Ветеринарно катче

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.253
Поени од реакции
19.565
Прелиминарни снимки се прават на 6 месеци најрано, што значи ќе мораш да почекаш. Не мора да значи дека е дисплазија во прашање. Може да е повреда од друг тип. Ама што и да е, мора ветеринар да провери и да се направи снимка.
Кога веќе прајме муабет за снимки за дисплазија,дали знаеш одприлика колку чинат?

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Кога веќе прајме муабет за снимки за дисплазија,дали знаеш одприлика колку чинат?
Зборуваме за сертифицирани снимки? Јас ги правев кај др. Марко во Крагујевац и ме коштаа околу 50-60 евра не се добро сеќавам,заедно со сертификатот. А ако снимаш прелиминарни овде во Скопје на ветеринарен мислам дека беше 600ден. од снимка, ама не ме држи за збор.

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.253
Поени од реакции
19.565
Зборуваме за сертифицирани снимки? Јас ги правев кај др. Марко во Крагујевац и ме коштаа околу 50-60 евра не се добро сеќавам,заедно со сертификатот. А ако снимаш прелиминарни овде во Скопје на ветеринарен мислам дека беше 600ден. од снимка, ама не ме држи за збор.
Чисто прелиминарни,сакам да ја проверам кучката,мислам дека е време.....
Само на ветеринарен факулетет во Скопје снимаат или и ветеринарните станици по градовите можат да завршат работа?

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Чисто прелиминарни,сакам да ја проверам кучката,мислам дека е време.....
Само на ветеринарен факулетет во Скопје снимаат или и ветеринарните станици по градовите можат да завршат работа?
Не е проблем снимањето, секаде каде што имаат ренгент ќе ти ја снимаат, ама треба посебно корито(барем по правило) и кучето да биде седирано, за да можеш да добиеш порелевантни снимки. Е сега што и како ќе прочита ветеринарот, зависи од неговата стручност.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
900 се снимките на иститут, ја имаат сета потребна опрема и стручност да ти одредат дали има или нема дисплазија и степен.Засега не се сертифицирани но оние што се сомневале во резултатите ги имаат добиено потполно истите резултати и од сертифицирани ветеринари.
Не брзајте со зрачење на младо куче, подобро е после година дена да го снимате, освен ако нема некои големи пореметувања при движењето или болки. А не е лошо да се провери за рахитис или повреда пред да барате дисплазија.

Член од
3 мај 2013
Мислења
20
Поени од реакции
3
Дали кога на вашето куче му се менуваа забите не сакаше да јаде...Моево денеска не ни душна од храната....го погледнав во уста и гледам му никнуваат нови запчиња..Можно ли е од тоа да не јаде? Инаку сега цревата му гргораат,има ли некој такво искуство ?

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.068
Поени од реакции
2.180
Проблем со моeто куче..
Значи мака мачиме дома, има некое чешање, го носевме на 10 ветеринари и никој ништо не најде, рекоа дека се е во ред, со кожата, дека нема никаква алергија или нешто слично, а сепак како што тек минува времето, тоа се повеќе и повеќе се чеша, и му се ствараат рани..
Дали некој имал слично искуство..?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.253
Поени од реакции
19.565
Проблем со моeто куче..
Значи мака мачиме дома, има некое чешање, го носевме на 10 ветеринари и никој ништо не најде, рекоа дека се е во ред, со кожата, дека нема никаква алергија или нешто слично, а сепак како што тек минува времето, тоа се повеќе и повеќе се чеша, и му се ствараат рани..
Дали некој имал слично искуство..?
Од крлежи го проверија?можно е да се крлежи по симптомите,да се влезени под крзното и го тераат да се чеша кучето..

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.068
Поени од реакции
2.180
Од крлежи го проверија?можно е да се крлежи по симптомите,да се влезени под крзното и го тераат да се чеша кучето..

Брат, го тестираа, му земаа крв, го гледаа под микроскоп и незнам какви други работи, и рекоа дека се е во ред, и нема ништо..

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Брат, го тестираа, му земаа крв, го гледаа под микроскоп и незнам какви други работи, и рекоа дека се е во ред, и нема ништо..
Сите кучиња во себе имаат паразит (не само кучињата туку сите живи створови па и ние) и во одредена ситуација, најчесто на пад на имунитет, тој паразит се шири. Има некакви флеки по него? Конкретни места каде се чеша? Крзното поразлично му мириса? И кај кои ветеринари си го однел? Дали некад пател од демодекс? Да не си го бањал со човечки шампон? Си му променил храна? ....

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Dali ima nekoja mast sto se macka na stapalata na kucinata.Kuceto nema maka od toa,no jas mislam deka ne ke e loso da se macka(ako ima)cisto za podobro i zastita .

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Dali ima nekoja mast sto se macka na stapalata na kucinata.Kuceto nema maka od toa,no jas mislam deka ne ke e loso da se macka(ako ima)cisto za podobro i zastita .
Не те сфаќам баш.Сакаш да и ги заштитиш нозете на кучката од повреди од грубост тие ствари?
Јас до сега немам сретно такво нешто...

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Не те сфаќам баш.Сакаш да и ги заштитиш нозете на кучката од повреди од грубост тие ствари?
Јас до сега немам сретно такво нешто...

Tocno.Mislev deka nekogas ima potreba od mackanje na pernicinata na nozete na kuceto,cisto za zastita.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Tocno.Mislev deka nekogas ima potreba od mackanje na pernicinata na nozete na kuceto,cisto za zastita.
такво нешто јас немам сретнато до сега.Можеш да и ја заштитиш ногата со тоа што ќе и ставиш чорапче.

Kajgana Shop

На врв Bottom