Исто така и Асошиетед Прес се имат повлечено од изјавата на нивниот новинар. Впрочем тие изјавуваат дека оваа сторија е на негова лична одговорност. Што секако не значи дека изворот и сторијата се без кредибилитет.Еве што пишува АП:
Асошиетед прес: Зад хемискиот напад стои сириската опозиција а не Асад
http://republika.mk/?p=118715
И додека голем дел од американските медиуми се обидуваат да ја оправдаат и да ја поддржат одлуката на Обама за напад на Сирија руски и дел од западните либерални медиуми објавуваат сторија во која новинарката Дејл Гавлек која работи како дописник од Блискиот исток за Асошиејтед прес во текст за минт прес њуз тврди дека не режимот на Асад туку бунтовниците стојат зад хемискиот напад во Дамаск.
Изворите на Гавлек тврдат дека нападот бил последица на несреќен случај и нивната слаба обука да го користат оружјето што го поседуваат. По десетици интервјуа со медицински кадар, локални жители и членови на сириската опозиција Гавлек тврди дека буновниците употребиле хемиско оружје добиено од Саудиска Арабија.
Според Гавлек бунтовниците тврделе дека се работи за несреќен случај кој се случил затао што тие не знаеле како да ракуваат со добиеното оружје.
Сторијата на Гавлек се разбира не ја пренесуваат моќните американски медиумски компании. Резултатите од истрагата на Обединетите нации треба да бидат објавени за десетина дена.
Нормално е под притисоци да се случат и такви оградувања. Без разлика на све, отпорот на граѓаните на САД против интервенција во Сирија е голем. ќе видиме што ќе се случува деновиве.Исто така и Асошиетед Прес се имат повлечено од изјавата на нивниот новинар. Впрочем тие изјавуваат дека оваа сторија е на негова лична одговорност. Што секако не значи дека изворот и сторијата се без кредибилитет.
Види,мора да сватиш и ти и цел свет една работа.Ако не е Америка некој друг ќе биде на нејзино место.Немој да мислиш ако е Русија,Кина или не знам која било друга држава е на местото од Америка односно да го покорува цел свет,да пали и да гаси и да изиграва ''светски полицаец'' ќе биде добро за светот.. нема,тоа што они не го прават тоа не значи дека не сакаат туку немаат ни моќ ни пари да го прават тоа,да не заборавиме дека Америка го има најголемиот буџет и државен и воен и затоа неможат а верувај дека сакаат.Едноставно тоа е закон на природата.Од мравка до цели држави сите се трудат да бидат супериорни едни над други,мравките со колонии една над друга,државите исто,луѓето во друштвото,професијата,опшеството.. тоа што викаш кредити,тоа што Америка го прави но не значи дека они уживаат во тоа туку дека ја користат приликата која им се има укажено,за се и секаде.Инаку давеникот се фаќа за сламка а болниот за се што мисли дека ќе му помогне..pa se e mirno i idealno ,otkako ni gi nacukaa kreditite i seuste ni gi nacukuvaat i na albanija i na makedonija i na kosovo,srbija, bosna......... ,sega se ke e mirno bidejki treba da rabotime za da ja otplakama lihvata
Види,мора да сватиш и ти и цел свет една работа.Ако не е Америка некој друг ќе биде на нејзино место.Немој да мислиш ако е Русија,Кина или не знам која било друга држава е на местото од Америка односно да го покорува цел свет,да пали и да гаси и да изиграва ''светски полицаец'' ќе биде добро за светот.. нема,тоа што они не го прават тоа не значи дека не сакаат туку немаат ни моќ ни пари да го прават тоа,да не заборавиме дека Америка го има најголемиот буџет и државен и воен и затоа неможат а верувај дека сакаат.Едноставно тоа е закон на природата.Од мравка до цели држави сите се трудат да бидат супериорни едни над други,мравките со колонии една над друга,државите исто,луѓето во друштвото,професијата,опшеството.. тоа што викаш кредити,тоа што Америка го прави но не значи дека они уживаат во тоа туку дека ја користат приликата која им се има укажено,за се и секаде.Инаку давеникот се фаќа за сламка а болниот за се што мисли дека ќе му помогне..
http://tocka.com.mk/1/104110/sirijci-ja-haknale-veb-stranata-na-marincite-ako-vi-naredat-ne-ne-napagjajte
Повеќето од Еврејските лоби групи не подржуваат вооружена акција на САД во Сирија, и се посочени како главна пречка за расправата во конгресот.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Israel lobby silent on Syria
http://www.politico.com/story/2013/08/israel-lobby-silent-on-syria-95964.html
As President Barack Obama moves closer to calling for military action against Syria, a powerful ally that could help him win over skeptics is staying quiet.
The Israel lobby, including the high-profile American Israel Public Affairs Committee and other Jewish groups, isn’t pushing for intervention even as evidence emerged this week that the Assad regime used chemical weapons against its citizens.
http://www.aipac.org/en/issues/issue-display?issueid={F534C71D-D4CF-478E-89FF-190900F0C6A8}The Syrian regime continues to brutally crush the growing protest movement within the country while maintaining its support for terrorist groups. The Assad regime also is stonewalling international efforts to investigate its illicit nuclear program.
Смени го само SYRIA со Israel, и веќе ќе има некаква логика.
Syria must stop committing human rights abuses.
The Assad regime has killed more than 100,000 people protesting his autocratic rule. It is time for Assad to heed President Obama's call and give up power.
Syria supports terrorism.
Syria is a U.S.-designated state sponsor of terror. It has allowed Iran to deliver advanced weaponry to Hizballah in Lebanon through Syria, and has provided political and financial support to both Hamas and Hizballah.
Syria must open up about its nuclear program.
Syria has repeatedly blocked International Atomic Energy Agency inspectors from investigating its suspected illicit nuclear program.
ako me e... s , barem ne me teraj da peamВиди,мора да сватиш и ти и цел свет една работа.Ако не е Америка некој друг ќе биде на нејзино место.Немој да мислиш ако е Русија,Кина или не знам која било друга држава е на местото од Америка односно да го покорува цел свет,да пали и да гаси и да изиграва ''светски полицаец'' ќе биде добро за светот.. нема,тоа што они не го прават тоа не значи дека не сакаат туку немаат ни моќ ни пари да го прават тоа,да не заборавиме дека Америка го има најголемиот буџет и државен и воен и затоа неможат а верувај дека сакаат.Едноставно тоа е закон на природата.Од мравка до цели држави сите се трудат да бидат супериорни едни над други,мравките со колонии една над друга,државите исто,луѓето во друштвото,професијата,опшеството.. тоа што викаш кредити,тоа што Америка го прави но не значи дека они уживаат во тоа туку дека ја користат приликата која им се има укажено,за се и секаде.Инаку давеникот се фаќа за сламка а болниот за се што мисли дека ќе му помогне..
http://tocka.com.mk/1/104110/sirijci-ja-haknale-veb-stranata-na-marincite-ako-vi-naredat-ne-ne-napagjajte
ти не се мешај ти го чекаш конгресотБраче мора да разликуваме официјална статистика од реална.. Мислам.. да сме начисто.. кој би можел да знае колку се вложува во оружје? Википедија?
За Русија и Америка појма немаме, без разлика што кажуваат цифрите. Има милион тајни буџети, или буџети наменети за нешто друго кои сепак завршуваат во воената индустрија.
Е сега, Кина нема буџет? Кина има појке долари од Америка, само за информација. Во воена опрема е рамо до рамо со сите нуклеарни сили, а војска има од војници да направи мост преку Берингово море до Алјаска. Епа сеа ти види..
Америка не е пребогата... туку уствари е пред тежок економски колапс и не војуват од супериорност, туку од потребата да го балансират доларот со нафтата и обратно, и притоа да го прикажит своето оружје ко на саем, зошо воената индустрија им е исто така битен фактор во лапачката на пари.
Русија имат природни ресурси, нафта и гас, 10 Америки да задоволит.
Си се замислил кај одат сите тие пари?
мислам дека не те разрбав баш најдобро..ako me e... s , barem ne me teraj da peam
“They don’t want this to be seen as a Jewish or an Israel war,” said one veteran pro-Israel activist. “This is not a clear-cut North versus South civil war where you know you want the North to win. There are some real issues with the rebels here and they aren’t sure what would be better. Syria under [President Bashar] Assad, the border has been fairly quiet.”