Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
зборот џаде..
jaradgava
m. = go-jara = the moon's path in the asterisms...on Rig Veda 102 , 1[/quoote
ова од индиските р`гведи е ?
денес е познато дека Y dna hg R1a-M458 е сложена хаплогрупа, т.е. има повеќе суб хаплогрупи од неа, со други зборови, Македонците се речиси 00.0% поврзани со т.н. источни словени, тоа е потврдено и од мтдна кај т.н. источни словени, што го потврдува Виллена 2001, дека сме од медитерански субстратум, а не од мочуриштен сој...
Незнам дали демек е турцизам како што некој погоре пиша ама демек и дума немаат ист корен сигурен сум. Коренот на дума е ум, зошто нели мислите доаѓаат од умот, а коренот на демек не е ум. Исто и претходно имаш пишувано глупости околу корените и потеклото што си немаат врска, те молам да прекинеш да пишуваш такви глупости.дага=далга..езерото фрла далги, далги..linii, talasi, branovi
д(у)ма=д(е)мек како што е
с(о)л=s(a)lt

Џереме. Даше. Џаде.
Џереме - турцизамЏаде е турски збор, и значи улица...
Џереме и Даше не знам какво значење имаат..
Што е значењето?Џереме - турцизам
Лично мене и зборот глоба не ми е јасен. Треба да прeтставува парична казна? Пред неколку години првпат го чув.
Парична казна, токму така. Барем тоа значење го има кај нас.Лично мене и зборот глоба не ми е јасен. Треба да прeтставува парична казна? Пред неколку години првпат го чув.
Лично мене и зборот глоба не ми е јасен. Треба да прeтставува парична казна? Пред неколку години првпат го чув.