Прашања до Атеистите II

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Животните што се бе пријателе? Не се тие облик на живот? Што ги делиш од хомосапиенсот? Ако немаат ментално еволуирано, тоа значи дека немаат свест и смисла за живот?
Имаш ти воопшто научно познавање од нешто?
Само малку ќе продолжат да живеат, ако ја кристализираат енергијата????
ВТФ... мислиш ако ја кристализираат својата верба кон фантазијата?

Дај малце нешто поконкретно... размрдај ме.

Ќе го занемарам првиот дел од постот...затоа што води во погрешен правец.
А да ти кажам право, ме заболе уво ти на која скала ќе ме ставиш....покушај да спознаеш ти на која се наоѓаш.

Е сега, околу хомосапиенсот и другите животни...самиот збор ти кажува...сапиен-свесен.
Кај другите животни не постои интелектуалниот центар и баш затоа не се оптоваруваат со смислата на животот.
И уште ме прашуваш дали имам научно познавање....

„Кристализацијата“ на енергијата не ни очекував да сватиш на што мислам...
Само ќе ти кажам дека тоа е за мене смислата на живот....ти одговарам само како резултат на тоа што велиш дека ни јас не го знам одговорот.
Не мислам да одам до крајност и да ти објаснувам,....по твоја желба беше ово..:P

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ќе го занемарам првиот дел од постот...затоа што води во погрешен правец.
А да ти кажам право, ме заболе уво ти на која скала ќе ме ставиш....покушај да спознаеш ти на која се наоѓаш.

Е сега, околу хомосапиенсот и другите животни...самиот збор ти кажува...сапиен-свесен.
Кај другите животни не постои интелектуалниот центар и баш затоа не се оптоваруваат со смислата на животот.
И уште ме прашуваш дали имам научно познавање....

„Кристализацијата“ на енергијата не ни очекував да сватиш на што мислам...
Само ќе ти кажам дека тоа е за мене смислата на живот....ти одговарам само како резултат на тоа што велиш дека ни јас не го знам одговорот.
Не мислам да одам до крајност и да ти објаснувам,....по твоја желба беше ово..:P

фала.
--- надополнето: 18 август 2013 во 19:09 ---
Прашање до атеистите....дали свеста е епифеномен?

Не би рекол. Слухот, видот, допирот.. па и мозочната обрабтка - не се феномени. Затоа свеста не може да биде епи. Свесната ситуација е производ на многу калкулации базирани на нашата перцепција во одреден момент. Ако не можеме правилно да перцепираме, тогаш ние не сме свесни при носењето на одлуката.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не би рекол. Слухот, видот, допирот.. па и мозочната обрабтка - не се феномени. Затоа свеста не може да биде епи. Свесната ситуација е производ на многу калкулации базирани на нашата перцепција во одреден момент. Ако не можеме правилно да перцепираме, тогаш ние не сме свесни при носењето на одлуката.
Ама го лупна ова од ракав.
Абе тешко дека науката денеска знае нешто за свеста, а уште помалку за колапсот на брановата функција која таа го предизвикува :)
Епи-феномен мислев у однос на тоа од кај произлегува, па затоа ќе те прашам....дали освен човечко тело треба и нешто друго за да се појави таа свест?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Абе тешко дека науката денеска знае нешто за свеста, а уште помалку за колапсот на брановата функција која таа го предизвикува :)
Епи-феномен мислев у однос на тоа од кај произлегува, па затоа ќе те прашам....дали освен човечко тело треба и нешто друго за да се појави таа свест?
Свеста е нешто комплексно,таа не можеш да ја издвоиш посебно од сетилата и од физичкото тело.Јас нејзе ја сваќам како вештачката интелигенција или оперативниот систем или софтверот во компјутер,додека мозокот на човекот е микропроцесорот,а сетилата се останатите додатни конфигурации како микрофон,звучник,камера итн.Но тука постои и проблем во тоа што човечкиот мозок е хардверски стар 50000 години откако се успорила еволуцијата,а користи најнапреден софтвер за овие последни 4000 години,и само од таа причина не е во можност да си ги одговори некои суштински прашања,како што е смислата на животот,претстава за големината на космосот,визуализација на црните дупки,смртта како апстрактен поим,себеспознавањето,создавањето на мислите и еден куп други работи.Потоа како решение ја наоѓа религијата и филозофијата се со цел да си добие некој одговор на сите тие суштински прашања.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903

Да, го лупнав тоа од ракав во недостиг на аргументи, но тоа не значи дека грешам. Квантните теории нит сум ги земал за пример, нит ќе ги земам...
Е сеа освен човековото тело... дали треба нешто друго?
хммм можеби..
Но што е тоа нешто друго?... вид енергија што директно или индиректно влијае врз нашите одлуки?
Нешто надвор од природните лимити? Не би рекол.
Нешто кое егзистира се додека некој верува во истото?
Дали тоа нешто е реално?
Сеа извини што со прашања ти одговарам на прашања, но твоево прашање си бара милион подпрашања :icon_mrgr:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Мене не ми е јасно зашто, ако некоја будала се спрема да скокне од камени мост, ја би го разубедувал во спротивното:confused:
па друже, затоа што е жив. затоа што во човекот постои едно нешто кое се вика хуманост. мал број на други видови ја имаат оваа особина, и тоа една од работите која не одвојува од животните. да му помогнеш на човек во невоља е според мене најнормална работа, и тоа без да очекуваш ништо за возврат. можда едно “фала“ со кое и другиот покажува почит кон тебе и твоето дело, но ништо повеќе. и, ти/ние не треба секогаш да бидеме повикани, затоа што во таа ситуација човекот НЕ е рационален, така да ти треба да ги препознаеш симптомите. прост пример, ..... дали ако видиш дека некој сам ја бутка колата (не сака да запали) ќе го одминеш или ќе застанеш 1-2 мин и ќе му помогнеш. намерно не спомнав девојка, или болен во кола, едноставно маж, сам кој има мака. дали? и ова ДАЛИ, не е само за тебе наменето, за сите е!!!
мојот одговор е ДА. ај да ве видам вас :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
па друже, затоа што е жив. затоа што во човекот постои едно нешто кое се вика хуманост. мал број на други видови ја имаат оваа особина, и тоа една од работите која не одвојува од животните. да му помогнеш на човек во невоља е според мене најнормална работа, и тоа без да очекуваш ништо за возврат. можда едно “фала“ со кое и другиот покажува почит кон тебе и твоето дело, но ништо повеќе. и, ти/ние не треба секогаш да бидеме повикани, затоа што во таа ситуација човекот НЕ е рационален, така да ти треба да ги препознаеш симптомите. прост пример, ..... дали ако видиш дека некој сам ја бутка колата (не сака да запали) ќе го одминеш или ќе застанеш 1-2 мин и ќе му помогнеш. намерно не спомнав девојка, или болен во кола, едноставно маж, сам кој има мака. дали? и ова ДАЛИ, не е само за тебе наменето, за сите е!!!
мојот одговор е ДА. ај да ве видам вас :)

Среќа твоја што мојот пример беше со фрлање од камени мост:P

Замисли да беше самоубиство со бомба;) Верувам дека и тогаш ќе покажеш хуманост:pipi:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Среќа твоја што мојот пример беше со фрлање од камени мост:P

Замисли да беше самоубиство со бомба;) Верувам дека и тогаш ќе покажеш хуманост:pipi:
хахахха, тогаш бегам колку можам подалеку, јбга, мојот живот е помил:D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Свеста е нешто комплексно,таа не можеш да ја издвоиш посебно од сетилата и од физичкото тело.Јас нејзе ја сваќам како вештачката интелигенција или оперативниот систем или софтверот во компјутер,додека мозокот на човекот е микропроцесорот,а сетилата се останатите додатни конфигурации како микрофон,звучник,камера итн.Но тука постои и проблем во тоа што човечкиот мозок е хардверски стар 50000 години откако се успорила еволуцијата,а користи најнапреден софтвер за овие последни 4000 години,и само од таа причина не е во можност да си ги одговори некои суштински прашања,како што е смислата на животот,претстава за големината на космосот,визуализација на црните дупки,смртта како апстрактен поим,себеспознавањето,создавањето на мислите и еден куп други работи.Потоа како решение ја наоѓа религијата и филозофијата се со цел да си добие некој одговор на сите тие суштински прашања.
Свеста е аналогна на вештачката интелигенција?
Roger Penrose не би се сложил со тебе...он вика свеста е не-алгоритамска....тоа ти е.
--- надополнето: 19 август 2013 во 12:10 ---
Да, го лупнав тоа од ракав во недостиг на аргументи, но тоа не значи дека грешам. Квантните теории нит сум ги земал за пример, нит ќе ги земам...
Е сеа освен човековото тело... дали треба нешто друго?
хммм можеби..
Но што е тоа нешто друго?... вид енергија што директно или индиректно влијае врз нашите одлуки?
Нешто надвор од природните лимити? Не би рекол.
Нешто кое егзистира се додека некој верува во истото?
Дали тоа нешто е реално?
Сеа извини што со прашања ти одговарам на прашања, но твоево прашање си бара милион подпрашања :icon_mrgr:
Види....постои свет на веројатности во - http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_scale , колапсот се случува кога свеста е присутна. Ете го доказот за тоа што го трансцендентира овој материјален свет.
Дали е реална свеста? :)
Нешто што единствено може да го има тој епитет, се друго е илузија(maya).
Како инаку ти би го објаснил http://en.wikipedia.org/wiki/Double-slit_experiment?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
ихихи, верниците се спорат за свеста, дали е реална или не, ихихи, науката не постои за да го убеди човештвото дека нема бог, какви се тие демагогии, науката го изнела човештвото од примитивност со сите изуми, како може тоа да се омаловажува, се ама баш се што денес користиме е дело на некоја научна дисциплина, од религијата човештвото има придобивки само безброј војни и отпор кон научниот развој, пример кој го знаат и малите деца е инквизицијата во средниот век и палење на вештерки божем и научници кои не се согласувале со учењето на црквата како џордано бруно, крстоносните војни и тн итн

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Дали науката ги реши проблемите на човекот што ги има од пред 5 000г?
Мислам на нервоза, на секојдневна главоболка, несоница, неконтрола на самиот себе.....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали науката ги реши проблемите на човекот што ги има од пред 5 000г?
Мислам на нервоза, на секојдневна главоболка, несоница, неконтрола на самиот себе.....

БАтка, на тенок лед газиш со ова:) Пази да не те натераат да пропаднеш, со одговорите.

Kajgana Shop

На врв Bottom