Кој ги изградил пирамидите и зошто?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Прво ако ја знаеш малку историјат ќе знаеш за Мемфис и подоцнежниот главен град Теба. Истотака и за ширењето на египетската држава и нејзиниот зенит.

Зошто не би го пикнале телото во одајата на кралот?
Па, од практични причини. Ограбување на гробници и такви работи. Познато е дека не само робобите биле алатот на градење на една пирамида. Има тука и нешто повеќе. Слободни селани, трговци, луѓе кои имаат малку повеќе акал од еден роб за да ја сфатат „моќноста“ на еден фараон.
не ми кажа колку пирамиди се исградени после нив ..
ако пирамидата ја граделе за фараонот поради верување за задгробен живот .. египтолозите кажуваат дека оние дупки на пирамидата се таму за да душата на фараонот отиде кон конкретни ѕвезди за да се реинкранира .. тогаш чуму пирамида и дупки и реанкранација ако го закопале настрана од пирамида ... и зошто нема хиероглифи ?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Џозер е фараон, Имхотеп е архитектот али нема везе.

Инаку во дом на АРМ, Скопје од 14ти до 18ти Мај со сала бр.4 ќе има предавања за Египетската култура.
Влез пезплатен.
Која година е “предадена во употреба“ Џосеровата пирамида?:helou:
А која година Кеопсовата?

Зошто мислиш дека кеопсовата, кефреновата и Микериновата пирамида се постари од било кои други? Се знае веќе секаде дека Џосеровата е градена пред горенаведените.

Патем ...
Пааа...Џосеровата е градена за време на фараонисувањето на дотичниот Џосер т.е. 2635 до 2610 п.н.е. (трета династија,старото кралство)...
аааа Кеопсовата нели према египтолозите е градена околу 2580-2560 п.н.е (четврта династија,истото кралство)...

и сега за некои си 50-тина години се дошло од ова

до ова...

Морам да ја употребам премиерно кратенката....ЛОЛ...........:pos2:

Значи археологијата е неумолива.За 50 години,без никакви позначајни револуционерни промени во технологијата (на пример...тркалото:vozbud:) од првата пирамида градена од кал се дошло до најголемата и најкомпликуваната градба на стариот свет...

What a load of horse crap...ladys & gentlemen...

И ова го предаваат на катедри...ццц....

Настрана чудното отсуство на мумијата на фараонот од монументот кој наводно го градел за таа цел напнувајќи го цел Египет, економски и социјално...настрана сите факти...абе немале тркало измислено уште во тоа време алооооооо.......:tapp:

Значи немаме никакви вонземјани имаме трајл и ерор...учеле од грешките!!
И потоа после овој неверојатен квантен скок се вратиле на градење на пирамдички од кал и трска...за што правиме муабет воопшто? Колку пирамиди биле изградени меѓу Џосеровата и Кеопсовата, за тој временски период...хинт...туку ај нема потреба...

Does it make any freaking sense???

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
Pyramid / Pharaoh Reign Field
Djoser c. 2630 - 2612 BC Saqqara
Sneferu c. 2612 - 2589 BC Dashur
Sneferu c. 2612 - 2589 BC Meidum
Khufu c. 2589 - 2566 BC Giza
Djedefre c. 2566 - 2558 BC Abu Rawash
Khafre c. 2558 - 2532 BC Giza
Menkaure c. 2532 - 2504 BC Giza
Sahure c. 2487 - 2477 BC Abu Sir
Neferirkare Kakai c. 2477 - 2467 BC Abu Sir
Nyuserre Ini c. 2416 - 2392 BC Abu Sir
Amenemhat I c. 1991 - 1962 BC Lisht
Senusret I c. 1971 - 1926 BC Lisht
Senusret II c. 1897 - 1878 BC el-Lahun
Amenemhat III c. 1860 - 1814 BC Hawara

Реков полека почнале да го напуштаат градењето на овие монументални градби и почнале да прават храмови. Почнувајќи со Долината на кралевите кои се еден вид на пештери - гробници па се` до Луксор, Карнак, Абу Симбел

Значи да ти упростам има меѓупериоди каде се застапени и пирамидите и храмовите/вкопувањата во „Долината на кралевите“. Не можеш да кажеш - од утре нема градење пирамиди па ќе почнеме со храмови. За ова треба време.

Toe Cutter... Имаш некој соодветен аргумент за побивање на теоријава?
Спомна тркало? 4500 пне (цирка). Ајде можеш и подобро.

Патем за пирамидите се доволно 50 години да метаморфираат од скалести во правилни. Можеби и порано се знаело за правилните но не е започната иницијатива. Сепак прва е Снефруовата која е истотака и искривена поради базата на која е изградена.

И уште нешто. Интересно е што спомна Exlexmk за дупките и фараоновата душа со поврзаноста на ѕвезди и светлина. Астрономијата е стара наука, иако тука не сум доволно компетентен да ти дадам целосен одговор.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
оф мори мајко до кога да се повторувам ...
ЗОШТО ПИРАМИДИТЕ ПОСЛЕ Кеопс НЕ СЕ СОВРШЕНИ КАКО КЕОПС (нели се усовршувале - мене ми изгледа како да се уназадувале со знаењето)

и јас не сум стручен за астрономија .. но или им веруваме на египтолозите или не ...
според нив ... тие дупки шо излеваат од пирамидата се насочени кон одредени соѕвездија ... за кои верувале дека таму треба да отиде душата на фараонот за да се реинкранира ...
ако така тогаш зошто фараонов го заебале и го акнале надвор од пирамидата ... Зошто хиероглифи само во Кеопс нема ...

мене ова не ми е логично ... па гледам кога има некој кој повеќе разбира сакам да прашам .. и стално ми вртите круг околу прашањава со тези кои сите ги знаеме а нив ги избегнувате.. па јас ќе продолжам да си прашувам ..

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
не ми кажа колку пирамиди се исградени после нив ..
ако пирамидата ја граделе за фараонот поради верување за задгробен живот .. египтолозите кажуваат дека оние дупки на пирамидата се таму за да душата на фараонот отиде кон конкретни ѕвезди за да се реинкранира .. тогаш чуму пирамида и дупки и реанкранација ако го закопале настрана од пирамида ... и зошто нема хиероглифи ?
???
Ај образложија твојата теорија т.е. во таа во која веруваш?

--- надополнето ---

Значи археологијата е неумолива.За 50 години,без никакви позначајни револуционерни промени во технологијата (на пример...тркалото:vozbud:) од првата пирамида градена од кал се дошло до најголемата и најкомпликуваната градба на стариот свет...
Види, ние за 50 години имавме огромен напредок.....немој да ги потценуваш Египќаните. :vozbud:

--- надополнето ---

Астрономијата е стара наука, иако тука не сум доволно компетентен да ти дадам целосен одговор.
Астрономијата е најстарата наука. :smir:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Pyramid / Pharaoh Reign Field
Djoser c. 2630 - 2612 BC Saqqara
Sneferu c. 2612 - 2589 BC Meidum
Khufu c. 2589 - 2566 BC Giza
Djedefre c. 2566 - 2558 BC Abu Rawash
Khafre c. 2558 - 2532 BC Giza
Menkaure c. 2532 - 2504 BC Giza
Sahure c. 2487 - 2477 BC Abu Sir
Neferirkare Kakai c. 2477 - 2467 BC Abu Sir
Nyuserre Ini c. 2416 - 2392 BC Abu Sir
Amenemhat I c. 1991 - 1962 BC Lisht
Senusret I c. 1971 - 1926 BC Lisht
Senusret II c. 1897 - 1878 BC el-Lahun
Amenemhat III c. 1860 - 1814 BC Hawara

Реков полека почнале да го напуштаат градењето на овие монументални градби и почнале да прават храмови. Почнувајќи со Долината на кралевите кои се еден вид на пештери - гробници па се` до Луксор, Карнак, Абу Симбел

Значи да ти упростам има меѓупериоди каде се застапени и пирамидите и храмовите/вкопувањата во „Долината на кралевите“. Не можеш да кажеш - од утре нема градење пирамиди па ќе почнеме со храмови. За ова треба време.

Toe Cutter... Имаш некој соодветен аргумент за побивање на теоријава?
Спомна тркало? 4500 пне (цирка). Ајде можеш и подобро.

Патем за пирамидите се доволно 50 години да метаморфираат од скалести во правилни. Можеби и порано се знаело за правилните но не е започната иницијатива. Сепак прва е Снефруовата која е истотака и искривена поради базата на која е изградена.

И уште нешто. Интересно е што спомна Exlexmk за дупките и фараоновата душа со поврзаноста на ѕвезди и светлина. Астрономијата е стара наука, иако тука не сум доволно компетентен да ти дадам целосен одговор.
Можеби...а има некоја постара пирамида од Џосеровата? Некои докази?
Значи 50 години се доволно време за да се дојде од Џосеровата пирамида градена од кал до Кеосовата?

Значи после џосеровата ги имаме овие градби...

Две од нив се инфериони спрема Џосеровата, само црвената до некаде има некои подобрувања...ама од неа до Кеопсовата има светлосни години...
Сигурен си дека се користело тркалото во Египет во време на фараонот Кеопс? Later...much later...околу 1500-1600 п.н.е. во новото кралство...зборуваме за египет а не за цел свет...
Нема што да побивам самиот се поби.Зборуваме за Кеопсовата пирамида а ти зборуваш за напуштањето на градење на пирамиди...кога? 800 години по Кеопс? Каква релевантност има тоа?

Значи кои техники,методи и организација биле користени од наводните градители на Кеопсовата пирамида? Робови? работници? занаетчии? Сите?
Ау да...и КАКО е градена е пирамидата...другите нелогичности подоцна...

П.С. Другите пирамиди низ Египет се ванаби кеопсова...тоа е јасно...

П.П.С...тука е и поставеноста на пирамидата...ја дели копнената маса на светот четири еднакви дела ако се повлече меридијан и напоредник низ неа, а освен тоа тие покриваат најмногу километри ако се земе копно...е сега или Египќаните знаеле за Австалија и Антарктик или египтологијата има сериозни дупки...повеќе дупки отколку содржина...

--- надополнето ---

Види, ние за 50 години имавме огромен напредок.....немој да ги потценуваш Египќаните.
Ние? го споредуваш технолошкото ниво на 1960 н.е. и 2610 п.н.е???
Тркалото...не се вртело во Египет тоа време...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
Во ред... нека биде како што викаш дека Кеопсовата пирамида била изградена од вонземјани.

Само... Како по ѓаволите египјаните пред вонземјаните правеле пирамиди?

Второ... Грнчарско колце, чекрк и останати помагала се далеку пред двоколката донесени нели?

Единствено би се сложил со Еxlexmk е тоа зошто по ѓаволите нема ни еден хиероглиф на тие пирамиди. Тоа е мистеријата. И како точно биле градени. А не кој.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Во ред... нека биде како што викаш дека Кеопсовата пирамида била изградена од вонземјани.

Второ... Грнчарско колце, чекрк и останати помагала се далеку пред двоколката донесени нели?

Единствено би се сложил со Еxlexmk е тоа зошто по ѓаволите нема ни еден хиероглиф на тие пирамиди. Тоа е мистеријата. И како точно биле градени. А не кој.
Најди еден мој пост каде што тврдам дека ги изградиле вонземјани.Нема такво нешто.Вонземјаните во сево ова имаат нешто заедничко со Кеопс.А тоа е дека колку што има Кеопс врска со пирамидата толку има имаат и вонземјаните...

Кога датира појавата на тркалото во стариот Египет?

КАКО? КАКОООООООООООО????? :vozbud::vozbud: како се градени...техничка изведба...

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
кој спомна вонземјани на темава? најлесно е кога се нема шо да се каже да се наметнат некои небулози ...
нејсе ... да продолжиме ...
Јас викам дека пирамидите во Гиза се најстари ... нема пирамиди пред нив ...
не се само хиероглифите мистерија .. мистерија е и зошто не е закопан фараонот у внатре ... + ШО бара хоризонатлна ерозија на свингата?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57

Само тоа е мистерија , хиероглифи што нема?
А што викаш 300 тонски гранитни камења у кралската одаја na големата пирамида со бакар да се сечени.

The Mohs Scale Of Hardness
This scale was invented by Austrian mineralogist Friedrich Mohs (1773-1839), and is used to measure a substance’s hardness. One substance is harder than another if it can scratch it; for example, a diamond (ranked 10 out of 10) will scratch a garnet (ranked 6.5-7.5), but not the other way around.

Substance Hardness Talcum 1 Amber, Fingernails, Ivory, Jet, Shell 2.5 Ametrine, Gold, Fuchsite, Silver, Wulfenite 2 - 3 Bronze, Copper, Coral, Pearl, Limestone 3 Azurite, Dolomite, Sphalerite 3.5 - 4 Iron, Flourite, Marble, Platinum 4 Apatite, Glass 5 Lapis Lazuli 5 - 5.5 Moldavite, Scapolite, Turquoise, Vlasovite 5 - 6 Opal 5.5 - 6.5 Labradorite, Moonstone, Sunstone 6 - 6.5 Diaspore, Peridot 6.5 Jade, Tansanite 6.5 - 7 Agate, Amethyst, Chalcedony, Citrine, Quartz, Steel 7 Garnet, Kunzite, Spessartite, Tsavorite 6.5 - 7.5 Spinel, Zircon 7.5 Aquamarine, Beryl, Emerald, Granite, Morganite 7 - 8 Spinel, Topez 8 Alexandrite, Chrysoberyl 8.5 Ruby, Sapphire 9 Diamond 10

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Размислувај со Ладна Глава... Како прво не постојат Марсовци (никој не ги видел се е само монтажа)
како второ мајка бараат марсовци да градат пирамида.
и како последно робовите "иако не биле робови" пирамидите ги граделе како гробници за своите Владетели

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Размислувај со Ладна Глава... Како прво не постојат Марсовци (никој не ги видел се е само монтажа)
како второ мајка бараат марсовци да градат пирамида.
и како последно робовите "иако не биле робови" пирамидите ги граделе како гробници за своите Владетели
Rly???
ти НЕ ги прочита последниве барем 10мислења или Не?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
кој спомна вонземјани на темава? најлесно е кога се нема шо да се каже да се наметнат некои небулози ...
нејсе ... да продолжиме ...
Јас викам дека пирамидите во Гиза се најстари ... нема пирамиди пред нив ...
не се само хиероглифите мистерија .. мистерија е и зошто не е закопан фараонот у внатре ... + ШО бара хоризонатлна ерозија на свингата?
Ехлехмк, баш ме интересира твојата теорија, т,е, во таа во која веруваш. Можеш барем малку да ја образложиш или па ако ја имаш образложено досега - линк до тој пост?

Член од
11 април 2009
Мислења
87
Поени од реакции
5
Ја прочитав темата внимателно ,и видов дека има разно разни теории за тоа кој ги направил пирамидите ,
мене ме интересира ако некој знае како е можно луге во тоа време без никава технологија да придвижуваат камења од 5 тони( со јажиња) и да направат пирамида која тежи целата околу 6 милиони тони ,и прават толку идеална грдба во висина од 140м која без ни 1 степен отстапување се поклопува со некој созвездија ,а тоа дури и денес не е можно ни со најмодерната технолгија,со денешниве технологија има отстапка од 2-3 степни.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
оф мори мајко до кога да се повторувам ...
ЗОШТО ПИРАМИДИТЕ ПОСЛЕ Кеопс НЕ СЕ СОВРШЕНИ КАКО КЕОПС (нели се усовршувале - мене ми изгледа како да се уназадувале со знаењето)

и јас не сум стручен за астрономија .. но или им веруваме на египтолозите или не ...
според нив ... тие дупки шо излеваат од пирамидата се насочени кон одредени соѕвездија ... за кои верувале дека таму треба да отиде душата на фараонот за да се реинкранира ...
ако така тогаш зошто фараонов го заебале и го акнале надвор од пирамидата ... Зошто хиероглифи само во Кеопс нема ...

мене ова не ми е логично ... па гледам кога има некој кој повеќе разбира сакам да прашам .. и стално ми вртите круг околу прашањава со тези кои сите ги знаеме а нив ги избегнувате.. па јас ќе продолжам да си прашувам ..
А зошто пирамидата на Кеопс е „совршена“ и нема хиероглифи во неа?

Kajgana Shop

На врв Bottom