Какво беше вашето пораѓање?

• Креатор на темата Креатор на темата obicna&sexy
  • Време на започнување Време на започнување
А да каже некој како е со спинална/епидурална?
Тетин ми е гинеколог, препорачува епидурална. Не се чувствуваат болки, можеш да си побараш :)
--- надополнето: 29 август 2013 во 21:15 ---
Ај едно глупо прашање.
Дали ако еднаш родиш со царски рез, треба сите наредни породувања да ти бидат исто со царски? Или нема веза тоа?

И сега едно паметно.
За колку време после породување ви се регулира менструалниот циклус, месец за месец, да се врате у нормала?
Мислам дека беше ако првото ти е со царски, максимум уште едно можеш да имаш ама јас имам една комшика што четири ги роди со царски па сега види :ROFLMAO:

Тетин ми е гинеколог, препорачува епидурална. Не се чувствуваат болки, можеш да си побараш :)

Фала. Абе јас ќе си побарам ама овие какви се неспособни страв ми е дан ми направат некое трајно оштетување, бидејќи таа инекција во 'рбет се става, ваљда има некои нерви чуда таму. И ако ставам епидурална, дали после тоа ќе имам последици? Ми рекоа од главоболки ќе не сум можела глава да кренам. Аман веќе колку сум успаничена а морам веќе да одлучам.

Фала. Абе јас ќе си побарам ама овие какви се неспособни страв ми е дан ми направат некое трајно оштетување, бидејќи таа инекција во 'рбет се става, ваљда има некои нерви чуда таму. И ако ставам епидурална, дали после тоа ќе имам последици? Ми рекоа од главоболки ќе не сум можела глава да кренам. Аман веќе колку сум успаничена а морам веќе да одлучам.
Ај вака, ќе го прашам па ќе ти пишам во најбрз можен рок, ок? :))))

И јас сум слушала негативни работи за епидуралната. А од друга страна имам читано на интернет сведоштва од жени кои поминале ок со неа и немаат никакви последици. Што и да одлучиш, те чекаме тука за некој месец да нѐ смириш нас испаничените. :D

Со лесно да е Срце, не се плаши, види кои фаци (лигави) досега родија па ние силни жени нема да родиме (јас вака се тешам :D)

И јас сум слушала негативни работи за епидуралната. А од друга страна имам читано на интернет сведоштва од жени кои поминале ок со неа и немаат никакви последици. Што и да одлучиш, те чекаме тука за некој месец да нѐ смириш нас испаничените. :D

Ама во САД наводно веќе сите ја користеле. Нејсе, ќе чекаме Илуминус да ни каже поточно.
Мене проблем ми е и тоа што ич не пешачев за време на бременоста, од сабајле во 6:40 излагам од дома, дома сум минимум во 18:30 и стварно немам ни време а ни желба за пешачење после цел работен ден. На работа исто седам цело време.

Со лесно да е Срце, не се плаши, види кои фаци (лигави) досега родија па ние силни жени нема да родиме (јас вака се тешам :D)
Па и јас така се тешам, си викам ехее колку милениуми раѓале жениве, па ваљда имало и некоја ваква ко мене меѓу нив што преживеала.
Ајде доста офкам, да испадне се како што треба па тој ден ќе се издржи некако.

Srcee

Те разбирам за паниката, бидејќи и јас го имав тој страв околу промашување на инекцијата и евентуална парализа. Дури се сеќавам, откако ме боцнаа, дека прва мисла што ми пролета низ глава беше, чекај да видам дали можам да си ги мрднам прстите на нозете ... и почнав малтене да цупкам со нив. :) Можам само да ти кажам да не се плашиш, имаат рутина и си ја знаат работата. Да не ти кажувам дека додека јас се препотував, тие околу мене си правеа кикири-какара и си правеа муабет за зимници, за нив е тоа секојдневие. :)

Btw, јас ич не сакав нит епидурална, нит царски, а завршив и со двете. Бев решена да одам природно и терав инат се` до моментот кога докторот буквално ми нареди да се нацртам во сала сместа, без преговор и приговор. Беше карлично поставено, со папочна врвца 2х околу врат и надносено 8 дена. Околу болките не можам ништо да кажам, бидејќи не ни стигнав до тој момент, ЦТГ мирно, отчукувања стабилни, бебе спие дрочи, од контракции ни К.

Еден совет што ќе ти дадам околу можните главоболки. Да се снабдиш со минимум 5 (со букви: пет) литри вода. Не со ладни чаеви и никако со сокови. Исклучиво вода и да пиеш постојано, дури и кога не ти се пие. Тоа е единствениот начин што побрзо да се исчисти анестезијата од организмот и да не те удри во глава. И пак да ти кажам, само вода и ништо друго и тоа во енормни количини.

Само опуштено и со лесно да си поминеш. :)

Моја препорака е да не бараш.
Јас со синот ја добив рбетната анестезија кога видоа дека се губам од болки (крупен се роди 2500 гр), после саат време откако отрпна се, се собраа 20 доктори само ми извадоа лист да потпишам и за 20 мин бев во сала спремна за царски рез. Појма немам шо се случуваше околу мене, само знам дека нешто не беше во ред. На сета мака ми ставија дупла опојка и дур слушав како докторот крева тон дека грешка направиле веќе потонав...среќа се се заврши како треба, и кога ги отворив очите до мене стоеше сестра со синот мој в рака и вели види каков прекрасен син имаш :D После дознав дека откако доаѓале напоните, отчукувањата на срцето кај синот се намалувале, затоа и завршив со ОП.
Дали беше до рбетната анестезија неможам да гарантирам, ама истото се случи и на мојата цимерка.
Најдобро ако нема никакви проблеми да си го родиш нормално, болките се минливи, чувството е непроценливо :P

Да се снабдиш со минимум 5 (со букви: пет) литри вода. Не со ладни чаеви и никако со сокови. Исклучиво вода и да пиеш постојано, дури и кога не ти се пие. Тоа е единствениот начин што побрзо да се исчисти анестезијата од организмот и да не те удри во глава. И пак да ти кажам, само вода и ништо друго и тоа во енормни количини.

Само опуштено и со лесно да си поминеш. :)

Мене па ми имаат кажано дека не смееш да пиеш вода неколку саата после пораѓај. :confused:

Мене па ми имаат кажано дека не смееш да пиеш вода неколку саата после пораѓај. :confused:

Не гледам причина зошто не смее да се пие вода. За спонтано породување природата сама си го има решено тоа. Со првиот плач мајката е веќе спремна и способна да стои на нозе. За царскиот е малку поинаку, но сепак, велат да се пие вода колку што можеш повеќе, токму поради епидуралната. Водата е природен циркулатор за организмот, а анестезијата треба што побрзо да се исфрли, за да биде чисто млекото.

Не гледам причина зошто не смее да се пие вода. За спонтано породување природата сама си го има решено тоа. Со првиот плач мајката е веќе спремна и способна да стои на нозе. За царскиот е малку поинаку, но сепак, велат да се пие вода колку што можеш повеќе, токму поради епидуралната. Водата е природен циркулатор за организмот, а анестезијата треба што побрзо да се исфрли, за да биде чисто млекото.

Некоја личност ми има расправано дека само ѝ ја натопиле устата, но не ѝ дозволиле околу два часа да пие вода. Баш и мене ми беше чудно. Организмот има изгубено многу течности, баш тогаш жената има потреба од вода.

Моја препорака е да не бараш.
Јас со синот ја добив рбетната анестезија кога видоа дека се губам од болки (крупен се роди 2500 гр), после саат време откако отрпна се, се собраа 20 доктори само ми извадоа лист да потпишам и за 20 мин бев во сала спремна за царски рез. Појма немам шо се случуваше околу мене, само знам дека нешто не беше во ред. На сета мака ми ставија дупла опојка и дур слушав како докторот крева тон дека грешка направиле веќе потонав...среќа се се заврши како треба, и кога ги отворив очите до мене стоеше сестра со синот мој в рака и вели види каков прекрасен син имаш :D После дознав дека откако доаѓале напоните, отчукувањата на срцето кај синот се намалувале, затоа и завршив со ОП.
Дали беше до рбетната анестезија неможам да гарантирам, ама истото се случи и на мојата цимерка.
Најдобро ако нема никакви проблеми да си го родиш нормално, болките се минливи, чувството е непроценливо :P

Искрено ме чуди зошто воопшто ти дале епидурална во најголеми болки. Основно правило е дека (ако веќе се одлучи мајката за таа опција) се дава уште при првите контракции и незначителни болки, а потоа постепено само се појачува дозата. Ако се стави при големи и чести контракции нема многу ефект, дури се прави и контрауслуга. Мајката е веќе истоштена од болки и кога треба да стисне за последно, самата анестезија ја опушта и олабавува.

Инаку, една од причините зошто не ја препорачуваат епидуралната е поради фактот што мајката, заедно со болките, го губи и осетот за контракциите. Односно, се губи моментот на буткање и стискање, кога самото тело кажува и покажува. Затоа и се случуваат такви непријатности, бебето стиска, таа треба да притиска, а поради епидуралната го изгубила ритамот.

Искрено ме чуди зошто воопшто ти дале епидурална во најголеми болки. Основно правило е дека (ако веќе се одлучи мајката за таа опција) се дава уште при првите контракции и незначителни болки, а потоа постепено само се појачува дозата. Ако се стави при големи и чести контракции нема многу ефект, дури се прави и контрауслуга. Мајката е веќе истоштена од болки и кога треба да стисне за последно, самата анестезија ја опушта и олабавува.

Инаку, една од причините зошто не ја препорачуваат епидуралната е поради фактот што мајката, заедно со болките, го губи и осетот за контракциите. Односно, се губи моментот на буткање и стискање, кога самото тело кажува и покажува. Затоа и се случуваат такви непријатности, бебето стиска, таа треба да притиска, а поради епидуралната го изгубила ритамот.

Појма немам зошто, може си правиле експеримент врз мене пред 12 години :D Како и да е, не поминав баш сјајно.

Ја се породив природно, сакав со епидурална ама за 1 сат се отворив 9см и немаше време за епидурал.....во приватна клиника кај бев јас прашуваат дали сакаш со царски кој скоро сите го практикуваат..... тоа ти е како да не раѓаш те успиваат се будиш и имаш дете:)
природно боли треба јак напор контаркциите се "не"издржливи
Е таа е разлика што после природно породување многу побрзо се опоравуваш ......со царски потешко и имаш рез цел живот мада е ласерски и помалку се познава

Ја поминав одлично, моето породување траеше кратко во 5 пиев кафе во кафиќ кога почнав со контаркции, во 7:10h се роди мојот син.....приватна болница кај нас си значи имаш анестезиолог, педијатар, двајца доктори, сестри а и избор за маж до тебе.:гик:

Вода не даваат ја како знам да не ти се дува стомак, и сите што скаате да не ви остане напред стомачето само сок од лимон наредни денови колку можеш најмногу лимонада.

А за епидурална моја најдобра другарка роди 3 деца природно со епидурална така да муабети дека ке боли половина, глава.....кај неа од нејзино искуство не држи вода. Епидурална мислам дека беше 100 евра и многу е битно да ти ја става добар анестезиолог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom