Тато и мама православни, јас атеист

M

Muranyi

Гостин
Мики зошто јас би бил одговорен и би горел во пеколот ако не по своја волја и вина имам блокада во умо бидејќи ѓаоло таму решил да се насади и влијае врз мене да не бидам следбеник на Црквата?Ова е итекако контрадикторно со мојата слободна волја која ми ја дал Бог а на која може ѓаволот да влијае,зошто пак јас да одговарам за нешто врз што немам влијание?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не Мики, јас посматрам како е кај вас, вие имате свети книги каде се вели дека среброљубие е грв, дека не треба да се судите, дека се што имате треба да раздадете, дека треба да ве одликува скромност и покорност, дека се што се побара треба да дадете и назат да не барате.... а гледаме богата црква чии великодостоинственици се облекуваат во скапи рува и китат со злато, се возат во луксузни и скапи лимузини, живеат и опремуваат палати и објекти на владики, цркви на чии камбанери се ставаат кафани, судски спрови пред судови за имоти, тужења за пареи, земја, објект.
Мики најголеми протестанти сте, вие најповеќе протестирате и се буните против Божјите и Исусовите зборови, ги искривувате, ги променувате гии “толкувате“ за да личат на она што вие сакате да бидат.
Од зборој, прејди на дела....Да Те видам.

У спортивно, зачлени се у некоја тоталитарна секта и потроши си го живото‘ сос цитирање библиски стихој...
--- надополнето: 10 август 2013 во 23:52 ---
Мики зошто јас би бил одговорен и би горел во пеколот ако не по своја волја и вина имам блокада во умо бидејќи ѓаоло таму решил да се насади и влијае врз мене да не бидам следбеник на Црквата?
Затоа што нејќеш да си го оториш умот и за Божјото знаење, а не само за световниве „вистини„.
--- надополнето: 10 август 2013 во 23:53 ---
Ова е итекако контрадикторно со мојата слободна волја која ми ја дал Бог а на која може ѓаволот да влијае,зошто пак јас да одговарам за нешто врз што немам влијание?
Имаш, имаш...Види троа погоре.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Мики зошто јас би бил одговорен и би горел во пеколот ако не по своја волја и вина имам блокада во умо бидејќи ѓаоло таму решил да се насади и влијае врз мене да не бидам следбеник на Црквата?Ова е итекако контрадикторно со мојата слободна волја која ми ја дал Бог а на која може ѓаволот да влијае,зошто пак јас да одговарам за нешто врз што немам влијание?
па прееска спомнав, дека за црквата не можеме да имаме слободна воља, него треба да сме робови кои ќе се однесуваат ко стока. никаде во ниедна религија нема слободна воља, а ко се спомне, одма сме запоседнато од ѓаволи, сатани само не од бога, ... пошто он нели не прави лоши работи, а сепак го создал пеколот.
складно на тоа дека немаме слободна воља, децата на родители верници нема право да избере да биде атеист.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас сакам,ама ѓаволот не дава.Што правиме сега?
Значи дека нејќеш...Не можеш да се „вадиш од небрано„ со ѓа‘оло‘, оти тој веќе е осуден: не мораш и Ти да бидеш осуден, нели?

M

Muranyi

Гостин
Значи дека нејќеш...
Не те разбирам.Јас сакам да го отворам умот,но ѓаволот насаден во умот влијае врз мене и јас не можам да ја увидам вистината на Црквата.Зошто би горел во пеколот тогаш?
--- надополнето: 10 август 2013 во 23:57 ---
па прееска спомнав, дека за црквата не можеме да имаме слободна воља, него треба да сме робови кои ќе се однесуваат ко стока. никаде во ниедна религија нема слободна воља, а ко се спомне, одма сме запоседнато од ѓаволи, сатани само не од бога, ... пошто он нели не прави лоши работи, а сепак го создал пеколот.
складно на тоа дека немаме слободна воља, децата на родители верници нема право да избере да биде атеист.
Затоа и прашувам,бидејќи Мики неверието го објаснува со демонско влијание.Ако можат демоните да влијаат врз човекот,тогаш тој нема слободна волја која е фундамент во христијанството.Ако нема слободна волја,како може да одговарам за своите постапки?

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Не те разбирам.Јас сакам да го отворам умот,но ѓаволот насаден во умот влијае врз мене и јас не можам да ја увидам вистината на Црквата.Зошто би горел во пеколот тогаш?
Заради умот ќе си гориш во пеколот ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
,но ѓаволот насаден во умот влијае врз мене и јас не можам да ја увидам вистината на Црквата.Зошто би горел во пеколот тогаш?
Тргни го ѓа‘оло‘ од гла‘ата и ќе бидеш помирен...

M

Muranyi

Гостин
„...Сакам ама нејќам...„а?...
Мики,поентата е-ако сум подложен на демонско влијание,значи дека немам слободна волја.Ај што ја негираш слободната волја со таа твоја изјава,туку кажи зошто би плаќал пенали во котелот кога немам слободна волја и сум раководен од виши сили?

Член од
21 март 2013
Мислења
176
Поени од реакции
149
Полека, полека...

Моите родители се атесити, ѓоамити, оти не веруваат во Бога.

Ти си атеист, што значи дека не веруваш во Бог и со тоа си сличен на моите родители. Зашто ги критикуваш (моите родители) и велиш дека погрешно ме васпитале?...:sneaky:
Ти самиот ги сметаш своите родители со пречки во мозокот. Значи ти ги гледаш нив како болни луѓе. Ок
Потоа низ темава пишуваше дека виновни се самите родители за тоа што нивните деца станувале атеисти. Требало да ги воспитуваат во духот на црквата. А, ете пак ти си одгледуван од нерелигиозни родители, а до сеа у живот не сум сретнал порелигиозен човек од тебе, судејќи по твоите постови, што се дури и екстремни, наликуваат на ставовите на исламските екстремисти, што е крајно нецивилизирано и нереално.

Никој „нормален„ не верува у демони, сатани и томе слично, затоа што ѓа‘олите и сатаните веќе им го испиле умо‘ и им дошепнале (на „нормалните„) дека немет ѓа‘оли и сатани...Разбираш.
Ти живееш во некој твој свет, нереален свет.
Знаеш дека ако децата се воспитуваат вака, огромна е веројатноста да се замонашат во некој планински манастир, и цел живот да не видат цивилизација?
Страшно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики,поентата е-ако сум подложен на демонско влијание,значи дека немам слободна волја.
Слободна волја имаш и со ѓаволот исто како и без ѓаволот-не се „вади„.
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:00 ---
Ај што ја негираш слободната волја со таа твоја изјава,
Кога и каде сум го сторил тоа негирање?....
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:01 ---
,туку кажи зошто би плаќал пенали во котелот кога немам слободна волја и сум раководен од виши сили?
Си‘ раководен од виши сили, затоа што слободно волно си се препуштил на нивните влијанија.
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:02 ---
Ти самиот ги сметаш своите родители со пречки во мозокот. Значи ти ги гледаш нив како болни луѓе..
Тоа Ти го велиш, не јас...Моите родители се О.К-гледано атеистички.
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:03 ---
А, ете пак ти си одгледуван од нерелигиозни родители, а до сеа у живот не сум сретнал порелигиозен човек од тебе, судејќи по твоите постови, што се дури и екстремни, наликуваат на ставовите на исламските екстремисти, што е крајно нецивилизирано и нереално.
Немам ништо заедничко со Исламот...Секоја сличност е површна, не е суштинска.

M

Muranyi

Гостин
Слободна волја имаш и со ѓаволот исто како и без ѓаволот-не се „вади„.
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:00 ---

Кога и каде сум го сторил тоа негирање?....
Мислам дека јас сум јасен во постовите.Ако може демонот да влијае врз моите постапки тогаш тоа значи дека додека сум под негово влијание јас немам слободна волја.
Зошто го користиш тоа тврдење тогаш дека демонот влијае врз човекот,за да го оправдаш ли злото?Ако го оправдуваш постоењето на злото на тој начин,тогаш е бесмислено јас да бидам изведен пред судот за одредени постапки кои сум ги направил во момент на опседнатост.

Ме разбираш или не сакаш да ме разбереш што прашувам?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти живееш во некој твој свет, нереален свет.
Погрешно: имам пристојна свесност за тоа во каков Свет живеам.
--- надополнето: 11 август 2013 во 00:05 ---
т.
Знаеш дека ако децата се воспитуваат вака, огромна е веројатноста да се замонашат во некој планински манастир, и цел живот да не видат цивилизација?
Страшно.
Аирлија работа!
Нека даде Бог што појќе монаси!

Kajgana Shop

На врв Bottom