- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Ti kazav Spirko,da si otvorese ti edna tema za tvojata religija ne ke bese loso da ne gnjavis po sekoja.
Dervis mua ?Божјите патишта се толку, колку што се вдишувања на човекот.
- дервиш муа
Ima biografija toj dervisot Mua ?Trazejki go Bog, se najdov sebe si.
Trazejki se sebe si, go najdov Bog.
-derviš mua
Ima be brat...Ima biografija toj dervisot Mua ?
hehe... ne za drugo,samo nerka znaat kako se izmisluvaat raboti vo sufizmot. Se znae na kogo aludiram koga velam: "Neka znaat"Ima be brat...
trebe malku i francuski da šprehaš----
mua=jas
Ništo ne e izmisleno...se e vo sklad so sufizmot.hehe... ne za drugo,samo nerka znaat kako se izmisluvaat raboti vo sufizmot. Se znae na kogo aludiram koga velam: "Neka znaat"
Teraj si ti,samo koga se od "mua" toa naglasi go,sepak,da se znae.
Nikoj tebe ne moze da ti zabrani kako ke se cuvstvuvas,Gjurgjiev nitu pak na nekogo. Ti mozes da tvrdis i samuraj deka si,tvoe pravo. No koga ke dobies nekakva inspiracija od........ togas kazi deka e tvoja i koga ciriras nesto od dervis ili pak od "dervis" redno e da napises od kogo i sto citiras.Ništo ne e izmisleno...se e vo sklad so sufizmot.
Ti rekov deka sum derviš, a ti ne mi veruvaš
Ima tajni što samo nie sufite gi znaeme...ne se za običnite luge kako tebe.
--- надополнето: 4 септември 2013 во 13:43 ---
суфи е тој чија мисла држи чекор со своите мисли.
Тој е целосно присутeн;
душата е местото каде што e телото,
а телото е местото каде што e душата.
-Derviš mua
Brat...vo golem del se slagam so tebe...Nikoj tebe ne moze da ti zabrani kako ke se cuvstvuvas,Gjurgjiev nitu pak na nekogo. Ti mozes da tvrdis i samuraj deka si,tvoe pravo. No koga ke dobies nekakva inspiracija od........ togas kazi deka e tvoja i koga ciriras nesto od dervis ili pak od "dervis" redno e da napises od kogo i sto citiras.
Oti vidi sto e problemot;
Izrekiote koi tebe na um ti pagjaat i zdola potpis stavas "dervis mua" nekoj od muslimanite koi go negiraat sufizmot,velam onoj PRAVIOT ONOJ VO ISLAMOT taa izreka ke ja stavat i ke pisuvaat protiv Islamskite dervisi i sufii. Velat: "Eve sto izjavuvaat sufiite,gospod da gi kazni,otpadnici,mushrici,bidatdzii....." bez da znaat deka ustvari toa go rekol nekoj OSHO a se potpisal kako "dervis". Iako vistinskiot Sufija zivee samo radi Vozviseniot Allah dz.s i ne go tangira mnogu koj sto ke rece za nego,dokolku sovesta mu e cista,sepak,muslimanite gi oddalecuvate od potragata po bogatstvoto vo islamot izjavuvajki sekakvi nekakvi izreki i prepisuvajki im gi na Islamskite Sufii. Isto taka mnogu prepravate stihovi i od Vistinski Islamski sejhovi i gi vadite od kontext ili im izmisluvate.....
Inaku ti bidi si toa sto si i sto mislis deka si,nikoj ne moze da ti brani. Kako god,covek cim izucuva sufizam i raboti na toa,bez razlika od kade e i koja da mu e religijata,ako gresi vo Akidata,ama barem ima dobar moral i ponasanje i mozes ubavo da si porazgovaras.
Зошто тогаш го премолче цитатот на Руми - "Вината е во оној што обвинува, Духот не гледа ништо кое би го критикувал"?dodeka toa sto vie go plasirate ne postoi vo SUFIZMOT na Rumi,na Abdul Kadir Gejlani,na Bejazid Bistami,na Ahmed Rifai na Rabija El Adevija na Hasan El Bastri, i na mnogu mnogu mnogu drugi Islamski Sufi Sejhovi.
--- надополнето: 5 септември 2013 во 22:15 ---
PS: Mene i onaka ne mozete da mi prodadete sekakov Sufizam,jas samiot sum zel i sum procital sto e sufizam i sto prestavuva Sufizmot.
No,kako sto kazav,kako god,so vakvi luge mozes barem kulturno da porazgovaras vo interes na Vistinata,za razlika od nekoi koi kultura prodavaat,pamet prodavaat.... A da bolese gluposta i nekulturata cel zivot vo ofkanje i lelekanje ke im pominese.
Daleku si ti od svakanje na zborovite na Rumi.Зошто тогаш го премолче цитатот на Руми - "Вината е во оној што обвинува, Духот не гледа ништо кое би го критикувал"?
“The fault is in the one who blames. Spirit sees nothing to criticize.”
―Rumi
Brat..abe ti si vo pravo od tvoja gledna tocka, i jas te razbiram.Ti se drzis stogo do nekoi svakjanja koi si gi procital vo korano i nekoi knigi od nekoi sifii.Isto kako što i hristijanite se drzime do Biblijata, talemistite do knigite na krouli koi gi prepišal od budizmot i nekoi sufii,Budistite se drzat do toa što rekol Buda...itn..itn...Ti kazav deka mene voopsto ne mi preci sto si se smetas za Sufija.Toa si e tvoe pravo i nikoj ne moze da ti go odzeme ili da te spreci. Spiros pisuva deka e vistinski sledbenik na Islamot i deka nie ustvari ne go poznavame koj e vistinskiot "sveti muhamed" od mudrosta negova. Moze nekoj da go spreci vo toa ? NE !
Neka si tera. Ama ako napise deka muhamed rekol deka Isus e bog,redno e da napise za koj muhamed stanuva zbor,dali za onoj koj go poznavaat Muslimanite i svetot ili onoj koj si go poznava samo toj. Oti se buni javnosta.
Ne se raboti dali mene mi se dopagja tvojot sufizam ili grckiot "sufizam" Ama postoi drasticna razlika pomegju Islamskiot Sufizam,koj e sinonim za toj poim i "sufizmot" koj ti go pisuvas,pa luge koi imaat i onaka omraza prema sufizmot,taka im ja zgolemuvas a taa omraza im ja vsadile tokmu takvi sekakvi nekakvi samonareceni sufii dodeka toa sto vie go plasirate ne postoi vo SUFIZMOT na Rumi,na Abdul Kadir Gejlani,na Bejazid Bistami,na Ahmed Rifai na Rabija El Adevija na Hasan El Bastri, i na mnogu mnogu mnogu drugi Islamski Sufi Sejhovi.
--- надополнето: 5 септември 2013 во 22:15 ---
PS: Mene i onaka ne mozete da mi prodadete sekakov Sufizam,jas samiot sum zel i sum procital sto e sufizam i sto prestavuva Sufizmot.
No,kako sto kazav,kako god,so vakvi luge mozes barem kulturno da porazgovaras vo interes na Vistinata,za razlika od nekoi koi kultura prodavaat,pamet prodavaat.... A da bolese gluposta i nekulturata cel zivot vo ofkanje i lelekanje ke im pominese.