Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Реков дека не разговарам со видеа од јутјуб.Најдобро е да направиме една дискусија во живо,да видиме колку се снајдувате без јутјуб и гугл.

Многгу е полесно да ги видиме законите и постапките на муслиманите вака,светата војна и куранот на дело!
А што би разговарале во живо? дали муслиманската вера е веродостојна како совршена.Можеби за некој е, пример за овие на клиповиве.

Овие во случуања ни ги осудувате ни ги оправдувате само премолчувате!
А молчењето е одобрување!

Многгу е полесно да ги видиме законите и постапките на муслиманите вака,светата војна и куранот на дело!
А што би разговарале во живо? дали муслиманската вера е веродостојна како совршена.Можеби за некој е, пример за овие на клиповиве.

Овие во случуања ни ги осудувате ни ги оправдувате само премолчувате!
А молчењето е одобрување!

Би се сложил со тебе за првиот дел до негде.
А во живо би разговарале,еве за ова на форум што разговараме,само што во живо нема да имаш ни јутјуб ни гугл,па да видиме што би кажал и што би прашал :)

Би се сложил со тебе за првиот дел до негде.
А во живо би разговарале,еве за ова на форум што разговараме,само што во живо нема да имаш ни јутјуб ни гугл,па да видиме што би кажал и што би прашал :)
А од кога тоа ограничениот пристап до информирање е предност во една дискусија?

А од кога тоа ограничениот пристап до информирање е предност во една дискусија?

Не е тоа поентата,туку би сакал да видам како ќе се однесуваат луѓето кои кога се дискутира за Исламот,јутјуб и гугл им се единствени извори на информирање.

Не е тоа поентата,туку би сакал да видам како ќе се однесуваат луѓето кои кога се дискутира за Исламот,јутјуб и гугл им се единствени извори на информирање.
Во дискусијата најбитни би требало да бидат аргументите а не нечија меморија, негледам на кој начин пристапот до информации, има врска со аргументите во дискусијата.
Дали вистината ќе биде повистинита ако некој нема пристап до глобалната база на податоци - интернетот?

Во дискусијата најбитни би требало да бидат аргументите а не нечија меморија, негледам на кој начин пристапот до информации, има врска со аргументите во дискусијата.
Дали вистината ќе биде повистинита ако некој нема пристап до глобалната база на податоци - интернетот?

Не туку многу луѓе би заќутеле и не би знаеле што да кажат без интернет :)

Не туку многу луѓе би заќутеле и не би знаеле што да кажат без интернет :)
Речит торбешки ентитету, ова многупати се случило во пишаната историја. Неписмена раја ќе земе да следи некој педофил што припаднува и ете ти религија.

не гледам причина зошто мислиш дека тие јутјуб видеа се НЕрелевантни? кој и да ги поставил видеото е оставено само за себе да збори. јас/ти/други донесуваме заклучок од виденото и слушнатото во видеото, ништо повеќе, ништо помалку.
е сега, “кога би биле во живо, ....... прво би те прашал која е таа потреба да веруваш во нешто што никогаш не си го видел и нема докази. или е во прашање фобија (нерационален страв, во случајов од бог)
потоа, би те прашал дали е срединот век радикално христијанство? а за во поново време дали е брејвик радикал?
е откако ќе ги дефинираме тое прашања ќе преминеме на радикален ислам. а како ќе течат прашањата/дискусијата зависи од твоите одговори.
но да не чекаме “во живо“, еве сега се поставени тие прашања. бујрум па ти/вие одговорете

Јас еве повторно би прашал што тука што во живо,што тоа значи ајетот од куран 4:89 што повикува на убивање на луѓе?
Зошто само муслиманите во светот војуваат пр како во светата војна во Сирија?
Зошто има само муслимани Бомбаши кој убиваат низ светот?
Каква личност ,каква совршена форма на сила е таа што сака крв,страдања,војни?
Дали Муслиманите знаат во кого веруваат?
Дали тоа значи дека 6-иот исламски столб кој повикува на убијте ги неверниците?

Дали ќе се браниш како и на форумов со молчење?
Или ќе тврдиш дека во Сирија има војна за територија или Бобмаши не постојат бидејки ќе нема јутуб да ти покажат!

не гледам причина зошто мислиш дека тие јутјуб видеа се НЕрелевантни? кој и да ги поставил видеото е оставено само за себе да збори. јас/ти/други донесуваме заклучок од виденото и слушнатото во видеото, ништо повеќе, ништо помалку.
е сега, “кога би биле во живо, ....... прво би те прашал која е таа потреба да веруваш во нешто што никогаш не си го видел и нема докази. или е во прашање фобија (нерационален страв, во случајов од бог)
потоа, би те прашал дали е срединот век радикално христијанство? а за во поново време дали е брејвик радикал?
е откако ќе ги дефинираме тое прашања ќе преминеме на радикален ислам. а како ќе течат прашањата/дискусијата зависи од твоите одговори.
но да не чекаме “во живо“, еве сега се поставени тие прашања. бујрум па ти/вие одговорете

Не реков јас дека видеата се нерелевантни туку дека можам и јас да најдам видео,ете напр. ќе најдам видео од брејвик и ќе речам: Ете,постои и радикално христијанство.
или пред некој ден излезе таму некој човекојадец од некоја секта,го викале "Црниот Исус" но јас никогаш не сум пошол на христијански теми,или во верски вести за да ги лепам тие линкови,тоа е за мене смешно.
Муабетот ми е,сите сме јаки на интернет :)
Закажете во живо,и кажете место и време,па бујрум прашувајте :)
--- надополнето: 5 септември 2013 во 13:21 ---
Јас еве повторно би прашал што тука што во живо,што тоа значи ајетот од куран 4:89 што повикува на убивање на луѓе?

Или ќе тврдиш дека во Сирија има војна за територија или Бобмаши не постојат бидејки ќе нема јутуб да ти покажат!

До сега,мене колку ми е познато ниедна муслиманска држава не започнала војна.
Или барем во поновава историја,балкански војни,прва светска војна,втора светска војна,колонизирање низ африка и јужна америка.
Муслимани ли ги почнаа тие војни?
Во сирија веќе реков,секта која одамна не е муслиманска тиранизира 90% муслиманско население еве веќе 40 години,им прешло на луѓето преку глава и сакаат да го избркаат тоа куче и да дишат слободно,муслимански.
Во египет исто,во либија исто,во тунис исто.. и во сите држави.
А ти одговори ми,зошто америка би требала да се меша или воено да интервенира во тие држави ако не и загрозен суверенитетот и интегритетот?? од каде тоа право? зошто само таа си зема за право да донесува "демократија" во тие држави??
Што толку и смета што муслиманите се убиваат меѓу себе во авганистан,ирак??

И повторно те прашуваат едно говориш сосема трето и бараш јавна дебата,а јас ќе кажам дека уште не си дораснат за такво нешто!

До сега,мене колку ми е познато ниедна муслиманска држава не започнала војна.
Или барем во поновава историја,балкански војни,прва светска војна,втора светска војна,колонизирање низ африка и јужна америка.
Муслимани ли ги почнаа тие војни?

Многу е лесно да се види како Алах ги прелажал муслиманите и сега си гледа од некоја страна се се храни со пролеаната крв и се сити од убиствата и тиранијата што ги прават во негово име!
Дали воопшто знаеш во кого веруваш?

Во сирија веќе реков,секта која одамна не е муслиманска тиранизира 90%
муслиманско население еве веќе 40 години,им прешло на луѓето преку глава и сакаат да го избркаат тоа куче и да дишат слободно,муслимански.

И во Македонија сметаат многу работи на пример Џамиите кој викаат одсабајле и не можат да спијат граѓањите,Муслиманите итн и што треба да земат македонците оружје и да ги испотепаат сите?
За да дишат чисто и слободно!

А ти одговори ми,зошто америка би требала да се меша или воено да интервенира во тие држави ако не и загрозен суверенитетот и интегритетот?? од каде тоа право? зошто само таа си зема за право да донесува "демократија" во тие држави??

А Америка кога донесува рамковен договор во 2001 тогаш има право?

Што толку и смета што муслиманите се убиваат меѓу себе во авганистан,ирак??

Не само што се убиваат помеѓу себе туку убиваат и други во светот еден пример на проелена крв ти е Бостонскиот маратон.Америка не само што треба да донесува демократија туку и атомска треба да џитне и да го уништи цел Исток!
Зошто светот без таа Муслиманска култура или секташка група би бил многу по убав!

Не само што се убиваат помеѓу себе туку убиваат и други во светот еден пример на проелена крв ти е Бостонскиот маратон.Америка не само што треба да донесува демократија туку и атомска треба да џитне и да го уништи цел Исток!
Зошто светот без таа Муслиманска култура или секташка група би бил многу по убав!

Ти ли после ќе зборуваш за мир и соживот а посакуваш смрт за пола Човештво??!!
--- надополнето: 5 септември 2013 во 16:13 ---

Најчудно ми е од каде ти е Шестиот столб, али нејсе!!

1. Потврдност на Единствен Бог и Одбивање на друг, како и потврдност на Пратеништвото на Мухаммед С.А.В.С.

2. НАМАЗ!! Молитва, во која молиш само еден бог и никој друг(поготово не секој „светец“(Слепец) чија слика се нашла на зидот).

3. Пост, Одрекнување од Јадење, Пиење, Неморал, Лошо однесување и говорење!!

4. ЗЕКАТ, Двање на дел од имотот на на оние на кои немаат и им е потребно, одредено процентуално од имотот кој се поседува.

5. ХАЏ, Посета на Мекка, симболично собирање на верниците од сите краеви на светот, симболиката е во тоа што секој е ист пред бог, искажана преку едно обично бело парче платно, без разлика на бел, црн, жолт, богат сиромав, крал, обичен човек или било кој.

Ова е темелот на Исламското верување.

шестиот кој ти го кажуваш, да речеме ако гласи како што ти викаш:

“Убивање на Немуслиманите“

се коси скоро со сите претходни, како? еве вака:

1. Ако сите се муслимани нема потреба да ја искажувам мојата припадност, веќе се знае дека сум Муслиман, бидејќи во спротивен случај, како што викаш ти треба да бидам мртов.

2. Ако Убивањето беше пат до здобивање на Рајот кај Муслиманите, онда зашто за нив би имало потреба да се молат, они со убивањето веќе би биле во Рајот, така да нема потреба да се мачат да се молат, Зашто би се молеле по 5 пати на ден доколку е така???!!!!

3. Доколку е така, зошто постот е пропишан и во него е забрането повишување на тон а не камоли убивање??

4. Во образложението за Зеќатот стои дека, оној на кого може да му биде дадена помошта се нагласува дека мможе да биде и припадник на друга религија, доколку проповеда смрт за сите немуслимани, зашто пропишува делење на дел од сопствениот имот со Немуслимани??

5. Хаџот е еден вид потсетување, дека секое живо суштество ќе укуси смрт, што го налага природата на човечкото живеење, со тоа сака да испрати порака дека секој ќе одговара пред бог за сопствените дела, без разлика дали бил богат, сиромав, бел, црн, убиец или убиен, темелно солидарна порака. Па зашто да промовира солидарност кога викаш дека проповеда убивање на се што не е како него???

Побиена ти е тезата за Шестиот Исламски столб, те молан не ми ја ваѓај пред очи повеќе, бидејќи се коси со сите предходни четири столбови, што некако е без сенс!!!
--- надополнето: 5 септември 2013 во 16:33 ---
Веќе 2 пати ги прашав муслиманите на форумов ШТО Е ТОА РАДИКАЛЕН ИСЛАМ но никој не ми одговори. Сигурно има причина зошто избегнуваат да го одговорат моето прашање. :rolleyes:

Радикален Ислам не постои, постојат радикални групации, Исламот е еден а не сто за да има и ваков и таков, а како терминологија, под дифолд е религија која проповеда еднаквост, соживот и мир.

Постојат неколку причини поради појавата на вакви изреки, сакале вие да се сложите со тоа или не:

1. Медиумската пропаганда која по секоја цена сака да докаже дека Америка е во право кога напаѓа на источните држави, прикажувајќи дека Америка напаѓа за да ги направи демократски држави, прикривајќи ја вистинската лична придобивка од тоа на економски план.

2. Грешките кои голем број на жители од тие територии ги прават поради очајната ситуација во која се наоѓаат, ќе ми ја убијат цела фамилија, сум останал сам, па барам и најмал начин да се одмаздам за загубата, макар тоа било и една огромна грешка која на светот ќе им ја отвори устата.

3. Големиот број на агенти кои преправајќи се дека се големи научници и проповедувачи ги обучуваат младите и ги навикнуваат на дроога и други пороци, па несвесни за ситуацијата во која се наоѓаат, накитени со Исламски обележја ги тераат да прават работи кои се снимаат и на вашиот јоутубе ги редат како докази за радикален Ислам.

4. Неписменоста во која западнал Истокот, воден од локалните традиции, која води до лесна подпадливост и подкупливост, Факт е дека вехабизмот е движење кое е финансирано од Англискиот Двор, сакале вие верувале или не во тоа, врзувајќи ги дел со средства, дел со идеа дека од тоа е задоволен бог, а неписмен не знае да размисли, па потоа прикажувајќи го сето тоа како Радикален Ислам.

има уште голем број на начини, но засега се доволни овие четири.

И јас се слагам со kralot дека Исламот е Ислам. Нема потреба да го делиме на радикален и мирен.

Има само еден Ислам и тој е поддржан од сите муслимани.

Тоа најдобро се покажа со безрезервната поддршка на протести за ослободување на убијци, само затоа што тие се муслимани и припадници на Исламот.
Исламот е еден и сите застанаа зад нив.

Секое поставено видео ја покажува огромната солидарност на муслиманите од форумов, со сите протагонисти на секое видео.
А тоа е така, бидејќи Исламот е Ислам. Нема радикален и нерадикален.

Еден е, и сите се за него.

И јас се слагам со kralot дека Исламот е Ислам. Нема потреба да го делиме на радикален и мирен.

Има само еден Ислам и тој е поддржан од сите муслимани.

Тоа најдобро се покажа со безрезервната поддршка на протести за ослободување на убијци, само затоа што тие се муслимани и припадници на Исламот.
Исламот е еден и сите застанаа зад нив.

Секое поставено видео ја покажува огромната солидарност на муслиманите од форумов, со сите протагонисти на секое видео.
А тоа е така, бидејќи Исламот е Ислам. Нема радикален и нерадикален.

Еден е, и сите се за него.

Јас го поддржувам само исламот, она што се работи според него, а се што се коси со него го одбивам и се оградувам од тоа, а исто така и најостро го осудувам секое нечовечко дело.

Претпоставувам за што ти е зборот, па само едно ќе ти кажам, сум ти кажал и порано, наврати се па прочитај, Убиец, кој и да е и кого и да убил без разлика нема никаква поддршка од мене.

Во исламот нема место за Убијци и Злосторници!!

Најчудно ми е од каде ти е Шестиот столб, али нејсе!!

Конечно некој разумен одговор да добијам...

Токму и тоа го нагласив но некако наидов на одбивност Шестиот столб е од книгите на строгите сунитски толкувања за проширување на Исламот од ајет 53 во куранот.
За шестиот столб имаат обврска да го следат само оние во кој живеат во Шеријатските држави а вие како пр сте ослободени бидејки не можел да биде проширен насекаде!
Малку ми е чудно сега јас да ви објаснувам имаше право толкувачот во кој објаснува дека ни самите муслимани не знаат во кого веруваат.

Она што денеска го гледаме во светот е резултат баш на тој шести исламски столб.
Ако за тебе не постои не постои одговор на место.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom