Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Зошто ми е избришано мислењето?
Ако е проблем што беше на англиски ќе го преведев сите да го разбереме.
Во склоп на темава беше.
Не беше оф-топик.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Чорбаџи, не мешај баби и жаби.
Тие што пијат крв од мачки, тие што се сексаат на гробишта..итн... се нарекуваат СЕКТИ., тоа не се религии кои веруваат во Бог.
И не мешајте разум со срце, кај монотеистичките религии вербата во љубовта во Бога, не е поврзана со разумот него со срцето.
--- надополнето: 5 август 2013 во 09:50 ---

Ова твое гледиште за поимање на Бог е карактеристично за будистичкото видување на тој поим, според кои начинот на поимање на Бог е сосем различен од монотеистичките школи, во кои спаѓа и Чорба. Ќе најдете само по некоја заедничка гледна точко , ама мислам дека Чорба нема тоа никогаш да го признае, и сам Исус зборем за тоа да се тражи Бог и во себе,не само надвор од себе, па дури и сам Исус трвдел дека е Бог.
A dali
1+1+1=1=beskonecno?
Toa me interesira.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
A dali
1+1+1=1=beskonecno?
Toa me interesira.
Не е бесконечност.
А ни 1+1+1+1= 4 ни тоа не е точно во религиозната математика. Чорбаџијата не знае виша религиозна математика, знае само проста математика.
Ти мислиш на тоа дека Бог е и Бесконечност и Ништо(Нула), тогаш требе да ја употребиш мојата прва формула во потпис, каде Бог е и Бесконечност и Ништо(Нула)
Бог=До
--- надополнето: 6 август 2013 во 19:17 ---
Чорбаџи, тоа е законот за 3 кој преоѓа во 4ка.
Исус го објасни ама ти слабо си го сфатил, ако уопште си го сФатил
Ни законот за 3 не го знаеш, нели па другиов.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Gurdjieff цитирам:
"Ти мислиш на тоа дека Бог е и Бесконечност и Ништо(Нула), тогаш требе да ја употребиш мојата прва формула во потпис, каде Бог е и Бесконечност и Ништо(Нула)
Бог=До"

Незнаев.
Ја составив прееска.
Но,да на тоа мислев.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ни законот за 3 не го знаеш, нели па другиов.

Каде тоа Исус го објаснил законот за 3? Повторно станува збор за некоја приватна објава од Отецот до тебе?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Каде тоа Исус го објаснил законот за 3? Повторно станува збор за некоја приватна објава од Отецот до тебе?
Corba, abe te razbiram jas tebe, se toa shto e nadvor od Biblijata za tebe e shpansko selo.
Ti rekov deka nekoi tajni ne ti gi kazuvam, da beshe tolku lesno da se dojde do niv, site kje gi znaeja.
Eve ako te teshi....direktno "Otecot" mi gi kazuva.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Corba, abe te razbiram jas tebe, se toa shto e nadvor od Biblijata za tebe e shpansko selo.
Ti rekov deka nekoi tajni ne ti gi kazuvam, da beshe tolku lesno da se dojde do niv, site kje gi znaeja.
Eve ako te teshi....direktno "Otecot" mi gi kazuva.

Не е вистина дека се што е надвор од Библијата за мене е шпанско село. Но кога човек нема аргументи, што друго му преостанува освен да вреѓа и да се обидува да ги дискредитира говорниците.

Ако Отецот директно и привилигирано ти ги кажува Исусовите зборови на тебе, тогаш зошто ми велиш:

Тогаш подобро речи: „Исус ми го објасни мене лично, ама ти слабо си го сфатил:)
Е сега друга прашање од мене до тебе е: Како можам јас да сфатам нешто што ТЕБЕ (а не мене) ти кажал Отецот? Замисли сега јас да му шепнам нешто на комшијава, ќе го сфатиш ли ти тоа?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не е вистина дека се што е надвор од Библијата за мене е шпанско село. Но кога човек нема аргументи, што друго му преостанува освен да вреѓа и да се обидува да ги дискредитира говорниците.

Ако Отецот директно и привилигирано ти ги кажува Исусовите зборови на тебе, тогаш зошто ми велиш:

Тогаш подобро речи: „Исус ми го објасни мене лично, ама ти слабо си го сфатил:)
Е сега друга прашање од мене до тебе е: Како можам јас да сфатам нешто што ТЕБЕ (а не мене) ти кажал Отецот? Замисли сега јас да му шепнам нешто на комшијава, ќе го сфатиш ли ти тоа?

Чорбаџи,пак си грешка, не ги извртувај моите зборови и не ми кажувај што и како да ти речам.Ти реков дека Исус го објаснил, ама ти си заспан и не можеш да го најдеш во Библијата
На мене кој ми објаснил и кој ми кажал тоа си е моја работа, твое е да го негираш истото ако си во состојба.

Целата твоја дискусија ја сведуваш на тоа од каде е моето знење, наместо да успееш да докажеш дека вие нововерцита сте во право.

Ај за тебе едно прашање, поставено понапред на кое се направи улав и не одговори на истото:
Нели вие нововерците тврдите дека Христијаните не ја тумачат правилно Библијата?

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Драга пријателке, јас многу одамна имам седнато и преседнато и ги имам студиозно проучувано зборовите на Исус, а го познавам доволно и учењето на будизмот. Се уште немам направено компаративна анализа меѓу христијанството и будизмот, но еве нешто во кратки црти само колку да видиш дека нивните учења воопшто не се ни приближно исти.

1. Исус никаде не поучувал за свесност и будење. Се разбира тој не поучувал луѓето да бидам без свест и да спијат нон стоп, но тука мислам на она будистичко учење за свесноста и будноста како дел од осумкратниот пат на будизмот. Ако сметаш поинаку, повели Библија на македонски јазик www.mkbible.net покажи ни каде тоа Исус поучувал за свесност и будност.

2. Буда поучувал за реинкарнацијата, циклично умирање и раѓање во насока на постигнување Нирвана. Исус поучувал за умирање, воскреснување, по што следи Божјиот Суд и потоа нема повеќе раѓање.

3. Буда поучувал дека за да се ослободиме од страдањето и патењето треба да го поминеме осумкратниот пат, да достигнеме комплетно ослободување од нашите желби и од поседување богатство - Нирвана. Исус поучувал дека се до Божјиот Суд страдање ќе има на Земјава и дека дури по Судниот Ден целото страдање комплетно ќе го снема.

4. Буда поучувал дека причините за страдањето се желбите. Исус поучувал дека причините за страдањето се гревот, гревовната природа на човекот (себичноста, лакомоста, невоздржливоста, бунтовноста пред се кон Бог, омразата), а потоа удел во страдањето има и ѓаволот. Библијата исто така учи дека има и добри желби.

5. Исус поучувал дека ако сакаме да се спасиме од гревот кој не води кон смрт и од Божјиот гнев на Судниот ден, треба да се покаеме и поверуваме во Него (Исус), бидејќи Тој на Голготскиот крст ја плати казната за нашите гревови принесувајќи го Своето тело како жртва. Ниту еден будист нема да се сложи со ова.

6. Смртта и воскресението на Исус се суштинската порака во христијанството, но тие се ирелевантни во Будизмот бидејќи според Будизмот тие немаат удел кај денешниот човек кој самиот треба да се буди, освестува, медитира, реинкарнира, да се ослободува од желбите, да достигне Нирвана и ослободување на страдањето.

7. Буда учел дека треба да медитираме. Исус не поучувал таква дисциплина. Молитвата нема допирни точки со медитацијата. Ти можеш да се молиш и возејќи се на точак и да му раскажуваш на Бог колку ти е тешко заради некоја случка, да бараш мудрост од Него како да постапиш, да му благодариш за одредени работи, да го молиш за некои потреби, да исповедаш гревови, да бараш прошка итн. Ова не е медитација.

Се надевам дека е доволно. Еден ден ќе направам поисцрпна листа на разликите меѓу христијанството и будизмот, бидејќи приметувам во последно време дека има многу екуменисти што сакаат се да стават во ист кош и поучуваат некаква нереална еднаквост меѓу верите и религиите.
--- надополнето: 5 август 2013 во 20:21 ---

За молитвата ти објаснив во точка број 7. При молењето ние му зборуваме на Бог (кој што е Личност и не слуша). Понекогаш му зборуваме тивко (во себе), а понекогаш и гласно.
Во православизмот постои еден вид мантрање со бројаница и повторување на одредени зборови, но тоа нема благе везе со христијанството т.е. со она што поучувал Исус. Во православието има навлезено многу пагански и будистички елементи (монаштво, мантрање, будистички симболи), па ова е едно од тие. Исус дури конкретно има заповедано кога се молиме да не употребуваме напразни повторувања.

„А кога се молите, не употребувајте напразни повторувања како народите; зашто мислат дека ќе бидат послушани, заради многуте зборови.“ (Исус Христос, ев. Матеј 6:7, Библијата)
Ете ме повторно:)
За точка седум не се согласувам никако.
Преку молитвата се концентрираш.
Преку концентрација на едно нешто доаѓаш во медитативна состојба.
Освен тоа јасно е дека истите пораки што ги нудел Исус ги нудел и Буда(будистичките учења и филозофии).

Точка 4.
Тоа што го рекол Буда е точно.
Тоа што го рекол Исус за страдањате е производ на желби.Сите тие состојби се ништо друго него желби,и кога ќе видиш пак доаѓаме на истото:)

Точка5. Тој ги платил гревовите на крстот баш од овие причини.
Што луѓето не ги разбрале неговите пораки и биле во длабок сон.

Што друго?
Чекај да видам:)

Точка 2.Самиот си го даде одговорот:)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
За точка седум не се согласувам никако.
Преку молитвата се концентрираш.
Преку концентрација на едно нешто доаѓаш во медитативна состојба.
Можеби преку будистичката молитва се концентрираш, но преку христијанската молитва ти му зборуваш на Бог, му ги кажуваш маките, благодарностите, потребите, му ги исповедаш гревовите, му плачеш, му воздивнуваш, му се радуваш и сл.

Освен тоа јасно е дека истите пораки што ги нудел Исус ги нудел и Буда(будистичките учења и филозофии).
Не е јасно се додека не биде аргументирано. Еве наведи барем 3-4 Исусови пораки што ги нудел и Буда. Ако не аргументираме, тогаш некој слободно ќе може да каже и дека истите пораки што ги нудел Исус ги нудел и Хитлер и Дарвин и Сталин и Сашо Коцев итн. :)
Еве на пример Исус поучувал дека после смртта, следи Божјиот Суд за човекот. Нема ни ронка од реинкарнации, карми и сл. Дали тоа го поучувал и Буда?
Исус поучувал дека никој не може да дојде до Бог освен преку Него.

„Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.“ (ев. Јован 14:6, Библијата)

Дали некогаш Буда рекол дека Исус е патот, вистината и животот и дека никој не може да дојде до Отецот (Бог) освен преку Исус?

Исус поучувал дека ѓаволот е постоечка личност и дека тој е човекоубиец, татко на лагата, дека лаже уште од почетокот. (ев. Јован 8:44, Библијата) Дали Буда поучувал такво нешто?

Точка 4.
Тоа што го рекол Буда е точно.
Тоа што го рекол Исус за страдањате е производ на желби.Сите тие состојби се ништо друго него желби,и кога ќе видиш пак доаѓаме на истото:)
Желба и грев не е исто. Гревот значи прекршување на Божјите заповеди, бунтовништво спрема Бог. Во буквален превод грев значи промашување на целта за која што нешто е создадено.
Од друга страна постојат и добри желби спомнати во Библијата. Добра желба е да копнееш по Божјото Слово (1 Петрово 2:2, Библијата) Потоа исто така како добра желба се спомнува и копнеењето по духовни дарови (1 Коринтјаните 14:1, Библијата)

Понатаму на Исус му донесувале многу луѓе кои што страдале бидејќи биле опседнати од демони. Исус тогаш не им рекол: „Абе какви демони, што измислувате. Вие страдате заради вашите желби!“ :) Напротив, Исус во тие случаи комуницирал со демонот што ги опседнува и му наредувал да излезе од телото на опседнатиот.

Точка5. Тој ги платил гревовите на крстот баш од овие причини.
Што луѓето не ги разбрале неговите пораки и биле во длабок сон.
Буда никаде не поучувал дека за гревовите е потребна крвна жртва. Исус поучувал дека казната за гревот е смрт и дека Тој застапнички се жртвува за гревовите на луѓето и дека секој што ќе поверува во Него, гревовите ќе му бидат простени и ќе добие вечен живот. А оној што нема да поверува, ќе биде осуден.

Точка 2.Самиот си го даде одговорот:)

Да, но мојот одговор вели дека Исус и Буда различно поучувале за „after life“. Буда поучувал дека по смртта ние ќе се реинкарнираме во ново животно, па пак ќе умреме, па пак ќе се реинкарнираме во ново животно, па пак ќе умреме итн се додека не постигнеме нирвана.
Исус поучувал дека по смртта, ние ќе бидеме само еднаш воскреснати (и тоа не по некаков кармички закон), туку за да се појавиме пред Божјиот суд и потоа некои ќе добијат вечен живот (без никакви дополнителни раѓања и умирања), а други ќе бидат уништени во огненото езеро (повторно без никакви дополнителни раѓања и умирања).

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Чорбаџија мислам дека треба да се префрлиме во Кој е Исус за да направиме споредби.
Овде одиме оф-топик:)
Сигурна сум дека се работи за исти пораки.

Член од
17 април 2013
Мислења
95
Поени од реакции
187
Ај ќе пробам на кратко..Години уназад не размислував многу на оваа тема. Само ја следев таа информација од моите дека сум христијанка и им се придружував на празници ради реда. Навистина не разбирав што значи сето тоа, не се ни интересирав да дознаам. Последниве неколку години немам отидено во црква, не сум се прекрстила, нит празници пратам нит ништо, поповите ги мразам, уствари незнам дали има некој што не ги мрази, на крај може и самите себе си се мразат. Сега кога знам многу повеќе работи, читано, читано и читано, знам дека верувам во Господ, знам дека не ме врзува ништо за овој материјален свет, не постои никаква сила што би ми сменила мислење за некаква моќ, слава, енормно богатство. Итн, итн..

Член од
5 август 2013
Мислења
108
Поени од реакции
39
Вие теистите ги напаѓате атеистите со прашања како можело од ништо да настане нешто (се однесува на Биг Бенг). А сакам јас да прашам ваше мислење: Кој го создал Господ? Како тој настанал?

Kajgana Shop

На врв Bottom