Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Биле слепи во однос на тоа сознание кое што се добивало од плодот на тоа дрво, ама ние не знаеме што точно тоа сознание било. Ти си тој што претпоставува, а јас не. Јас си читам како што пишува, а таму пишува дека тие јасно знаеле дека не треба да јадат од забранетото дрво. И баш како што велиш и самиот, ако Адам и Ева го поседувале тоа сознание, тогаш би немало логика истото да им е забрането. Но факт е дека тие знаеле дека не треба да јадат од забранетото дрво, што повторно доаѓа на моето дека тоа сознание се однесува на нешто друго за што јас не сакам да претпоставувам што како било, само кажувам што не би можело да биде бидејќи тоа јасно го пишува во Библијата. Јас не се обидувам да читам меѓу редови во Библијата, туку само она што јасно го пишува.
Чекај сега, ти тврдиш дека тоа сознание било некое посебно - поинакво, иако тоа никаде не се спомнува во библијата, и потоа тврдиш дека не си ти тој што претпоставува туку јас?! И дека ти не се обидуваш да читаш меѓу редови?!
Повели посочи ми еден единствен стих, каде се вели дека тоа спознание е некое посебно а не она со кое се распознава добро и зло!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чекај сега, ти тврдиш дека тоа сознание било некое посебно - поинакво, иако тоа никаде не се спомнува во библијата, и потоа тврдиш дека не си ти тој што претпоставува туку јас?! И дека ти не се обидуваш да читаш меѓу редови?!
Повели посочи ми еден единствен стих, каде се вели дека тоа спознание е некое посебно а не она со кое се распознава добро и зло!

Јас велам дека не е даден подетален опис на спознанието, а ти си тој што претпоставува дека тоа спознание го опфаќа и знаењето дека треба да го слушаат Бог, дека прекршувањето на Божјата заповед е всушност зло итн. А јас ти покажувам со цитирање на стих (значи аргументирано) дека тие знаеле дека не треба да го прават тоа. И крај краева, што е битно дали тие знаеле дека прекршувањето на Божјата заповед се нарекува баш така со зборот „зло“? Она што е важно е дека тие ги знаеле и биле свесни за последиците од тој акт, а ти ако сакаш наречи го тоа и „најголема доблест“, тоа нема да те амнестира од последиците :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас велам дека не е даден подетален опис на спознанието, а ти си тој што претпоставува дека тоа спознание го опфаќа и знаењето дека треба да го слушаат Бог, дека прекршувањето на Божјата заповед е всушност зло итн. А јас ти покажувам со цитирање на стих (значи аргументирано) дека тие знаеле дека не треба да го прават тоа. И крај краева, што е битно дали тие знаеле дека прекршувањето на Божјата заповед се нарекува баш така со зборот „зло“? Она што е важно е дека тие ги знаеле и биле свесни за последиците од тој акт, а ти ако сакаш наречи го тоа и „најголема доблест“, тоа нема да те амнестира од последиците :)
Тогаш - ако го имале сознанието за тоа што е добро и зло, зошто им било забрането да го спознаат? Нели го имале?
Ако пак било некое друго - посебно, а ти не толкуваш туку само цитираш со стих аргументирано, повели цитирај ми каде се вели дека постојат повеќе видови сознанија за добро и зло?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А животните постоеле пред Ева?
Да: прво се створени растенијата, после нив животните, а најнакрај е створен човекот Адам, за да биде господар на сите творенија пред него (пред Адама). Од Адама е одвоена Ева, како дел од битието Адамово.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
...dodeka od druga strana go imame gnasniot zapad koj predava ne kultura i niski moralni vrednosti kako sto se brakovite megju MAZ i MAZ i ZENA so ZENA ....
spaso ај објасни ми го ова те молам:

Gay marriage sounds like an ultra-contemporary idea. But almost twenty years ago, a Catholic scholar at Yale shocked the world by publishing a book packed with evidence that same-sex marriages were sanctioned by the early Christian Church during an era commonly called the Dark Ages.
Illustration of Serge and Bacchus, in a same-sex union
John Boswell was a historian and religious Catholic who dedicated much of his scholarly life to studying the late Roman Empire and early Christian Church. Poring over legal and church documents from this era, he discovered something incredible. There were dozens of records of church ceremonies where two men were joined in unions that used the same rituals as heterosexual marriages. (He found almost no records of lesbian unions, which is probably an artifact of a culture which kept more records about the lives of men generally.)
Bolstered by this evidence, Boswell published a book in 1994, the year before his death from AIDS, called Same-Sex Unions in Pre-Modern Europe. The book comes out next month for the first time in a digital edition. It was an instant lightening rod for controversy, drawing criticism from both the Catholic Church and sex pundit Camille Paglia. Given the Church's present-day views on gay marriage, these detractors argued, Boswell's history seemed like wishful thinking.
But it wasn't. Boswell had actually begun his research back in the 1970s, and published an equally controversial work in 1980 called Christianity, Social Tolerance, and Homosexuality: Gay People in Western Europe from the Beginning of the Christian Era to the Fourteenth Century. His Same-Sex Unions book refined and expanded a lot of what he'd learned over a lifetime of research into primary sources in scattered libraries and archives.

Pictured: Boswell in 1980
How could these marriages have been forgotten by history? One easy answer is that — as Boswell argues — the Church reframed the idea of marriage in the 13th century to be for the purposes of procreation. And this slammed the door on gay marriage. Church scholars and officials worked hard to suppress the history of these marriages in order to justify their new definition.
Of course, history is more complicated than that. Boswell claims that part of the problem is that we define marriage so differently today that it's almost impossible for historians to recognize 1800-year-old gay marriage documents when they see them. Often, these documents refer to uniting "brothers," which at the time would have been a way of describing same-sex partners whose lifestyles were tolerated in Rome. Also, marriages over a millennium ago were not based on procreation, but wealth-sharing. So "marriage" sometimes meant a non-sexual union of two people's or families' wealth. Boswell admits that some of the documents he found may refer simply to non-sexual joining of two men's fortunes — but many also referred to what today we would call gay marriage.

Legal scholar Richard Ante wrote a law journal article explaining that Boswell's book could even be used as evidence for the legality of gay marriage, since it shows evidence that definitions of marriage have changed over time. He describes some of Boswell's evidence of these same-sex rites in the early first millennium:
The burial rite given for Achilles and Patroclus, both men, was the burial rite for a man and his wife. The relationships of Hadrian and Antinous, of Polyeuct and Nearchos, of Perpetua and Felicitas, and of Saints Serge and Bacchus, all bore resemblance to heterosexual marriages of their times. The iconography of Serge and Bacchus was even used in same-sex nuptial ceremonies by the early Christian Church.​
The main piece of evidence that these same-sex unions were marriages is that they so closely resembled heterosexual ceremonies. Literary scholar Bruce Holsinger describes Boswell's detailed stories of same-sex ceremonies:
[Boswell] cleverly posits the development of heterosexual and same-sex nuptial offices as a single phenomenon, tracking the growth of the latter from "merely a set of prayers " in the earlier Middle Ages to its flowering as a "full office" by the twelfth century that involved "the burning of candles, the placing of the two parties' hands on the Gospel, the joining of their right hands, the binding of their hands . . . with the priest's stole, an introductory litany crowning, the Lord's Prayer, Communion, a kiss, and sometimes circling around the altar." Boswell devotes a full chapter to comparing these rituals with their heterosexual counterparts, revealing a number of extraordinary similarities between the two; in several appendixes totaling almost 100 pages, he has compiled numerous examples of the documents themselves (including heterosexual matrimony ceremonies and adoption rituals for comparison) to let "readers . . . judge for themselves," as he puts it. (Boswell translates most of the ceremonies, so general readers won't have to worry about brushing up on their Old Church Slavonic.)​
Were these same-sex unions in the middle ages the same thing as today's gay marriages? Probably not. People at the time may not have viewed two men forming a union as anything out of the ordinary. Marriage itself meant something different thousands of years ago, and social taboos against homosexuality had not yet solidified. Still, in Boswell's work, we find records of institutions where same-sex couples were honored with the same ceremonies that opposite-sex couples enjoyed. Two men could live as "brothers," sharing wealth, home, and family. And yes, they could love each other, too.
Though Boswell died before his country began to allow similar kinds of unions, he could draw hope from knowing something that most people did not. Even the most fundamental kinds of human relationships change over time. Those who have been banished today may be blessed tomorrow — just as they were over a thousand years ago.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Тогаш - ако го имале сознанието за тоа што е добро и зло, зошто им било забрането да го спознаат? Нели го имале?
Ако пак било некое друго - посебно, а ти не толкуваш туку само цитираш со стих аргументирано, повели цитирај ми каде се вели дека постојат повеќе видови сознанија за добро и зло?
Ниту јас, ниту ти немаме право да читаме повеќе отколку што пишува, да читаме меѓу редови, да претпоставуваме, да фантазираме и тоа да го промовираме како некаков „факт“. Значи факт е дека нема опис или какви било детали за плодот на дрвото за познавање на доброто и злото. Мора да ја зауздаме нашата љубопитност и да се помириме со фактот дека не знаеме за какво точно спознание станува збор.
Но за среќа не сме оставени само со тој стих и во книгата Битие се запишани и други случки и разговори на Адам и Ева. Па така можеме да прочитаме и да видиме дека Адам и Ева одлично знаеле дека не смеат да јадат од забранетото дрво бидејќи Бог јасно им го кажал тоа. Еве ти доказ:

„Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”“ (Битие 2:16, Библијата)

А доказ дека Адам добро го слушнал, дека не му биле затнати ушите во тоа време или слично имаме во разговор на Ева со змијата:

„Жената и рече на змијата: „Смееме да јадеме плод од дрвата во градината. Само за плодот на дрвото што е среде градината Бог рече: ‘Не јадете од него! И не допирајте го, за да не умрете!’”“ (Битие 3:3, Библијата)

Забележи дека Бог му ја дава забраната на Адам, а Ева е таа која што ја повторуваа оваа забрана на змијата. Ева не била создадена кога Бог му ја дал оваа наредба на Адам, а Ева ја знаела отпосле. Од ова следува заклучокот дека Адам и ја кажал оваа забрана на Ева. Значи тие разговарале за таа забрана претходно, што значи дека добро ја знаеле и не им бил потребен плодот од забранетото дрво за да ја чујат и разберат таа забрана од Бог.

Од библискиот текст исто така читаме дека Ева кристално јасно ги знаела и последиците од прекршувањето на Божјата заповед т.е. дека ќе умрат ако јадат од тој плод.

Значи добро ја знаеле заповедта, ги знаеле и последиците од прекршувањето на заповедта. Тие немаат изговор за својот грев. По прекршувањето на заповедта тие се обидуваат да си ја префрлат вината еден на друг, бараат оправдувања (абе жената ми даде, абе змијата ме измами), ама не ја негираат вината. Тие не велат „абе чекај, од кај да знам дека ти беше сериозен со ова казнава, ама јас не знаев, ама мене не ми беа јасни сите детали или сл“ :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Забележи дека Бог му ја дава забраната на Адам, а Ева е таа која што ја повторуваа оваа забрана на змијата. Ева не била создадена кога Бог му ја дал оваа наредба на Адам, а Ева ја знаела отпосле. Од ова следува заклучокот дека Адам и ја кажал оваа забрана на Ева. Значи тие разговарале за таа забрана претходно, што значи дека добро ја знаеле и не им бил потребен плодот од забранетото дрво за да ја чујат и разберат таа забрана од Бог.

Од библискиот текст исто така читаме дека Ева кристално јасно ги знаела и последиците од прекршувањето на Божјата заповед т.е. дека ќе умрат ако јадат од тој плод.
И компјутерот кој сега го користиш има забрани и дозволи што да направи, ти дава известувања, ти кажува дека смее или не смее да изврши одредена операција, но тоа не го прави способен да распознава добро од зло - да има сознание за добро и зло. Едноставно ти кажува дека операцијата таа и таа не смее да ја изврши поради тоа и тоа и толку.
Веќе ти реков, штом нема толкување, читање меѓу редови и слично, туку аргументирано цитирање, повели дај ми цитат од библијата каде јасно и недвосмислено се кажува дека постојат повеќе видови на сознанија за добро и зло.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И компјутерот кој сега го користиш има забрани и дозволи што да направи, ти дава известувања, ти кажува дека смее или не смее да изврши одредена операција, но тоа не го прави способен да распознава добро од зло - да има сознание за добро и зло. Едноставно ти кажува дека операцијата таа и таа не смее да ја изврши поради тоа и тоа и толку.
Епа тука лежи зајакот и поентата што ти никако не можеш, поточно, не сакаш да ја прифатиш: Адам и Ева не биле роботи, туку луѓе :)

Веќе ти реков, штом нема толкување, читање меѓу редови и слично, туку аргументирано цитирање, повели дај ми цитат од библијата каде јасно и недвосмислено се кажува дека постојат повеќе видови на сознанија за добро и зло.

И јас веќе ти реков и ти објаснив во претходниот пост, да не се повторувам, нема смисла да копи-пејстирам претходни постови.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа тука лежи зајакот и поентата што ти никако не можеш, поточно, не сакаш да ја прифатиш: Адам и Ева не биле роботи, туку луѓе :)
А тоа што ги разликува луѓето од роботите е што имаат критериум за добро и зло. Нешто кое Адам и Ева според библијата го немале.
И јас веќе ти реков и ти објаснив во претходниот пост, да не се повторувам, нема смисла да копи-пејстирам претходни постови.
Јас никаде во предходниот пост невидов цитат кој вели дека има повеќе сознанија за добро и зло, ако грешам каде е тој цитат?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А тоа што ги разликува луѓето од роботите е што имаат критериум за добро и зло. Нешто кое Адам и Ева според библијата го немале.
Готово бе, наредена работа - Адам и Ева биле роботи. Само продужи да ја читаш Библијата, со нетрпение очекуваме нови еуреки од тебе :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тоа што жената треба да му служи на мажот, не значи дека треба да се прифати како некаков робовски однос на жената кон мажот. Жената е створена од мажот за да му биде слична во се‘ и за да му биде соодвететен другар, со кој мажот ќе воспоставува личносна релација, затоа што, како што вели и Мојсеј, Бог „забележал„ дека ништо од она кое го створил до Адама не можело по квалитет да се мери со Адама па затоа сам Бог, увидувајќи дека не е добро за човекот (за Адама) да биде сам, му одредил и соодветен другар, т.е. битие кое е максимално слично со Адама, но не и Адамова копија.
Пак ќе го цитирам ова.
Прво викаш дека бог се заебал што не го направил човечкиот род како сите животни пред него.
Второ, тоа му е веќе испробана пракса.....зошто не ги создал Адам и Ева заедно....од еднаш.
Ако Адам е створен по лицето на Бог, тогаш Ева по кого е створена?
И да те информирам за Мојсеј на крај.....дечкото бил Акенатон, а ти како сакаш.:)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прво викаш дека бог се заебал.
Каде „викам„ такво нешто?...
А речников Ти е...мислим, сеа...овака...прилично уличарски.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:23 ---
.....зошто не ги создал Адам и Ева заедно....од еднаш.
Изразувањето лични желби нема да ја промени Божјата промисла: ако Бог промислил дека редот во создвањето треба да биде таков и таков, тогаш така и треба да го прифатиме.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:25 ---
Ако Адам е створен по лицето на Бог, тогаш Ева по кого е створена?
А какво е лицето на Бог?

Ева е створена од дел од плотта Адамова и со тоа Ева ја запазува кај себе човековата природа. И Ева кај себе ги запазува атрибутите на „образот„ и „подобието„ Божјо.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:26 ---
И да те информирам за Мојсеј на крај.....дечкото бил Акенатон, а ти како сакаш.:)
Ептен сум Ти благодарен за инфово...А што е тоа „Акенатон„?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Каде „викам„ такво нешто?...
А речников Ти е...мислим, сеа...овака...прилично уличарски.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:23 ---

Изразувањето лични желби нема да ја промени Божјата промисла: ако Бог промислил дека редот во создвањето треба да биде таков и таков, тогаш така и треба да го прифатиме.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:25 ---

А какво е лицето на Бог?

Ева е створена од дел од плотта Адамова и со тоа Ева ја запазува кај себе човековата природа. И Ева кај себе ги запазува атрибутите на „образот„ и „подобието„ Божјо.
--- надополнето: 29 август 2013 во 01:26 ---

Ептен сум Ти благодарен за инфово...А што е тоа „Акенатон„?
Грешка си ....

....„створени “ се Адам и Лилит од ист материјал и истовремено ... Ева е отпосле откако е Лилит избркана и проколната....

..до кога тоа ќе го премолчувате?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Грешка си ....

....„створени “ се Адам и Лилит од ист материјал и истовремено ... Ева е отпосле откако е Лилит избркана и проколната....

..до кога тоа ќе го премолчувате?
сега ќе следува дека и НЕ постоела, а не само да премолчат. но никако да се признае грешката на креаторот. дека и тој не е безгрешен.
за да се извлечат, ќе почнат да ја истиснуваат со бајките/легендите од јудејците, и тука ќе направат збунка која ни сам ти господ нема да може да се снајде.
ај за потсетување, адам и лилит се првите!!! ева е втора

Kajgana Shop

На врв Bottom