Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ме мрзи, мореее...:icon_lol:

Паааа, имајќи на ум како делуваше Христос на своето прво доаѓање, побрзо бо рекол дека не се работи за поништување, туку за менување и надградување...

На пример, види во Матеј. 5.38-39.

И пак ме мрзи за цитирам...:icon_lol:
Море мрзо, еспресо и пиво да пиеш не те мрзи а? Еве пак место тебе.

38 ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’
39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

Мики чедо манипулаторско :D , ова нема врска со тоа што те прашувам, пак не се зборува за “неверниците“. Кажи или дека не знаеш или дека Исус исто го оправдува убиството на неверници. Кое ќе биде?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Атеист, до сега немам одговорено ниту едно прашање кога при поставување ме ставиле во ист кош со MIKI1 :) Извини али навредливо е, пре би да одговорам ако пишеш Чорбаџија и Gurdjieef или Чорбаџија и spiros, зашто овие двајца имаат, какви такви, бар поблиски верувања до христијанството отколку MIKI1.
Ако од некого се дистанцирам во верувањата во мојот потпис, тоа е тој. Поздрав.
‘ногу сум тажен...:(
--- надополнето: 8 август 2013 во 19:51 ---
Мики чедо манипулаторско :D , ова нема врска со тоа што те прашувам, пак не се зборува за “неверниците“.
Атеист,

се обидувам да дадам одговор кој е најблизок можен до Твоево прашање, но не ми е намерата да читам туѓи мисли и да нагаѓам какви одговори очекуваат моите соговорници на форумов...

Така, дали се работи за делувањето од „непријателите„ или за делувањето од „неверниците„ во однос на верните во Бога, не гледам битна разлика...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Пробај овде: Левит, 26.7. Има и други места во СЗ.
--- надополнето: 8 август 2013 во 19:19 ---

Да...:icon_lol:
--- надополнето: 8 август 2013 во 19:20 ---

Прочитај го болтот повнимателно и ќе ја видиш разликата од душата човекова од онаа кај растенијата и животните.
--- надополнето: 8 август 2013 во 19:23 ---

Ех, да знам како, сега (јас) би бил Бог...Во секој случај, душата, како изолиран дел од нашето битие, е творба од сам Бог-Духот Свет, која е „независна„ од нашето материјално тело.

Сепак, творењето на живи битија нека остане мала тајна Божја кон нас смртниците...
мики, ти посочи дека како разлика меѓу животинската душа и онаа на човекот е тоа дека од животните не останува ништо, а нашата продолжува да битисува и тоа во свесна состојба ?„!??!?!?!!? еј, како тоа во свесна? ај намерно сакав да го прескокнам овој дел, али ме натера се фатам и за тоа, а не ми беше интересот натаму свртен. кај сега испадна тоа “свесно битисување“?
а за последниот дел, .... не сакам тајни, сакам да знам, знаењето ме прави побогат (до душата нели) а со тоа и посвесен за повеќето работи околу мене. вака држејќи ме во темница, со цел да го следам Хич не ми се аресва.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист,
се обидувам да дадам одговор кој е најблизок можен до Твоево прашање, но не ми е намерата да читам туѓи мисли и да нагаѓам какви одговори очекуваат моите соговорници на форумов...

Така, дали се работи за делувањето од „непријателите„ или за делувањето од „неверниците„ во однос на верните во Бога, не гледам битна разлика...
Ок сакаш нов завет за неверниците да видиме? Значи непријател и неверник не ќе да е исто

2 јованово

7 Зашто многу измамници излегоа во светот, кои не исповедаат дека Исус Христос дојде во тело; - тоа е измамник и антихрист.

10 Ако некој дојде при вас и не ја донесе оваа наука, не примајте го во домот и не поздравувајте го;
11 зашто кој го поздравува, учествува во неговите зли дела.

2 кориинтјани, 6

14 Не впрегнувајте се во нееднаков јарем со неверниците! Зашто, што има правдата заедничко со беззаконието? Или какво заедништво има светлината со темнината?
15 Во што се сложува Христос со Велијал? Или каков дел има верникот со неверникот?
16 Или како се сложува Божјиот храм со идолите? Зашто, ние сме храм на живиот Бог, како што рекол Бог: „Ќе живеам во нив и ќе одам сред нив, и ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.”
17 ”Затоа, излезете од меѓу нив и одвоете се - говори Господ, и не допирајте се до нечисто; и Јас ќе ве примам;

Готов си батка пивце си пиеш со измамници и антихристи, ќе гориш во адот заедно со мене.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи непријател и неверник не ќе да е исто
Исто е, гледано од црковна страна:
- „непријател„ е секој кој не е пријател на Црквата
- „неверник„ е секој кој верува во неговиот бог-идол, а не верува во Богот кој Го исповеда Црквата.

И непријателите и неверниците имаат ист однос кон верните во Црквата и конечно, кон Бога. Натамошното „цепидлачење„ на поимите „непријател„ и „неверник„ се небитни, гледани социолошки.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Душата од новозачнатиот човек, доаѓа од Духот Свет, оти само Он Е Животодателот. Така, родителите, преку своите полни/полови келии, му даваат тело на новозачнатиот човек, а Бог (Духот Свет) му ја дава душата, поточно духот животен.

Се ради за едновремен чин: родителите го даваат телото, а Духот Свет ја дава душата, слично на начинот на кој беше створен Адам.
Грешка си,ако така размислуваш тогаш ајде одговорими на следново:Самите сперматозоиди се живи,имаат свој животен век околу 72 дена.Имаат ли душа,кој ги прави нив живи?Апсурдно е да се размислува така,дека некој Бог создава души,или тела.Самиот живот се пренесува низ целата еволуција,од генерација на генерација.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Готов си батка пивце си пиеш со измамници и антихристи, ќе гориш во адот заедно со мене.
Да си к‘снеш од....јазикот, а за пиво-че пијаме пак...:D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Грешка си,ако така размислуваш тогаш ајде одговорими на следново:Самите сперматозоиди се живи,имаат свој животен век околу 72 дена.Имаат ли душа,кој ги прави нив живи?Апсурдно е да се размислува така,дека некој Бог создава души,или тела.Самиот живот се пренесува низ целата еволуција,од генерација на генерација.
Битие, 4.1:

„..Потоа Адам легна со жената своја Ева, која зачна и го роди Каин, и рече: „Придобив човек од Господ!...„

Грешка си...:sneaky:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да си к‘снеш од....јазикот, а за пиво-че пијаме пак...:D
Ти да си каснеш, Good Book (не, не е грешка, две “О“) така ти вели, да не се дружиш и да не ги примаш в куќа, а ти па уште и пиво пиеш со нив, ц ц ц ц. Се знае казната за таков грев. Казанчето и сосе нив и ти и јас. И пак пеерски цитираш што ти се сака од постот. Што не ги искоментира цитатите од „Добрата книга“

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Битие, 4.1:

„..Потоа Адам легна со жената своја Ева, која зачна и го роди Каин, и рече: „Придобив човек од Господ!...„

Грешка си...:sneaky:
Преку целиот живот на човекот и смртта е присутна со тоа што самите клетки во органите имаат свој одреден животен век,откако ќе ја завршат својата функција се заменуваат со нови,така што човекот цело време се обновува.Значи или смртта постоела пред паѓањето во грев,или на Адам неговите клетки имале неограничен век на траење,што со самото тоа се рушат сите физички закони,бидејќи самиот живот е влез и излез во телото на сите хранливи материи,доколку тоа не постои,ако нема биохемиски процеси тогаш човекот би бил само една обична кукла за на излог.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти да си каснеш, Good Book (не, не е грешка, две “О“) така ти вели, да не се дружиш и да не ги примаш в куќа, а ти па уште и пиво пиеш со нив, ц ц ц ц. Се знае казната за таков грев.
Велиш?...

Еве ш‘о пра‘ам јас:

„...А јас пак ви велам: љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние шо ве колнат, правете им добор на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навреувааат и гонат...„. Матеј, 5.44.

Кажи ми Атеист,
зашто не ги одбивам нашите „пивски„ средби, на кои доваѓаат саде атеисти (непријателите на Црквата!) но и по некој забеган (непријател на Црквата!), и зашто никому од Вас не сум му рекол дека го мразам, иако мисли и делува поинаку од мене?...:D
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:04 ---
Преку целиот живот на човекот и смртта е присутна со тоа што самите клетки во органите имаат свој одреден животен век,откако ќе ја завршат својата функција се заменуваат со нови,така што човекот цело време се обновува.Значи или смртта постоела пред паѓањето во грев,или на Адам неговите клетки имале неограничен век на траење,што со самото тоа се рушат сите физички закони,бидејќи самиот живот е влез и излез во телото на сите хранливи материи,доколку тоа не постои,ако нема биохемиски процеси тогаш човекот би бил само една обична кукла за на излог.
Murugan,

за среќа, освен ова Твое т‘нко, папагалско, материјалистичко-натуралистичко-макрсистичко објаснување, постои и друго, поинакво и повозвишено....

Фала Му на Бога за тоа!
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:08 ---
мики, ти посочи дека како разлика меѓу животинската душа и онаа на човекот е тоа дека од животните не останува ништо, а нашата продолжува да битисува и тоа во свесна состојба ?„!??!?!?!!? еј, како тоа во свесна? ај намерно сакав да го прескокнам овој дел, али ме натера се фатам и за тоа, а не ми беше интересот натаму свртен. кај сега испадна тоа “свесно битисување“?
Како што си сега свесен, во овој монент, како што знаеш и увидуваш за се‘ што Ти се случува, за се‘ што чиниш, како што паметиш се‘ (или речиси се‘..) што ти се случило, истата таа состојба ќе ја имаш после смртта, одвоен од своето материјално тело.

После смртта, душата човекова е свесна, памети и чувстувува во реално време.
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:09 ---
а за последниот дел, .... не сакам тајни, сакам да знам, знаењето ме прави побогат (до душата нели) а со тоа и посвесен за повеќето работи околу мене. вака држејќи ме во темница, со цел да го следам Хич не ми се аресва.

И Карл Саган не сакаше да верува туку сакаше да знае, па сега е некада кај неговиот бог...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Murugan,

за среќа, освен ова Твое т‘нко, папагалско, материјалистичко-натуралистичко-макрсистичко објаснување, постои и друго, поинакво и повозвишено....

Фала Му на Бога за тоа!
Фала и на науката што ја потврди вистината,а ако постои некоја друга вистина само врз основа на пишан збор,а не врз докази и факти,тоа не е никаква вистина туку само бладање на семитските номадски овчари.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фала и на науката што ја потврди вистината,а ако постои некоја друга вистина само врз основа на пишан збор,а не врз докази и факти,тоа не е никаква вистина туку само бладање на семитските номадски овчари.
Ти лично немаш никакви „докази и факти„ за ова кое папагалски го преповторуваш, а јас имам и вера и духовен опит, кои ме убедуваат дека сум направил вистински избор во мојата вероисповест...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

--- надополнето: 8 август 2013 во 21:08 ---

Како што си сега свесен, во овој монент, како што знаеш и увидуваш за се‘ што Ти се случува, за се‘ што чиниш, како што паметиш се‘ (или речиси се‘..) што ти се случило, истата таа состојба ќе ја имаш после смртта, одвоен од своето материјално тело.

После смртта, душата човекова е свесна, памети и чувстувува во реално време.
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:09 ---
Ова е најголемиот апсурд, исто е како да кажеш дека кога ќе цркне компјутерот,Виндоусот кој е негова душа,дека таму некаде ќе продолжи да си функционира со сите свои фајлови,наредби.Такво нешто нема,по смртта на човекот запираат сите негови функции,бидејќи сиот живот се одвива само во негото тело и мозок.

Kajgana Shop

На врв Bottom