Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Конечно некој разумен одговор да добијам...

Токму и тоа го нагласив но некако наидов на одбивност Шестиот столб е од книгите на строгите сунитски толкувања за проширување на Исламот од ајет 53 во куранот.
За шестиот столб имаат обврска да го следат само оние во кој живеат во Шеријатските држави а вие како пр сте ослободени бидејки не можел да биде проширен насекаде!
Малку ми е чудно сега јас да ви објаснувам имаше право толкувачот во кој објаснува дека ни самите муслимани не знаат во кого веруваат.

Она што денеска го гледаме во светот е резултат баш на тој шести исламски столб.
Ако за тебе не постои не постои одговор на место.

ХЕХЕХЕХЕ

А која ти е тебе поткрепата и фактот дека таков столб постои??

Дај да го разјасниме

Веќе ти нагласив сунитски толкувања.
Куран ајет 53
Куран 4:89-90
--- надополнето: 5 септември 2013 во 17:37 ---
Башка и историја што веќе ја нагласив за Мухамедовата борба против евреите во медина и нападите кон поклоничките конвои во мека....

Веќе ти нагласив сунитски толкувања.
Куран ајет 53
Куран 4:89-90
--- надополнето: 5 септември 2013 во 17:37 ---
Башка и историја што веќе ја нагласив за Мухамедовата борба против евреите во медина и нападите кон поклоничките конвои во мека....

Цитирај, моментално немам Куран до мене.

Па ти куран ако немаш што си муслиман зошто очекуваш од мене јас да имам:pos:

Па ти куран ако немаш што си муслиман зошто очекуваш од мене јас да имам:pos:

Тоа сакав да го знам, не го знаеш Аетот а го наведуваш во дебата, само си слушнал што во него стои, е па земи прочитај го делот, па потоа коментирај, а по слушано ништо не прајме.

башка, за башкава дополна покасно, Мухаммед С.А.В.С. долго време тргал маки, во неколку наврати бил каменуван од страна на Идолопоклониците, за неговото настојување да ги одврати верниците од паганските верувања, на сите тие напади не возвраќал, увидувајќи дека не може да остане во Мекка и дека му е загрозена безбедноста како него, така и на неговите следбеници, он се преселува, Прави Хиџра, во Медина, каде мнозинството на население го поддржувало неговото учење.

После преминувањето во Медина, Мухаммед ја продолжил својата мисија, но Идолопоклониците продолжиле со сквернавење на нивните имоти во Мекка, Мухаммед повторно трпи и е смирен, Мекканските големци ралутени од фактот што и покрај Мухаммедовото одсуство од градот голем број на луѓе го прифаќаат неговото учење одлучуваат да го нападнат градот во кој он престојува, Медина.

Доаѓа глас дека Мекканските власти со огромна војска се упатила кон Медина, со цел да го уништи, доаѓа и одобрението за одбрана, тогаш се случило првото учество на Мухаммед во војна, прочитај малце историја на Исламот од разновидни афтори, а не само од оние кои се контра Исламски настроени.

И во Македонија сметаат многу работи на пример Џамиите кој викаат одсабајле и не можат да спијат граѓањите,Муслиманите итн и што треба да земат македонците оружје и да ги испотепаат сите?
За да дишат чисто и слободно!
Земи бе брату и бујрум,што да ти речам друго :D
А Америка кога донесува рамковен договор во 2001 тогаш има право?
2001 заедно со рамковниот договор е еден голем циркуз од двете страни,мене не ми значи ништо нити 2001 нити рамковниот договор.
Не само што се убиваат помеѓу себе туку убиваат и други во светот еден пример на проелена крв ти е Бостонскиот маратон.Америка не само што треба да донесува демократија туку и атомска треба да џитне и да го уништи цел Исток!
Зошто светот без таа Муслиманска култура или секташка група би бил многу по убав!
Ќе мора да си бараш друга планета,на оваа тоа нема да го доживееш :)

не гледам причина зошто мислиш дека тие јутјуб видеа се НЕрелевантни? кој и да ги поставил видеото е оставено само за себе да збори. јас/ти/други донесуваме заклучок од виденото и слушнатото во видеото, ништо повеќе, ништо помалку.
е сега, “кога би биле во живо, ....... прво би те прашал која е таа потреба да веруваш во нешто што никогаш не си го видел и нема докази. или е во прашање фобија (нерационален страв, во случајов од бог)
потоа, би те прашал дали е срединот век радикално христијанство? а за во поново време дали е брејвик радикал?
е откако ќе ги дефинираме тое прашања ќе преминеме на радикален ислам. а како ќе течат прашањата/дискусијата зависи од твоите одговори.
но да не чекаме “во живо“, еве сега се поставени тие прашања. бујрум па ти/вие одговорете

Веќе наведов погоре една причина зашто, навратисе па прочитај, може секој да манипулира со видеа, а како второ, и да е така, тоа не е доволно за да речеш Радикален Ислам, на Светот има Милијарди Муслимани, зарем на сите нив ќе ги осудиш поради 200, 300 а и 1000 нека бидат, повторно се капка во морето.

Она што за мене е Доказ за тебе не е, она што за тебе е доказ за мене не е, поради тоа, секој за себе верува, а верувањето значи токму тоа, ниту јас, ниту пак ти сме го виделе рајот и пеколот, но и двајцата веруваме во нив, како второ, за мене е доволен доказ хадисот(кажувањето) на Божјиот Пратеник Мухаммед С.А.В.С. и Божјиот говор Куранот.

Средниот век не е Радикално Христијанство, туку е заостанатост на припадниците на Христијанската религија во голема мера, не целосна, бидејќи сепак имало по некој паметен како гутемберг и слични на него, ггрешење на верниците во голема мера. Брејвик е радикален човек, но тоа не го прави радикално Христијанството, бидејќи неговата постапка е недоволно и неправилно разбирање на некои делови од религијата, што го натерало да го направи она што го направи, а доколку Христијанството му го дава како обврска она што тој го направи, или го поддржува и одобрува, тогаш може да се зборува за радикализам во верата.

Еве како ти грешиш и пофторно се фаќаш за истото.

Бујрун ги чекаме прашањата.

Веќе наведов погоре една причина зашто, навратисе па прочитај, може секој да манипулира со видеа, а како второ, и да е така, тоа не е доволно за да речеш Радикален Ислам, на Светот има Милијарди Муслимани, зарем на сите нив ќе ги осудиш поради 200, 300 а и 1000 нека бидат, повторно се капка во морето.

Она што за мене е Доказ за тебе не е, она што за тебе е доказ за мене не е, поради тоа, секој за себе верува, а верувањето значи токму тоа, ниту јас, ниту пак ти сме го виделе рајот и пеколот, но и двајцата веруваме во нив, како второ, за мене е доволен доказ хадисот(кажувањето) на Божјиот Пратеник Мухаммед С.А.В.С. и Божјиот говор Куранот.

Средниот век не е Радикално Христијанство, туку е заостанатост на припадниците на Христијанската религија во голема мера, не целосна, бидејќи сепак имало по некој паметен како гутемберг и слични на него, ггрешење на верниците во голема мера. Брејвик е радикален човек, но тоа не го прави радикално Христијанството, бидејќи неговата постапка е недоволно и неправилно разбирање на некои делови од религијата, што го натерало да го направи она што го направи, а доколку Христијанството му го дава како обврска она што тој го направи, или го поддржува и одобрува, тогаш може да се зборува за радикализам во верата.

Еве како ти грешиш и пофторно се фаќаш за истото.

Бујрун ги чекаме прашањата.
црн болд во земеното. НЕ, НЕ верувам ни во рај ни во пекол. не ми наметнувај некои работи кои не се вистина. ефтини обиди за манипулација.
а и понатаму пробуваш со манипулации. велиш дека тоа не било радикално христијанство во среден век. дека тоа било погрешно интерпретирање. а и за брејвик дека не било затоа што немал подршка од христијанството. е како бре првото имало подршка од христијанството и не е радикално христијаснтво? не си доследен во изјавите ... ги бркаш брзините.
потоа, за сивиот дел, ....... ти се шегуваш нели? 200-300 биле? да не промаши некоја нула? или пак мислеше на тоа дека вистинските муслимани се толку?

Мислам дека е крајно инфатилно да го оправдуваш и споредуваш воинственото и освојувачко однесување на Мухамед со тоа што Исус рекол нешто за мечот,кое може да биде сфатено и толкувано на многу начини а самиот немал фатено меч во животот па дури и го нуди левиот образ на насилникот.Смешно,патетично и подло.
--- надополнето: 6 септември 2013 во 17:49 ---
Сега јас да кажам-о вие црви кои тонете во калта на незнаењето,оковани во прангите на мизеријата и патетичноста,ви носам секира да се ослободите од вашите вечни маки.И што ќе направите,ќе земете секира да ги сечете невидливите пранги или ќе земете книга и ќе се образовате малку,како што ви доликува?Прашање за милион долари.

црн болд во земеното. НЕ, НЕ верувам ни во рај ни во пекол. не ми наметнувај некои работи кои не се вистина. ефтини обиди за манипулација.
а и понатаму пробуваш со манипулации. велиш дека тоа не било радикално христијанство во среден век. дека тоа било погрешно интерпретирање. а и за брејвик дека не било затоа што немал подршка од христијанството. е како бре првото имало подршка од христијанството и не е радикално христијаснтво? не си доследен во изјавите ... ги бркаш брзините.
потоа, за сивиот дел, ....... ти се шегуваш нели? 200-300 биле? да не промаши некоја нула? или пак мислеше на тоа дека вистинските муслимани се толку?

И ДА Е ЕДНА НУЛА ЗАБОРАВЕНА, ПОВТОРНО Е КАПКА ВО МОРЕТО ВО СПОРЕДБА СО МИЛИЈАРДИ.

А ШТО ТОГАШ БАРАШ НА ФОРУМ РЕЛИГИЈА?? ИЛИ СО ЦЕЛ ДА ГИ ПРЕОБРАТУВАШ ВЕРНИЦИТЕ ВО НЕВЕРНИЦИ?

да научам нешто!!!
така да прашањата останаа, а јас не научив ништо :(

Мислам дека е крајно инфатилно да го оправдуваш и споредуваш воинственото и освојувачко однесување на Мухамед со тоа што Исус рекол нешто за мечот,кое може да биде сфатено и толкувано на многу начини а самиот немал фатено меч во животот па дури и го нуди левиот образ на насилникот.Смешно,патетично и подло.
--- надополнето: 6 септември 2013 во 17:49 ---
Сега јас да кажам-о вие црви кои тонете во калта на незнаењето,оковани во прангите на мизеријата и патетичноста,ви носам секира да се ослободите од вашите вечни маки.И што ќе направите,ќе земете секира да ги сечете невидливите пранги или ќе земете книга и ќе се образовате малку,како што ви доликува?Прашање за милион долари.

Па и нема потреба да споредуваш, бидејќи се работи за два периоди оддалечени 600 години еден од друг, Исус за време на неговото живеење ималл толку малку следбеници што не можел и да сака да оформи војска и да се бори против силната држава на Римјаните и Евреите.

Мухаммед за време на своето живеење имал голем број на следбеници кои уште додека он бил жив имале своја држава, која држава цветала се до освојувањето на Константинопол, станала толку силна да завладее со големата Персија, древниот Египет и Византиската држава.

Мухаммед се до последен момент ја одлагал борбата и војната, но оној момент кога дошло до момент кога или ќе се бори, или ќе биде уништен, тогаш тој добива дозвола да се бори, а кога се одбранил себеси станал сласен залак за сите големи империи, со самиот факт дека веќе го имале Арапскиот полуостров.

Веќе било време кога или ќе освоиш или ќе те освојат!

Но тоа се се случувало на бојното поле, а како намесници на териториите кои биле под нивна власт постапувале како што и денес во нашава таканаречена Демократија, не се поставува!!

Е па сега секој си има своја визија и мислење, некој воден од вистината, а некој од антиисламската пропаганда низ светот!!
--- надополнето: 7 септември 2013 во 12:38 ---
да научам нешто!!!
така да прашањата останаа, а јас не научив ништо :(

Мене како што ми гледа не ќе да е причината желбата за наука!!

твое право да одговориш или не. ќе се најде некој друг. а ти не знаеш и не ни можеш да заклучиш за мене дали сум желен за наука или не. но изгледа тебе ти треба некој христијанин за да се препукуваш, а се плашиш да одговориш искрено (во овој случај е доволно со ДА или НЕ) на поставените прашања. се прашувам зошто? еве уште еднаш првото: која е таа потреба да веруваш во нешто што никогаш не си го видел и нема докази? или е во прашање фобија (нерационален страв, во случајов од бог)?
--- надополнето: 7 септември 2013 во 12:45 ---
i ne se cudete zosto vo islamot e zabraneto alkoholot!

потребна е вера за да не се пие? :confused:
али еве се чудам зошто е забрането свинското?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom