ГМО - генетски модифицирана храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
И сега демек нема да ги јадиме горенаведените производи? Нема еден единствен човек да го направи тоа! И досега конзумиравме, барем повеќето од нас, еден куп веќе познати штетни работи така да не се плашиме ни од мутации, пермутации..

Мислиш дека нема човек кој не ги јаде оние работи погоре?
Ај запрашај се уште еднаш...
Има многу луѓе кои се придржуваат кон здрава исхрана...
Јас лично отфрлив 90% од производите што се горе наведени, од секојдневната исхрана... па еве гледам.. не умрев ни за кока кола, ни за сникерс..
Се е до мозокот... ако мислиш дека е невозможно да се живее без овие работи и дека подобро е и твоите неродени деца да ги казнуваш, со тоа што ќе јадеш храна која е причинител за 90% од болестите... тогаш среќно..

Ако можеле нашиве дедовци и баби да живеат без таа гмо.. ја не знам зошто ние не би можеле да се храниме здраво.
На крај краева.. има многу наши домашни блага, сокови и ред други работи кои се далеку поздрави и повкусни од она ѓубрено на монсанто..
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:38 ---
Јас колку што можев да видам тука нема ниту еден домашен производ.
Пораката овде е јасна:

za-nase-dobro-652.jpg


Сигурен си дека ние немаме таква храна?
А што е ова?
http://www.geotermika.mk/_proizvodi/semenski_hibridi.html
А ова?
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/#
Значи кај нас има многу ГМО производи... само што не сме свесни... затоа што немаме закон со кој прозводителите се обврзуваат да стават налепници дека тој производ содржи ГМО... што значи, никој не може да знае колку навистина имаме такви производи...
А доволно е да ги видиш пазарине и да сватиш колку многу земјоделци се одлучиле за производство на зеленчук и овошје од такви семиња.
Само што истите тие земјоделци после неколку години, кога земјата ќе им биде неплодна и кога нема да можат крај со крај да сврзат, ќе се жалат пред државата... иако свесно сами си го нанеле тоа зло.
Не велам дека државата не е криваа.. али народот е неписмен и не ги сваќа последиците... не сваќа дека на тој начин се уништуваат и нашите семиња.
Мора преку медиумите да се влијае... али кога имаш медиуми кои се контролирани од самата власт.. тогаш наместо народот да се едуцира... он уште толку затупавува..
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:48 ---
Еден мал извадок..

На пример, Смит го наведува случајот со италијанската научна студија, каде се користени испитни стаорци (за жал, уште еднаш повредени се правата на животните, со што 8-КА не се согласува), кои биле хранети со ГМО пченка. Кај стаорците се развиле различни видови на имунолошки пореметувања, кои се манифестирале со различни форми на симптоми, односно болести, како што се:
- Ревматоиден артритис;
- воспалителна болест на цревата, Кронова болест;
- остеопороза;
- артериосклероза;
- различни видови на карциноми;
- алергии.
Во своите анализи, Џефри Смит наведува неколку сериозни здравствени пореметувања, поврзани со консумирање на ГМО храна. Меѓу нив се:
стаорците кои биле хранети со ГМО храна, покажале петпати поголема стапка на смртност, мала родилна тежина, и неспособност за репродукција.
Мажјаците стаорци покажале значителен степен на оштетување на спермата.
Кај ембрионите се најдени сериозни пореметувања на ДНК.
Неколку фармери од Америка се пожалиле на стерилитети и неможност за размножување кај свињите и кравите кои биле хранети со ГМО сточна храна.
Истражувачите во Индија репортирале за проблем со инфертилитет, абортуси, предвремени раѓања и други сериозни здравствени пореметувања, вклучително и смрт кај биволите кои биле хранети со ГМО храна.

Чудно... али тоа се вклопува со останатите докази, дека се настојува да се намали популацијата на светско ниво...а подобар начин за контролирање нема...
Се знае дека храната е најбитна.. храната и водата се најбитни за опстанок...
 
Јас колку што можев да видам тука нема ниту еден домашен производ.
Пораката овде е јасна:

za-nase-dobro-652.jpg


Јаката и квалитетна македонска храна...:facepalm: Подобро да не знаеме низ што минуваат суровините пред да ни го испорачаат крајниот производ...Дури и на зелените пазари, што продаваат овошје и зеленчук, поголемиот дел лажат кога ќе ти речат дека е природно од село донесено, не третирано со ништо...Камоли по фабриките...Така да ако бирам меѓу Европа и Краш - избирам Краш! Или меѓу Витаминка или Подравка - секогаш Подравка! Слабо котираат нашиве производи...Како на пример- нејзиното височество Цедевита, којашто е хрватски производ, секогаш ќе биде на врвот и не може да ја замени никаква цевитана или слични избледени копии, на македонсково пазарче...Можеби не е најздрава, ама ако се трујам, ќе се трујам со јаки брендови кои имаат традиција, а не со бледи копии, произведени во македонска фабрика, кадешто често вредностите за квалитет се малку сомнителни и инкогнити...А за цените, тоа е веќе друга приказна...:)
 
Јаката и квалитетна македонска храна...:facepalm: Подобро да не знаеме низ што минуваат суровините пред да ни го испорачаат крајниот производ...Дури и на зелените пазари, што продаваат овошје и зеленчук, поголемиот дел лажат кога ќе ти речат дека е природно од село донесено, не третирано со ништо...Камоли по фабриките...Така да ако бирам меѓу Европа и Краш - избирам Краш! Или меѓу Витаминка или Подравка - секогаш Подравка! Слабо котираат нашиве производи...Како на пример- нејзиното височество Цедевита, којашто е хрватски производ, секогаш ќе биде на врвот и не може да ја замени никаква цевитана или слични избледени копии, на македонсково пазарче...Можеби не е најздрава, ама ако се трујам, ќе се трујам со јаки брендови кои имаат традиција, а не со бледи копии, произведени во македонска фабрика, кадешто често вредностите за квалитет се малку сомнителни и инкогнити...А за цените, тоа е веќе друга приказна...:)

Се работи за генетски модифицирана храна која е канцерогена ОПАСНА во голема мера а нема никакви хранливи материи , пример во праски имаш гени од риба зошто би одбрала странски производ кога домашната храна се уште не е целосно генетски модифицирана ? :eek:
Зарем не гледате што се случува со Америкаците одчоечени се баш поради таквата храна поради ГМО и Монсанто .
И на крај зошто би поддржувала некоја странска компанија кога истиот прозвод го имаш на македонскиот пазар , ќе квичите послем немало фабрики
 
Мислиш дека нема човек кој не ги јаде оние работи погоре?
Ај запрашај се уште еднаш...
Има многу луѓе кои се придржуваат кон здрава исхрана...
Јас лично отфрлив 90% од производите што се горе наведени, од секојдневната исхрана... па еве гледам.. не умрев ни за кока кола, ни за сникерс..
Се е до мозокот... ако мислиш дека е невозможно да се живее без овие работи и дека подобро е и твоите неродени деца да ги казнуваш, со тоа што ќе јадеш храна која е причинител за 90% од болестите... тогаш среќно..

Ако можеле нашиве дедовци и баби да живеат без таа гмо.. ја не знам зошто ние не би можеле да се храниме здраво.
На крај краева.. има многу наши домашни блага, сокови и ред други работи кои се далеку поздрави и повкусни од она ѓубрено на монсанто..
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:38 ---



Сигурен си дека ние немаме таква храна?
А што е ова?
http://www.geotermika.mk/_proizvodi/semenski_hibridi.html
А ова?
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/#
Значи кај нас има многу ГМО производи... само што не сме свесни... затоа што немаме закон со кој прозводителите се обврзуваат да стават налепници дека тој производ содржи ГМО... што значи, никој не може да знае колку навистина имаме такви производи...
А доволно е да ги видиш пазарине и да сватиш колку многу земјоделци се одлучиле за производство на зеленчук и овошје од такви семиња.
Само што истите тие земјоделци после неколку години, кога земјата ќе им биде неплодна и кога нема да можат крај со крај да сврзат, ќе се жалат пред државата... иако свесно сами си го нанеле тоа зло.
Не велам дека државата не е криваа.. али народот е неписмен и не ги сваќа последиците... не сваќа дека на тој начин се уништуваат и нашите семиња.
Мора преку медиумите да се влијае... али кога имаш медиуми кои се контролирани од самата власт.. тогаш наместо народот да се едуцира... он уште толку затупавува..
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:48 ---
Еден мал извадок..



Чудно... али тоа се вклопува со останатите докази, дека се настојува да се намали популацијата на светско ниво...а подобар начин за контролирање нема...
Се знае дека храната е најбитна.. храната и водата се најбитни за опстанок...



Ок е се што напиша ама ќе ти дадам еден најпрост пример. Значи одиш на одмор било каде- што ќе јадеш и што ќе пиеш?
 
http://www.facebook.com/MarchAgainstMonstanto?fref=ts
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:48 ---
Ок е се што напиша ама ќе ти дадам еден најпрост пример. Значи одиш на одмор било каде- што ќе јадеш и што ќе пиеш?

Значи не е проблем 7-10 дена нашиот имунитетен систем ќе го среди тоа, тука станува збор за цел живот ден по ден консумирање на нездрава токсична празна храна. Јадењето на еден хамбургер од Мекдоналдс нема да те направи стерилен, исто и обратно нема да бидеш здрав од еден оброк на органска свежа храна полна со витамини, минерали, протеини и јагленохидтрати неопходни за твоето тело.
 
http://www.facebook.com/MarchAgainstMonstanto?fref=ts
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:48 ---


Значи не е проблем 7-10 дена нашиот имунитетен систем ќе го среди тоа, тука станува збор за цел живот ден по ден консумирање на нездрава токсична празна храна. Јадењето на еден хамбургер од Мекдоналдс нема да те направи стерилен, исто и обратно нема да бидеш здрав од еден оброк на органска свежа храна полна со витамини, минерали, протеини и јагленохидтрати неопходни за твоето тело.


Е па ко така штом е работата, сигурен сум дека барем 50% од кај нас се хранат здраво, сите знаеме дека не чини секој ден да јадеш хамбургери, газирани сокови итн
 
Се работи за генетски модифицирана храна која е канцерогена ОПАСНА во голема мера а нема никакви хранливи материи , пример во праски имаш гени од риба зошто би одбрала странски производ кога домашната храна се уште не е целосно генетски модифицирана ? :eek:
Зарем не гледате што се случува со Америкаците одчоечени се баш поради таквата храна поради ГМО и Монсанто .
И на крај зошто би поддржувала некоја странска компанија кога истиот прозвод го имаш на македонскиот пазар , ќе квичите послем немало фабрики


Знам многу добро за све во врска со ГМО...Поентата ми е ако не е генетски модифицирана, не можеш да речеш дека е здрава за јадење...Или е преполна со разни емулгатори, адитиви, пестициди, хормони, антибиотици итн...А за хигиенските регулативи колку се почитуваат по нашиве фабрики, поарно да не зборам...Затоа ти викам поарно ќе се трујам со Цедевита пијалок или Златиборска чајна, отколку со цевитана пијалок или шунка на Мик Свети Николе...Кога одиш да купуваш зачин бираш Вегета (Подравка), а не Зачинал...Или кажи ми една чоколада на Европа (еве ти ги сите тука http://www.evropa.com.mk/products-chocolates.php ), која може да се спореди со старата добра Дорина, Бајадера и Колумбо на Краш...? Значи кога веќе се нема оригиналност и се прават копии, барем нека се потрудат копијата да биде конкурентна на оригиналот...
Мислењето ќе го сменам кога ќе имаме јако производство и јаки брендови, со јак извоз преку граница...Примери има милион...
Нема ваљда патриотизам да глумиме...
А ГМО е широка и долга тема...Едноставно колку може нека се избегнува таква храна, поготово некоја како сојата која во огромни размери генетски ја модифицираат...
 
Знам многу добро за све во врска со ГМО...Поентата ми е ако не е генетски модифицирана, не можеш да речеш дека е здрава за јадење...Или е преполна со разни емулгатори, адитиви, пестициди, хормони, антибиотици итн...А за хигиенските регулативи колку се почитуваат по нашиве фабрики, поарно да не зборам...Затоа ти викам поарно ќе се трујам со Цедевита пијалок или Златиборска чајна, отколку со цевитана пијалок или шунка на Мик Свети Николе...Кога одиш да купуваш зачин бираш Вегета (Подравка), а не Зачинал...Или кажи ми една чоколада на Европа (еве ти ги сите тука http://www.evropa.com.mk/products-chocolates.php ), која може да се спореди со старата добра Дорина, Бајадера и Колумбо на Краш...? Значи кога веќе се нема оригиналност и се прават копии, барем нека се потрудат копијата да биде конкурентна на оригиналот...
Мислењето ќе го сменам кога ќе имаме јако производство и јаки брендови, со јак извоз преку граница...Примери има милион...
Нема ваљда патриотизам да глумиме...
А ГМО е широка и долга тема...Едноставно колку може нека се избегнува таква храна, поготово некоја како сојата која во огромни размери генетски ја модифицираат...

Само 5% од сојата е вредна за конзумирање остатокот 95% е генетски модифицирана Сојата во никој случај не спаѓа во здрава храна особено оваа која ја имаме ние во маркетите . Ако знаеш дека можеш да добиеш рак или скраја да е да останеш стерилна зошто би го купувала чоколадото само поради тоа дека е вкусно а имаш здрава алтернатива ? Го изземам факторот домашно или наше ,темата е за ГМО нема врска со патриотизам , да не бидеме оф топик. Муабетот ми е дека пак колку толку ние имаме избор здраво да се храниме, засега. Не толку добрите хигиенски услови се ништо во споредба со ГМО , самата рече дека веќе си добро информирана во врска со темата така да ми ја сфати поентата ....
 
Мене ме интересира зашто научниците никако не ја ставаат GMO храната како ризик фактор? Ставија цигари, кафе, мрсна храна, ова она, а што е со гмо-то.
 
Сигурен си дека ние немаме таква храна?
А што е ова?
http://www.geotermika.mk/_proizvodi/semenski_hibridi.html
А ова?
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/#

Значи кај нас има многу ГМО производи... само што не сме свесни... затоа што немаме закон со кој прозводителите се обврзуваат да стават налепници дека тој производ содржи ГМО... што значи, никој не може да знае колку навистина имаме такви производи...
А доволно е да ги видиш пазарине и да сватиш колку многу земјоделци се одлучиле за производство на зеленчук и овошје од такви семиња.
Само што истите тие земјоделци после неколку години, кога земјата ќе им биде неплодна и кога нема да можат крај со крај да сврзат, ќе се жалат пред државата... иако свесно сами си го нанеле тоа зло.
Не велам дека државата не е криваа.. али народот е неписмен и не ги сваќа последиците... не сваќа дека на тој начин се уништуваат и нашите семиња.
Мора преку медиумите да се влијае... али кога имаш медиуми кои се контролирани од самата власт.. тогаш наместо народот да се едуцира... он уште толку затупавува..

Домашната храна ми е сепак далеку посигурна и сигурен сум дека ГМО не се ни приближно толку застапени кај нас, колку што се на запад. Прашање е дали ова се менува, и што може да се направи да се спречи можен пораст на ГМО во Македонија.
Нешто слушав, пред некое време форсираа органско производство на храна помеѓу земјоделците. Што стана со тоа?

Јаката и квалитетна македонска храна...:facepalm: Подобро да не знаеме низ што минуваат суровините пред да ни го испорачаат крајниот производ...Дури и на зелените пазари, што продаваат овошје и зеленчук, поголемиот дел лажат кога ќе ти речат дека е природно од село донесено, не третирано со ништо...Камоли по фабриките...Така да ако бирам меѓу Европа и Краш - избирам Краш! Или меѓу Витаминка или Подравка - секогаш Подравка! Слабо котираат нашиве производи...Како на пример- нејзиното височество Цедевита, којашто е хрватски производ, секогаш ќе биде на врвот и не може да ја замени никаква цевитана или слични избледени копии, на македонсково пазарче...Можеби не е најздрава, ама ако се трујам, ќе се трујам со јаки брендови кои имаат традиција, а не со бледи копии, произведени во македонска фабрика, кадешто често вредностите за квалитет се малку сомнителни и инкогнити...А за цените, тоа е веќе друга приказна...:)


Ние имаме пред се` економски интерес да користиме домашни прозводи. Со тоа се зајакнува домашната економија, која да потсетам баш и не ни е нај нај. Брендови се создаваат прво на домашниот пазар. Подравка сигурно не би станала тоа што е ако Хрватите петпочитале Милка пред Дорина.

Скоро беше скандалот со млечните прозводи. Кого одбираш помеѓу Дукат и Здравје Радово? :)
 
Знам многу добро за све во врска со ГМО...Поентата ми е ако не е генетски модифицирана, не можеш да речеш дека е здрава за јадење...Или е преполна со разни емулгатори, адитиви, пестициди, хормони, антибиотици итн...А за хигиенските регулативи колку се почитуваат по нашиве фабрики, поарно да не зборам...


Хигиена има колку-толку, ама никој не ги испитува ниту контролира.

Вака се испитува производ кај нас:

Фабриката не ги испитува влезните суровини, или испитува само некои од нив.

Процесните анализи, се прават неколку пати на ден, иако треба на секој 10-20 минути.

Завршниот производ, се испитува само за основните состојки, пример имаш некое сирење, фабриката ги испитува вкупните масти и уште неколку параметри, атестирање скоро и да не се прави, пошто немаат стандарди.

Анализата во референтната лабораторија се прави на оние параметри што ги бара произведувачот. Токсиколошка анализа нема, така да никад нема да знаете во потполност што се има во сирењето, а додаваат богами од се по нешто. Исто и во другите производи.

Е по некогаш ќе се најде некоја „будала“ аналитичар па ќе направи целосна анализа, па кога ќе излезе скандал во јавност, па арбитражни анализи, па закани за судски процеси, премногу стресови за да се замара некој.
 
Мене ме интересира зашто научниците никако не ја ставаат GMO храната како ризик фактор? Ставија цигари, кафе, мрсна храна, ова она, а што е со гмо-то.

Не знаат што е тоа....
 
Домашната храна ми е сепак далеку посигурна и сигурен сум дека ГМО не се ни приближно толку застапени кај нас, колку што се на запад. Прашање е дали ова се менува, и што може да се направи да се спречи можен пораст на ГМО во Македонија.
Нешто слушав, пред некое време форсираа органско производство на храна помеѓу земјоделците. Што стана со тоа?

Пробуваат одредени лица да влијаат и да го подучат овој наш напатен народ, за да не останеме без земја..
Може да се спречи.. имаш и петиции кои се спроведени од граѓани за да се донесе закон за етикетирање на тие ГМО производи, со што би се контролирале подобро.. само колку ќе успеат со нашиве власти... тоа е знак прашање.
Нашава земја е идеална за тој бизнис.. и наместо да се ориентираме само кон производство на органска храна (го мразам овој термин), односно на производство на здрава храна, многу лесно би се пробиле на европскиот пазар, после случувањава.. односно бркањето на МОнсанто и палењето на нивите низ ЕУ..
Луѓето се попретпазливи и поголема контрола има а и ќе има во иднина. Сега.. доколку се утврди дека во МКД се произведува храна која содржи ГМО.. тоа ќе не убие, ионака едвај се пробиваме на пазарот... последиците би биле катастрофални за нашето земјоделие..
 
Мене ме интересира зашто научниците никако не ја ставаат GMO храната како ризик фактор? Ставија цигари, кафе, мрсна храна, ова она, а што е со гмо-то.

Ја ставаат во ризик фактор , но постојат и лоби групи кои ја поддржуваат ГМО храната и обработуваат трудови за бескорисноста на органската храна .
http://www.fao.org/docrep/006/y4955e/y4955e0a.htm

Генетски модифициранa (ГМ) технологија применета на агропроизводство на храна претставува мал дел од модерната биотехнологија .Таа го започна својот развој во Соединетите Американски Држави и Република Кина за време на крајот на минатиот век. Всушност, околу 43% од целата светска биотехнолошка култура и подрачје се наоѓа во земјите во развој, иако голем производител во светот на ГМ посевите е моментално ЕУ со околу 50% од глобалната биотехнолошка област. Покрај тоа, околу 80% од биотехнолошката глобална област е концентрирана во три земји: EУ, Бразил и Аргентина.
 
Ок е се што напиша ама ќе ти дадам еден најпрост пример. Значи одиш на одмор било каде- што ќе јадеш и што ќе пиеш?

Прашањето ти е на место... и навистина, секој пат кога одам на одмор... посебно во Грција, каде имаш ГМО производи колку што ти душа сака (иако они официјално тоа не го потврдуваат) навистина не знам што да земам и секогаш со страв земам овошје и зеленчук..
А за овие другиве работи... грицки, сокови, чоколада... се наоѓа замена :D
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom