Раѓањето на антихристот

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
читај ги записите од митрополитот Теодосиј Гологанов од првите децении од 20-от век и ќе видиш дека идејата за возобновување на охридската Архиепископија постои уште од времето кога Ти не си бил ниту идеја...
Јас не сум бил идеја 40-тина години. Тоа според тебе е долг период? :)

Тоа само значи дека охридската Архиепископија не исчезнала по нејзиното султанско укинување, туку дека таа Архиепископија има свој континуитет, преку свештенство, кое не исчезна со укинувањето на Архиепископијата.
1. Не знам зошто Охридската архиепископија се гледа како нешто „македонско“, кога е познатно дека мнозинството архиепископи и епископо во целата нејзина историја биле ГРЦИ. Де факто тоа била грчка архиепископија на македонска територија. Јазикот на кој што се служеле литургиите бил грчки. И во администрацијата на ОА исто така се говорело и пишувало на грчки.

2. На султанот воопшто не му пречела ОА или православието во балканот, како што не му пречела ни Цариградската патријаршија (на неговата територија!). Она што православните се обидуваат да го прикријат е тоа дека во самата Охридска архиепископија епископите биле поделени на фанариотисти (кои претендирале се потесни врски со Цариградската патријаршија) и автохтионисти (кои пак сакале да се ојача влијанието на Охридскиот трон). Токму оваа тензија и особено финансиската криза на ОА допринеле да султанот ги присоедини сите епархии од ОА кон Цариградската патријаршија.

3. Ако ОА има свој континуитет преку свештенство, тогаш зошто групата луѓе што сакаа да си оформат Македонска „црква“ (за да си тераат бизнис во Македонија) отидоа во Србија за Српската православна црква да им ракоположи свештеници? И зошто потоа истите направија неканонски раскол и си самопрогласија афтокефалност?

4. Еве и оваа група на луѓе тврдат дека се возобновената Охридска Архиепископија.
http://www.poa-info.org

Нивното име е „Православна Охридска Архиепископија“ и нејзин архиепископ е неговото блаженство архиепископот охридски и митрополит скопски господин господин Јован. За разлика од МПЦ тие имаат благослов од матичната црква СПЦ и не пребиваат во раскол како МПЦ. :)

Зашто Јован Крстителот не беше женет?
Зашто Мајката Божја не беше мажена?
Зашто Христос не беше женет?
Зашто Св. Ап. Павле не беше женет?
Зашто Св. Ап: Јован остана девствен?

„Онака„?

Мајката на Исус (блажената Марија) била мажена за Јосиф.
„А раѓањето на Исуса Христа стана вака: кога Неговата мајка Марија беше свршена за Јосифа, пред да се состанат, се најде забременета од Светиот Дух. А нејзиниот маж Јосиф, бидејќи беше праведен и не сакаше јавно да ја засрами, намисли да ја остави тајно. Но штом го намисли тоа, ете, Господов ангел му се јави на сон и му рече: „Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух.“ (ев. Матеј 1:20, Библијата)

Кога Јосиф и Марија во една прилика го изгубиле 12-годишниот Исус и потоа го нашле, Марија му рекла:

„ Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)

Како може Марија да го нарекува Јосиф татко на Исус, ако таа не му била законска жена? Клај си прстот на глава до каде одиш со твоите ереси!

А другите личности што си ги спомнал се тотално неадекватни примери. Демек тоа што Исус не бил женет, од тоа следувало дека и сите епископи не треба да имаат жени. Ц ц ц какви се не изговори не ќе си најдете да ги оправдате своите анти-библиски догми. Ама Божјото Слово си останува непроменето и до Судниот ден ќе ви ја клука совеста:

„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена, “ (1 Тимотеј 3:2, Библијата)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Ј
Кога Јосиф и Марија во една прилика го изгубиле 12-годишниот Исус и потоа го нашле, Марија му рекла:

„Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)

Како може Марија да го нарекува Јосиф татко на Исус, ако таа не му била законска жена? Клај си прстот на глава до каде одиш со твоите ереси!
Како може Блажена Марија да зачне од светиот дух а да остане без маж.
Тогашните евреи веднаш би ја каменувале морало да се прикрие.Нети текнуе дека сето тоа е по Божја помисла.

Поглаварите,Владиците,Епископи како сакаш нарекувај ги мора да потекнуваат од монашството или да остават куќа,жена,родители,деца за целосно да се посветат на Бог.
Ако е така тогаш денешните епископи се поповите:)

МПЦ е создадена директо од апостолите или поточно апостол Павле во Солун.
Додека не дојдоа еретици како тебе кој ја прекоруваа и изопачуваа па Цар Константин ја воопзнови и го реши тој проблем до ден денес.
Само што тогаш не се викала Православна бидејки сите 7 цркви во светот биле едно.
ПС:Тогаш Лутер не бил уште ни во на татко му семето.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Како може Блажена Марија да зачне од светиот дух а да остане без маж.
Тогашните евреи веднаш би ја каменувале морало да се прикрие.Нети текнуе дека сето тоа е по Божја помисла.
Ајдеее современа теорија на заговор, демек Јосиф глуми дека и е маж на Марија, за да не ја каменуваат евреите :)
Наспроти овие неосновани и неаргументирани сајнс фикшн теории на заговор, во Библијата јасно си стои Божјата промисла искажано преку Божјиот гласник - ангелот што му се објавил на Јосиф:

„ Господов ангел му се јави на сон и му рече: „Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух.“ (ев. Матеј 1:20, Библијата)

Зошто Јосиф не би ја земал Марија за жена, ако ангелот јасно му рекол да не се плаши да ја земе Марија за жена?

И еве како продолжува цитатот:

„А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)

Исто така овде е напишано дека Јосиф немал сексуални односи со Марија додека таа не Го родила Исус (Првородениот). Значи тие си биле во брак, но немале односи додека таа не Го родила Исус.

Поглаварите,Владиците,Епископи како сакаш нарекувај ги мора да потекнуваат од монашството
Абе ти како сакаш нарекувај ги, но факт е дека во Христовата Црква епископите си имале жени, а многу подоцна прво католичката, а потоа и православните цркви си создале свое човечко предание спротивно на Божјиот збор со кое почнало да им забранува на епископите да имаат жени.

МПЦ е создадена директо од апостолите или поточно апостол Павле во Солун.

МПЦ не постоела пред 1967 година. На овие простори постоела грчка, бугарска, српска црква, но не и МПЦ.
А апостол Павле кога дошол во Македонија тој не им донел икони, ниту ги учел да се молат на светци, ниту им дал дозвола да внесуваат пагански и будистички елементи во христијанската вера, ниту им зборувал за митарства, свети води, свеќи, фетиширање на крстови, мантрање со бројаници, ниту им проповедал етнофилетизам, поделби на цркви по национални основи (СПЦ, МПЦ, ГПЦ, БПЦ, РПЦ итн). Апостол Павме не им донел, ниту им проповедал православие, туку изворно библиско христијанство - нешто што нема допирни точки со православизмот како религија.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Чорбаџија. Не знаеш што зборуваш,и си ја вртиш толкувањето на библијата како што ви одговара на вас.најверојатно од омразата кон вистинската црква.
Ти ме укоруваш дека сум бил грешен и погрешно сум верувал,Па еве те прашувам по стоти пат како требало да се верува и ништо не добивам освен линк од некоја си градбичка во дебар маало.По овие сознанија од тебе ми личите на секта.
и нормално се плашам да отидам за само една информација а да не бидам заведен.
од вашите обучени луѓе кој прво психолошки го убедуваат а потоа го навлекуваат.
Затоа повторно те прашувам како?
Јас на сите јавно им цитирам како и на кој начин се исповедаат православците!

--- надополнето: 7 август 2013 во 13:10 ---
Протестантите се слабаци кој самите себе си олеснуваат:
Тешко било да се пости тогаш не требало да се пости.
Тешко било да се откажеш од животот заради Бог тогаш требало да се жениш.
Тешко било да се посвети на свештенски живот тогаш не требало попови.
Сето тоа си го правите како што ви одговара ете толку знам за вас и живеете во страшна лага.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
@mountatin, јас не го вртам толкувањето како што ми одговара. Впрочем, јас и многу ретко пишувам толкувања, затоа што обично нема ни потреба од толкување за да се разобличи некое еретичко учење. Се што правам е само ги посочувам цитатите и ги здебелувам зборовите каде што е јасно напишано тоа што го тврдам во името на Библијата.

Така на пример има ли потреба од толкување кога Библијата јасно вели:
„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена, “ (1 Тимотеј 3:2, Библијата)

Има ли потреба од толкување кога Библијата јасно вели:
„ Господов ангел му се јави на сон и му рече: „Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух.... А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)

Ти ме укоруваш дека сум бил грешен и погрешно сум верувал,Па еве те прашувам по стоти пат како требало да се верува
Јас стотици, абе илјадници пати имам пишано како треба да се верува и како не треба да се верува. Над 3000 од моите коментари се пишани на подфорумот за Религија.
Зар сум јас крив што луѓето повеќе сакаат да веруваат на институцијата МПЦ, отколку на Божјото Слово?
Зар сум јас крив што луѓето се плашат да не ги наречат со навредливи зборови доколку практикуваат и поучуваат нешто разлино од институцијата МПЦ?
Зар сум јас крив што луѓето не сакаат да почувствуваат малку социјален или фамилијарен притисок заради верата и покрај тоа што Исус вети дека Неговите следбеници ќе имаат и прогонство?
Зар јас сум крив што луѓето повеќе се плашат од луѓето, отколку од Бог?

Изминативе години сум налетал на еден куп луѓе што апла сфаќаат дека Библијата учи нешто што е сосема спротивно од православизмот, ама сепак или скришно доаѓале во христијанските цркви каде што се проповеда Библијата, или пак јасно кажувале „абе татко ми и мајка ми ми мрчат што идам во таква црква, знаеш ние по традиција сме православни и јас не смеам да ја менувам верата“. Дури и еден мој близок роднина често пати ми вели: Абе у право си, вашата вера е вистинска христијанска, терај си по правиот пат, јас сум стар за сега да менувам вера“.
А друг па ми вели: „Абе верувај си ти, само не труби наоколу, срамота е комшииве ќе речат овој не е православен, ја предал верата.“

Е ова се вистинските причини пријателе што многумина иако ги гледаат фактите, не се спремни да го следат Божјиот Збор. Не станува тука збор ни за поинакво толкување на Библијата, ниту за интелектуално убедување или сл. Станува збор за барање изговори за да се остане во удобната зона. Првите христијани биле распарчувани од лавови и живи спалувани заради лојалното следење на Христос, а денес луѓе не сакаат малку социјален притисок да издржат за верата во Христос.
--- надополнето: 7 август 2013 во 13:28 ---
Тешко било да се пости тогаш не требало да се пости.
Ова е лага. Каде јас или било кој протестант рекол дека не треба да се пости? Напротив, протестантските христијани велат дека треба да се пости, ама библиски, а не со селектирање на посна и непосна страна. Библиските луѓе кога постеле си ја измачувале душата, гладувале, ослабнувале. А православните често пати кога постат и накачуваат на тежина јадејќи посни колачи, посни торти, посни салати, посни погачи мм мм прсти да излижеш од вакво постење со посни гозби. И после се чудите зошто поповите имаат толкави стомаци. Епа што да прават, кога цело време вака „постат“ :)

Тешко било да се откажеш од животот заради Бог тогаш требало да се жениш.
Твојава критика паѓа во вода кога ќе се земе предвид дека Божјото Слово заповеда епископите да бидат мажи на една жена. (1 Тимотеј 3:2, Библијата)

Тешко било да се посвети на свештенски живот тогаш не требало попови.
Па нели ти вчера се сложи со тоа дека е небиблиска црковната служба свештеник и рече:

Сакаш да кажеш свештениците во МПЦ погрешно ги нарекуваме.
ОК обелодени голема вистина че ги викаме старешини благодарение на тебе(y)
Или тоа го кажа онака само бидејќи беше соочен со Библиската вистина, ама сега пак си се навраќаш на лојалноста кон МПЦ (а нелојалност кон Бог)

Сето тоа си го правите како што ви одговара ете толку знам за вас и живеете во страшна лага.

Не е вистина дека толку знаеш, туку само си се самоизмамуваш себе си дека ние живееме во страшна лага. Библијата (Божјиот збор) не е страшна лага, туку е апсолутна Боговдахновена вистина. Ние христијаните се трудиме да живееме според Божјиот збор, а не да бараме изговори за заобиколување на Божјиот збор и следење на некои си свои човечки преданија - за кои Бог страшно не предупредува!

Али ок, инаети се ти со мене, ама не заборавај дека на Судниот ден нема да се појавиш пред г.г. Стефан, туку ќе се појавиш пред Исус Христос и Исус нема да те праша: Зошто не ги следеше човечките преданија во МПЦ, туку ќе те праша зошто не го вршеше она што ти го заповедав во Божјиот збор.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Има ли потреба од толкување кога Библијата јасно вели:
„ Господов ангел му се јави на сон и му рече: „Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух.... А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)
Дали Јосиф некогаш ја допрел или таа се премажила?Туку по сопствена воња останала девица и пречиста.
Ако останала сама Према еврејските закони ќе била каменувана!
Тоа цело време ти го објаснувам но ти се праиш дека не разбираш.

Јас стотици, абе илјадници пати имам пишано како треба да се верува и како не треба да се верува. Над 3000 од моите коментари се пишани на подфорумот за Религија.
И во нив ни една од протестанските догматични лаги.
Еве пиши уште еднаш како да веруваме на протестански!

Зар сум јас крив што луѓето повеќе сакаат да веруваат на институцијата МПЦ, отколку на Божјото Слово?
Зар сум јас крив што луѓето се плашат да не ги наречат со навредливи зборови доколку практикуваат и поучуваат нешто разлино од институцијата МПЦ?
Ти си крив што ги заведуваш да дојдат во вашата заедница,кога луѓето си се на вистинскиот пат.

Зар сум јас крив што луѓето не сакаат да почувствуваат малку социјален или фамилијарен притисок заради верата и покрај тоа што Исус вети дека Неговите следбеници ќе имаат и прогонство?
Зар јас сум крив што луѓето повеќе се плашат од луѓето, отколку од Бог?
Се плашат од изопаченост и секти од кој вака ги прикриваат своите заедници а ги повикуваат во истите.

Изминативе години сум налетал на еден куп луѓе што апла сфаќаат дека Библијата учи нешто што е сосема спротивно од православизмот, ама сепак или скришно доаѓале во христијанските цркви каде што се проповеда Библијата, или пак јасно кажувале „абе татко ми и мајка ми ми мрчат што идам во таква црква, знаеш ние по традиција сме православни и јас не смеам да ја менувам верата“. Дури и еден мој близок роднина често пати ми вели: Абе у право си, вашата вера е вистинска христијанска, терај си по правиот пат, јас сум стар за сега да менувам вера“.
А друг па ми вели: „Абе верувај си ти, само не труби наоколу, срамота е комшииве ќе речат овој не е православен, ја предал верата.“
Секој си има на свој избор,не секој може да се нарече Христијанин иако повеќе веруват само со устите.
Па нормално тие што те одбивале се вистински Христијани лесно можат да ја воочат разликата со својот разум.
Христијанството учи на прифаќање на сите а не дролање по форуми.

Е ова се вистинските причини пријателе што многумина иако ги гледаат фактите, не се спремни да го следат Божјиот Збор. Не станува тука збор ни за поинакво толкување на Библијата, ниту за интелектуално убедување или сл. Станува збор за барање изговори за да се остане во удобната зона. Првите христијани биле распарчувани од лавови и живи спалувани заради лојалното следење на Христос, а денес луѓе не сакаат малку социјален притисок да издржат за верата во Христос.
--- надополнето: 7 август 2013 во 13:28 ---
Јас верувам во Православието бидеји ми е најразумно иако никој не може да влиае намојата вероисповест јас самиот си одбрав да бидам православен,
Повели разубеди ме со нешто достојно до сега што сум разбрал за Протестантите е еднакво на пропаст...

Ова е лага. Каде јас или било кој протестант рекол дека не треба да се пости? Напротив, протестантските христијани велат дека треба да се пости, ама библиски, а не со селектирање на посна и непосна страна. Библиските луѓе кога постеле си ја измачувале душата, гладувале, ослабнувале. А православните често пати кога постат и накачуваат на тежина јадејќи посни колачи, посни торти, посни салати, посни погачи мм мм прсти да излижеш од вакво постење со посни гозби. И после се чудите зошто поповите имаат толкави стомаци. Епа што да прават, кога цело време вака „постат“ :)
И како треба да се пости?

Твојава критика паѓа во вода кога ќе се земе предвид дека Божјото Слово заповеда епископите да бидат мажи на една жена. (1 Тимотеј 3:2, Библијата)
Дека на тебе така ти одговара!

Па нели ти вчера се сложи со тоа дека е небиблиска црковната служба свештеник и рече:
Да бе еве го Дедо Стефан до мене сега ќе му речам да ги промени сите православни во протестански цркви.и на чичко Груевски ќе му речам тебе да те постават за поглавар сигурно сите ќе се спаат преку тебе,па можеби и господ ќе станеш потоа ама оној антихристот па ќе им судиш на луѓето зошто влегувале кај МПЦ и си ги оставале парите а не кај тебе.

Или тоа го кажа онака само бидејќи беше соочен со Библиската вистина, ама сега пак си се навраќаш на лојалноста кон МПЦ (а нелојалност кон Бог)
МПЦ ме учи да верувам во Господ Исус Христос не во Иконите и Храмовите.

Не е вистина дека толку знаеш, туку само си се самоизмамуваш себе си дека ние живееме во страшна лага. Библијата (Божјиот збор) не е страшна лага, туку е апсолутна Боговдахновена вистина. Ние христијаните се трудиме да живееме според Божјиот збор, а не да бараме изговори за заобиколување на Божјиот збор и следење на некои си свои човечки преданија - за кои Бог страшно не предупредува!
Единствено разумно ми изгледа само што го изговарате името на Месијата а дали сте му угодни само Господ знае,Вие се колнете во светото писмо и истото го прекршувате.

Али ок, инаети се ти со мене, ама не заборавај дека на Судниот ден нема да се појавиш пред г.г. Стефан, туку ќе се појавиш пред Исус Христос и Исус нема да те праша: Зошто не ги следеше човечките преданија во МПЦ, туку ќе те праша зошто не го вршеше она што ти го заповедав во Божјиот збор.
Кој си ти да судиш бре Протестанту низаеден.
Освен ако си антихристот па мислиш дека си Господ.

Еве пак те прашувам како треба да веруваме?
Да постиме ,да се молиме,....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Не знам зошто Охридската архиепископија се гледа како нешто „македонско“, кога е познатно дека мнозинството архиепископи и епископо во целата нејзина историја биле ГРЦИ. Де факто тоа била грчка архиепископија на македонска територија. Јазикот на кој што се служеле литургиите бил грчки. И во администрацијата на ОА исто така се говорело и пишувало на грчки.
Денешниот архиепископ на албанската православна Црква е грк-имаш проблем со тоа?

И на средношколците им е познато дека повеќето епископи од охридската Архиепископија биле грци, но пониското свештенство, она кое е непосредно до верните, било наше.
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:00 ---
3. Ако ОА има свој континуитет преку свештенство, тогаш зошто групата луѓе што сакаа да си оформат Македонска „црква“ (за да си тераат бизнис во Македонија) отидоа во Србија за Српската православна црква да им ракоположи свештеници? И зошто потоа истите направија неканонски раскол и си самопрогласија афтокефалност?
Затоа што во времето од СФРЈ, таков бил редот: а МПЦ не стори раскол, туку некој од СПЦ се „сетил„ дека направил погрешен потег со давањето автокефалност на МПЦ.
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:01 ---
2. На султанот воопшто не му пречела ОА или православието во балканот, како што не му пречела ни Цариградската патријаршија (на неговата територија!). Она што православните се обидуваат да го прикријат е тоа дека во самата Охридска архиепископија епископите биле поделени на фанариотисти (кои претендирале се потесни врски со Цариградската патријаршија) и автохтионисти (кои пак сакале да се ојача влијанието на Охридскиот трон). Токму оваа тензија и особено финансиската криза на ОА допринеле да султанот ги присоедини сите епархии од ОА кон Цариградската патријаршија.
И?...
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:04 ---
Ј
4. Еве и оваа група на луѓе тврдат дека се возобновената Охридска Архиепископија.
http://www.poa-info.org

Нивното име е „Православна Охридска Архиепископија“ и нејзин архиепископ е неговото блаженство архиепископот охридски и митрополит скопски господин господин Јован. За разлика од МПЦ тие имаат благослов од матичната црква СПЦ и не пребиваат во раскол како МПЦ. :)
Ти благодарам, ме упати на „вистинското„ место: кај друштвото од недораснати пубертетлии, кои стануваат епископи?....Кај „архиепископот„ Зоран, кој е гонет за финансиски малверзации и за кого е познато дека е добро платен и од „север„ и од „југ„?...
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:05 ---
Мајката на Исус (блажената Марија) била мажена за Јосиф.
„А раѓањето на Исуса Христа стана вака: кога Неговата мајка Марија беше свршена за Јосифа, пред да се состанат, се најде забременета од Светиот Дух. А нејзиниот маж Јосиф, бидејќи беше праведен и не сакаше јавно да ја засрами, намисли да ја остави тајно. Но штом го намисли тоа, ете, Господов ангел му се јави на сон и му рече: „Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух.“ (ев. Матеј 1:20, Библијата)

„ Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)

А другите личности што си ги спомнал се тотално неадекватни примери. Демек тоа што Исус не бил женет, од тоа следувало дека и сите епископи не треба да имаат жени. Ц ц ц какви се не изговори не ќе си најдете да ги оправдате своите анти-библиски догми. Ама Божјото Слово си останува непроменето и до Судниот ден ќе ви ја клука совеста:

Чорба,

поштеди ме од погрешно протолкувани цитати...Не Ти е прв пат, ама ајде...
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:06 ---

Кажи ми Чорба, дали праведниот Јосиф Му е татко на Христа? :)
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:06 ---
Ова веќе го имам објаснето.

П.С:

А зашто ги заборави Јована Крстителот, и Апостолите Павле и Јован? Ти фали некој цитат? И тие беа неженети....
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:12 ---
.
Кое слово Божјо бе Чорба, кога е повеќе од јасно дека тоа е Апостолско мислење и став само од еден Апостол а не став од Апостолски Собор или Вселенски Собор?....
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:19 ---
Исто така овде е напишано дека Јосиф немал сексуални односи со Марија додека таа не Го родила Исус (Првородениот). Значи тие си биле во брак, но немале односи додека таа не Го родила Исус.
А после раѓањето Христово, Мајката Божја немала друга работа па се впуштила во телесна блискот со Јосиф? Дај ми „библиски цитат„ за тоа...

Нека ми прости Богородица што и‘ се мешам во приватноста...
--- надополнето: 7 август 2013 во 14:30 ---
Ајдеее современа теорија на заговор, демек Јосиф глуми дека и е маж на Марија, за да не ја каменуваат евреите :)
Не е тоа теорија Чорба, туку е жива вистина: кога евреите би забележале дека Богородица е во блажена состојба а е без маж, би ја каменувале до смрт. Праведниот Јосиф (не случајно се нарекува „праведен„ оти и неслучајно е одбран да биде мажот), бил формално-правно покритие за бракот од Богородица.

Плус, ако лукавиот ја забележал Богородица во блажена состојба а без маж, лукавиот лесно би ја препознал Мајката на Месијата, согласно пророштвото дека „..девица ќе зачне...„. па така лукавиот би нашол начин како да и‘ наштети на Богородица.

Но промислата Божја го надитри лукавиот а ја заштити Богородица и од срам и од смрт.

Ти текнуе?....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ти благодарам, ме упати на „вистинското„ место: кај друштвото од недораснати пубертетлии, кои стануваат епископи?....Кај „архиепископот„ Зоран, кој е гонет за финансиски малверзации и за кого е познато дека е добро платен и од „север„ и од „југ„?...
Па и верниците од Православната Охридска Архиепископија исто така велат дека МПЦ прави големи финансиски малверзации, бизниси со хотели, џипови ово оно (општо познати работи меѓу народот). И пак ќе кажам, тие барем го имаат благословот од матичната црква и не борават во канонски раскол.

Кажи ми Чорба, дали праведниот Јосиф Му е татко на Христа? :)
Иако не му е биолошки татко, сепак, како маж на Марија, тој му бил законски татко на Исус.
Кажи ми MIKI1, дали Исусовата мајка излажала кога му рекла на Исус дека таа и татко му Јосиф го барале? :)

„Кога (Јосиф и Марија) Го видоа (Исус) се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)

Кое слово Божјо бе Чорба, кога е повеќе од јасно дека тоа е Апостолско мислење и став само од еден Апостол а не став од Апостолски Собор или Вселенски Собор?....
Хах, па ти со оваа квази еретичка логика можеш да ги прешкрташ сите 13 посланија од Новиот Завет што ги напишал апостол Павле. Имајќи предвид дека Новиот Завет се состои од 27 книги, излегува дека според твојата квази еретичка логика половина од Новиот Завет не е Божји збор, туку онака само „мислење“ на еден апостол. И според тебе Вселенските Собори што си ги организирала институционалната црква (често пати контрадикторни еден на друг) се поважни од половина од Новиот Завет кој што бил Боговдахновен од самиот Бог.
Ете кај лежи коренот на ересите во православизмот. Затоа што вашите црковни собори се вашите „божји зборови“, а половина од Новиот Завет за вас се „мислење на еден апостол“.

Зарем не е тоа духот на антихристот, кој што сака да го потисне Божјиот збор, а да го наметне како поавторитетен човечкиот збор?

А после раѓањето Христово, Мајката Божја немала друга работа па се впуштила во телесна блискот со Јосиф? Дај ми „библиски цитат„ за тоа...
После раѓањето на Исус, блажената Марија си имала многу работи, но една од тие и била да си ја исполнува својата должност спрема нејзиниот маж. Во бракот тие биле едно тело. Од тоа поголема телесна блискост нема!
„Мажот нека ја исполнува својата должност спрема жената; а исто така и жената спрема мажот! Жената нема власт над своето тело, туку мажот; исто така и мажот нема власт над своето тело, туку жената. Не лишувајте се еден од друг, освен по договор, за некое време, за да и се предадете на молитвата; потоа состанувајте се пак, за да не ве искушува сатаната, заради вашата невоздржаност.“ (1 Коринтјаните 7:3-5, Библијата)
Значи Павле тука јасно поучувал дека во бракот мажот треба да си ја исполнува својата должност спрема жената и обратно, и дека тие не треба да се лишуваат од оваа должност, освен по договор, за некое време, за да се предадат на молитва, а потоа треба пак да се состануваат (пак да имаат редовни односи).
И од друга страна јасно е пишано дека Јосиф и Марија не се „состанале“ до раѓањето на Исус.
„ А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Чорбаџија Јас го очекувам твојот одговор околу моите прашања или го потврдуваш моите реченици за слиноста на протестантите со сектите па одбивш одговор за откривање на твоитте верувања.

Нормално библиски?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија Јас го очекувам твојот одговор околу моите прашања или го потврдуваш моите реченици за слиноста на протестантите со сектите па одбивш одговор за откривање на твоитте верувања.
Пријателе, јас уште пред повеќе од 2 месеци ти одговорив на ова прашање, околу моите верувања. Значи ти пред повеќе од 2 месеци ме праша и јас ти одговорив.

Веб страна: http://crkva.org.mk/
Доктрина на христијанските верувања: http://crkva.org.mk/doktrini.htm
Еве ти и мапа за локација: http://crkva.org.mk/Sliki/mapaHristijanska Bapt Crkva.jpg
Facebook фан страна: https://www.facebook.com/crkva.mk
Овде ако кликнеш на линкот за „Доктрина на христијанските верувања“ ќе добиеш една цела листа на верувања. Значи сепак сум ти одговорил, а ти упорно клеветиш дека не сум ти одговорил. Клеветењето е одлика на сектантите.

Исто така пред две месеци и јас ти поставив тебе прашање:
Епа сега ти си на ред да пишеш нешто за твојата црковна заедница, црквата каде што ти си ја негуваш својата вера, каде што се молите со браќата и сестрите, каде што се причестуваш. Каде се наоѓа, кога се богослужбите таму?
И до сега немам добиено одговор од тебе. Исто така одлика на сектантите е да се кријат, да не кажуваат каде им се средбите, кога им се средбите. Не велам дека ти си секташ, но само кажувам дека таа таинственост е одлика на сектантите.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Пријателе, јас уште пред повеќе од 2 месеци ти одговорив на ова прашање, околу моите верувања. Значи ти пред повеќе од 2 месеци ме праша и јас ти одговорив.
Овде ако кликнеш на линкот за „Доктрина на христијанските верувања“ ќе добиеш една цела листа на верувања. Значи сепак сум ти одговорил, а ти упорно клеветиш дека не сум ти одговорил. Клеветењето е одлика на сектантите.
Исто така пред две месеци и јас ти поставив тебе прашање:
И до сега немам добиено одговор од тебе. Исто така одлика на сектантите е да се кријат, да не кажуваат каде им се средбите, кога им се средбите. Не велам дека ти си секташ, но само кажувам дека таа таинственост е одлика на сектантите.

Чорбаџија зашто повторно одбиваш да одговориш на едноставни прашања те прашав за ова:

Претходно ти пишав за ова и ти кажав да да не манипулираш и да се држиш до дискусијата и да бидеш коректен соговорник:

Чорбаџија.
Ти ме укоруваш дека сум бил грешен и погрешно сум верувал,Па еве те прашувам по стоти пат како требало да се верува и ништо не добивам освен линк од некоја си градбичка во дебар маало.
А повторно го добив ова:

Што има толку за криење што јавно не исповедаш што таму правите у Дебар Маало.
Ти ме укоруваш за моето верување и мојата Православна црква кој јас јавно се ја кажувам мојата исповест и на секого му одговарам и не кријам ништо.

Зошто сите сатански особини ги гледам кај тебе манипулирање,цинизам,поставување на самиот себе како судија како Бог.

Чорбаџи дај веќе потрошија тастатурата на форумов што се дешава таму кај вас.
биди добаар коректен христијанин(ако си христијанин)и одговори на моите прашања.
Навистина е некултурно и необразовано да критикуваш некој а потоа своите ставови подмолно да ги криеш од јавноста.
Ако одбиеш тогаш ќе имам уште полошо мислење и моите сомневања ќе се потврдат за тебе/вас вашата заедница.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сите јасно можат да видат кој е тука тој што се крие, а кој е тој што е толку транспарентен што останува уште и број лична карта, матичен број, отисок од прсти и број на долен веш да оставам.. ама дури и тогаш ти ќе продолжиш да ме клеветиш дека се кријам. Внимавај, зборот „ѓавол“ во превод значи токму тоа „клеветник“.

Абе ти можеш уште десет пати да прашаш, ама останува фактот дека јас стотина пати имам пишувано на форумов за постот и за молитвата. Сто пати имам пишувано и дебатирано за тоа дека библискиот пост значи воздржување од храна, гладување, измачување на душичката, а не гоење со посни гозби од кои луѓето (а особено поповите) качуваат на телесна тежина за време на пост. Јас не сфаќам што е нејасно во тоа човек да не внесува храна за време на пост.
И неколку пати имам појаснувано за тоа дека во Библијата никаде не се спомнуваат заповедани временски рамки од кога до кога треба да се пости, туку дека постот е духовна дисциплина и секој верник сам си избира од кога до кога ќе пости, во зависност од можностите и потребите. А имам објаснувано и за тоа дека и црквата може да се договори на заеднички пост за одредена потреба (рецимо некој е тешко болен или на операција и заедницата одлучува молитвата да ја појача со пост за да измоли исцеление на болниот од Бог)

Сто пати имам пишувано дека треба да му се молиме само на Бог (онака како што Исус не поучи и како што сите Божји луѓе се молеле во Светото Писмо), а не на починати верници (светци) за кои немаме ни гаранција дека не слушаат а камо ли па да се застапуваат за нас.
Не знам што друго остана неразјаснето? Да не сакаш збор по збор или буква по буква да ти кажувам како да се молиш? Тоа ли ме прашуваш?
Биди поконкретен со прашањата ако сакаш поконкретен одговор. И дај те молам префрли се на соодветната тема „Прашања за христијанството

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Сите јасно можат да видат кој е тука тој што се крие, а кој е тој што е толку транспарентен што останува уште и број лична карта, матичен број, отисок од прсти и број на долен веш да оставам.. ама дури и тогаш ти ќе продолжиш да ме клеветиш дека се кријам. Внимавај, зборот „ѓавол“ во превод значи токму тоа „клеветник“.
Абе ти можеш уште десет пати да прашаш, ама останува фактот дека јас стотина пати имам пишувано на форумов за постот и за молитвата. Сто пати имам пишувано и дебатирано за тоа дека библискиот пост значи воздржување од храна, гладување, измачување на душичката, а не гоење со посни гозби од кои луѓето (а особено поповите) качуваат на телесна тежина за време на пост. Јас не сфаќам што е нејасно во тоа човек да не внесува храна за време на пост.
И неколку пати имам појаснувано за тоа дека во Библијата никаде не се спомнуваат заповедани временски рамки од кога до кога треба да се пости, туку дека постот е духовна дисциплина и секој верник сам си избира од кога до кога ќе пости, во зависност од можностите и потребите. А имам објаснувано и за тоа дека и црквата може да се договори на заеднички пост за одредена потреба (рецимо некој е тешко болен или на операција и заедницата одлучува молитвата да ја појача со пост за да измоли исцеление на болниот од Бог)

Сто пати имам пишувано дека треба да му се молиме само на Бог (онака како што Исус не поучи и како што сите Божји луѓе се молеле во Светото Писмо), а не на починати верници (светци) за кои немаме ни гаранција дека не слушаат а камо ли па да се застапуваат за нас.
Не знам што друго остана неразјаснето? Да не сакаш збор по збор или буква по буква да ти кажувам како да се молиш? Тоа ли ме прашуваш?
Биди поконкретен со прашањата ако сакаш поконкретен одговор.
И дај те молам префрли се на соодветната тема „Прашања за христијанството
Не знам ти ја започна дискусијава,јас бев тој што бев цитиран,само продолжувам,Повторно напаѓаш не може да се води дискусија со некој кој манипулира и се оградува од прашањата а притоа напаѓа/

Да можат да видат!
И уште не знам како постите,еве православните се воздржуваат од животнинска храна,се молат во храмовите под раководство со свештеник.
Дај библиски цитат ако толку се колнеш во него како треба да се пости.
замисли ти кога ќе ме прашаш како постите и јас да ти дадам линк од мпц че се снајдеш со него?
Да се моли,(не пред икони)(не со свеќи)....итн..

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па и верниците од Православната Охридска Архиепископија исто така велат дека МПЦ прави големи финансиски малверзации, бизниси со хотели, џипови ово оно (општо познати работи меѓу народот). И пак ќе кажам, тие барем го имаат благословот од матичната црква и не борават во канонски раскол.
Точно е дека ПОА доби томос од СПЦ, исто колку што е точно дека ПОА е тријанскиот коњ, платена и од „север„ и од „југ„, кој требаше да и‘ наштети на МПЦ-ОА во нејзината намера за признавање од другите сестриснки Цркви, а ПОА ѓоамити би била официјална замена за МПЦ-ОА.

Со одлед на мудроста дека „кој на друг јама му копа, сам во неа ќе падне„, (Стар Завет) така испанда и со ПОА, чии членови се разијдоа, измажија и изженија...

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:03 ---
Иако не му е биолошки татко, сепак, како маж на Марија, тој му бил законски татко на Исус.
Кажи ми MIKI1, дали Исусовата мајка излажала кога му рекла на Исус дека таа и татко му Јосиф го барале? :)

„Кога (Јосиф и Марија) Го видоа (Исус) се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)
Чорба, не се сеќавам дека од Тебе барав да ми толкуваш каков татко бил праведнот Јосиф: биолошки или законски, оти тоа веќе и самиот го знам, а јас колку што можам да видам од посочениот стих, Богородица Му вели на малиот Христос дека со татко му Го барале...

Према томе, не ми толкувај туку дај види што пишува: а пишува дека Јосиф Му е татко на Христис...Од кај Ти текна дека Јосиф бил законски татко, кога самата Богородица вели дека Јосиф е татко на малиот Христос?...

Чорба Чорба, зашто не му веруваш на зборот Божји, туку си толкуваш?....:D

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:06 ---
Хах, па ти со оваа квази еретичка логика можеш да ги прешкрташ сите 13 посланија од Новиот Завет што ги напишал апостол Павле. Имајќи предвид дека Новиот Завет се состои од 27 книги, излегува дека според твојата квази еретичка логика половина од Новиот Завет не е Божји збор, туку онака само „мислење“ на еден апостол. И според тебе Вселенските Собори што си ги организирала институционалната црква (често пати контрадикторни еден на друг) се поважни од половина од Новиот Завет кој што бил Боговдахновен од самиот Бог.
Ете кај лежи коренот на ересите во православизмот. Затоа што вашите црковни собори се вашите „божји зборови“, а половина од Новиот Завет за вас се „мислење на еден апостол“.
Чорба,

свесно и намерно покажуваш почетничко непознавање на Црквата и нејзината улога во Светов, оти да беше поинаку, самиот веднаш би се откажал од човечкиот принцип „сола скриптура„.

Црквата е таа која го оформи Писмтото, Црквата е таа која носи одлуки, а не некој нејзин поединец.

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:07 ---
Зарем не е тоа духот на антихристот, кој што сака да го потисне Божјиот збор, а да го наметне како поавторитетен човечкиот збор?
Духот од антихристот се наоѓа кај сите поединци и групации кои војуваат против Црквата Христова.

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:09 ---
После раѓањето на Исус, блажената Марија си имала многу работи, но една од тие и била да си ја исполнува својата должност спрема нејзиниот маж. Во бракот тие биле едно тело. Од тоа поголема телесна блискост нема!
Со кој „...библиски цитат...„ ќе ја поткрепиш оваа Твоја прозволност?...

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:12 ---
„Мажот нека ја исполнува својата должност спрема жената; а исто така и жената спрема мажот! Жената нема власт над своето тело, туку мажот; исто така и мажот нема власт над своето тело, туку жената. Не лишувајте се еден од друг, освен по договор, за некое време, за да и се предадете на молитвата; потоа состанувајте се пак, за да не ве искушува сатаната, заради вашата невоздржаност.“ (1 Коринтјаните 7:3-5, Библијата)
Значи Павле тука јасно поучувал дека во бракот мажот треба да си ја исполнува својата должност спрема жената и обратно, и дека тие не треба да се лишуваат од оваа должност, освен по договор, за некое време, за да се предадат на молитва, а потоа треба пак да се состануваат (пак да имаат редовни односи).
Ова е типична протетстанска конструкција на спојување на два одвоени стихови, кои еден со друг немаат благе везе...
Стихот од Св. Ап. Павле е напишан е-хе-хееее после раѓањето Христово, Ти текнува?

Јас пак прашувам: со кој „..библиски цитат...„ ќе ја поткрепиш оваа Твоја произволност?

--- надополнето: 8 август 2013 во 15:14 ---
И од друга страна јасно е пишано дека Јосиф и Марија не се „состанале“ до раѓањето на Исус.
„ А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)

А каде е запишано дека Мајката Божја и Јосиф имале телесни блискости по раѓањето Христово?

Само немој пак да ми изнесеш некаков „заклучок„, оти заклучокот не е никаква вистина па можеш да си го чуваш за „по дома„...Ај потруди се малку повеќе, а јас сум трпелив и ќе Те причекам да го најдеш соодветниот стих.
--- надополнето: 8 август 2013 во 15:32 ---
Чорба.

е ајде де, дај и по сто и прв пат, посочи колку молитви изразил самиот Христос, а кои се запишани во евангелијата:
-една?
-23?
-многу?

И посочи, колку и кои молитиви практикувале „...божјите луѓе...„ од Писмото:
-една?
-35?
-многу?

Живо ме занима...:sneaky:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
До кога модераториве ќе им ги гледаат макиве на дотичниве?

Kajgana Shop

На врв Bottom