Математиката е една од најстарите науки. Башка математиката е доволно позната во стариот египет. А уз тоа да додадам дека египјаните имале хексален систем на броење што ја поедноставува работата со геометријата и астрономијата. И уште едно офтопик прашање ако сакаш да ми одговориш на профил во врска со сумерците а тоа е дали си запознаен со нивните зигурати? Како се изградени?
Мислам дека тој збореше за гаматрија, не математика.
И уште едно прашање до тебе ..... Да претпоставиме дека камените блокови се ставени од луѓе, без никаква помош whatsoever. Како ги обработувале камењата? И робовите биле математичари/блексмити? Камењата во тоа време, биле совршено и прецизно изработени, има детални описи за изградбата. Ме интересира, на кој начин ги сечеле камењата? И тоа во нецелосна трапезоидна форма (за да личи на пирамида, инаку ќе имаа коцкаста форма).
Колкав процент од тие камења пукнале при обработка? Или се погрешно изработени? Оштетени при процесот? Од каде залихи за нови камења? Како ги сечеле камењата што биле дел од поголема геолошка формација? На пример, како го сечеле врвот? Од некоја доста масивна карпеста формација?
Доста импресивна градба.
Сакаш да ми кажеш дека камени блокови од ваква големина биле дневната окупација на робовите во Египет и на слични места? Еден ваков камен блок тежел колку 3 Боинг 747 авиони. Абе, дури и сите робови да биле бодибилдери, ќе цркнеа додека стигнат до завршување на средниот дел. Знаеш, стероиди не постеле во тоа време
Тим од романски археолози имаат направено обид за поставување на вакви блокови за да рекрееираат градба од типот на пирамидите. Целта - која технологија би била најминамалната, за да може ова да се заврши за помалку од 20 години.
Погледни ја горе сликата, дали еѓипќаните поседувале таква технологија во тоа време? Многу ме интересира.