Села: „Струшките вечери на поезијата“ и на албански јазик, или нема да ги има

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Нека ги нема и така не се тоа што треба да бидат од пред некоја година кога под сличен притисок им беа дадени награди на албански поети.

Вака ги игнориравме и пред 15 години и ни се осакати Западниот дел на државата, сами сме криви за се и сешто,ево не гледаш дури ни на форуми не смееме да дебатираме..:facepalm:

Залудна дискусија ... дискусија како прво е кога дискутираат две страни(може и повеќе од две страни) ... и кога се води сериозна расправа по некое прашање/некои прашања ... но овде како прво ниту едната страна ниту другата страна не сака да дискутира нормално и тоа е тоа ... темата ќе отиде во погрешен правец(навреди, плукања и дисквалификации) и нормално потоа во канта(recycle bin) !
Мене лично баш ме заболе мадето дали на Струшките вечери на поезијата ќе се рецитира само на Македонски јазик или и на Кинески, Арапски, Свахили, Зулу и.т.н. и онака никој не ги слуша од публиката што тропаат поетите ...
Б.Т.В. Во врховната власт на државава(собранието на пр.) се говори покрај на Македонски исто така и на Албански јазик, пола министри се Албанци, пола директори на јавни институции се Албанци, во скоро пола држава се веат Албански знамиња и.т.н. а некој па се фатил со Струшките вечери на поезијата манифестација која народот никогаш не ја рецкал и не ја рецка ни 2% !

Не дека ако напишам нешто дека ќе променам, ама мое лично мислење дека тие истите што го ваде и палеа знамето немаат никакво почитување кон манифестацијата и само грекаат без потреба. Смешна е помислата кога Албанец ќе спомне за почитување на законите, кога самите се против оваа држава и нејзините закони.
puno Искрено, мака ми е да на секоја тема само да бараш правда и да се бориш како Албанците се онеправдани во оваа држава кога секое мислење ти е фалично и без врска. Ако се водиме од демократските начела освоени од ОНН и други светски институции вие како малцинство имате 1000000000000000000000 % повеќе од тоа.
СеЉо е само обично говедо кое само знае да се заканува со сепаратизам и националиaм, нека продолжи слободно. Стружани, ако не сега еден ден ќе вратат за се.
Како што кажа еден пратеник во Сообрание припадник на Турската заедница во Македонија: "Или освестете се или вратете си се од таму каде што се симнавте, од планините..."

Ирелевантно е тоа како ти ме кваливикуваш, не се разликуваш од типичен смртник кој неистомислењета ги третира како фалични, и безврска, ставен во нашиот контекст сосема разбриливо, вистинско чудо е да растеш во Македонија а да немаш некоја фобија или омраза....ова го мислам за сите, но особено за вас.....
Нема што, хипнотизирани сте дека Македонија е на Македонците, и човекот кој ве хипнотизирал нејќе да го каже клучот за да се будите, ако не вие сте го *голтнеле* и нејќете да се будите.....

Ирелевантно е тоа како ти ме кваливикуваш, не се разликуваш од типичен смртник кој неистомислењета ги третира како фалични, и безврска, ставен во нашиот контекст сосема разбриливо, вистинско чудо е да растеш во Македонија а да немаш некоја фобија или омраза....ова го мислам за сите, но особено за вас.....
Нема што, хипнотизирани сте дека Македонија е на Македонците, и човекот кој ве хипнотизирал нејќе да го каже клучот за да се будите, ако не вие сте го *голтнеле* и нејќете да се будите.....

Јас не сум Македонец имам пишано во повеќе теми, али ипак живеат тука и ја почитувам колку, толку оваа држава и нејзините симболи. Она здебеленото, задржи си го за тебе, продавања муда за бубрези од страна на Албанци ми е мака.

А твојата матична држава гледам ептен е отворена е за другите малцинства.

Јас не сум Македонец имам пишано во повеќе теми, али ипак живеат тука и ја почитувам колку, толку оваа држава и нејзините симболи. Она здебеленото, задржи си го за тебе, продавања муда за бубрези од страна на Албанци ми е мака.

А твојата матична држава гледам ептен е отворена е за другите малцинства.

Не е важно што си, важно е што страна си одбрал, а гледам кон што гаѓаш......
Болдот е вистината, но остави, не е ни интересно да си забележал, мајсторијата не е во тоа.....

Колку права имаат Грците и Србите во Албанија односно во Косово, ние Албанците во Македонија можеме вода да им носиме......

Овие се криви шо воопшто известуваат за ова..па ич од кур не го мавам што сака нека прави.

И нормално темава, како и сите слични теми се претвори во кукумјавчење на вечно дискриминираните, онеправдани, измачувани, угнетени кутри мали хрчки. Да ти пукне пична жила.
Ова Пуново ако има два реда поезија во животот прочитано ја главата на трупец ја ставам, ама затоа е прв кога треба да се истеруваат некакви измислени правдини. Струшките вечери на поезијата ќе ги укинувале .:rolleyes:
Мислам дека треба да се отвори посебна тема или уште подобро, посебен форум со име Калимеро нема правда, и секогаш кога Пуно и Дарданиа ќе се почувствуваат обесправени ќе можат да пишуваат таму.

А бе не ме интересира дали ќе биде на албански или на швабски, тоа не ми го менува животот вооптшо, камоли да ми го подобрува.......
Но да претпоставиме дека ме интересира....
И да претпоставиме дека законски Сеља може да воведе и албанскиот, дали вам ќе ви пречи тогаш???

Мое мислење е дека треба дебата за тоа зошто вам ви пречи албанскиот, а не затоа што некој бара албанскиот да се употребува во некоја манифестација....
--- надополнето: 22 август 2013 во 18:57 ---

Немате капацитет за дебатирање, затоа што автоматски се подигнувате на повисоко ниво, и глумите демек немаме со кого да дебатираме, и веднаш почнувате да навредувате ниско по секаква основа, затоа се затвараат теми...

Зошто ни пречи албанскиот на манифестација која е во Македонија и ја организира МАКЕДОНСКАТА академија на науките и уметностите?
Затоа што имаме најмалку микрограм мозок и затоа што ако едно нешто мразиме тоа се лешинари и грабливци.
Сѐ повеќе потсеќате на
Треба да го смените знамето, не треба орел, галеб треба да ви стои таму.
И знаеш што, кога со работа ќе постигнете доволен број на академици во МАНУ, тогаш барајте на албански. Дотогаш - сус!

Пази ја финтава,ќе проба сите законски мерки а ако не иде тоа ќе се префрли на укинување на манифестацијата.Типично ш*птарски,идеш првин плачеш па после си каобоец.Не се замарам више со вакви работи,во Македонија законите функционираат само за лепење казни.Секој 2 ден рандом офчоини што прв пат ги глеам даваат изјави кој се незаконски,од типот ќе има војна,ни се може,најмал кур имаме и така натака..

Ма све нека земат и испозаебат... И на албански и спомениците нека бидат... Наместо воин на коњ, воин со калаш нека се вика... Немаме веќе ништо наше овде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom