Мозочни хемисфери

• Креатор на темата Креатор на темата Mozok
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 мај 2013
Мислења
150
Поени од реакции
38
Поголемиот дел од лугето се раѓаат "деснаци" односно десната половина од телото е доминантна, други пак "леваци" каде што доминантна е левата страна.ОВие две работи се поврзани со мозочните хемисфери и нивната развиеност.Порано на училиште им забранувале на децата да пишуваат со лева рака и ги приморувале да пишуваат со десна. Прашањето ми е дали доколку се случува тоа може да настане некое пореметување на мозокот, или пак ако пробувате да ја користите другата половина како на пример ако сте деснак ( да јадете со лева рака, да шутирате со лева нога итн итн) ќе ви овозможи развивање на другата хемисфера паралелно и подобрување на своите предиспозиции. ??

Хм...
Чудно е како деснаците имаат лева рака....а пак леваците имаат десна нога.
Како прво, левата хемисвера на мозокот ја команда десната страна....значи десничарите имаат развиено лева хемисвера.
А чист пример за користење на двете хемисвери е кога јадеш со нож и вилушка....значи ги користиш и левата и десната рака истовремено.
ех....

Ќе ти помогне во тоа што го вежбаш. Ако ги држиш виљушката и ножот обратно, ќе го развиеш тоа, но немој да очекуваш да можеш да шутираш ракомет со таа рака или слично.
За користење на двете раце синхронизирано пример е гитарата.

Mozok postojano se menuva, i postojano se adaptira. Ne se ragas kako desnak ili levak, ednostavno stanuvas poradi pocesta upotreba. Od mal te ucat da pisuvas so desna/leva, pa soodvetno levata/densata strana na mozok se razviva poveke. Ne sum sigurna deka sum dovolno jasna, pa eve ti primir so bi trebalo da ti ja dolovi situacijata:

11.jpg

Gore desno: normalna reprezentacija na raka; Dole desno: posle amutacija na tretiot prst. Vsustost 2 i 4 prst zafakat poveke "prostor" od kotreksot.

Ili pak ako te interesira poveke http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticity

Ќе ти помогне во тоа што го вежбаш. Ако ги држиш виљушката и ножот обратно, ќе го развиеш тоа, но немој да очекуваш да можеш да шутираш ракомет со таа рака или слично.
За користење на двете раце синхронизирано пример е гитарата.

На пример јас сум левак и свирам гитара како деснак доста години..Океј јасно ми е тоа не се бара досега недоминантната да стане доминантна, туку да се развие другата хемисфера од мозокот ( плус вештини како логика, со бројки, букви и слично во зависност од хемисферата.) Епа сега дали е тоа океј, дали може да има некакви негативни последици и сл..

На пример јас сум левак и свирам гитара како деснак доста години..Океј јасно ми е тоа не се бара досега недоминантната да стане доминантна, туку да се развие другата хемисфера од мозокот ( плус вештини како логика, со бројки, букви и слично во зависност од хемисферата.) Епа сега дали е тоа океј, дали може да има некакви негативни последици и сл..

Nemas nikakvi poslednici, sosema e razlicno. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom