните служби бројот на косовари кои на минуваат нашата граница одма е намален. Тоа значи помалку пари за продавниците во Македонија.
(минатата недела во истиот период границата ја поминале 8.011 косовски граѓани, значи сега имаме за 25% помалку)

Од друга страна извозот на Македонија требало да биде 900.000 евра дневно , односно 1,8 милиони за 2 дена.

Што сме избрале ние?

20.000 евра наспроти 1.8 милиони.

Ембаргото секако ќе го тргнат до 15 септември затоа што е ставено "само" поради нашата забрана за увоз на пченица. Јас мислам дека и пред тоа ќе го тргнат ембаргото затоа што вакви екскурзии не смеат да прават.
Не е точно дека сме донеле одлука во спротивност со регулативите.

Ти на цела мака ме насмеа, извор грујо :D
Што очекуваш он да рече, згрешив, не сум во право? Во овој живот тоа не го слушаме.

Забрана за увоз е непопуларна мерка, никој неможе да ти забрани да си штитиш домашно производство. Кога една Германија и Франција користат слични мерки кога им е потребно што останува за нас. Се разбира таа мора да е времена, бидејќи самиот потпис на Цефта значи: Јас се согласувам на либерална трговија. Е сега оваа мерка која и јас мислам дека е правилна се прави на тој начин што од една страна ги помагаш нашите култури, од друга страна нели јавно балансираш да не се доведеш до ситуација на контра забрана. Како примерот со Србија, така убаво се решава, излегуваш, објаснуваш едно извини и датум за прекин. Сеа ова Косовариве кои уште немаат ни царински систем, ни даночен е друга работа. Они апсолутно немаат ништо па овие мерки им се добредојдени за вака да реагираат. Немаат производство, систем, немаат фискализација. Уште создаваат држава.

Следна година пак да ставиме времена мерка за брашно, секако повеќе добивме месеците со забрана одколку што изгубивме. Ембаргово ќе го тргнат кој ќе им остави нив ембарга да ставаат во 2013 година.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 19:15 ---
Еве линк. Точно, веста е од забраната за 15-те производи, но тоа не го менува фактот дека поголем број на наши компании иимаат договорено извоз после 15 септември, барем така тие велат а тогаш ембаргото ќе заврши. И земјоделциве велат дека имаат после 15-ти договорено извоз. Е сега ќе има компании кои како на дечково со билбордите но тоа е тоа. Секако нема да си играат косоварите и нема долго да трае одлуката.
Косово ли е држава, каде што 2-3 бизнисмени можат да ја регулираат надворешната политика. Пу јазк.
Зошто Витаминка би пуштила камион за Косово ако не се изненадени? После 15ти е договорен извозот за производи од брашно, а до 15ти имаат договорен извоз за сите производи. Она што е доста интересно е што Косово ќе ја повлече забраната и како резултат на домашен притисок. Камионите кои се вратија од Конти Пласт Гевгелија (2) е со платена роба. Таа роба некој ја платил и му треба, а неможе да ја земе. Останатите 14 камиони се исто така платена роба за Косово, тоа се 16 фирми кои би го убиле Тачи за да си ја земат робата.

Која омраза бе во економија Фљамур еден која омраза. Лупеташ без врска само да има некој да те чита.
392 353 милиони ни е во 2012 статистичар ми глумиш. Немој бе мене лаги да ми продаваш човек, освести се малце, непраиш маубет со твоите. Со лажење ништо не правиш, сите дуплирале ние спиеме :facepalm: Ова само МКД ти ја проверив, сто посто за сите лажеш. Ајде мафни се сега со лажговци не правам муабет.

Нормално глумам , пошто не сум.
Ама ти треба да разликуваш валути. Моите бројки се во евра , а ти ми даваш во долари.

Полека не се стрчувај , прочитај полека , намерно неколку пати ги повторив милионите и еврата , пошто знам дека има луѓе кои не разбираат.

Види уште еднаш подобро

Ај види колку извезуваше Македонија на Косово:
2005: 220 милиони евра
2012: 287 милиони евра

Србија извезуваше на Косово:
2005: 152 милиони евра
2012: 278

Албанија извезуваше на Косово:
2005: 18 милиони
2012: 110

Изворот е директно од Државниот завод за статистика на Косово

страница 24

http://esk.rks-gov.net/publikimet/d...ise-se-jashtme-2012?tmpl=component&format=raw

Овие финти со подвалување на податоци на некој неписмен. Прво, дел од извозот кон Косово е во услуги и не поминува со шлепери преку граница. Второ, извозот кон Косово годинава е пола од таа бројка дневно. Трето, ако добро пресметаш (не дека не знаеш, туку не ти одговара), ќе видиш дека македонските компании управувани од Албанци губат по 150000 евра дневно, а тие управувани од Македонци четвртина од таа сума.

Така да, време е Тачи да ви објасни зошто го минира вашиот извор на пари за нови џамии. Ние можеме да му бидеме само благодарни.

Нормално глумам , пошто не сум.
Ама ти треба да разликуваш валути. Моите бројки се во евра , а ти ми даваш во долари.

Полека не се стрчувај , прочитај полека , намерно неколку пати ги повторив милионите и еврата , пошто знам дека има луѓе кои не разбираат.

Види уште еднаш подобро

Изворот е директно од Државниот завод за статистика на Косово

страница 24

http://esk.rks-gov.net/publikimet/d...ise-se-jashtme-2012?tmpl=component&format=raw

Не у Евра туку у валути од Марс пресметувај обем на извоз Македонија со обем на Босна, Хрватска и Албанија. Не статистика на Косово каде сме втори во извоз, туку и Светска статистика покажи, прикажуваш слика на дуплирање од 24 на 72 а Македонија има 300 000 во евра, 400 000 долари. Плачи, земи трасни се од земја, акни се во ѕид, удави се бројките се тие.

Затоа не зборам економија за Македонија последнава година, зошто човек на раат неможе за својата земја да си напише, веднаш ќе се убаци некој Албанец или Бугар да ти попува. Ако не ова дарданов, онда е фми. Само нешто да се ломоти. Колку и да не се слагам со економскава политика во земјава, кога ќе ги видам двајцава имам нагон да изблуам.

Ти на цела мака ме насмеа, извор грујо :D

Зошто Витаминка би пуштила камион за Косово ако не се изненадени? После 15ти е договорен извозот за производи од брашно, а до 15ти имаат договорен извоз за сите производи. Она што е доста интересно е што Косово ќе ја повлече забраната и како резултат на домашен притисок. Камионите кои се вратија од Конти Пласт Гевгелија (2) е со платена роба. Таа роба некој ја платил и му треба, а неможе да ја земе. Останатите 14 камиони се исто така платена роба за Косово, тоа се 16 фирми кои би го убиле Тачи за да си ја земат робата.
Апсолутно се согласувам со ова, штетата од ова ембарго во моментов ја осеќаат и Македонија, ама и Косово. И онака до Петок завршува забраната за увоз на пченица и брашно во Македонија,
верувам дека и двете страни ќе искулираат и се ќе си тргне по нормална патека.
Единствено што за жал на економска мерка (имам чуство зачинета со политика) ние одговоривме со чиста политичка, па на апсолутно ембарго(презачинето со политика), според најавите ќе одговориме апсолутно политички-воведуваме визи...
Пек ќе повторам, оваа епизода треба да биде лекција и за нашата Влада и за нашите компании да бидат многу поспремни во иднина да не бидеме затечени од вакви ситуации....

Овие двајцата погоре избраа да галамат, нејќам да им се придружам , важно јас лекција им одржав , кој разбрал разбрал :)

Денеска клекнување пред косовската Влада , ги молеле да ја тргнат блокадата , но сепак не е постигнат договор , Косово нема што да загуби.
Така велат и од Сојузот на косовскиот бизнис.

Овие двајцата погоре избраа да галамат, нејќам да им се придружам , важно јас лекција им одржав , кој разбрал разбрал :)

Денеска клекнување пред косовската Влада , ги молеле да ја тргнат блокадата , но сепак не е постигнат договор , Косово нема што да загуби.
АКО е вистина ова,....... и се дигна нели? признај?
или ти никогаш не признаваш па и кога си фатен во лага?

Апсолутно се согласувам со ова, штетата од ова ембарго во моментов ја осеќаат и Македонија, ама и Косово. И онака до Петок завршува забраната за увоз на пченица и брашно во Македонија,
верувам дека и двете страни ќе искулираат и се ќе си тргне по нормална патека.
Единствено што за жал на економска мерка (имам чуство зачинета со политика) ние одговоривме со чиста политичка, па на апсолутно ембарго(презачинето со политика), според најавите ќе одговориме апсолутно политички-воведуваме визи...
Пек ќе повторам, оваа епизода треба да биде лекција и за нашата Влада и за нашите компании да бидат многу поспремни во иднина да не бидеме затечени од вакви ситуации....
Воведувањето на визи е чиста политичка одлука, апсолутно нема врска со економија. Јас се надевам дека после решавање на споров Македонија ќе им стави визи и така добро ќе им ги заостри условите за влез, што ќе бидат принудени да се лечат у Албанија или Србија. На тој начин политички воспитен шамар би им удриле, да не лаат. Условите за трговски ембарга ќе ги немаат, од памет неможат да воведат забрани (и да воведат сами ќе ги тргнат) единствено што ќе им остане е да ни стават такса како на Србите од 150 од еден камион и да ни ги покачат цените. Ние извозниот пазар ќе го намалиме. Со таа такса, самите Косовски увозници ќе бидат украдени, бидејќи цената од транспорт ќе им се покачи за 150 евра од една пратка, а они немаат свој возен парк, ниту некој им дал дозволи да возат во ЕУ, не се ни потписници на ЦМР конвенција, така да може само да се уништат самите себе. Се разбира и ние ќе изгубиме, али пресметано математички би било 10:1 за Косово во загуба.

Inglourious Basterd; гледаш ли пријателе како ги воспитавме, лекции да ни одржуваат во економија :D Што ти прави Штул значи, од нискокфалификувани кадри „мозок“ да добиваш, гарант со огледала им предаваат.

Сум се трудел да не вреѓам ама ти брат сам си го бараш.
Само сакам да ти кажам дека одлика на секој неписмен и необразован е и кога губи у дискусија да не признава и да завршува последен со речениза каде што се фали сам себе, а другите ги става под него.

И ова не го мислам дека си рамковен, едноставно таков тип на човек си.

За жал доста фирми зависат од овој пазар...

Сите знаеме какво е мнозинството народ таму, мислев да се кажат бар по 2-3 збора за еконимија... а... у

Ќе умрат сиротите за леб ќе остане само со албанија да функционираат
Ми мириса дека визите се следни

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom