Ножеви

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дечки, вчера бев во еден дуќан за војничка и ловџиска опрема. се што има му е квалитетно, веќе 3 год душа им извадив на едни карго панталони. па имав време и наминав да видам што има. знаев дека ги има оние големите војнички амерички ножеви, али се изненадив дека видов МОРА. и тоа по која цена? леле леле, од 550 до ... 750 мислам беше. карбон стил, иако има и од стеинлес стил кои се поскапи. но .....како добро ми легна тој од 550 на рака, одлична дршка за мене, ... да земам плата и мој ќе да биде.
ако некого го интересира, се наоѓа на раскрсницата спроти влада. на ќошот, одма до ресторанот кригла. порано беше некој дуќан за компјутерска опрема и тие натписи сеуште стојат.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Toa e Army shopot, spomenat e nekolku pati ovde. Deckoto e ok.
Nema da zgresis bilo koja Mora da ja odberes.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Toa e Army shopot, spomenat e nekolku pati ovde. Deckoto e ok.
Nema da zgresis bilo koja Mora da ja odberes.
денес бев и си го купив ОВОЈ
dsgsfdgd5.jpg

а мислам дека сте заинтересирани за други модели и цени еве што сликнав (SS e stainless still)

IMAG0299.jpg
IMAG0300.jpg

IMAG0301.jpg

IMAG0302.jpg

IMAG0304.jpg

Untitled.jpg

Член од
15 јануари 2013
Мислења
89
Поени од реакции
50
денес бев и си го купив ОВОЈ
Mi se prichini deka e Mora Allround 711 ama toj e carbon. Si go zel Allround 746 sho sepak e preubavo nozhe. Nozhot mozhe i chelichni prangi da ti iseche, moesh da se oslonish za bilo koja zadacha (bash preth. vikend palev ogan ama posho nemashe hartija praev drveni shtrushki na ednoto od drvcata so Mora 2000).

Najvishe nerviraat morive koga treba da namachkash kremsir/margarin ili nesho drugo od konzerva. E, togash nervi ke si iskinesh, :) ko so shrafciger da machkash. Za sve ostanato (bukvalno se) Mora e zakon,

а мислам дека сте заинтересирани за други модели и цени еве што сликнав (SS e stainless still)
Sluchajno Triflex il 510/511 dane go imashe? Epten imav keif porano na tie dve nozhinja, ako ima ke se pochastam edno :)

Inache, mi donesoa vakvo na poklon:

eMilanist, ti spomna deka imash bacho ? Aber neam dali chini ili nechini fiskarsov, mi se puli ko da ima saglam izrabotka ama neznam nishto osobeno okolu vakvi xtend pili. Spodeli iskustvo ako imash (kolku debeli drva seche, ima li tehnika kao da bichish bez da ja raskostish itn)

Ae, zhiveli za sea i chestito Allround kooperativa - sozdravje da si go kolandisvash

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Дале знае некој како се викаја џебните ножиња што кога ќе ги притснеш на рачката сечилото излегува вертикално нагоре?

Член од
15 јануари 2013
Мислења
89
Поени од реакции
50
Дале знае некој како се викаја џебните ножиња што кога ќе ги притснеш на рачката сечилото излегува вертикално нагоре?
Na makedonsko-sprski - skakavec na angliski bi bilo Switchblade ili Automatic knife, isto mozhesh da trazhish i Spring Assisted knife, toa ti e (mozhda pretpostavi do sega) standarden nachin na otvaranje - so palec ama podpomognato od opruga. Vo spring assisted ne odi sechiloto vertikalno, vo automatic - odi

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Na makedonsko-sprski - skakavec na angliski bi bilo Switchblade ili Automatic knife, isto mozhesh da trazhish i Spring Assisted knife, toa ti e (mozhda pretpostavi do sega) standarden nachin na otvaranje - so palec ama podpomognato od opruga. Vo spring assisted ne odi sechiloto vertikalno, vo automatic - odi
Fala.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
golub скоро СЕ’ што имаше сликав. сега, ..... има и од оние америчките војнички ножеви, со 20+см сечиво, али не сликав тоа иако на некоја од сликите може да се види под стаклото дека го има. има и гербер и некоја друга француска фирма со мулти тул (француското мора да има и отварач за вино :pos:) ....... но мислам дека ова беше најинтересно за ефтини пари.
е сега за мојот, ...... на првата слика, има со плав ракохват (мојот) и со црвен кој е карбон. јас се одлучив за СС затоа што не сум некој хард кор за по планини и сл, па и сум аљкав за да го одржувам како што треба. е сега, да е нешто што сум платил поскапо (ко од кај миланист тој што го меркам) тогаш сигурно би бил подисциплиниран.
вака овој за во ранец ќе ми брка работа :D

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Добар нож си пазарил, со разумно користење ќе го користиш мнооогу долго.
Голуб, фискарсот е ок пила, само мене лично ми е сумњив механизмот на отварање. Бахчо немам, имам користено неколку пату и можам само да ги пофалам, многу брзо сечат ( во двата правци, и кога влечеш и кога туркаш) и не се заглавуваат.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Добар нож си пазарил, со разумно користење ќе го користиш мнооогу долго.
Голуб, фискарсот е ок пила, само мене лично ми е сумњив механизмот на отварање. Бахчо немам, имам користено неколку пату и можам само да ги пофалам, многу брзо сечат ( во двата правци, и кога влечеш и кога туркаш) и не се заглавуваат.
“БЛАГОДАРИМ“ што би рекол жика од жикина династија :D
сега останува да си направам за оштрење ... она со даската и кожата, и кредата. али .... прво, дали може да го постираш пак тој клипот каде се објаснува како се прави? и друго, ... каде да најдам да купам таква креда?

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Клипот утре ќе го побарам, ако имаш време разлистај ја темава, вечерва немам баш време.

Еве неколку клипчиња: http://www.youtube.com/results?search_query=making+leather+strop&oq=making+leather+strop&gs_l=youtube.3...1414.9303.0.9651.26.22.1.3.3.0.288.3625.3j13j6.22.0...0.0...1ac.1.11.youtube.Gc0jQnbNuMw

Кредата е всушност зелена паста за полирање (мислам дека е алуминиум оксид, не сум сигурен) ја има во стара чаршија и на бит пазар за ефтини пари, овие дуќаните во стара чаршија што продаваат алати за златарите ја имаат.

Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
Да не е некој заинтересиран за :Craftline HighQ Allround carbon?
Сакам да земам друг модел од Mora, бидејки кога го купив не видов никој од Adventure серијата, а овој скоро и да не е користен.

Цена 400 денари.

Kajgana Shop

На врв Bottom