АРМ во 2013 е сведена на ниво на ловечко друштво

• Креатор на темата Креатор на темата VOLK2234
  • Време на започнување Време на започнување
Кобрата дојде во донацијата заедно со другите седум возила, не ми текнува сега какви беа...
Иначе на хермелините им се додадени само митралезите останати од тенковите Т-55, а балистичка заштита им е ставена околу митралезот, другото е само офарбано однадвор.

Кобрата дојде во донацијата заедно со другите седум возила, не ми текнува сега какви беа...
Иначе на хермелините им се додадени само митралезите останати од тенковите Т-55, а балистичка заштита им е ставена околу митралезот, другото е само офарбано однадвор.
Со 3 хеликоптера и 7 Кобри и Хермелини не се прави војска.

Татко ти?

Ова веќе делува ветувачки.

Редовно е релативен поим.

Читав ОДБРАНА. Ама во 6-то одделение.

799px-KazakhstanMi-8MT2000%28DF-SD-01-06442%29.jpg

Еве ти наоружан МИ 17, и те советувам да не коментираш за нешто што не се разбираш, не ме сфаќај погрешно, смешно е...
--- надополнето: 17 август 2013 во 00:54 ---
Со 3 хеликоптера и 7 Кобри и Хермелини не се прави војска.

115 хермелини, 16 активни хеликоптери и 7-8 во резерва(со вадени делови за во активните :icon_lol:)

Се е најубаво објаснето во насловот и во воведот на темата.

АРМ не е војска, туку ловечко друштво.

Единствената причина зошто АРМ располага со малку потешко вооружување од типот на некој застарен тенк или хеликоптер од поранешен СССР, е поради потребата од помош при снежни виулици кога населени места се изолирани, па мора некој да им достави на изолираните жители масло за јадење, паштета, леб, јајца, маргарин, сапун, шампон, тоалет хартија, лекови и останати најосновни намирници.

На крајот на краиштата, Република Македонија е мултиетничка, добрососедска и мирољубива држава, а на таквите држави не им се потребни војски за војување, туку за парадирање и за спасување и доставување на помош во случај на невреме.

За се останато, тука се НАТО и ЕУ, основните столбови на рајот во кој, откако ќе влеземе, ќе се удавиме во мед и млеко и нема да имаме време за војување, ќе бидеме презафатени со товење во земјата Дембелија.

А ако се осмелиме да му се качиме на нерви на некој како Владимир Путин, најкомотно ќе завршиме како Грузија во 2008, кога Путин за помалку од 10 дена ја срамна со земја, со разликата што на нас не ни е потребен Путин, било кој наш сосед може најкомотно да не окупира за помалку од 48 часа, така било за време на Втората Светска Војна, кога Албанија и Бугарија како тогашни сојузници на Фашистичка Италија и на Нацистичка Германија, го окупирале вардарскиот дел од Македонија за помалку од 48 часа, од 2 наједноставни причини:

1. Македонците не биле заинтересирани да гинат за југословенскиот крал кој ги прогонувал, затворал, дискриминирал и угнетувал;

2. Југословенската кралска војска воопшто не била опремена со современо вооружување и воопшто не била подготвена за војување во современа војна.

Првата причина можеби не е толку реална денес, но има добар број на Македонци кои воопшто не се заинтересирани да гинат за влада која повеќе се занимава со споменици, со административни згради, со уништување паркови и со ред други тотално непотребни глупости, отколку со модернизирање на вооружените сили.

Втората причина и тоа како само е реална денес, поради што победа во современа војна за македонските вооружени сили денес едвај може да биде сон, а камо ли па желба или илузија.

Но како и да е, кога ќе дојдат окупаторите, најкомотно ќе ги поканиме на лов, чисто во духот на мултиетничкиот, добрососедскиот и мирољубивиот соживот. :tapp:

799px-KazakhstanMi-8MT2000%28DF-SD-01-06442%29.jpg

Еве ти наоружан МИ 17, и те советувам да не коментираш за нешто што не се разбираш, не ме сфаќај погрешно, смешно е...
--- надополнето: 17 август 2013 во 00:54 ---

115 хермелини, 16 активни хеликоптери и 7-8 во резерва(со вадени делови за во активните :icon_lol:)
другар кај ги виде ти 115 хермелини, во Илинден максимум 20 да ги има дај да не претеруваме
вчера за презентација еден го довлечкаа во Велес иначе да има уште 5-6 во Штип, какви 115 какви бакрачи

другар кај ги виде ти 115 хермелини, во Илинден максимум 20 да ги има дај да не претеруваме
вчера за презентација еден го довлечкаа во Велес иначе да има уште 5-6 во Штип, какви 115 какви бакрачи

Не е само една касарна во Македонија, можеби не се толку точно 115 на број, ама тука се негде, бидејќи и дел се користат како воени амбулатни возила, но мислам дека еурокомпозит стави митралези само на 60ина возила, касно ми е сега да проверувам, точна бројка ќе ви кажам утре кога ќе наспијам :D

АРМ е смешка, ама во текстот се пишуваат глупости, оружјата се промашени и потценети.
Има огромна разлика меѓу Ми-8 и Ми-24 и не е све со цевки Каќуша for christ sake!
Полесно ќе поентираше со тоа дека војниците си ја носат облеката дома на перење и крпење.

Офтопик - Грција може со 1 Леопард тенк да не' окупира за 8 саати.

A be za greota sme grcine ne za dzzabe ne vikaat banana drzava i vo pravo se..Se cudam kako voopsto opstojuvame kako samostojna drzava i e mirno.

Абе лудница, за кур ни се и вие што ги имаме сеа, за џабе потрошени пари, никој нема да не нападне, нас мирно не ебаваат веќе 20 години...

Ептен си буквалиста. Јас не се сомневам во спремноста на нашите војници, туку во стратегијата на раководството.

Епа за жал, не си единствениот.

Не е работата да се маваме во гради,

Не е тоа мавање во гради, станува збор за осет за Државност и колективизам како и за моја обврска како граѓанин лојален на оваа држава.

БТРот бил со ќељави гуми, но може да тера со тие уште 2-3 години.

Може да тера и повеќе и ќе тера ако треба а ако откаже најважно е ние да не се откажеме.

(тука твојот потпис ќе го употребам како аргумент-ама не се лути:) )

МИ-24 то е надграден, ОК, колку такви хеликоптери имаве? 1? 2? И тоа е доволно?

Сега не ја знаеш точната бројка но еве кажи ми колку според тебе би биле доволно???

Мое мислење е дека сегашнава флота(воздушна ЕДИТ) е повеќе од доволна за брза реакција или со други зборови сценарио од типот 2001 е денес многу потешко да се случи.

Ако се сруши, ќе позајмиме од МВР од тие новинарските што ги имаат.

Тој на МВР е мислам спомнав негде Белл Хјууи инаку хеликоптер ветеран од виетнам кој може да заврши добра работа.

За Град системот, кога последен пат е испукано ракета од него? Се кладам дека цевките се ко шајка рѓосани.

Вежбите се согласно план значи не е ништо на случајност оставено-да речеш дека е така е исто како да кажеш колку од лицата во операциона сала вршат операција кога хирург е еден и главен асистент еден но ако во сенка е анестезиологот на пример, тој е одговорен најмногу да нема ниту една недозволена мускулна контракција посебно кога може да биде фатална.

Со против авионски топ ќе срушиш Ф-16? Или очекуваш со двокрилци да не нападнат?

Да, ќе сруши, истото важи и за Игла, и за СА-13,а ќе го сруши уште полесно ако се употребат методите на пасивна одбрана и наместо кон топот Вајперот пука на мамка па потоа допот делува-е во тој момент на тој авион судбината му е запечатена иако ПА топот е многу поевтин од 50+ милиони за Ф-16.

Тоа само за да делува антидепресантно кон отфрлените ветерани кои државата САД ги отфрли исто како нашава со бранителите.

Каде е ПВОто?

Значи согласно сегашните можности располагаме со ПВО сконцентрирано на одбрана на безбедносните сили тоа и е задачата на мобилната СА-13-ка, додека остатокот, повеќе рачни се многу погодни за теренот бидејќи имај предвид секој непријател ќе настојува да користи хеликоптери, посебно поради географските особини, предноста со вертикално полетување и слетување и внес на единици длабоко зад непријателски.

Инаку наскоро ќе се набават неколку САМ системи, се надевам С-300 ќе биде меѓу нив комбиниран со Американскиот MIM-23(модифициран) кој е мини-патриот на некој начин, додека надополнување може да биде и панцир ама тоа е можно само со константен буџет од над 250-300 милиони а не 120, па 100 ондак 115 милиони додека МВР спијат на Пари.

Каде е авијацијата?

Согласно теренот нас повеќе ни одговараат хеликоптери, еве овие Сухои јас би сакал да се модернизираат и користат како средство кое е добро докажано како поддршка на копнени сили па и е способен за напад вон нашите граници но пак ќе повторам нас Хеликоптерите ни се приоритет.

Каде се тенковите, мобилната артилерија?
21 век сме.

Токму затоа и не ни треба некоја моќна и гломазна самоодна артилерија, а Тенкови имаме само штета, им фали ЕРА и низа надградби за кои имаме фирми способни.

Нас повеќе душманот ни ги брои 64мм мортарите и митралезите бидејќи тие и ќе бидат пресудни повеќе отколку некоја самоодна артилерија која не вреди ништо после нејзината детекција.

Зошто го укинаа воениот рок?

За да има кај да фрлаат екстра пари и плус уште повеќе да ја потонат наменската индустрија и секако

Новиве генерации претежно се тешки лиглиња и мамини мази. Ти и јас ќе ја браниме државата, а што правиме со помалите што 95% од нив
единствената пушка што ја држеле било на видео игра?

Епа јас константно велам дека служење воен рок е нешто што мора да го поминат младиве за да научат првен и кревет да си спастрат а потоа самите себеси и да не се филмаат дека војната looks a like call of duty.

Јебига поарно ќе ја браниме државата без нив отколку со нив, на крај краеви неќам плачковци во редовите кои ќе го уриваат моралот па да мораш да му ги спасиш маките на начин за кој не е добро да пишувам.

Армијата ни е 6000, од кои 2000 се администрација а 1000 готвачи... На крај изгледа стварно ќе испадне Грците или Бугарите да ни го чуваат воздушниот простор...
Но битно ќе имаме сачмарки со ласерски нишан.

Јас повеќе верувам на САМ системите просто поради фактот што сме мала земја а тие системи се евтини, замисли Словенија последниве 5 години на Италија и плаќа по 60 милиони евра од година за чување на воздухот а со тие пари словенците ќе изградеа речиси совршена САМ мрежа и тука е предноста а да го направиме ние тоа(дали со комбинирани системи фиксни и дел мобилни) или и сами да ги модифицираме како египет кој С-125 го направи мобилен т.е лансирна платформа е шасија од Т-55 додека остатокот од системот е мобилен т.е радарите се на Камион, а кога се сака се може.

Остави го де гледаш како А1 и сител не мисли, а има мноогу погрешна претстава бидејќи кога станува збор за државава нашите интереси се комплементарни и јас би сакал да ја одбранам исто колку и ти, а знам од Историјата што им правеле Бугарите на нашите прадедовци и дедовци овде, а Грците на Југ-епа нека бидам проклет ама нема да дозволам сега тоа да ни се случува на нашите поколенија.

еј брат не сакав некој да навредам, ама јас поим си неам од овие работи па за мене е збунувачки и пак не ми е јасно, кој од вас е во право

Ама немој мсега на двцајцата да ни се "лижеш" со самото тоа што не поистовети со Велија и негови пиуни В.С Латас и негови пиуни де факто не правиш и двајцата лажговци-бидејќи и двете телевизии лажат Сушат и затајуваат и кој знае уште што не, само што овие од Перо Наков ги Дисциплинираа;)
--- надополнето: 17 август 2013 во 04:54 ---

Добро а ти сакаш и тоа што е скриено да го изложиме, исто и тенковите и останатата ПВО така???

Ако го направиш тоа тогаш би можело да се случи Перл Харбур(на копно во наш случај) па замисли пред нецели 4 месеци наидов на фото од Вирџинија каде беа поставени 4 носачи еден до друг и одма во САД се крена паника а вистината беше дека ќе почнат да ги сечат двата кои беа таму а останатите само што беа на инспекција и потоа си добија мисија.

Размисли дали ти ЦЕЛО твое оружје би го поставил на едно место, така да било КОЈ непријател и да гаѓа рандом да не промаши??
--- надополнето: 17 август 2013 во 05:00 ---
АРМ е смешка, ама во текстот се пишуваат глупости, оружјата се промашени и потценети.
Има огромна разлика меѓу Ми-8 и Ми-24 и не е све со цевки Каќуша for christ sake!
Полесно ќе поентираше со тоа дека војниците си ја носат облеката дома на перење и крпење.

Офтопик - Грција може со 1 Леопард тенк да не' окупира за 8 саати.

Нека пратат и 100, јас ти гарантирам дека нема да им се доволно, иако имаат и апачи и блек хавк и плус авијација помоќна и од Шпанската и од Италијанската.

Да можеа мислиш ќе го одбиеше Мицотакис неговиот психопат колега Милошевиќ при предлогот за поделба??

Не е се така црно бело само тоа ќе кажам.

Работите се многу далеку од така едноставни, посебно на ова поле.

И не заборавајте, колку и да е непријателот технолошки напред, дури и да ја разбијат АРМ-СЕКОГАШ се формира итно народен Отпор и тоа уште пред да се реши т.е Ирак имаше оформено Отпор уште пред Америте да Влезат.

А кога ќе прочитам нешто налик ова незнам дали да плачам дали да се смеам.

било кој наш сосед може најкомотно да не окупира за помалку од 48 часа,

А за основа ја зема Втопра светска војна, ама ајде да те потсетам дека и од страна на Бугарија и од грција има ДУПКИ каде треба да паѓаат непријателските тенкови, има мини, бидејќи Бугарија=Варшавски а Грција=НАТО така да Тито и ЈНА градела одбрана против двата блока токму одлуката за жељава паднала откако 1956-57 НАТО го добива Авиано.

А денес согласно ОБСЕ договорот секоја држава е должна да го извести соседот за било какво помасовно раздвижување out of ordinary, па не мислете дека пасат трава нашиве овде дома а и тие кои се под сенка во Грција и Бугарија и следат константно.

А пак ако тргнат наваму па јас ама сум исплашен погледни...пппоггледдни ммми се ттресат рацете абе не од страв ами од желба да ги натерам да ЗАЖАЛАТ ако се обидат!!!

Не е за смеење работава ама смешно е. Имаме најслабо опремена армија во регионот со опрема стара и по неколку децении. Последната вистинска инвестиција и купување опрема за армијата беше за време на војната во 2001 година а цела опрема од тогаш па наваму веќе 12 години ни е само донации од Турција и САД на стара искористена но ремонтирана опрема и по некое парче небитно чисто ново произведена опрема. Друго немаме ништо. Војниците ни се на ниво на НАТО, дури и се подобро обучени од војниците на некои Западни армии ама џабе е тоа кога нема со што да војуваат ако има потреба. Меѓу обичниот граѓанин а посебно кај младите служењето во нашата армија тотално им е смешно и непримамливо. Се наместија повеќето партиски потрчковци и оние што имаат врски за да можат само да уживаат заедно со терористите на чело со Министерот за Одбрана. И оние војници што моментално служат во армијата не се задоволни од условите па зошто би некој друг служел под такви услови? Ќе дојде ден ќе останеме без Армија или пак ќе бидеме единствената држава во светот која има армија составена од терористи и не-Македонци. Жално и патетично!

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2

Со УЧКарски министер џабе ни и повеќе нуклеарки од Русија да имаме....

Не тропај глупости безвезе. Точно дека во интерес на сегашниот министер е армијата да биде што е можно послаба и да има повеќе припадници Албанци отколку Македонци, ама овој министер е на чело на армијата некаде околу половина година, а пред него имаше друг кој исто не беше министер за одбрана повеќе од една година. Еве нека бидат и 2 години како албанец е министер за одбрана, ами останатите 10 од 2001 година навака што правиме? 10 години имаше Македонци министри, и од ВМРО и од СДСМ па никој не вложи во армијата како што треба и не направи некои крупни реформи во неа за да биде она што и доликува на една армија. Не ги обвинувајте другите кога самите сме си криви за стапот што го јадеме. Не ја научивме лекцијата од 2001ва.

Не тропај глупости безвезе. Точно дека во интерес на сегашниот министер е армијата да биде што е можно послаба и да има повеќе припадници Албанци отколку Македонци, ама овој министер е на чело на армијата некаде околу половина година, а пред него имаше друг кој исто не беше министер за одбрана повеќе од една година. Еве нека бидат и 2 години како албанец е министер за одбрана, ами останатите 10 од 2001 година навака што правиме? 10 години имаше Македонци министри, и од ВМРО и од СДСМ па никој не вложи во армијата како што треба и не направи некои крупни реформи во неа за да биде она што и доликува на една армија. Не ги обвинувајте другите кога самите сме си криви за стапот што го јадеме. Не ја научивме лекцијата од 2001ва.

Не ја обвинувам УЧК за опременоста на АРМ.
Во случај на конфликт со некоја таква нивна мајмунска збирштина, ај погоди министерот на чија страна ќе застане, а имал пред тоа пристап до сите воени тајни, луѓе, стратешки позиции, воена инфраструктура - не е војска само опрема.....и во 2001 опремата да не беше пресудна во Вејце, Карпалак, Љуботен? Класични предавства за кои не ги спикавме по затвори за командна одговорност наши офицери....
Си гледате амерички филмчиња и мислите дека јенките војните ги добиваат со „моќните оружја“.....на Балканов, па и сегде, прво доаѓаат и ги купуваат политичарчињата наши или им се закануваат со атентати и отприлика тука некаде нашите војни завршуваат...
Во конфликт со некаква ш иптарска банда „борци за слобода“ која е единствена реална опасност џабе ти е опрема кога министерот ги знае имињата на специјалците (само како пример) со адреса и полни досиеа - може ако сака уште по дома да ги реши......седни и размисли пред да почнеш да пишуваш за „тропање глупости“...

Се наоѓаме во касарна Илинден јас и уште една будала поголема од мене и постара една класа од родниот ни град. И сега нормално прашањето беше кој што единица е, и јас бев тоа што бев а тој ми вика АБХО. Што е тоа АБХО го прашав, па ми одговори Атомско-Биолошко-Хемиско оружје, па му викам не знаев дека нашава армија има нуклеарни способности :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.Не вика тоа специјална единица биле, после делување на непријателот со такви оружје тие биле прва единица на терен, па му викам Чебиш мајкаму на терен непријателска.... :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Не ја обвинувам УЧК за опременоста на АРМ.
Во случај на конфликт со некоја таква нивна мајмунска збирштина, ај погоди министерот на чија страна ќе застане, а имал пред тоа пристап до сите воени тајни, луѓе, стратешки позиции, воена инфраструктура - не е војска само опрема.....и во 2001 опремата да не беше пресудна во Вејце, Карпалак, Љуботен? Класични предавства за кои не ги спикавме по затвори за командна одговорност наши офицери....
Си гледате амерички филмчиња и мислите дека јенките војните ги добиваат со „моќните оружја“.....на Балканов, па и сегде, прво доаѓаат и ги купуваат политичарчињата наши или им се закануваат со атентати и отприлика тука некаде нашите војни завршуваат...
Во конфликт со некаква ш иптарска банда „борци за слобода“ која е единствена реална опасност џабе ти е опрема кога министерот ги знае имињата на специјалците (само како пример) со адреса и полни досиеа - може ако сака уште по дома да ги реши......седни и размисли пред да почнеш да пишуваш за „тропање глупости“...

Фала ти што ми раскажа цела лекција за она што и јас го мислам. Значи не си ме сфатил што сакав да ти кажам а и муабетот беше друг, ама ова што си ми го напишал го мислам и самиот. Она што ми беше поентата е дека не е крив Албанецот министер што во АРМ не се вложува, тие се тек 2 години на чело на Министерството за Одбрана а пред нив цели 10 години имаше "наши" луѓе кои го водеа тоа Министерство и Армијата па ниту тие не направија нешто посебно за да се подобри состојбата и условите. И знам дека војните во денешно време не се добиваат со војници туку со уцени, заплашувања и креирање фантомски терористички и егзекуциски единици кои делуваат самостојно со поддршка од големите сили и ја водат војната за нив како и шпионажа и саботирање на огромно ниво. Јасни ми се тие работи како ден и ноќ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom