Кој ги изградил пирамидите и зошто?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Дали ќе се дискутира или не не одлучуваш ти :smir:

Тема за пирамиди во Македонија ќе има ако има пирамиди... во Македонија.
не мислев у смисол ја да одлучувам дали да се дискутира :)
туку дека нема шо да се дискутира ... затоа шо како и ти шо кажа ете сеуште нема ископано/покажано барем некаков правец дека има пирамиди :)

F

FilipMacedon

Гостин
Има една теорија дека Атлантида имала колонии во денешен Тунис кој бил поврзан со Малта(каде што се наоѓаат мистериозните праисториски храмови)и всушност кога се случила катализмата,колонијата која се наоѓала во Тунис пребегала во богато плодна земја на исток(Египет)и таму продолжиле да создаваат држава со месното население.
Впрочем и самиот Платон дознава за Атлантида од свештеници од Саис(египетски главен град) ,па можеби од таму доаѓа толкава напредност во технологиите на тогашен Египет...

S

smart ass

Гостин
ГЛЕЈТЕ И МИСЛИТЕ-ова видео нема за цел перење мозок туку е едукативно...па ПРАШАЈТЕ се дали е невозможно да се движат толкави блокови како на Пирамидите!!

тема за стоунхенч и сам знаеш дека има, не забегувај тука ОК? (Апоу)

p.s ќе ти дадам и најздрав

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
И јас не знам што бара овој твој пост овде...имаш тема отворена за пирамиди и за тоа како настанале,секое мислење е добредојдено,али не те разбирам што сакаш да кажеш со овие линкови и разноразните глупости на нив,јесте има две слики од пирамиди и нешо околу нив,али има и еден куп работи непотребни...прочитај го цело,разработи го,оддели ги потребните работи,анализирај го,дај дополнителелно мислење и постирај,па ќе си продолжиме со нашиот муабет за тоа кој ги изградил пирамидите,али само за тоа!
Абе све ке беше убаво ако знаеше за фиберначи секвенца , златно правило и еден куп други работи и немаше да ми пишуеш глупости дека јас сум ставал глупости.
Дали ти знаеш што значи семето на животот исцртано на гранит во храм на 100 м. од Гиза?
Ако некои работи не ти се јасни немора да пишуеш глупости , прво почни да учиш , читај , гледај документарци па после дискутирај на темава.
До тогаш гледај си и уживај си , ама немора само за пирамидиве затоа што има и други интересни работи кои пак се поврзани со ова , и да не речам неразделни со пирамидиве.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Абе све ке беше убаво ако знаеше за фиберначи секвенца , златно правило и еден куп други работи и немаше да ми пишуеш глупости дека јас сум ставал глупости.
Дали ти знаеш што значи семето на животот исцртано на гранит во храм на 100 м. од Гиза?
Ако некои работи не ти се јасни немора да пишуеш глупости , прво почни да учиш , читај , гледај документарци па после дискутирај на темава.
До тогаш гледај си и уживај си , ама немора само за пирамидиве затоа што има и други интересни работи кои пак се поврзани со ова , и да не речам неразделни со пирамидиве.
А да ја објаснеше низата на фибоначи, златното правило во природата (бројот ПИ - како доказ за правилото) наместо да кажуваш како другите не ја знаат ќе биде многу фино, впрочем и мене ме интересира фибоначи и пирамидите + семето на животот, така да... повели твоја е темава.

п.с има тема за златниот пресек вишокот информации за него - она што нема да ти биде поврзано со пирамидите пиши го таму :smir:

Член од
20 април 2010
Мислења
718
Поени од реакции
527
Еј! Дај прибери се бре, немој тука да ми продаваш проста индиска математика молимте,непристоен си стварно!
И кога веќе си го користиш масовно чичко гугл,користиго како шо треба и читај си повеќепати пред да постираш тука и дај одлучи се дали е цвеќето на животот (да не те цитирам во предходниот пост аман) или е семето за кое ми тврдиш : леле луѓе како со ласер е исцртано ( со тоа подразбираше ванземаљци ако не се лажам )
Па прашај го чичко Гугл уште еднаш и ке ти каже дека цвеќето,семето на животот е составено и исцртано од кругови со посебна шема на цртање и ништо друго.
И погледни некои ренесансни скулптури и прашај како се направени (помош: не се со ласери)
Алелуја!! Микеланџело е ејлиен!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
А да ја објаснеше низата на фибоначи, златното правило во природата (бројот ПИ - како доказ за правилото) наместо да кажуваш како другите не ја знаат ќе биде многу фино, впрочем и мене ме интересира фибоначи и пирамидите + семето на животот, така да... повели твоја е темава.

п.с има тема за златниот пресек вишокот информации за него - она што нема да ти биде поврзано со пирамидите пиши го таму :smir:
Доволно е што воопшто спомнав , ако сака да знае ке најде по нет.
Имаше многу врска со темата тоа со сликата и семето(цвекето) на животот , ама ајде.

Еј абе ај кажи точно колку е пи?:smir:

Еј! Дај прибери се бре, немој тука да ми продаваш проста индиска математика молимте,непристоен си стварно!
И кога веќе си го користиш масовно чичко гугл,користиго како шо треба и читај си повеќепати пред да постираш тука и дај одлучи се дали е цвеќето на животот (да не те цитирам во предходниот пост аман) или е семето за кое ми тврдиш : леле луѓе како со ласер е исцртано ( со тоа подразбираше ванземаљци ако не се лажам )
Па прашај го чичко Гугл уште еднаш и ке ти каже дека цвеќето,семето на животот е составено и исцртано од кругови со посебна шема на цртање и ништо друго.
И погледни некои ренесансни скулптури и прашај како се направени (помош: не се со ласери)
Алелуја!! Микеланџело е ејлиен!
Хахаха индиска математика и чичко гугл.
Семето е дел од цвекето и е внатрешниот цел од цвекето.
Тоа што подразбира(за ванземаљците што пиша ти) е уште еден дел од слагалката која ти уште не си ни почнал да ја решаваш.
Поздрав и потруди се повеке(за твое добро)

S

smart ass

Гостин
И сега многумина тврдат дека ете имало вонземјани,бла бла бла...А НЕМА ДОКАЗ!!

Но,има доказ дека НЕМАЛО ВОНЗЕМЈАНИ,исто така факт е дека египетската цивилизација била напредна...они се всушност првите кои користеле канали(било за транспорт на храна,робови)!!!

Знаете да поченеме вака,имено ПОПЛАВИТЕ во египет биле нормални т.е сезонски и истите уништувале цели села,житници(имало дури и канибализам тогаш) и.т.н,значи нешто морало да се стори за истите да од истите се минимизираат штетите...е сега менес успеал во..главнио град на египет мемфис

Менес всушност и бил опседнат со архитектура,исто така тој и побарал да се изгради БРАНА

...има и остаток

,но браната била феил значи полека се учи од грешки.

значи Фараоноите сакале да ја покажа и својата МОЌ но и да обезбедат храна на тоа укажуваат каналите кои се маестрален инжинеринг.

Сега конкретно египќаните нели верувале во Afterlife и затоа всушност почнале да го градат ЗАЧЕТОКОТ на пирадаите а тоа биле т.н mastabas

и истите всушност подземја имале тунели па дури и БАЊИ..бидејќи јасно е...афтерлајфот на фараонот.

Потоа поради верувањето на египќаните дека фараонот има афтерлајф близу самите мастабас(примитивни пирамиди) биле градени структури каде што свештениците вршеле ритуали-затоа и потоа кај револуционерните пирамиди имаме градби блиску.

Во Сикара е и всушност изградена првата пирамида и дури 6 генерации фараони исто толку работници биле потребни за такво маестрално дело како што е Пирамидата.(ДА немало вонземјани и не биле градени преку ноќ).

И работниците не биле буквално робови...туку они всушност работеле за дивајн цел биле како регрути-да му обезбедат вечен дом на фараонот,работниците биле поделени по 20 души ...исто така илјадници жени паралелно правеле храна за истите.

Е сега египќаните направиле околу 100 пирамиди од кои денеска имаме 80.

И денеска се атракции за туристи,но како што кажав имало многу феили и првобитните Пирамиди биле градени примитивно со користење на кал...но Фараонот Djoser е всушност првиот кој извршил револуција конкретно во архитектурата и инжењерингот кој даде ПРВА ПИРАМИДА со КАМЕН.

Џозер имал всушност два гроба,едниот каде биле извадени неговите органи исто како и претходните фараони на Северната страна од пирамидите било мумифицираното тело,на јужната страна биле органите.(ова си имало спиритуално значење)

Нели и кај претходните примитивни пирамидчиња имало блиску градби,па така и овде.Неговата пирамида е позната и како степ пирамида (imhotep-дизајн)

бидејќи..била градена мастаба врз мастаба-градбите до пирамидата јасно е зошто се....(имајте предвид египќаните на синај имале дури и рударски комплекси)
Е сега овде е интересното...они успеале да дојдат до перфекција тоа е точно они всушност на мастабите им додале камења

И потоа биле "полирани" за да бидат

Но ништо не е имуно на времето,еве ја пирамидата на џозер денес

А времето го јаде и "полирањето" тоа се гледа овде

Значи немаме никакви вонземјани имаме трајл и ерор...учеле од грешките!!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај пак наново со тебе ... викаш .. трај и ерор ... учеле од грешките ...
тогаш ...

Но тие пирамиди се далеку понесовршени од овие во Гиза ...
Овие во Гиза се без хиреоглифи, без фараони, многу постари од оние другите и може да се рече совршени. Зошто после градењето на „Луксузни“ и совршени пирамиди почнале да градат „колиби од пирамиди“.
Сите ама Сите пирамиди имаат хиреоглифи на секој можен простор од пирамидата, во Kings Chamber е цело стебло на фараонот и се е напишано .. но не и во оние во Гиза .. Зошто?
?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
И денеска се атракции за туристи,но како што кажав имало многу феили и првобитните Пирамиди биле градени примитивно со користење на кал...но Фараонот Djoser е всушност првиот кој извршил револуција конкретно во архитектурата и инжењерингот кој даде ПРВА ПИРАМИДА со КАМЕН.
Џозер е фараон, Имхотеп е архитектот али нема везе.

Инаку во дом на АРМ, Скопје од 14ти до 18ти Мај со сала бр.4 ќе има предавања за Египетската култура.
Влез пезплатен.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
ај пак наново со тебе ... викаш .. трај и ерор ... учеле од грешките ...
тогаш ...

?
Зошто мислиш дека кеопсовата, кефреновата и Микериновата пирамида се постари од било кои други? Се знае веќе секаде дека Џосеровата е градена пред горенаведените.

Патем ...
smart ass напиша:
Пирамиди биле градени примитивно со користење на кал...но Фараонот Djoser е всушност првиот кој извршил револуција конкретно во архитектурата и инжењерингот кој даде ПРВА ПИРАМИДА со КАМЕН.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
постот го цитирав од предходно шо имав напишано ...
не мислев на постари од Џосерова туку од тие шо биле градени по нив ...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
Ок.. да дополнам дека по нив полека се напушта градењето на пирамиди и се` повеќе е застапено градењето храмови.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ок.. да дополнам дека по нив полека се напушта градењето на пирамиди и се` повеќе е застапено градењето храмови.
колку пирамиди има изградено по нив?
ако се 3-4 да верувам дека се напушта ама да не се многу повеќе ...
и зошто нема хиероглифи? и зошто фараонот е надвор од пирамидата а не во неа? гробницата била стотина метри (незнам точно колку метри ама така нешто) настрана од пирамидата ... зошто не во Kings Chamber?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
Прво ако ја знаеш малку историјат ќе знаеш за Мемфис и подоцнежниот главен град Теба. Истотака и за ширењето на египетската држава и нејзиниот зенит.

Зошто не би го пикнале телото во одајата на кралот?
Па, од практични причини. Ограбување на гробници и такви работи. Познато е дека не само робобите биле алатот на градење на една пирамида. Има тука и нешто повеќе. Слободни селани, трговци, луѓе кои имаат малку повеќе акал од еден роб за да ја сфатат „моќноста“ на еден фараон.

Kajgana Shop

На врв Bottom