Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Тевратот и Инџилот се книги и тие книги не се дел од Кyранот. Според Исламот, Тевратот му бил објавен на Муса, Зебурот на Суљеман, Инџилот на Иса, Кyр'анот на Мухаммед. Тоа се четири различни книги. Тоа што во Кyранот се спомнуваат Муса и Иса и некои нивни изјави, тоа не значи дека тоа се Тевратот и Инџилот. Впрочем, кога би ги извадиле сите нивните реченици би добиле по неколку реченици од Муса и неколку од Иса, едвај една цела страна сите заедно. Тоа не се книги. Тевратот и Инџилот се други книги, надвор од Кyранот.
Во Куранот никаде не пишува дека Тевратот и Инџилот се содржани во Куранот. Таму секаде се ословени како посебни книги.

Од олку пати ( во текот на годините на нашето дебатирање по форумиве) вртење на ова прашање, ти сеуште не научи дека Зебурот му бил објавен на Давуд а не на Сулејман. :(

Пробај да ги извадиш тие цитати и ќе ти стане јасна целата мисија на Мојсеј и Исус, како и целата суштина и доктрина на Тевратот и Инџилот.

Па не се бе друже,кој рече дека тевратот и инџилот се содржани во Куранот.

Твојот соверник Омер рече погоре „ Вистинскиот Инџил ќе го најдеш во Кур'анот.“. Али ок, може не мислел на книгата, туку на пораката.

.. се до појавата на Куранот,тогаш престануваат да важат сите книги кои Аллах ги објавил,и Куранот важи до Судниот ден.

Ако престанале да важат сите книги, тогаш зошто Мухамед им вели на верниците да веруваат и во Инџилот и во Тевратот?

Ako go citas kuranot posebno sura, es -saffat i ako dobro go analiziras ke uvidis za koj stanuva zbor, vo taa sura kuranot ukazuva deka ismail trebase da bide zrtvuvan, bideiki toa e spomnato vo kazuvanjeto za zrtvata ,a ismail e prvorodeno dete,a potoa e spomnat ishak (isak) kako vtoro dete, posebno vnimavaj na ajetite od 100, nataka kako toa se objasnuva po redosled. , pa potoa vnimavaj na ajetot 112, kade se spomnuva ishak , kako bog go zaraduva ibrahim so vtoro dete ishak.,,

vidi;

1. playbutton.png

Господаре мој, подари ми дете кое ќе биде меѓу луѓето добри!“
  2. فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ
    playbutton.png

И ете, Ние го зарадувавме со мило дете.
  3. فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَىٰ ۚ قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ
    playbutton.png

И бидејќи порасте, трудејќи се околу него, Ибрахим рече: „О синко, сонував, навистина, дека те колам, па види и размисли! Рече: „О бабо, направи го она што ти се наредува. Ќе видиш, иншаллах, дека ќе се стрпам.“
  4. فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ
    playbutton.png

И бидејќи двајцата беа послушни, и кога го легна со лицето кон земја,
  5. وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ
    playbutton.png

Ние повикавме: „О Ибрахим“ -
  6. قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا ۚ إِنَّا كَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ
    playbutton.png

да, го исполни сонот. Ете, така Ние, навистина, ги наградуваме доброчинителите!
  7. إِنَّ هَٰذَا لَهُوَ الْبَلَاءُ الْمُبِينُ
    playbutton.png

Ова, навистина, е искушение вистинско.
  8. وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ
    playbutton.png

И Ние го заменивме со еден голем брав.
  9. وَتَرَكْنَا عَلَيْهِ فِي الْآخِرِينَ
    playbutton.png

А споменот за него Ние го задржавме меѓу поколенијата по него.
  10. سَلَامٌ عَلَىٰ إِبْرَاهِيمَ
    playbutton.png

Селам врз Ибрахим!
  11. كَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ
    playbutton.png

Ете, така Ние, навистина, ги наградуваме доброчинителите!
  12. إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُؤْمِنِينَ
    playbutton.png

Он, навистина, беше меѓу робовите верници Наши!
  13. وَبَشَّرْنَاهُ بِإِسْحَاقَ نَبِيًّا مِنَ الصَّالِحِينَ
    playbutton.png

И Ние го зарадувавме со Исхак, пејгамбер меѓу добрите.
  14. وَبَارَكْنَا عَلَيْهِ وَعَلَىٰ إِسْحَاقَ ۚ وَمِنْ ذُرِّيَّتِهِمَا مُحْسِنٌ وَظَالِمٌ لِنَفْسِهِ مُبِينٌ
    playbutton.png

И врз него и врз Исхак се исипа благодатот Наш. Меѓу потомството нивно имаше, јасно, и такви кои работеа добро, и кои работеа зло за себесиوَ.......................................................................................................................................................
Кога го читам ова посебно ми обрнува внимание тоа кога се ословуваат со Ние.Кој се Тие?Во Христијанството со тоа ословување е претставено Светото Тројство.Што означува тоа Ние во Куранот.Нели Аллах е само еден,тогаш зошто е потребна оваа множина како Ние?

Кога го читам ова посебно ми обрнува внимание тоа кога се ословуваат со Ние.Кој се Тие?Во Христијанството со тоа ословување е претставено Светото Тројство.Што означува тоа Ние во Куранот.Нели Аллах е само еден,тогаш зошто е потребна оваа множина како Ние?

Бидејќи имаме сиромашен јазик,и ние и сите останати јазици од ова подрачје.
А познато е дека Арапскиот јазик е богат со зборови,тоа НИЕ,е преведено така бидејќи немам друг подобар и соодветен збор за да преведеме.
Во арапскиот јазик,кога за нешто се изразува моќ и величина се користи овој збор,но ете кај нас најблиску што можеме да преведеме е ова.
--- надополнето: 8 септември 2013 во 00:01 ---
Ако престанале да важат сите книги, тогаш зошто Мухамед им вели на верниците да веруваат и во Инџилот и во Тевратот?

Па ти објаснив,да веруваат дека постоеле и пратеници и книги пред него,тоа да.
Мухамед исто им рекол на верниците: Да е Муса а.с. жив наредено би му било мене да ме следи. :)
А и веќе ти реков,Иса а.с. кога Аллах ќе го спушти на земјата,ќе суди по Куранот а не по инџилот.
Реков многу одамна,Куранот е апдејтирана,усовршена и последна верзија кажано нашки,на сите Божји книги до Судниот ден.
Па кој сака нека верува,кој сака нека не верува.
А Аллах ќе ги извести сите за тоа што правеле.
:)

А за црквата на Кале, само да ве потсетам дека тврдината е Османлиска оставштина и Османлиски белег, сакањето да се изгради Црква таму е директен обид за провокација и обид за понижување на муслиманите!!

Мене ми е јасно дека секоја дискусија со вас е неповратна смрт за мозочните клетки и пропаст на интелектот,но ретко среќавам вакви глупости,па дури и од вас.

Калето османлиска оставштина:facepalm:

Мене ми е јасно дека секоја дискусија со вас е неповратна смрт за мозочните клетки и пропаст на интелектот,но ретко среќавам вакви глупости,па дури и од вас.

Па за 500 години ваљда оставиле нешто :)

Па ти објаснив,да веруваат дека постоеле и пратеници и книги пред него,тоа да.
Мухамед исто им рекол на верниците: Да е Муса а.с. жив наредено би му било мене да ме следи.

Куранот не вели така:

"О верници, верувајте во Аллах, и во пејгамберот Негов и во Книгата која ја објави на пејгамберот Свој и во секоја книга која ја објави порано." (Сура 4:136, Куранот)

Значи тука гледаме дека Мухамед не ги поништува претходните книги, туку им вели на верниците да веруваат и во нив. Не им вели дека се изменети, корумпирани и се она што вие денес ги обвинувате. Туку им вели да веруваат во нив.

"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (Сура 5:68, Кyранот)

Еве, туку Мухамед им вели на верниците да се придржуваат до Тевратот и до Инџилот. Ако ги поништил тие книги, тогаш како тоа им вели да се придржуваат до поништените книги?

Па за 500 години ваљда оставиле нешто :)

Да,судејќи според денешната состобата на државите чии територии биле под османлиска власт,оставиле беда и ништавило и осакатени народи.Но тоа е друга тема да не одам офтопик,поентата е-Калето не е никаква османлиска оставштина,срамота е некој да се служи со такви лаги и да ги протнува јавно.

ibn kajjim мудро ќутиш, а? :D
ако, ако, важно е дека си тука
ај сега поз до утре на тебе и другите тука

Не,ја следев малку дискусијата ама немав време да се вклучувам :)
Сега гледам доста сте изнапишале ама ништо за што би требало пак да се расправа.
Или ако има нешто изоставено,пиши :)
--- надополнето: 8 септември 2013 во 00:27 ---
Да,судејќи според денешната состобата на државите чии територии биле под османлиска власт,оставиле беда и ништавило и осакатени народи.Но тоа е друга тема да не одам офтопик,поентата е-Калето не е никаква османлиска оставштина,срамота е некој да се служи со такви лаги и да ги протнува јавно.

Реков одамна дека ова не е историска тема,има подфорум цел за историја па таму расправајте.
Мене калето не ме интересира.
--- надополнето: 8 септември 2013 во 00:53 ---
Куранот не вели така:

"О верници, верувајте во Аллах, и во пејгамберот Негов и во Книгата која ја објави на пејгамберот Свој и во секоја книга која ја објави порано." (Сура 4:136, Куранот)

Значи тука гледаме дека Мухамед не ги поништува претходните книги, туку им вели на верниците да веруваат и во нив. Не им вели дека се изменети, корумпирани и се она што вие денес ги обвинувате. Туку им вели да веруваат во нив.

"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (Сура 5:68, Кyранот)

Еве, туку Мухамед им вели на верниците да се придржуваат до Тевратот и до Инџилот. Ако ги поништил тие книги, тогаш како тоа им вели да се придржуваат до поништените книги?

Само ќе те советувам,кога цитираш делови од Куранот,да не пробуваш да ги вадиш зборовите од контекст.
Ќе го цитираш цел ајет,а не само делови.
А најчесто земаш само тоа што ти одговара,а во најголем број случаи претходниот и следниот ајет го објаснуваат тоа што сакаш да го кажеш.
Исто како во овој случај.
Затоа,внимавај следниот пат.
Да го видиме прво,првиот ајет...четврта сура во Куранот,Ен-Ниса,136 ајет целосен.

136. О, верници, верувајте во Аллах и во Пратеникот Негов, и во Книгата која Тој на Својот Пратеник му ја објавува и во Книгите кои претходно ги објавил. А тој што нема да верува во Аллах, и во мелеците Негови, и во Книгите Негови, и во Пратениците Негови, и во оној свет, тој далеку залутал!(сура Ен-Ниса).

Ете Куранот што вели друже,а вели: А тој што нема да верува во Аллах, и во мелеците Негови, и во Книгите Негови, и во Пратениците Негови, и во оној свет, тој далеку залутал!
ама тебе тоа не ти одговарало па си скратил до пола ајет ;)

Вториот ајет кој го напиша.

65. А следбениците на Книгата да веруваат и од гревови да се чуваат, Ние би поминале преку лошите постапки нивни и сигурно би ги внеле во џеннетските градини на уживањето.
66. Да се придржуваат до Тевратот и Инџилот и до тоа што им го објавува Господарот нивен, би имале што да јадат, и од тоа што е над нив и од тоа што е под нозете нивни. Има и умерени меѓу нив, но лошо е тоа што повеќето од нив го прават!
67. О, Пратенику, кажувај го тоа што ти се објавува од Господарот твој! Ако не го сториш тоа, тогаш не си ја доставил Објавата Негова, а Аллах од луѓето ќе те штити. Аллах навистина нема да му укаже на Вистинскиот пат на народот кој не сака да верува.
68. Кажи: „О, следбеници на Книгата, вие немате никаква вера доколку не се придржувате до Тевратот, Инџилот и до тоа што ви го објавува Господарот ваш!“ А тоа што ти го објавува Господарот твој на повеќето од нив ќе им ја зголеми непокорноста и неверувањето, но, ти не очајувај поради народот кој не сака да верува.(сура Ел-Маида)

И понатаму во истата сура,Аллах во куранот вели:

72. Неверници се тие што велат: „Бог е Месих,синот Мерјемин!“ А Месих говореше: „О, синови Израилови, обожувајте Го само Аллах, и мојот и вашиот Господар!“ Кој на Аллах ќе Му припишува здруженик, Аллах ќе му го забрани влезот во џеннетот и неговото живеалиште ќе биде џехеннемот; а на злосторниците нема никој да им помогне!
73. Неверници се тие што велат: „Бог е дел од тројството!“ А само еден е Бог! И доколку тие не се откажат од тоа што го велат, неиздржливо страдање, навистина, ќе го стигне секој од нив кој неверник ќе остане.
74. Зошто тие не се покајат кај Аллах и не замолат прошка од Него? А Аллах простува и Милостив е.
75. Месих, синот Мерјемин, е само Пратеник, и пред него доаѓаа и заминуваа Пратеници, а мајката негова беше вистинољубива; и двајцата јадеа храна. Погледни како Ние изнесуваме јасни докази и потоа погледни ги нив како се одметнуваат.
76. Кажи: „Како можете, освен Аллах, да обожувате некого кој не е во состојба ни да ви наштети ни да ви биде од корист, а Аллах е Тој што сè слуша и знае?“
77. Кажи: „О, следбеници на Книгата, не застранувајте во верувањето свое, спротивно на вистината, и не следете ги страстите на луѓето кои уште одамна заталкале, и многумина во заблуда одвеле, и самите од Вистинскиот пат скршнале!“(сура Ел-Маида)

Прочитај си внимателно,за да не трошам зборови и да ти објаснувам додатно.

136. О, верници, верувајте во Аллах и во Пратеникот Негов, и во Книгата која Тој на Својот Пратеник му ја објавува и во Книгите кои претходно ги објавил. А тој што нема да верува во Аллах, и во мелеците Негови, и во Книгите Негови, и во Пратениците Негови, и во оној свет, тој далеку залутал!(сура Ен-Ниса).

Ете Куранот што вели друже,а вели: А тој што нема да верува во Аллах, и во мелеците Негови, и во Книгите Негови, и во Пратениците Негови, и во оној свет, тој далеку залутал!
ама тебе тоа не ти одговарало па си скратил до пола ајет ;)

Не бе пријател, ако е за „неодговарање“, тогаш јас не би го цитирал ни првиот дел од ајетот, затоа што јас не верувам ни во тој дел, бидејќи и првиот дел од ајетот вели „верувајте во Алах и во пејгамберот негов“.
Значи не станува збор за одговарање или неодговарање, туку за фокусирана дискусија. Али еве, фала што го напиша и вториот дел од ајетот бидејќи тој повторно ја потврдува мојата поента дека Мухамед вели да верувате и во Книгите негови, и во Куранот и во оние кои претходно ги објавил (Теврат, Зебур, Инџил) - а кои ти велиш дека биле поништени.
Епа како тоа Мухамед вели да верувате во поништените книги? Зарем не е малку тоа чудно?

Вториот ајет кој го напиша.

65. А следбениците на Книгата да веруваат и од гревови да се чуваат, Ние би поминале преку лошите постапки нивни и сигурно би ги внеле во џеннетските градини на уживањето.
66. Да се придржуваат до Тевратот и Инџилот и до тоа што им го објавува Господарот нивен, би имале што да јадат, и од тоа што е над нив и од тоа што е под нозете нивни. Има и умерени меѓу нив, но лошо е тоа што повеќето од нив го прават!
67. О, Пратенику, кажувај го тоа што ти се објавува од Господарот твој! Ако не го сториш тоа, тогаш не си ја доставил Објавата Негова, а Аллах од луѓето ќе те штити. Аллах навистина нема да му укаже на Вистинскиот пат на народот кој не сака да верува.
68. Кажи: „О, следбеници на Книгата, вие немате никаква вера доколку не се придржувате до Тевратот, Инџилот и до тоа што ви го објавува Господарот ваш!“ А тоа што ти го објавува Господарот твој на повеќето од нив ќе им ја зголеми непокорноста и неверувањето, но, ти не очајувај поради народот кој не сака да верува.(сура Ел-Маида)

И понатаму во истата сура,Аллах во куранот вели:

72. Неверници се тие што велат: „Бог е Месих,синот Мерјемин!“ А Месих говореше: „О, синови Израилови, обожувајте Го само Аллах, и мојот и вашиот Господар!“ Кој на Аллах ќе Му припишува здруженик, Аллах ќе му го забрани влезот во џеннетот и неговото живеалиште ќе биде џехеннемот; а на злосторниците нема никој да им помогне!
73. Неверници се тие што велат: „Бог е дел од тројството!“ А само еден е Бог! И доколку тие не се откажат од тоа што го велат, неиздржливо страдање, навистина, ќе го стигне секој од нив кој неверник ќе остане.
74. Зошто тие не се покајат кај Аллах и не замолат прошка од Него? А Аллах простува и Милостив е.
75. Месих, синот Мерјемин, е само Пратеник, и пред него доаѓаа и заминуваа Пратеници, а мајката негова беше вистинољубива; и двајцата јадеа храна. Погледни како Ние изнесуваме јасни докази и потоа погледни ги нив како се одметнуваат.
76. Кажи: „Како можете, освен Аллах, да обожувате некого кој не е во состојба ни да ви наштети ни да ви биде од корист, а Аллах е Тој што сè слуша и знае?“
77. Кажи: „О, следбеници на Книгата, не застранувајте во верувањето свое, спротивно на вистината, и не следете ги страстите на луѓето кои уште одамна заталкале, и многумина во заблуда одвеле, и самите од Вистинскиот пат скршнале!“(сура Ел-Маида)

Прочитај си внимателно,за да не трошам зборови и да ти објаснувам додатно.

Абе и цел Куран да го копи-пејстираш, тоа нема да го промени фактот дека Мухамед рекол да се придржувате до Тевратот и Инџилот :)

Е сега ти, наместо да копираш цели сури, објасни ни зошто Мухамед им рекол на верниците да се придржуваат до Тевратот и Инџилот кои според тебе се укинати/поништени?
И како е можно верниците да се придржуваат до мистериозниот Инџил, ако тој бил изгубен/недостапен?

Абе смејте се вие, но факт е дека не можете да најдете какво било доказ дека некои хафизи у 7 век го знаеле напамет цел Куран. А од друга страна има докази дека постоеле повеќе верзии на Куранот, а калифот Осман одбрал една верзија, а другите ги запалил. И сеа демек имало луѓе што го знаеле напамет Куранот, па така знаеле кој е вистинскиот. И тие што го знаеле на памет Куранот, го знаеле баш оној вистинскиот, а не лажните :)

А каде се доказите дека постоеле повеќе верзии на Куранот??
--- надополнето: 8 септември 2013 во 07:12 ---
Не бе пријател, ако е за „неодговарање“, тогаш јас не би го цитирал ни првиот дел од ајетот, затоа што јас не верувам ни во тој дел, бидејќи и првиот дел од ајетот вели „верувајте во Алах и во пејгамберот негов“.
Значи не станува збор за одговарање или неодговарање, туку за фокусирана дискусија. Али еве, фала што го напиша и вториот дел од ајетот бидејќи тој повторно ја потврдува мојата поента дека Мухамед вели да верувате и во Книгите негови, и во Куранот и во оние кои претходно ги објавил (Теврат, Зебур, Инџил) - а кои ти велиш дека биле поништени.
Епа како тоа Мухамед вели да верувате во поништените книги? Зарем не е малку тоа чудно?

Абе и цел Куран да го копи-пејстираш, тоа нема да го промени фактот дека Мухамед рекол да се придржувате до Тевратот и Инџилот :)

Е сега ти, наместо да копираш цели сури, објасни ни зошто Мухамед им рекол на верниците да се придржуваат до Тевратот и Инџилот кои според тебе се укинати/поништени?
И како е можно верниците да се придржуваат до мистериозниот Инџил, ако тој бил изгубен/недостапен?

Да се придржувате до книгата на Иса А.С. Кажуваш и сам, а не до книгите на Матеј, Марко, Лука и Павле!!!!!!!!!!
--- надополнето: 8 септември 2013 во 07:40 ---
Тоа е само очајна желба на муслиманите. Факт е дека немате аудио снимки од хафизи што го рецитираат Куранот на памет. А историјата бележи постоење на повеќе верзии на Куранот. Впрочем и затоа била свикана Османската рецензија каде што калифот Осман одбрал само една копија од Куранот, а сите други ги запалил.
Вакво нешто нема да најдеш во христијанската историја. Нема да најдеш настан каде што некој ги собрал сите евангелија/Библии, одбрал една, а другите ги запалил.

Ова нема да го коментирам, збори самото за себе.

Од каде ти се овие податоци? Можеш да ни дадеш некакво историски извор од каде што може да прочитаме за овие помалубројни христијани кои „правилно“ (ака исламски) продолжиле по стапките на Исус?

И не ми одговори што се случило со мистериозниот Инџил? Како тоа тој бил исчезнат во средниот век, а археолозите не нашле ни трага од него во раниот век? И зошто никој не го спомнал? Еве на пример овие „малубројните христијани“ би можеле да го спомнат? Или тие „лошите“ многубројни христијани би можеле да го спомнат како еретичко дело?

denes postojat mnogu sprotivrecnosti vo vrsaka so posledniot bozji poslanik, hristijanite kazuvaat
deka toa bil jovan krstitel, evreite kazuvaat deka toj seuste ne e dojden, a muslimanite kazuvaat deka toa e Muhammed s.a.v.s. pa zatoa da
prepustime toa da ni go objasnat kazuvanjata na eden hristijanski svestenik od mesnosta busra
spored sluckata koja se slucila vo 7-miot vek...

vo mestoto nareceno busra postoel eden svestenik po ime Bahira sto ziveel sam vo eden manastir.
svestenikot Bahira ne go interesirale ona sto go nosat karvanite, tuku svoite denovi gi
pominuval vo citanje na sveti knigi. eden den na bahira go zainteresiral eden od karvanite koi
doagale od Meka od plemeto kurjs, vo koj karvan se naogal i maliot Muhammed, koj togas imal
samo devet godini. Uste vo samite dalecini pocuvstvuval nekoja neobicnost vo niv.
sakal po sekoja cena da si go objasni vakvoto cuvstvo. Nabrzina pocnal da podgotvuva jadenje,
taka sto gi pokanil site od karvanot, bez razlika na goleminata i funkcijata. site prisutni
od karvanot bile iznenadeni na vakviot gest, a pak eden od niv duri i zaprasal:
ej bahira dali ke ni kazes na sto se dolzi vakvata promena kaj tebe?
nie i porano pominuvavme od tuka, a kaj tebe nemase vakov interes za nas. Duri sto se veli,
ne ni dozvoluvase da ti se priblizime.
Bahira mu odgovoril so ovie zborovi:
da, tocno e toa sto go kazuvate, megutoa sega ste moi gosti, prvin jadete pa potoa ke mi postavuvate prasanja.
lugeto od karvanot poveke ne insistirale pa sednale da jadat. a pak maliot Muhammed bidejki bil najmlad
ne dosol da jade, ostanal da go cuva karavanot.
vo toa vreme i hristijanite, i evreite go ocekuvale doaganjeto na posledniot Pejgamber,
spored nivnite sveti knigi. Bahira gi gledal site sto bile na trpezata , vo niiv ne go nasol ona sto go baral,
pa zatoa im rekol: ej kurejsii dali ste site tuka? ili ima uste nekoj so vas koj sto ne dojde na jadenje?
kurejsiite odgovorile: site sme tuka osven edno dete koe go ostavivme da ni go cuva
karvanot. Bahira iznenadeno rekol: viknete go i nego!
eden od prisutnite vednas izlegol i go donel na Muhammed s.a.v.s. i dodeka maliot Muhammed jadel
svestenikot Bahira vnimatelno go nabljuduval. otkako zavrsile so jadenjeto stanale da si odat
svestenikot se doblizil do Muhammed i mu rekol:
ej detence milo, ke ti postavam nekolku prasanja, samo veti mi, zakolni se vo ime na lad i uzaa
deka ke mi odgovoris pravilno.
vo toa vreme lad i uzza bile najgolemite idoli sto gi obozavale arapite, na vakvite zborovi maliot Muhammed
mu dal neocekuvan odgovor velejki mu: zakolnuvajki me vo lad i uzza nemoj nisto da me prasuvas ( bidejki jas ne veruvam vo niv)
vallahi se odrekuvam od niv. svestenikot bahira prodolzil: togas odgovori mi tocno za ona sto ke te prasam vo imeto na allah( na boga)
maliot Muhammed mu rekol: poveli prasaj se sto sakas.
kako gi spies nokite? prasal svestenikot. ocite mi spijat a srceto mi e budno odgovoril maliot Muhammed.
svestenikot zabelezal vo negovite oci crvenilo pa gi prasal na prisutnite: dali ste go zabelezale ova crvenilo?
dali e sekogas ili e privremeno?
nie sekogas vaka go gledame, odgovorile prisutnite. Bhira mu postavil uste nekolku prasanja na koi dobil ljubezni odgovori, po sto svestenikot
go izvadil svojot dzemper i mu go oblekol na maliot Muhammed, a za toa vreme edna vakva postapka znacela
golem kompliment. vo taa prilika svestenikot ja videl i bemkata na negoviot grb, duri togas premnogu
se vozbudil, zatoa sto toa bilo znak na pejgamberlukot.
go prasal na ebu talib-strikoto na Muhammed
dali ova dete e od tvojata loza? da sin mi e, odgovoril ebu talib, ne viknal svestenikot.
ne smee da bide tvoe. negoviot tatko ne bi trebalo da e ziv. sin e na brat mi, a mene vnuk
doobjasnil ebu talib. a sto e so tatko mu? prasal svestenikot. detevo uste koga bese vo majcina utroba tatko mu umre, zalno mu odgovoril ebu talib.
sega mi ja kaza vistinata, a sto e so majkamu? povtorno zaprasal svestenikot. i taa umre
po kratko vreme, mu odgovori ebu talib. da i ova e vistina, potvrdil svestenikot seriozno predupreduvajki go
ebu taliba so zborovite: ej ebu talib, vednas vrati si go vnuceto vo svojata zemja,
vnimavajte na nego zasto mozat da mu nastetat. mnogumina ima od onie koi znaat i go ocekuvaat doaganjeto
na posledniot pejgamber. megutoa sakaat da bide od nivnite redovi, ako go vidat kaj ova dete ona sto jas go vidov ke se obiduvaat da mu nastetat.
izgledot na ova dete ja pokazuva negovata velicenstvenost, nie ova go naucivme preku svetite knigi i od nasite naucnici
ova e edna golema tajna i nie se zakolnavme deka ke ja cuvame, a ti sega pobrzaj i vrati go detevo vo vasata zemja.
ebu talib veke bil naviknat na vakvite predupreduvanja, davajki mu potpolno pravo na svestenikot
se predomislil da ne odi vo sam, toa sto go imal go prodal tuka vo busra i se vratil vo mekka.

ovaj tekst jasno ni ukazuva za posledniot pratenik za koj hristijanite denes velat deka toa bil jovan krstitel a
evreite deka seuste ne bil pristignat.

posle pojavata na Muhammed s.a.v.s. na hristijanite i na evreite ne im pasiral, poradi ona sto bog mu go zabranil pa si nasle opravdanie
so toa deka Muhammed ne e posledniot pratenik...

ako Muhammed s.a.v.s ne bil bozji pratenik togas od kade mu dosle ovie zborovi na svestenikot??

kade se denes tie sveti knigi vo koi svestenikot gi procital tie zborovi???

ova jasno ukazuva na promenata na hristijanskite sveti knigi i nivnoto sokrivanje!!!!

a pricinata za toa i samiot Bhira ni ja objasnuva velejki mu gi na srikoto na Muhammed s.a.v.s. ovie zborovi:

ej ebu talib, vednas vrati si go vnuceto vo svojata zemja,
vnimavajte na nego zasto mozat da mu nastetat. mnogumina ima od onie koi znaat i go ocekuvaat doaganjeto
na posledniot pejgamber. megutoa sakaat da bide od nivnite redovi, ako go vidat kaj ova dete ona sto jas go vidov ke se obiduvaat da mu nastetat.
izgledot na ova dete ja pokazuva negovata velicenstvenost, nie ova go naucivme preku svetite knigi i od nasite naucnici
ova e edna golema tajna i nie se zakolnavme deka ke ja cuvame, a ti sega pobrzaj i vrati go detevo vo vasata zemja.

tuka spomenuva i deka tie ja znaele tajnata no bile zakolneti deka ke ja cuvaat...

А каде се доказите дека постоеле повеќе верзии на Куранот??

Побарај и прочитај на интернет за Османската рецензија (Uthman recension) и ќе прочиташ за тоа. Еве и тука на пример се спомнува за „Османовиот официјален текст
http://mk.wikipedia.org/wiki/Ислам

А еве и еден муслиман на исламскиот форум исто така вели „Исто така се верува дека Осман р.а направил 5 копии од оригиналниот Куранот
http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=16

Епа штом имало „оригинален Куран“, значи имало и неоригинални така? :) Во спротивно не мора да се нагласува дека тој бил оригинален. Е сега за Осман и неговата дружина, тој бил оригинален, а некое малцинство друг бил оригинален Куран, а начинот на кој што одредиле кој е пооригинален, ти го оставам на тебе да си веруваш дека некои на памет го знаеле и тоа баш тој најоригиналниот го знаеле целиот на памет. Само се чудам од кај го научиле целиот Куран на памет, кога Куранот не постоел како една компактна книга пред калифот Ебу Бекр ес Сиддик, туку делови од него биле запишувани по камења, листови, пергаменти. Значи сума сумарум вака дошло до сегашниот Куран:

На Мухамед, според неговото кажување, му се објавува мелекот Џибрил и му ги рецитира сурите. За чудо немаме сведоци кои го виделе Мухамед како зборува со мелекот Џибрил. Но мораме да веруваме дека тоа било така.
Мухамед на чудесен начин ги запомнува дури и оние најголемите сури. Потоа им ги рецитира на неговите другари (асхабите) и тие ги запомнуваат. Потоа и другите хафизи ги запомнуваат. И потоа секој од нив си запишува на камења, листови, пергаменти и во времето на калифот Ебу Бекр ес Сиддик се појавува првиот Куран во пишана форма, али затоа малку подоцна во времето на Осман се појавуваат неколку Курани. Што значи дека или некој намерно менувал нешто во другите верзии, или пак тие лошите хафизи не ги помнеле баш најдобро сурите. И тука Осман кој што нели ги имал најдобрите помначи (верниот ланец) на текстот и тоа баш на оној оригиналниот Куран, ги запалил сите разлини верзии и така настанал официјалниот Османски текст на Куранот.

Очигледно е дека има многу простор за размислување што се би можело да се случи во секоја фаза од Мухамед до Османскиот официјален текст на Куранот. Твое право е како ќе си веруваш.

Да се придржувате до книгата на Иса А.С. Кажуваш и сам, а не до книгите на Матеј, Марко, Лука и Павле!!!!!!!!!!

Па тоа де и јас велам, не туку ставај непотребно извичници. Значи Мухамед им рекол на верниците во 7ми век да се придржуваат до Инџилот (книгата на Иса). Е сега јас те прашувам зошто Мухамед им рекол да се придржуваат до книга која, спроед тебе, е укината од Алах?
И како да се придржуваат кога таа нели била скриена/изгубена?
Можеш ли ти да се придржуваш до изгубена книга?

Османлиите биле ослободители, не си знаел?
Убиле ли невин човек освен војници на бојно поле??? не, секаде каде што доаѓале биле пречекувани како ослободители

Побарај и прочитај на интернет за Османската рецензија (Uthman recension) и ќе прочиташ за тоа. Еве и тука на пример се спомнува за „Османовиот официјален текст
http://mk.wikipedia.org/wiki/Ислам

А еве и еден муслиман на исламскиот форум исто така вели „Исто така се верува дека Осман р.а направил 5 копии од оригиналниот Куранот
http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=16

Епа штом имало „оригинален Куран“, значи имало и неоригинални така? :) Во спротивно не мора да се нагласува дека тој бил оригинален. Е сега за Осман и неговата дружина, тој бил оригинален, а некое малцинство друг бил оригинален Куран, а начинот на кој што одредиле кој е пооригинален, ти го оставам на тебе да си веруваш дека некои на памет го знаеле и тоа баш тој најоригиналниот го знаеле целиот на памет. Само се чудам од кај го научиле целиот Куран на памет, кога Куранот не постоел како една компактна книга пред калифот Ебу Бекр ес Сиддик, туку делови од него биле запишувани по камења, листови, пергаменти. Значи сума сумарум вака дошло до сегашниот Куран:

На Мухамед, според неговото кажување, му се објавува мелекот Џибрил и му ги рецитира сурите. За чудо немаме сведоци кои го виделе Мухамед како зборува со мелекот Џибрил. Но мораме да веруваме дека тоа било така.
Мухамед на чудесен начин ги запомнува дури и оние најголемите сури. Потоа им ги рецитира на неговите другари (асхабите) и тие ги запомнуваат. Потоа и другите хафизи ги запомнуваат. И потоа секој од нив си запишува на камења, листови, пергаменти и во времето на калифот Ебу Бекр ес Сиддик се појавува првиот Куран во пишана форма, али затоа малку подоцна во времето на Осман се појавуваат неколку Курани. Што значи дека или некој намерно менувал нешто во другите верзии, или пак тие лошите хафизи не ги помнеле баш најдобро сурите. И тука Осман кој што нели ги имал најдобрите помначи (верниот ланец) на текстот и тоа баш на оној оригиналниот Куран, ги запалил сите разлини верзии и така настанал официјалниот Османски текст на Куранот.

Очигледно е дека има многу простор за размислување што се би можело да се случи во секоја фаза од Мухамед до Османскиот официјален текст на Куранот. Твое право е како ќе си веруваш.

А читаш ли ти убаво или не те бива? Убаво ти е кажано дека во времето на Осман Р.А. Куранот е организиран и уреден во една книга, која книга е напишана во 6 копии, поради стравот дека може сите хафизи да бидат убиени, иначе ако не си слушнал или прочитал не постои разлика временска помеѓу Мухаммед С.А.В.С. и Осман Р.А. Осман е Асхаб, современик на Мухаммед, заедно пораснале и и самиот е сведок и познавач на Куранот од самиот почеток!

Тоа биле се хафизи кои живееле во времето на Мухаммед и директно од него го учеле Куранот, а тоа дека сели сури ги запомнувал и рецитирал не е баш така, бидејќи објавата пристигнувала Ает по Ает, односно пасус по пасус.

Од друга страна, има голем број сведоци, голем број на асхаби имале прилика директно да бидат присутни до Мухаммед С.А.В.С. додека примал Аети од Куранот, а неговата ќерка Фатима е директен сведок на неговиот разговор со Џибрил А.С. при смртта на Мухаммед.

Па тоа де и јас велам, не туку ставај непотребно извичници. Значи Мухамед им рекол на верниците во 7ми век да се придржуваат до Инџилот (книгата на Иса). Е сега јас те прашувам зошто Мухамед им рекол да се придржуваат до книга која, спроед тебе, е укината од Алах?
И како да се придржуваат кога таа нели била скриена/изгубена?
Можеш ли ти да се придржуваш до изгубена книга?

Ако го прочиташе текстот погоре, ќе заклучеше дека во тоа време имало луѓе кои ја поседувале, значи постоел Инџилот.

навратисе па прочитај ако не ти е мака.

Ако го прочиташе текстот погоре, ќе заклучеше дека во тоа време имало луѓе кои ја поседувале, значи постоел Инџилот.

навратисе па прочитај ако не ти е мака.

Не ми е мака, прочитав и пак не ми е јасно следново:

Ако во тоа време (7век) постоел Инџилот, тоа значи дека тој бил препишуван од 1век до 7век, цели 600 години. И како е можно од библиските евангелија да имаме до тогаш илјадници ракописи најдено, а од тој мистериозен Инџил ниту една копија?
И како е можно никој да не го спомнал тој Инџил цели 600 години? Дури ни некој од христијаните?

А според цитираниот ајет испаѓа дека и Тевратот постоел. Според вас Тевратот му бил даден на Мојсеј, кој што живеел околу 15ти век пред наша ера. Значи тој Теврат бил препишуван 2000 години и повторно немаме ниту еден сочуван ракопис од него, а од онаа класична и добро позната Тора што во голем дел ја напишал Мојсеј имаме еден куп ракописи и пред нашата ера и по нашата ера и во септуагинтата, и во масоретските списи, и во Кумранските свитоци од Мртвото море итн. И сите овие ракописи се практично идентични меѓу себе. Ниту евреите приговарале дека некој им ја менувал Тората, ниту христијаните. И одеднаш се појавуваат муслиманите и велат дека Тевратот (Тората) си постоела од времето на Мојсеј до Мухамед, али не е таа Тората што ја познаваат евреите и христијаните, туку е некоја друга што некако незабележано се шмугнала низ историјата цели 2000 години и исчезнала у времето на Мухамед (или кратко после него).

Заклучокот е: Или Исламот лажно учи, или пак човештвото и сите антички историчари и археолози направиле серија светски заговори да ги запалат сите копии од мистериозните Теврат и Инџил, да ги сокријат сите траги од нив и да ги избришат сите цитирања на Тевратот и Иниџлот во другите антички книги од 15век пред наша ера, до 7 век наша ера (повеќе од 2000 години).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom