Направи сам: бесконечно движење со евтини лесно достапни материјали

• Креатор на темата Креатор на темата Теодор006
  • Време на започнување Време на започнување

Теодор006

Научник
Член од
25 август 2013
Мислења
270
Поени од реакции
111
Локација
На ридон под Селечка
Разгледував различни идеи за лесно достапни неодимиумски магнети кои би се користеле за создавање на машина за бесконечно движење. Го најдов во една моја играчка од раното детство...
Magnetic-Sticks-and-Balls.jpg

Во секое од овие магнетни стапчиња има по два магнети на секој крај, во еден напреден сет за склопување има околу 50 стапчиња, тоа е еднакво на 100 магнети!
Сега добро, многу се мали но со толку магнети мислам дека може да се направи машина способна за доставување 250 вати. Јас ги расклопив сите стапчиња кои ги најдов и собрав 40 магнети.
Еве ја отприлика шемата
magnetic-repulsion-engine-mre.jpg
Колку чини еден ваков сет од продавница за играчки?
Ваши коментари?

Разгледував различни идеи за лесно достапни неодимиумски магнети кои би се користеле за создавање на машина за бесконечно движење. Го најдов во една моја играчка од раното детство...
Magnetic-Sticks-and-Balls.jpg

Во секое од овие магнетни стапчиња има по два магнети на секој крај, во еден напреден сет за склопување има околу 50 стапчиња, тоа е еднакво на 100 магнети!
Сега добро, многу се мали но со толку магнети мислам дека може да се направи машина способна за доставување 250 вати. Јас ги расклопив сите стапчиња кои ги најдов и собрав 40 магнети.
Еве ја отприлика шемата
Прегледај го приврзокот 71204
Колку чини еден ваков сет од продавница за играчки?
Ваши коментари?

Не си го губи времето за џабе...седни и учи малку физика....идеата со магнетите им паднала на милиони пред тебе...ама не функционира....неможеш да добиеш нешто од ништо.....окако ќе ја потроши кинетичката енергија што ќе ја вложиш за старт...системот ќе си најде рамнотежна состојба со најниско ниво на енергија иќе застане во таа состојба...без разлика дали ќе ставиш вакви или онакви магнети или ќе ставиш 20 или 2000

Си направил перпетум мобиле...

Туку каков е планот да добиеш струја со играчката?

Ја приклучуваш за генератор!
--- надополнето: 30 август 2013 во 13:44 ---
А ја глуп ги фрлив играчките:mad:
Да бев попаметен немаше да плаќам волкави сметки за струја.

Не дека многу ќе заштедеше, ама, колку толку...
--- надополнето: 30 август 2013 во 13:48 ---
Не си го губи времето за џабе...седни и учи малку физика....идеата со магнетите им паднала на милиони пред тебе...ама не функционира....неможеш да добиеш нешто од ништо.....окако ќе ја потроши кинетичката енергија што ќе ја вложиш за старт...системот ќе си најде рамнотежна состојба со најниско ниво на енергија иќе застане во таа состојба...без разлика дали ќе ставиш вакви или онакви магнети или ќе ставиш 20 или 2000

Поентава е што овој дизајн нема рамнотежна состојба...

Ја приклучуваш за генератор!
--- надополнето: 30 август 2013 во 13:44 ---

Не дека многу ќе заштедеше, ама, колку толку...
--- надополнето: 30 август 2013 во 13:48 ---
другар, пробај дај си ги парите и излажи се.
Еднаш кога ќе си ги дадеш парите безврска, ќе почнеш да ги слушаш поискусните.

имаш многу магнети и малку магнетна сила. За ваков принцип да поработи и да биде доволен да произведува струја барем за една ламба би ти требало магнети колку тупаница. Дури и поголеми. Магнетната сила е слаба. За ротирање на ротор ти треба посилна електромагнетна сила. Таа се случува во комбинација со струја. Разгледај принцип на работа на синхрон електромотор.

Дали воопшто знаеш што е генератор? и како работи?

Сепак ми се допаѓа ентузиазмот кај тебе. Ама гледај некои полесни и поисплатливи проекти.

Ииии?

Значи направа за производство на струја ја приклучуваш на направа за производство на струја... генијално.

Грешно си ме разбрал, ова само врти, треба да го поврзиш за генератор за да ја користиш енергијата.
--- надополнето: 30 август 2013 во 14:28 ---
другар, пробај дај си ги парите и излажи се.
Еднаш кога ќе си ги дадеш парите безврска, ќе почнеш да ги слушаш поискусните.

имаш многу магнети и малку магнетна сила. За ваков принцип да поработи и да биде доволен да произведува струја барем за една ламба би ти требало магнети колку тупаница. Дури и поголеми. Магнетната сила е слаба. За ротирање на ротор ти треба посилна електромагнетна сила. Таа се случува во комбинација со струја. Разгледај принцип на работа на синхрон електромотор.

Дали воопшто знаеш што е генератор? и како работи?

Сепак ми се допаѓа ентузиазмот кај тебе. Ама гледај некои полесни и поисплатливи проекти.

Ме мрзи да објаснувам што е генератор.. Магнетите ми се одамна, од мои 3 години, за парите не е проблем, не треба ни да ги давам. Мене ми треба само да го тестирам принципот.
Ова за мене е лесно да го испробам затоа што ги имам материјалите, ми треба само уште секундарно лепило за да го составам, мене не ми треба да произведува енергија, само да врти, ќе го користам како пумпа за аквариумите.
--- надополнето: 30 август 2013 во 14:30 ---

Не.:cool:
--- надополнето: 30 август 2013 во 14:31 ---
Само идеја е, чекајте да ја тестирам...

Одлично, а како мислиш да постигнеш константно движење - доволно моќно да погонува генератор?

Одлично, а како мислиш да постигнеш константно движење - доволно моќно да погонува генератор?

Со огромни магнети претпоставувам. А и да е во мал размер, има генератори кои работат со помош на многу мала енергија, но и произведуваат незабележителна количина на електрична струја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom