Суфизам

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се разбираме. Нека ти биде како што велиш ;)
Да не одиме оф-топик. Пишувај за суфизмот.
Немам појма за суфите, освен за Руми за никој друг не знам :)

“Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.” Rumi
Легенда....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
I have seen my Lord with the eye of my heart, and I said: "Who are You?" He said:"You." - ал-Халаџ

Многу денешни мистици по форумиве вакви некакви изјави даваат, надевајќи се на својата оригиналност :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Сакаш да ни кажееш дека духовниот пат и спознавањето во суфизмот се темели само врз шеријат? :cautious:
Ајде нека биде и тоа, не можам да се убедувам со луѓе кои се ограничуваат со ислам и не сакаат да погледнат дека суфизмот влече силна струја од истокот....

Ошо трескал зелени во неговите книги за суфизмот, бидејќи не се држел до шеријатот... Сонце. :love:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Сакаш да ни кажееш дека духовниот пат и спознавањето во суфизмот се темели само врз шеријат? :cautious:
Ајде нека биде и тоа, не можам да се убедувам со луѓе кои се ограничуваат со ислам и не сакаат да погледнат дека суфизмот влече силна струја од истокот....

Ошо трескал зелени во неговите книги за суфизмот, бидејќи не се држел до шеријатот... Сонце. :love:
Vi dadov kniga od SUFII toa jas ne sakam da go kazam tuku Sufiite. Sufizam od cionista ne se uci tuku od sufii.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Vi dadov kniga od SUFII toa jas ne sakam da go kazam tuku Sufiite. Sufizam od cionista ne se uci tuku od sufii.
Од исламист и вехабија не се учи суфизам.
Ниту се слушаат нивни коментари за било што врзано за реалноста и животот на човекот на Земјата.
Исламист убива за исламот и претвора се во ислам - иако реално ништо не е ислам.

Гледаш, лесно е вака да си правиме муабет... :)
Ти мене вака, јас тебе онака... милина. Што е интересно ти си исламист, јас не сум ционист - тоа ти е само фраза за да си го оправдаш злото кое го ширите и самото ограничување :)

Дијалог бомбона :)

Разбирањето на денешниот муслиман е ужас! Мое мнение по читањето на постовите тука по форумот на браќата ни муслимани и нивниот шеријат и бодрење на истиот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Од исламист и вехабија не се учи суфизам.
Pod Islamist ne znam sto podrazbiras a za toa deka od vehabija ne se uci sufizam se slozuvam.

A za ostanatoto veke e jasno deka tolku imase da kazes cim se prefrli na ubivanje. Za ubivanje ve imame vam. Site teroristi na svetot kolku sto ubivaat (muslimani i nemuslimani) so ova tempo,nemozat vam da ve prestignat kolku vie za eden den mozete da izmasakrirate.
Rumi veli: "Ako primetis kaj drugi crna benkadamka,znaj deka toa e tvoe crbilo"
Pa taka,ti kako Evrein koi veruva deka se sto e neevrejsko e zivotno,mislis deka toa sekoj go cuvstvuva i misli.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Јас не сум евреин :)
Треба да се обратиш до еврејската заедница со писмо и да им објасниш како се чувствуваш ти заради нив во Р.М. , не мене да ми зборуваш за твоите стравови и проблеми со евреите. На погрешна адреса пишуваш за твоите проблеми.

Ти во твојата заблуда секој го правиш евреин (како симбол на големиот непријател на исламот)! :)
Не биди гнасен!

Да разбираше од суфизмот нешто и некој збор да ти допрел до тоа закоравено исламистичко срце - друга песМа ќе пееше...
Ама тоа е тоа... споделувањето на книги не те прави суфија ниту даваш знак дека разбираш за патот на суфиите и нивниот мистицизам.
Гледај си го исламот, батали ти суфизам, не го расипувај со твоето не знаење и слепо верување...

ЗАтворен во занданата, секој што ти иде до вратата го сметаш за непријател!
Немој така ;)

П.С. Едно твое братче муслиманче ми рече дека сите сме муслимани од раѓање... кај сега ми измислуваш дека сум евреин? Не лажи и не измислувај... зло низаедно!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Јас не сум евреин :)
Треба да се обратиш до еврејската заедница со писмо и да им објасниш како се чувствуваш ти заради нив во Р.М. , не мене да ми зборуваш за твоите стравови и проблеми со евреите. На погрешна адреса пишуваш за твоите проблеми.

Ти во твојата заблуда секој го правиш евреин (како симбол на големиот непријател на исламот)! :)
Не биди гнасен!

Да разбираше од суфизмот нешто и некој збор да ти допрел до тоа закоравено исламистичко срце - друга песМа ќе пееше...
Ама тоа е тоа... споделувањето на книги не те прави суфија ниту даваш знак дека разбираш за патот на суфиите и нивниот мистицизам.
Гледај си го исламот, батали ти суфизам, не го расипувај со твоето не знаење и слепо верување.

ЗАтворен во занданата, секој што ти иде до вратата го сметаш за непријател!
Немој така ;)
Znaeme kakva pesna peese koga sekoj Sultan vo Osmanliskata imperija imase Sufiski Sejh kako duhoven vodic.
Sufizmot vie go "rasipuvate" ama nema da vi uspee,cist e toj od takvi lagi koi ne izleguvaat od izvor tuku od kanalizacii.
Procitaja knigata na linkot od eden Sufija za Sufizmot.
Ne stigna Islamot i Sufizmot da go prestavuvaat Cionisti i Krvoprolevaci.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Tесавуф е (практична) наука, а не правец во верувањето. :love:

Ама никој не вели ништо за тоа во минатото море...
Ве гледаме денес бре муслиманину... јас велам дека таквите ко тебе исламисти и есктремисти не може да зборуваат за суфизмот!
Ти не ме читаш мене!
И нема да дозволиме вашето насилие и незнаење и немањето идеја за соживот да го инкорпорирате кај стигнете...
Vo pravo si,Sufiite ednostavno gnasite gi napustaat a jas ja nemam taa hrabrost i ne mozes od Sufija ova da go slusnes. A tvoeto ponasanje tipicno e zatebe i za cionistite. Koga Musliman mala greska ke napravi,site kako kucinja skokate i mu ja povtoruvate greskata celo vreme oti i samite potsvesno znaete deka ne e tipicno za Musliman da gresi i da se ponasa nedolicno dodeka samite ne se poznavate i sto poveke i poveke uzivate vo provociranje i vregjanje.... kako crvite,sto podlaboko vo govna tolku po zadovolni ste. Nie sme BELI i edna mala crna raska se prepoznava kaj Muslimanite a na CRNILO kako vas ne se poznava.

M

MagisterLudi

Гостин
" This we all have now is not imagination. This is not grief or joy. Not a judging state, or an elation, or sadness. Those come and go. This is the presence that doesn't .It's dawn, Husam, here in the splendor of coral, inside the Friend, the simple truth of what Hallaj said. What else could we human beings want? When grapes turn into wine, they are wanting this. When the night sky pours by, it's really a crowd of beggars, and they all want some of this! This this that we are now created the body, cell by cell, like bees building a honeycomb. The human body and the universe grew from this, not this from the universe and not human body. " ~Rumi

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Komentar na Ajet: "O ti,umotani."

Zato je on Poslanika Muzzemilom prozvao,govoreci:
"Ispod ogrtaca izadji,o ti,koji volis letjeti.

Lice svoje ne pokrivaj i glavu pod ogrtaca ne uvlaci,
Jer svijet je tjelo koje se okrece: ti si ruh (duh) razumski.

Slusaj,ne skrivaj se,srameci se neprijatelja,
Jer ti si sjajna svjeca Vahja.

Slusaj,tokom noc ustani,jer svijeca si ti,
O prince: nocu svijeca stoji i gori.

Bez tvoga sjaja i svijetli dan je kao noc taman:
Bez zastite tvoje i zec zarobljava Lava.

Na ovom moru cistoce duhovne kapetan broda budi,
Jer ti si drugi Nuh (noe),O Muhammede Mustafa odabrani.

Strucan vodic s razumom,na putu svakom treba,
Narocitu na putovanju na kojem put je voda.

Ustani ! Pogledaj karavan iz zasjede napadnut:
Ifrit (zol dzin) je postao kapetan na svakom brodu.

Ti si Hidr vremena i osloboditelj svakog broda:
Nemoj Halvet (osamuvanje) praktikovati kao sto je Ruhullah.

Kako svjeca si nebeska kod ove skupine ljudi:
Ostavi odvajanje od njih i Halvet napusti.

Nije vrjeme za Halveta: udzi u skupinu naroda,
O ti koji si ptica Huma,a vodzenje duse kao Kef Planina.

Pun mjesec se nocu po gornjem djelu neba krece:
Zbog drek pasa on ne napusta putovanje.

Izrugavaci se stalno deru,poput pasa,
Na tvoj mjesec puni,u smjeru tvoga uzvisenog mjesta.

Ovi psi gluhi su na naredbu: "Sutite"
Zbog gluposti oni laju na tvoji puni mjesec.

Slusaj,o ti,koji si lijek za Bolesne,
Zbog srdzbe prema gluhima,nemoj bacati stap za slijepe.

Zar nisi rekao: Onaj koji na putu sljepca vodi,
Stotinu nadoknada i nagrada od Allaha ce dobiti.

Ko god slijepca cetrdeset koraka povede,
Bit cemu oprosteno i spas dobice.

Ovo je posao vodica: Vodic si ti,
Radost,koja tugu vremena zadnjeg tjera,ti si.

Slusaj,o Imamu mutekkija,ucini da ovi,
koje puste mastarije smisljaju,udju u jekin.

Ko god se srcem zalaze da protiv tebe potvoru kuje,
Ja cu mu vrat slomiti: zato veselo idi naprjed.

Pa sljepilu njegovu ja cu mu jos vise sljepila dati:
On ce to secerom smatrati a Ja cu mu otrov davati.

Svjetlo Moje sve umove pali;
Sve spletke su naucene iz spletke Mojih.

Sta uistini crni sator Turkmenov osjeca
Pred nogama slonova ovog dunjaluka ?

Poslanice Moj naj veci,pred Mojom vjetrom sarsarom,
Sta je uistinu lampa lukavstva njegova ?

Uistinu i u rog strasni puhni,
Da bi tebi iz zemlje iskocio prah ljudi mrtvih.

Posto si ti ispravni Istrafil vremena,
Nacini prozivljenje prije prozivljenja.

O voljeni,ako neko kaze: 'Gdje je prozivljenje?"
Pokazi se,govoreci: 'Gledaj,ja sam prozivljenje,

Gledaj o pitalico,kojeg je pitanja pogodila,
Kako iz prozivljenja ovog sto svjetova izrasta !'

A ako on nije spreman da Me slavi i ponizno moli,
Onda,o Sultanu,za budalu je sutnja odgovor naj bolji.

Iz Nebesa Allahovih kao odgovor dolazi sutnja,
O duso draga,kada na dovu odgovora nema."

Oh tesko nama,vrjeme je zetve,
Ali dan se kraju primakao zbog nase zle srece.

Vrjeme steze,a razum i shvatanje neukih
Sto puta je od vremena uze,o covjece mladi.

Mada je sutnja za budalu podesan odgovor,
Kako to da si raspravu ovu tako oduzio ?

Iz svoje savrsene milosti i darezljivih talasa
Svakoj zemlji jalovoj On kisu i vlagu dariva.

Mevlana Dzelaluddin Rumi.
(Mesnevija IV 167-170 str)

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
I have seen my Lord with the eye of my heart, and I said: "Who are You?" He said:"You." - ал-Халаџ

Soul-of-Space кажи ми ти вака,посуфиски упатен според горенаведената изјава,и ако е точна,дали Халаџ е муслиман?
и..
Кој е Руми за да тој коментира ајети?
Малку ли се Ибн Кесир,Куртуби итн итн?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Soul-of-Space кажи ми ти вака,посуфиски упатен според горенаведената изјава,и ако е точна,дали Халаџ е муслиман?
и..
Кој е Руми за да тој коментира ајети?
Малку ли се Ибн Кесир,Куртуби итн итн?
Selam Alejkum Brat Ibn Kajjim. Se nadevam deka si Dobar ?

Mensur Haladz e naj kontroverznata licnost,vo istorijata na Sufizmot. Skoro na sekoj mu e jasno deka na Haladz mu e serijatski presudeno zaradi negovata izjava "Ennel Hakk",sto znaci "Jas sum Vistinata". Ne sakam mnogu da ja dlabocam,ke ti go dadam odgovorot na Dzuneid koj bil isto taka Sufija a voedno i ucitel na Mensur Haladz a i onoj koj mu presudil na Istiot a rekol:
"Nadvoresno gledano,spored serijatskiot zakon,kaznata ti e neizbezna,a sto se odnesuva vnatresno,Allah naj dobro znae".

Hristijanite se edni koi zgresija i gresat koga istive zborovi bukvalno gi tumacat na Isa a.s koga rekol "Jas sum vistinata" i mislat deka e Bog. Drugi se muslimanite koi bukvalno gi tumacat zborovite na haladz i mu prepisuvaat sirk.
Takva izjava sekako e krupna,pa spored toa i kaznivo,no dali bil musliman,ili bil vernik ili ne bil,ne e moe pravo da sudam jas za nicija (ne)vera. Zatoa postojat dva Suda; Serijat i Suden den. Serijatot e za da mu se presudi na covekot za vidlivite greski,prekrsoci itn. a na Sudniot Den,tamu Allah ke ni sudi na site pod ednakvo za nasata vera.

Koj e Rumi da tumaci Aet.
Isto sto e i Ibn Kesir i Kurtubii red mnogu drugi Islamski ucenjaci koi spored nivniot avtoritet davaat komentari na Aeti.
Pa i za sekoj od niv moze da se postavi istoto prasanje.

Kur'anot e,Brate isto kako sto e i Insanot. Ima svoja nadvoresnost i vnatresnost.
--- надополнето: 20 август 2013 во 17:44 ---
Skoro ja zavrsiv edna kniga na eden mnogu dobar mladic od Bosna i Hercegovina (Edin Tule).Knigata se vika "Kur'anski tretman stresa" Ti ja preporacuvam. Covekot vo Malezija ima zavrseno Islamska Psihologija,pa vidi kako covekot gleda na Kur'anskite Aeti. NE E SUFIJA.
Posle me cudi zosto nekoi ograniceni tuka mislat deka Muslimanite Kur'anot go imaat samo kako za pravna kniga i tuka blokirale.
Za takov go imaat onie koi se zanimavaat so Pravo,za duhovna kniga go imaat onie koi se zanimavaat so Duhovnost,za psiholoska kniga go imaat onie koi se zanimavaat so psihologija i sekoj od Kur'anot vadi pouka.

Kajgana Shop

На врв Bottom