Прашања до Атеистите II

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ТОчно, дека црпката ни фаќа толку, а тоа е малку.

Муабетот е штом е можно и нешто друго, по автоматизам веќе не ти е апсурден животот.

Значи не може да се каже дека атеистите знаат дека е апсурден и го прифаќаат како таков:)
болдот! ова ко логиката на аквински да ја искористи сега? ;)
како што веќе кажавме, СЕ’ е можно, но тоа НЕ го исклучува моменталниот апсурд на животот.
апсурдот ќе биде исклучен кога ќе се знае со сигурност смислата. до тогаш останува само да се прашуваме (се разбира кој сака нека се прашува) или пак да си наоѓаме сурогат смисол на нашето постоење. спомнав, но ми го нема постот, ....... дали се смисол децата? парите? работата? ........ се’ е тоа замена за вистинското прашање.
да не се разбереме погрешно, и кај мене има дел од овие сурогат работи, но сепак стојам на мислењето дека не ја знаеме потребата (и дали воопшто има) на нашето постоење.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
како што веќе кажавме, СЕ’ е можно, но тоа НЕ го исклучува моменталниот апсурд на животот.
апсурдот ќе биде исклучен кога ќе се знае со сигурност смислата. до тогаш останува само да се прашуваме (се разбира кој сака нека се прашува) или пак да си наоѓаме сурогат смисол на нашето постоење. спомнав, но ми го нема постот, ....... дали се смисол децата? парите? работата? ........ се’ е тоа замена за вистинското прашање.
да не се разбереме погрешно, и кај мене има дел од овие сурогат работи, но сепак стојам на мислењето дека не ја знаеме потребата (и дали воопшто има) на нашето постоење.

Ок. Може и така да се каже, не велам не. Во вакви философски теми, што и да се каже си има своја тежина:)

Во случај на увидена апсурдност, дали суцидноста е оправдана?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
На кои прашања чекаш одговор? Може да ги цитираш пак?
Не..веке ги имам цитирано 2пати...а ти ако сакаш обрни две страни поназад и ке ги најдеш...
--- надополнето: 17 август 2013 во 15:21 ---
Само ова болдираново ме интересира...
Кое е вистинското прашање?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не..веке ги имам цитирано 2пати...а ти ако сакаш обрни две страни поназад и ке ги најдеш...
?
Дали атеистите ВЕРУВААТ дека човекот има воља?​
Gurdjieff напиша:
Дали атеистите ВЕРУВААТ дека постои кај човекот свест?​
Gurdjieff напиша:
Дали атеистите ВЕРУВААТ дека човекот има душа?​

Gurdjieff напиша:
Дали атеистите ВЕРУВААТ дека човекот има его?

Oвие ли се?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Човекот е тука на земјава, има и волја и свест и его. Сите овие состојби се објаснати и разбирливи. Нема што атеистите да не веруваат во испитани работи, и работи кои самите тие ги чувствуваат.

Душа - е недефиниран поим.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Човекот е тука на земјава, има и волја и свест и его. Сите овие состојби се објаснати и разбирливи. Нема што атеистите да не веруваат во испитани работи, и работи кои самите тие ги чувствуваат.

Пошто велиш дека само душата е неиспитана и недифинирана.....ако сакаш да ми ја кажеш разликата помегу егото и душата.
Или помегу свеста и душата...
Или помегу вољата и душата....

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Викаш дека чуствуваш дека имаш воља свест и его, а не чуствуваш дека имаш душа. Има луѓе што чуствуваат дека имаат воља и его, а немаат свест, што би им рекол на тие?

И еве хипотетички да земеме, има некој што си ја чуствува душата(било како дефинирана), што би му рекол?

Дали субјективните доживувања се за тебе испитани работи?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И еве хипотетички да земеме, има некој што си ја чуствува душата(било како дефинирана), што би му рекол?
Боди...абе какво хипотетички какви бакрачи....без душа нема живот.
Барем тоа се знае и нема потреба од хипотенузи и катети.
c2= a2+b2
:pos:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Викаш дека чуствуваш дека имаш воља свест и его, а не чуствуваш дека имаш душа. Има луѓе што чуствуваат дека имаат воља и его, а немаат свест, што би им рекол на тие?

Дали субјективните доживувања се за тебе испитани работи?
Кратко и јасно. Осеќам его, осеќам волја, свеста е делумно присутна во секое размислување.
Душа нит гледам, нит осеќам, нит знам на што се однесува. Ако под "душа" подразбирате одредена состојба на добрината, тогаш ДА, и неа ја осеќам.
И нормално се работи за индивидуални чувства, и немора да значи дека сите се осеќаат ко мене.
бај да веј, како ти би можел да знаеш дека некој нема свест?

Пошто велиш дека само душата е неиспитана и недифинирана.....ако сакаш да ми ја кажеш разликата помегу егото и душата.
Или помегу свеста и душата...
Или помегу вољата и душата....
Душа - е недефиниран апстрактен поим, што може да биде различно протолкуван од различни особи.
deal with that.
--- надополнето: 17 август 2013 во 16:39 ---
Боди...абе какво хипотетички какви бакрачи....без душа нема живот.
Барем тоа се знае и нема потреба од хипотенузи и катети.:pos:

Ќе одиме до крајности? БАРЕМ ТОА СЕ ЗНАЕ? :pos:

СЕ кладам дека ти појма немаш што е тоа душа, и се кладам дека ако се потрудиш да ми објасниш, ќе згрешиш. И нормално, ќе мора да ти се смеам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кратко и јасно. Осеќам его, осеќам волја, свеста е делумно присутна во секое размислување.
Душа нит гледам, нит осеќам, нит знам на што се однесува. Ако под "душа" подразбирате одредена состојба на добрината, тогаш ДА, и неа ја осеќам.
И нормално се работи за индивидуални чувства, и немора да значи дека сите се осеќаат ко мене.

Душа - е недефиниран апстрактен поим, што може да биде различно протолкуван од различни особи.
deal with that.
--- надополнето: 17 август 2013 во 16:39 ---

Ќе одиме до крајности? БАРЕМ ТОА СЕ ЗНАЕ? :pos:

СЕ кладам дека ти појма немаш што е тоа душа, и се кладам дека ако се потрудиш да ми објасниш, ќе згрешиш. И нормално, ќе мора да ти се смеам.
А јас се кладам дека ќе ја изгубиш опкладата.
И да , во овие работи ако не одеш до крајност никогаш нема да ги разбереш.
Како сакаш...ЈАС(его,сите мислат дека го имат само поради тоа што го употребуваат зборот ЈАС) можам и да прекинам и да не ти објаснувам.
Затоа и ви поставувам прашања на тоа атеистите, да се чукните малку во главата и да размислите.
А многу, многу, не се трудам да ви објаснувам....ако сами не се потрудите, тоа на сила не се дава.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
А јас се кладам дека ќе ја изгубиш опкладата.
И да , во овие работи ако не одеш до крајност никогаш нема да ги разбереш.
Како сакаш...ЈАС(его,сите мислат дека го имат само поради тоа што го употребуваат зборот ЈАС) можам и да прекинам и да не ти објаснувам.
Затоа и ви поставувам прашања на тоа атеистите, да се чукните малку во главата и да размислите.
А многу, многу, не се трудам да ви објаснувам....ако сами не се потрудите, тоа на сила не се дава.
Очекував некоја дефиниција за душа, а добив 5 целосно празни реченици.
И уште сугестија - да сум ја чукнел главава. :facepalm:

Океј, ај да речиме дека ја чукнав главава, се отрезнав малце, и гледам дека треба да се спуштам 10 скали подолу за да има комуникација.

Што е според тебе чувството да си гладен?
Односно, зошто имаме ВОЛЈА да бараме храна?
Душата = Волјата ? Значи душата ни е гладна, а не е желудникот празен?
Свеста = Волјата? Значи душата ствара свест, а мозокот е неискористен орган....
Егото = Волјата? Значи душата предизвикува его, а не потребата од адаптација према ситуацијата...

Дај молимте... барем потруди се.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Очекував некоја дефиниција за душа, а добив 5 целосно празни реченици.
И уште сугестија - да сум ја чукнел главава. :facepalm:

Океј, ај да речиме дека ја чукнав главава, се отрезнав малце, и гледам дека треба да се спуштам 10 скали подолу за да има комуникација.

Што е според тебе чувството да си гладен?
Односно, зошто имаме ВОЛЈА да бараме храна?
Душата = Волјата ? Значи душата ни е гладна, а не е желудникот празен?
Брат, полека, одма нервоза те фака....само дискутираме.
Моето „чукнеш во глава“ не е навреда, само да те натерам подлабоко да размислиш...ништо повеке или помалку.
Околу спуштање од скалите, прво требе да ги научиш кои се скали во универзумот постојат, па потоа се спуштај....а замисли па јас колку се спуштам да комуницирам со вас обичните атеисти?
Окулу егото и чуството на Его го имам објаснето од каде доаѓа уште ти пред да станеш модератор на религија, ако го немаш прочитано не е мој проблем.
Околу вољата и глатта.....се јавува поради инстиктивниот центар кај човекот,прво кај него ке се појави глатта па потоа може да дискутираме за задоволување на вољата и душата.Постојат различни центри кај човекот па затоа постојат и различни типови на воља.
Него ај да не одам во крајност....а и не сум должен да одговарам на вашите атеистички прашања...
На темава, вие требе да одговарате на прашањата, а не да барате одговори...

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Брат, полека, одма нервоза те фака....само дискутираме.
Моето „чукнеш во глава“ не е навреда, само да те натерам подлабоко да размислиш...ништо повеке или помалку.
Околу спуштање од скалите, прво требе да ги научиш кои се скали во универзумот постојат, па потоа се спуштај....а замисли па јас колку се спуштам да комуницирам со вас обичните атеисти?
Окулу егото и чуството на Его го имам објаснето од каде доаѓа уште ти пред да станеш модератор на религија, ако го немаш прочитано не е мој проблем.
Околу вољата и глатта.....се јавува поради инстиктивниот центар кај човекот,прво кај него ке се појави глатта па потоа може да дискутираме за задоволување на вољата и душата.Постојат различни центри кај човекот па затоа постојат и различни типови на воља.
Него ај да не одам во крајност....а и не сум должен да одговарам на вашите атеистички прашања...
На темава, вие требе да одговарате на прашањата, а не да барате одговори...

Нит навреден се осетив, ниту нервоза ме фаќа. Поставив неколку логички прашања за да видам кој е од другата страна на мониторот.
И видов.
Поздрав и со среќа пријателе... ќе ти треба во животот. (y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нит навреден се осетив, ниту нервоза ме фаќа. Поставив неколку логички прашања за да видам кој е од другата страна на мониторот.
И видов.
Поздрав и со среќа пријателе... ќе ти треба во животот. (y)
Фала брат....Бог нека те чува.:)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И покрај тоа што има одредена доза на њу ејџ срање http://quantumfuture.net/sr/organskiportali.htm

Kajgana Shop

На врв Bottom